Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Ett tips man kan man ha nytta av om barnet har fastnat i utdrivningsskedet:
    ?Två personer på var sin sida om kvinnan trycker då ihop den övre delen av bäckenet för att öka utrymmet där barnet inte får plats.? ( Lisa Farbre, författare till Mamma pappa barn)

    Alla barnmorskor känner inte till den här tekniken, så det kanske vore bra att tipsa om den i förlossningsbrevet.

  • abuelita

    Carolin81 skrev 2008-12-20 18:24:52 följande:


    Synd att ingen BM är kvar här. Ni har kanske lyckats skrämma nort dem?!?
    Ja det är verkligen synd att alla barnmorskor försvinner härifrån.
    Har sett att du finns kvar här på FL och jag väntar fortfarande på att du ska svara på inlägg 24 och 25 från 21 december.
    Har du nu alltså gjort likadant som de andra barnmorskorna och försvunnit när jag ställt frågor eller bett om kommentarer på det som jag länkat till?
  • abuelita
    Hej Squeezeroy!    Bra att du även har tagit med att ni vill ha lugn och ro och få bebisen på din mage direkt, och att navelsträngen ska få sluta pulsera innan avklampning.  Ja, jag skulle då lägga till att sen avnavling ska gälla även om barnet mår dåligt och måste tas om hand, eftersom det är allra viktigast då. Men eftersom det så vitt jag vet fortfarande inte finns några svenska förlossningskliniker som gör HLR med intakt navelsträng så går det säkert inte att få igenom det önskemålet (om det nu skulle behövas) och då är ju  mjölkning av navelsträngen, och  barnet i lägre nivå i 30 sekunder innan avnavling, ett alternativ som borde kunna godtas utan argumentation. Men om det ändå skulle bli argumentation så vore  det ju förstås bäst  att ta upp det här innan förlossningen. Hoppas pappan, eller annan medföljare, också är insatt i det här så att du slipper ta  diskussionen själv . Om någon av mina döttrar skulle få barn  nu så skulle både min man och jag prata med förlossningschefen innan och be henne/honom läsa igenom och skriva under det här papperet http://www.birth-brain-injury.org/consent.htm

    Lycka till!  Glad
  • abuelita
    Squeezetoy skrev 2009-01-06 23:51:37 följande:
    Då ska jag revidera mitt förlossningsbrev, samt att pappan vet om hur jag vill ha det. Förutom punkten om avnavling så har jag i förlossningsbrevet skrivit att vi vill att barnet ska få ha hudkontakt med pappan istället om nu jag av någon anledning inte kan. Vi tycker det känns viktigt. I övrigt har jag bett om aktiv coachning vid krystningen och hjälp att få prova ställningar tills jag hittar något som passar mig. Det är lite knepigt att man känner sig både mer säker och mer osäker så här andra gången det är dags.
    Låter jättebra tycker jag !!  Glad 

    Mycket bra  att du skrev att barnet ska få hudkontakt med pappan. 

    Läs vad Babblis skiriver i inlägg   242 i den här tråden.
  • abuelita
    HannaS83 skrev 2009-01-07 01:31:10 följande:
    Hej jag har inte läst sa värst mkt om sen avnavling ännu men jag fragade min läkare om det och hon sa att dom inte har brattom att klippa den här (Schweiz) Jag undrar bara hur länge ska man be dem vänta med att klippa navelsträngen, eller vet sjukhuspersolanen hur Lànge sen avnavling är?Sen undrar jag ocksa om det finns nagot negativt för mamman eller barnet med sen avnavling som man kanske bör tänka igenom?

    Hej Hanna!


    Man ska vänta tills navelsträngen slutat pulsera innan den klampas av med peang (saxen kommmer fram lite senare), den ska alltså vara vit och slapp och tömd på blod innan den klampas, och man behöver inte ens göra det då utan vänta tills moderkakan kommit ut. 


