• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • sazzia

    Pnut skrev 2009-02-19 14:54:28 följande:


    Sazzia: Nu blir jag förbannad! Att det finns så dåliga läkare, sköterskor som slänger ur sig information på det sättet! Jag är ledsen att du fick utstå den smärtan för rektoskopi och att det inte var bra sytt.. Men hur kan hon säga att kirurgen sydde slarvigt.. de MÅSTE ju göra sitt bästa!! Ska det vara en jäkla chansning det här med vården.. Till mig sa de på Danderyd att de är väldigt duktiga på att sy SF och att det har satsats mycket på just detta område inom vården. Tydligen är det bara de senaste åren de kommit på hur man ska sy så att patienten inte ska få men för livet.. fatta att det finns hur många kvinnor som helst som måste lida i tystnad för sånt här fick man ju inte tala om...De borde satsa mer pengar på kvinnor..!
    Ja jag blev rekommenderad av an av kvinnorna här på tråden att be om en remiss till danderyd. men den är över 100mil bort och jag känner lite att jag först vill försöka så länge jag orkar med att få vård på "orten" eller i Sunderbyn iaf (9mil bort) så jag ska testa igen och hoppas annars kommer jag bråka mig till en remiss till Danderyd.

    Ja det är hemskt att dom behandlar människor så som dom göra, undera hur många som lider i tystnad pga skam känslor..
    Inte tror jag ju för en sekund att dom hade behandlat männen på det här visset om dom fött barn, min sambon brukar säga att jag blivit lite mans hatisk *skrattar* kanske så det blir när en man sitter o säger att du skulle praktisera med mig en vecka så skulle du inte klaga..
  • Pnut

    Sazzia: Jag förstår dig.. bara för att det finns andra som har det värre så ska man inte behöva lida eller förminska det problem man själv har. Det är ju bara du själv som vet och känner hur ont du har.

    Jag skulle också försöka få remiss till danderyd för de kanske har mer expertis i ämnet än på din ort. Förstår om det är jobbigt att resa när läget är som det är. Kan man inte få ersättning för sånt?

  • sazzia

    Punt: Jag har ingen anning om man kan få ersättnign eller inte, jag har inte haft så mycket med sjukvården att göra för en jag blev gravid och efter förlossningen..

    nån som vet om jag har rätt till ersättning om jag bergär remiss till Danderyd för flyg resa o boende?

  • Pumin

    sazzia skrev 2009-02-19 15:27:56 följande:


    Punt: Jag har ingen anning om man kan få ersättnign eller inte, jag har inte haft så mycket med sjukvården att göra för en jag blev gravid och efter förlossningen.. nån som vet om jag har rätt till ersättning om jag bergär remiss till Danderyd för flyg resa o boende?
    Teoretiskt borde du få ersättning via sjukförsäkringen om du har en sådan.
  • skånetös78
    Pnut skrev 2009-02-19 15:08:14 följande:
    skånetös78 skrev 2009-02-19 09:37:32 följande: Exakt samma här, tyvärr.. fick en SF grad 4, total, alltså hela ringmuskeln vad jag förstår. Men har inte heller fått detta förklarat för mig. Som om de försöker undhålla info så att man inte ska veta för mycket. Men att man måste forska själv om det man fått.. de borde ju informera bättre om vad som hände under operationen etc. nästan så jag hade velat få lite bilder på före och efter.. sorry kanske låter äckligt. Hur som helst har jag precis samma problem som skånetös. Alltså har det ju ändå läkt ganska bra.
    Jag skulle också (hur äckligt det än låter) vilja se, svart på vitt, hur jag såg ut innan förlossningen, hur jag såg ut omedelbart efteråt, hur jag såg ut efter att jag var sydd samt att jämföra allt detta med hur jag ser ut nu.
    Den enda informationen jag överhuvudtaget har fått är ett infoblad om SF i allmänhet som delades ut dagen efter jag fött min dotter, minns inte ens vem jag fick det av och det var först efter att jag kommit hem och skulle ringa läkaren som sydde mig i ett annat ärende som jag av en slump fick veta att det var en total sf grad 4 jag fått!
    *Välkommen älskade Linnea! 7/11-08*
  • sazzia

