Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Squirl skrev 2009-01-02 18:11:05 följande:


    Bessie skrev 2009-01-02 17:51:06 följande:
    hon höll honom lägre än mig under trettio sekunder och mjölkade navelsträngen innan den klipptes och de la honom på min mage. Hur detta gick till såg jag inte eftersom det skedde baskom ett stort uppspänt skynke men jag utgår ifrån att hon höll vad hon lovat mig innan när jag bad henne om detta. Hon var fullt införstådd med denna metod. Och han fick nästan bästa apgarvärde, 9-10-10 och det är kanske svårt att få utan moderkaksblodet? Eller hur är det, Abuelita?
    Ja han måste ha hunnit få i sig det mesta av sitt blod, eller kanske rent av allt, med de fina Apgar-poängen

    Vad jag inte förstår dock är varför de var tvungna att navla av innan de la honom hos dig. Och varför de tog honom ifrån dig så snabbt och höll er separerade så länge.
    Men han fick ju i alla fall vara med pappa då
  • abuelita

    Squirl skrev 2009-01-02 21:23:27 följande:


    abuelita skrev 2009-01-02 19:30:07 följande:
    nä, det förstår jag ju inte heller. Men jag var helt oförberedd på att behöva snittas så jag hade inte läst något om hur de rutinerna är. Men ifall du minns så slutade jag ju aldrig att ropa efter honom. Det var hemskt.
    Ja Squirl, jag minns verkligen hur du fortsatte att ropa på ditt barn hela tiden och att du tröstade honom med pussar och smek, och trotsade den dumma barnmorskan som sa att du skulle låta bli eftersom det var bättre för honom att skrika.
    Så gör en riktig morsa!!!
  • abuelita

    EKJ76 skrev 2009-01-02 20:09:36 följande:


    abuelita skrev 2009-01-02 19:30:07 följande:
    Min lilla hade också 9-10-10, trots tidig avnavling.
    Det var slarvigt av mig att inte lägga till att Apgar-poängen har mycket med det mentala att göra också. Om barnet haft en normal födelse, och alltså mår bra redan från början, och då får komma till mammas famn meddetsamma kan det få det höga Apgar trots tidig avnavling .

    De höga Apgar Squirla barn fick kan alltså delvis ha berott på de pussar och smekningar hon gav honom.

    Till er som kan engelska : ?A baby with a low APGAR has that score most likely BECAUSE of some aspect of the BIRTH experience. He NEEDS his mother's body to regulate him.?
    hospitalbirthdebate.blogspot.com/2007_03_01_archive.html

    Den här Yoytuben är riktigt bra också : The other side of the glass


    ://hospitalbirthdebate.blogspot.com/2007_03_01_archive.html
  • abuelita

    SooJuicy skrev 2009-01-02 17:50:24 följande:


    Ok! Får helt enkelt fråga innan snittet då ok den läkaren som ska utföra det är med på noterna.
    Här är en positiv rapport om sen avnavling vid snitt på SÖS

    ?Kejsarsnittet på SÖS avklarat o det blev en liten kille! Tog upp sen avnavling vid inskrivning plus att jag lämnade detta skriftligt till BM inför själva snittet. Funkade perfekt...ingen som ifrågasatte utan alla var med på det. Under snittet så berättade BM att babyn var ute men att hon inte klampat utan att vi fick vänta lite innan han kom till oss bakom skynket.?
    (inlägg 955, 1 december, i förra tråden)

    Men det är förstås viktigt att du tar upp det här både vid inskrivningen och i förlossningsbrevet.
    Lycka till!
  • abuelita
    Svar på #240
    K24yrs. Det blod som pulserar över till barnet efter födseln kommer från moderkakan. Det är alltså barnets blod och inte mammans. En del av det här blodet har pressats tillbaks till moderkakan från barnets kropp när det klämdes ut genom födelsekanalen. I lungorna finns då inget blodflöde förrän det återkommit via navelsträngen. Klampar man av navelsträngen innan dess har lungorna mycket svårt att ta upp syre.

    Många sent avnavlade barn blir mycket riktigt gula, men detta betyder inte att de har behandlingskrävande gulsot..

    ?Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det orsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) ? (se TS)

    Be gärna bm visa er någon forskning som kommit fram till att sen avnavling orsakar behandlingskrävande gulsot. Det tror jag nämligen inte att hon kan.

    Hoppas du läser på mer här i tråden, och de bifogade länkarna, så att du har ordentligt med kött på benen när du ska prata med förlossningspersonalen nästa gång.

    Angående det din bm sa om att de behöver blodet för att bota barn med cancer så kan du påpeka att de barnen kanske aldrig hade behövt få cancer om de fått behålla sitt moderkaksblod när de föddes. Det innehåller bl.a. cancerbekämpande t-celler.
  • abuelita

    Squirl skrev 2009-01-04 12:35:27 följande:


    Babblis skrev 2009-01-04 09:47:00 följande:
    När jag frågade en bm på Danderyd om varför de bar iväg barnet när det inte mådde bra så sa hon just att det var för att det skulle bli för traumatiskt för mamman med återupplivning inför hennes ögon. när jag då påpekade att pappan fick följa med trasslade de in sig i någon slags förklaring om att pappan liksom stod i bakgrunden och inte la sig i.
    Så utomordentligt DUMT, på flera olika sätt!!!

    Inget kan väl vara mer traumtiskt för en mamma än att hennes barn bärs iväg och hon inte vet vad som händer och sker.

    Och det där att "pappan liksom står i bakgrunden och inte lägger sig i" slår nog ändå rekord i dumhet.

    Det här är bara ytterligare bevis på att sjukvården anser sig äga barnen och därför tar sig rätten att fatta beslut över föräldrarna huvuden (som när de undanhålls information om att de har rätt att välja sen avnavling)

    Varför inte FRÅGA föräldrarna om de tycker det är bättre att slippa se återupplivingen eller att få vara med och finnas där som ett stöd för barnet i denna svåra stund.
  • abuelita

    Babblis skrev 2009-01-04 09:47:00 följande:


    Men i vilket fall så faller ju andra ställens argument om trauma...intressant!
    Ja du Babblis, det här är verkligen mycket intressant!
  • abuelita

    galnevale skrev 2009-01-04 13:31:35 följande:


    Jag födde vårt andra barn i ambulans och de gjorde inget med navelsträngen och jag skulle inte krysta ut moderkakan fören på sjukhuset. Varför vet jag dock inte men jag fick min lilla till bröstet med navelsträng och allt.Det tog nog runt 30 min innan naveln klipptes och moderkakan skulle ut. Fick ju dock lite extra ont då livmodern skulle börja dra ihop sig pga moderkakan varit kvar så länge efter födseln av dottern
    Hej Garnevale!
    Vilken tur ditt barn hade som fick behålla allt sitt moderkaksblod och vila ut på ditt bröst utan att bli stört av provtagningar, avnavling m.m.

    Faktiskt första gången jag hör att man får extra ont för att moderkakan varit kvar längre än den brukar få vara när man föder på sjukhus. Undrar om detta verkligen kan vara sant?
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)