    Nej det finns inga nackdelar med att låta barnet få allt sitt moderkaksblod, att  låta bli att ingripa i naturen alltså.  Att  sen avnavling skulle orsaka behandlingskrävande gulsot, som många läkare och bm fortfarande hävdar,  verkar det inte finnas några bevis för. Ingen av de läkare och barnmorskor som jag frågat har kunnat visa på någon sådan studie.

    Jag gissar att du är bra på engelska, eftersom du bor utomlands, så jag rekommenderar dig att noga studera länkarna i TS, så att du har ordentligt med kött på benen när du ska prata med förlossningspersonalen.

  • abuelita
    adams family skrev 2009-01-07 10:49:35 följande:
    Oj vad arg jag blev har kommenterat hoppas fler gör det!!!!
    Det lönar sig alltså att skriva till tidningarna, åtminstone om man är många som gör det.

    Jättebra kommentar av dig där !!!  Flört

    Jag ska förstås också kommentera. 
  • abuelita
    Lilly Ängla Mio Nore skrev 2009-01-07 10:23:00 följande:
    Men vad ända i in hela, varför kan jag inte lägga in hela länken?www.bt.se/nyheter/boras/sas-gar-emot-experter...(1069931).gm
    Märkligt nog är det vissa länkar som inte går att lägga in här på FL. Så är det t.ex. med länken till Rapportinslaget om  nya rktlinjerna för avnavling, från 18 oktober.   Den som fortfarande inte har sett det kan därför gå in på mitt blogginlägg  där jag har lagt in det. http://blogg.aftonbladet.se/15613/perma/1040429 
    Klicka på bilden där så startar filmen.
  • abuelita

    Jag har skrivit en kommentar i BT men den har ännu inte kommit in.  Kanske den inte gör det heller, eftersom jag gick på lite väl mycket?


    Så här skrev jag:


    Att som  Lena Granström, liksom de flesta andra avdelningschefer på förlossningsklinikerna i Västsverige, påstå att  det inte finns tillräckligt med bevis för att sluta navla av barnen före första andetaget  är rent nonsens. Det finns nämligen åtskilliga internationella studier som visar  att detta är rent skadligt, både för mamman och barnet.  För mamman innebär det ökad blödningsrisk och för barnet ökar  risken för  förlossningsrelaterade hjärnskador.


     Däremot har det aldrig funnits några bevis för att det är ofarligt att beröva de nyfödda nära hälften av deras totala blodvolym och den viktiga syresupporten från navelsträngen under de första kritiska minuterna i livet.


     Det blod som  blir kvar i moderkakan vid denna extremt tidiga avnavling motsvarar ca 2 liter för en vuxen, alltså akut blodförlust. Dessutom innehåller detta blod viktiga stamceller som ska skydda barnet  mot sjukdomar, bl.a. cancerbekämpande T-celler.


    På de flesta andra sjukhus i Sverige tar man nu pH-provet med kanyl från pulserande navelsträng. Då borde man rimligtvis kunna lära sig detta även på sjukhusen i Västsverige.


    Det är ju lite märkligt att  det är just i Göteborgsområdet förlossningscheferna vägrar rätta sig efter WHO´s rekommendationer och de nya svenska  riktlinjerna. Nationella blodbanken för stamceller ligger nämligen  i Göteborg, och för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakorna  till stamcellsforskarna krävs det avnavling före första andetaget. Dessutom finns det anledning att misstänka att de cancersjuka barn som ska behandlas  med dessa stamceller kanske aldrig hade utvecklat cancer om de fått behålla sitt moderkaksblod vid födseln.


     Enligt Hälso- och sjukvårdslagen skall vården bygga på respekt för patientens självbestämmande och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Att  då som mödra- och förlossningsvården i Västsverige medvetet undanhålla föräldrarna information om att de har rätt att välja sen avnavling, vilket alltså rekommenderas i de nationella riktlinjerna, måste därmed vara olagligt.

  • abuelita

    Lägg märke till att Borås Tidning har överatt såväl artikeln som kommentarerna till både engelska, tyska, finsk, danska och norska. Inte dåligt! Läkartidningen har inte övesatt  artikeln med de nationella riktlinjerna ens till engelska.
    Men min man och jag håller nu på och överätter den tillsammans.

Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)