Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Svar på #208
    Hej Shangri la. Så bra att du och din man bestämt er för att inte banka ert barns blod, utan istället låta det få behålla blodet vid födseln.
    Vet du om det är svårt att få igenom sina önskemål om sen avnavling? I så fall vore det nog bra att be ansvariga läkaren att läsa igenom och skriva under det här
    www.birth-brain-injury.org/consent.htm

    Det där med att blodet skulle rinna tillbaka tror jag inte alls på. Bl.a. så skrev barnmorskan Mamma Mio i Malmö så här i inlägg 488 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m27763058-49.html :

    ? När barnet skriker stängs en del av fostercirkulationen av...därför rinner det inte tillbaka...det har med trycket i kärlen att göra...
    Jag har ALDRIG sett att det rinner tillbaka...ibland kan även moderkakan hinna komma innan jag avnavlar...och det är ju inget konstigt med det heller.....?

    Nu minns inte jag vad jag har svarat dig tidigare, t.ex. om jag visade den här sidan om cord blood banking www.givingbirthnaturally.com/cord-blood-banking.html
    Och det här stycket ur artikeln i Läkartidningen www.lakartidningen.se/07engine.php med de svenska riktlinjerna för avnavling:

    ? Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod.?

    Där ser man hur stor makt pengar har! (__!__) (a fat ass)
  • abuelita
    Pelargonen skrev 2009-01-01 21:56:02 följande:
    En fråga: Står det alltid i journalen när avnavling skedde?
    jag tror faktiskt inte att det gör det.
  • abuelita

    Faster2007 skrev 2009-01-01 22:31:30 följande:


    Har iaf för mig att ngn hade skrivit att de skulle skriv aut dessa artiklar och ta med till BB och det skulle jag också vilja göra.Tacksam för svar!
    Hej Faster!
    I inlägg nr 2 i den här tråden finns det du söker.
  • abuelita
    Svar på #215
    Hej Bessie! Precis, andra däggdjursungar blir inte sjuka av sen avnavling.
    Vad gäller gulsot så verkar det inte finnas några studier som visar att sen avnavling orsakar behandlingskrävande gulsot . Ingen av alla de barnmorskor och läkare jag frågat har kunnat visa på någon sådan studie, Och vad gäller polycytemi verkar det vara likadant.

    Det där med att ditt barn skulle få värre gulsot om det har blodgrupp 0 har jag inte hört talas om.

    Är du rh negativ? Var det det du menade med korsreaktion med ditt blod?
    Det är tidig avnavling som ökar risken för att barnets blod ska blanda sig med mammans. (se trådpresentationen)
    Tänk på att det inte är när navelsträngen klipps som räknas, utan det är när den klampas av med peang, vilket ibland kan ske en bra stund innan den klipps av.
  • abuelita
    Svar på #217
    Bessie, vad intressant! jag visste faktiskt inte att det kunde bli de här problemen även för blodgrupp 0.

    På engelska har jag hittat hur mycket som helst om att tidig avnavling ökar risken för att barnets och mamman blod blandas. Här kommer lite av allt det jag hittat:

    www.naturaltransition.com/natural-childbirth-3rdstage.htm
    Rh incompatibility . For Rh negative women, there is credible evidence to suggest that it is the clamping of a pulsing cord that causes the blood of the baby to enter the blood stream of the mother causing sensitization problems. In this instance cord cutting should undoubtedly be delayed and if this is not possible then allowing free bleeding from the mothers end of the cord can also reduce the risk of sensitization occurring

    www.empoweredchildbirth.com/articles/birth/noclamp.html
    ?Early cord clamping may also be at least partly responsible for many of the cases of blood sensitization in Rh factor negative mothers, considering the blood is clamped off with enough force to create a brief ?backflow? of the infant?s blood into the mother?s placental ?wound.? Dr. Robert S Mendelsohn, M.D., in his book "How to Raise a Healthy Child. . . In Spite of Your Doctor" blames the entire Rh negative issue on early clamping of the cord. (This book is high on my recommended reading list for anyone with kids?
  • abuelita

    Bessie skrev 2009-01-02 00:01:11 följande:


    En praktisk fråga: Låter man barnet ligga kvar då ett par minuter, innan man tar upp det i famnen? Läste i en av länkarna ovan att det är stor risk att blodet flödar från barnet tillbaka till moderkakan om barnet lyfts upp högre än livmodern innan navelsträngspulsationen slutat.
    Det står även i nationella riktlinjerna att barnet ska hålla i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder innan det läggs i mamman famn. Men jag anser att detta är galet. Alla någorlunda normalfungerande mödrar tar ju instinktivt sitt barn i famnen meddetsamma. Och jag tror nog vi får ta och lita på att moder natur kan det här med barnafödande.

    Barnet på de här bilderna föds livlöst. Men tack vare att navelsträngen pulserar återhämtar det sig snabbt. Trots att det hålls lite högre än moderkakan fungerar transfusionen. Efter lite drygt en minut har det fått tillbaks färgen helt, men det får vi tyvärr inte se eftersom hela bildsviten togs inom en minut. På sista bilden syn dock att färgen börjar komma tillbaks i ansiktet (jag har mailkontakt med barnmorskan).
    www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of-newborn.html
  • abuelita

    Bessie skrev 2009-01-02 00:01:11 följande:


    Antar att det kan ha haft effekt för mig, då första dotterns navelsträng var så kort att de fick klippa den direkt för att hon skulle kunna komma upp till mig.
    En kort navelsträng behöver inte amputeras i förtid om det bara är för att den hindrar barnet från att nå mammas bröst. Hon kan då istället sätta sig upp med barnet i knät och luta sig lite framåt.
  • abuelita

    Bessie skrev 2009-01-02 00:01:11 följande:


    Läste i en av länkarna ovan att det är stor risk att blodet flödar från barnet tillbaka till moderkakan om barnet lyfts upp högre än livmodern innan navelsträngspulsationen slutat. href="www.familjeliv.se/Forum/forkortningar.php">BM på inskrivningen i nästa vecka.
    Var läste du det?
  • abuelita
    Svar på #223
    Bessie. OK, var det den artikeln du menade. Sarah Buckley som skrivit den är alltså starkt emot tidig avnavling.

    Om barnet ligger på mammans mage eller i hennes famn så kan det tillgodogöra sig blodet från moderkakan, bara det att det tar längre tid då, ca 3-5 minuter (ibland kortare tid och ibland längre) än om det hålls i lägre nivå. Men om det lyfts rakt upp ovanför moderkakan, vilket är vanligt att man gör vid snitt, så kommer det förstås inget blod alls. I denna onaturliga position kan blodet säkert rinna tillbaks till moderkakan. I varje fall så kan det inte rinna till barnet genom en navelstäng som är sträckt rakt uppåt.

    Om det inte är bråttom med avnavlingen (för att barnet snabbt måste ut till akutrummet) finns det alltså ingen anledning att hålla barnet i lägre nivå i 30 sekunder innan det får komma till mammas famn. Här tror jag att de som tagit fram riktlinjerna har missuppfattat och blandat ihop saker och ting. De rekommenderar alltså att fullt pigga barn ska hållas i lägre nivå för att tillgodogöra sig så mycket blod som möjligt på kortast möjliga tid , medan de medtagna barnen ska navlas av så snabbt som möjligt, alltså inte ens hållas i lägre nivå först eller få navelsträngen mjölkad.. De här barnen skulle ju verkligen behöva få en hel del blod och syre först.
  • abuelita

    SooJuicy skrev 2009-01-02 17:34:49 följande:


    Hur gör de med avnavling när man snittas, då kan man inte få sen avnavling va? _Har akutsnittats förra graviditeten och antar att de klippte på engång och kommer snittas planerat på SÖS i vår, nån som vet hur de ställer sig till det här och vid snitt?
    Hej SooJuice!
    Jo det går precis lika bra att vänta med avnavlingen vid snitt, om mamman inte är sövd. Vad jag förstått så är detta rutin på SÖS nu. Det var en mamma här på FL som blev snittat på SÖS för bara några veckor sen, och det blev sen avnavling .
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)