    Pumin skrev 2009-02-19 15:59:25 följande:


    sazzia skrev 2009-02-19 15:27:56 följande:
    Teoretiskt borde du få ersättning via sjukförsäkringen om du har en sådan.
    jo en sjukförsäkring har jag, tänkte inte ens på det, så den borde ju täcka. Ska kanske ta o ringa folksm i morgon o höra. Tack Pumin!
  • Cesso

    Sazzia-
    Natacha som är uroterapeut jobbar på Sunderbyn med ngn slags forskningsstudie angående sfinkter-skador. Jag inboxar numret till dig. Jag tror att hon har tel tid 14-16 på vardagar mån-tors, och 8-9 på fredagar. Det finns en annan som jobbar med samma sak på samma nr.
    Berätta vad som hänt och fråga om inte de kan hjälpa dig.

    Den inre muskeln som är skadad på dig måste de ju sy om! Natacha sa ju att de vill operera tillrätta såna skador inom ett år för bästa resultat. Det var därför jag var där, för att se om jag kunde knipa rumpan eller om muskeln var skadad/av. Jag kunde ju knipa bra enligt henne och enligt en läkare som också var med, tack och lov. Min skada var dock liten, och i den muskel man kan styra. Ändå kollade de allt noga och sa att jag får ringa dom om jag har fler frågor. Så prata med dom så hjälper de dig säkert! Ofta handlar det om att ha "turen" att hamna hos rätt person. godta inte ett nej du får av vilken läkare som helst.
    Jag ringde Natacha för att fråga saker om min skada och hon var ej anträffbar (jobbade på förlossningen) men hon ringde upp efter 4 timmar! Det är bra bemötande!

    Det är hemkt hur en del behandlar vissa inom vården! Som Larki.. inte sjutton ska du få nej till en operation pga PENGAR! Sjukt är det! Ingen människa ska behöva gå runt och bajsa på sig utan att få vård. Kämpa på! De MÅSTE hjälpa dig!

    Ni som tyvärr blivit inkontinenta, märkte ni det direkt efter förlossningen? Att det rann bajs eller? I så fall borde ngn ha kollat er redan på BB tycker jag.

  • strålöga

    Pengar styr tyvärr det har jag bittert fått erfara.
    Jag väntar på att kirurgen ska ringa. Har tittat lite runt på landstingets hemsida, vilka man ev kan kontakta för att berätta hur man har det mm.

    Första dgrna innan sfinkterrupturen uppdagades så sket jag med fel ända dvs vaginalt.
    Jag fick som sagt en avlastande stomi efter bäckenbottenplastiken. Jag blev inte informerad om att jag skulle få stomi men den överraskningen fick man efter man vaknade upp med påse på magen på uva efter operation.
    Jag hade dock enbart stomin i 3,5 månad pga återigen komplikationer.

  • Cesso
    strålöga skrev 2009-02-19 23:34:17 följande:
    Pengar styr tyvärr det har jag bittert fått erfara.Jag väntar på att kirurgen ska ringa. Har tittat lite runt på landstingets hemsida, vilka man ev kan kontakta för att berätta hur man har det mm.Första dgrna innan sfinkterrupturen uppdagades så sket jag med fel ända dvs vaginalt.Jag fick som sagt en avlastande stomi efter bäckenbottenplastiken. Jag blev inte informerad om att jag skulle få stomi men den överraskningen fick man efter man vaknade upp med påse på magen på uva efter operation.Jag hade dock enbart stomin i 3,5 månad pga återigen komplikationer.
    Oj jösses hur det kan vara. Det måste vara tjänstefel att missa en inre bristning som de gjorde i ditt fall. Kollade de inte om du spruckit just efter förlossningen? Jag minns att både bm och läkare kollade det, och kände efter.
  • strålöga
    Cesso skrev 2009-02-19 23:40:39 följande:
    Oj jösses hur det kan vara. Det måste vara tjänstefel att missa en inre bristning som de gjorde i ditt fall. Kollade de inte om du spruckit just efter förlossningen? Jag minns att både bm och läkare kollade det, och kände efter.
    Läkaren som ansvarade för förlossningen svor sig fri ifrån att han sett ngn bristning, då de sydde mig efter förlossningen. Jag kan inboxa dig så får du läsa lite om förlossningstiden så behöver jag inte skriva om det här.
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera