• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • EldHav

    Jag fick också stygn invändigt, och utvändigt med dottern som föddes januari 2007. Jag har dock inte haft problem med detta alls, vilket verkar ovanligt. Jag var såklart öm länge, och kunde först efter 6 månader efter FL ha sex utan att ha ont nånstans där nere.
    Det har varit många läkare om BM som varit förvånade över att jag först inte kände att jag ville ha Panodil för smärtan efter FL, så länge man satte sig försiktigt, gick det bra.
    Även efter har alla som läst min förlossningsjournal undrat om jag haft problem, men som sagt känner jag inget nu.

    Är gravid, 4 dagars övertid idag, och är rädd att det ska bli värre denna gången. Första FL gick på ca 4 timmar från värk till bebis, så det lär inte gå långsammare denna gången. Det har jag förstått kan leda till större sprickor, eftersom hunden inte hinner töja sig.

    Bra tråd, inte många som vågar ta upp det

  • BejbyBoo

    Jag fick ju en total ruptur för 9 veckor sedan och det verkar ha läkt bra än så länge. Har inte haft några större problem förrän tills för en vecka sedan. Det har börjat göra jätteont att göra nr 2 och det tar lång tid. Dessutom börjar jag alltid blöda...
    Är rädd att det är något som gått upp igen. Någon som har någon efarenhet av något liknande?
    Jag ska inte på återkollen förrän 1 april.


    ♥ Mitt hjärta brister av kärlek till dig min älskade dotter ♥
  • S00L

    Hej,
    jag har också råkat ut för sfinkterruptur grad 3 för 2.5 vecka sedan. Det ömmar lite fortfarande men jag kan gå, sitta och bajsa utan större problem. Det jag undrar är om ni har några erfarenheter om hur det kan bli vid förlossning nr 2. Gör man något speciellt för att undvika att det händer igen? Är mellangården och ringmuskeln svagare pg av ärrvävnad? Tycker att jag fått väldigt lite information, fick ett papper om hur man sköter magen och att jag ska duscha ofta typ. Inget om hur det kommer att bli efteråt, hur länge kan kan väntas ömma, om det är okey att gå långt mm.

  • WimZy

    Jätteskönt att du äntligen får hjälp!!!

    Hoppas det löser sig med cyctorna också!

    *kramar om*


    sazzia skrev 2009-02-23 13:26:15 följande:
    Ja idag fick jag då komma till läkaren igen, beökte bestog ju främst av att jag har så struligt med mensen. Det håller i sig i ca20 dagar är borta 2-3 dagar o komer igen.. Tydligen hade jag (som läkaren kunnde se) 10st cystor i ena äggstocken och 6 st i den andra...Fick nå piller som jag ska äta, 10st per månad i 3 månader.Tydligen ska dom funka som nån form av skrapning, om jag förstog rätt.. Hon sa att man brukar testa så här först innan man bokar tid o gör en skrapning på sjukhuset.Fick lämna massvis med blodprover och hon pratade om det ena o det andra, o trots att hon frågade mig vid två tillfällen om jag hade grep om allt hon sa var på jag log o nickade... så har jag inte en anning om vad hon egentligen sa..Jag tappade tråden helt när hon började prata om att en relativ vanlig komplikation kan bli att man får svårt att bli gravid eller att man inte kan bli gravid alls igen..Även om vi nu inte planerat numer 2 ännu på ett bra tag så kändes det som ett hårt slag i magen..Nå man ska inte måla fan på väggen för en prov svaren har kommit, men självklart blev jag orolig. Dels orolig för att jag faktiskt inte fattade ett smack av vad hon sa för att jag hakade liksom upp mig på att inte kunna bli gravid igen, då jag gärna nån gång i framtiden vill ha en till lite..Men det positvia med läkar besöket var att det första läkaren sa när hon såg mig (hon kollade även hur SF o klippet och det som gick sönder läkt) hon utbrister men GUD vad har dom pysslat med här? HOn hade med sig en tjej som snart var färdig utbildad förlossningsläkare och båda dom tyckte att det var förskräckligt så som dom sytt mig! Äntligen lite feedback!Hon kände igenom alla ärr, och konstaterade att det här kräver en hel del plastik för att fixa till, det kommer inte läka o bli mycket bättre än så här sa hon, visst kan ärr vävnade mjukna något men det har blivit så tjock och hård att hon sa att jag ska inte förvänta mig att det blir mycket bättre än så här.Så kom skulle prata med min gammla läkare också om saken så nu håller jag tummarna hårt att det går vägen.och precis som Cesso frågade mig om jag fått gå till en kvinna som heter Natacha på sunderby sjukhus frågade även läkren idag, var på jag svarade nej och då sa hon att jag skriver genast en remiss till henne för så här ska du inte behöva ha det. Känns lite som att en stor sten lyftes från axlarna trots att jag även fick negativa besked. Men just nu ligger fokus mest på att fixa allt kring SF sen får jag ta itu med resten.
  • EldHav

    Fick ni också inolaxol på BB eller patienthotellet? Jag har en låda kvar som jag packat i väskan som ska med till BB

  • Cesso
    S00L skrev 2009-03-03 10:52:59 följande:
    Hej, jag har också råkat ut för sfinkterruptur grad 3 för 2.5 vecka sedan. Det ömmar lite fortfarande men jag kan gå, sitta och bajsa utan större problem. Det jag undrar är om ni har några erfarenheter om hur det kan bli vid förlossning nr 2. Gör man något speciellt för att undvika att det händer igen? Är mellangården och ringmuskeln svagare pg av ärrvävnad? Tycker att jag fått väldigt lite information, fick ett papper om hur man sköter magen och att jag ska duscha ofta typ. Inget om hur det kommer att bli efteråt, hur länge kan kan väntas ömma, om det är okey att gå långt mm.
    jag har ingen aning om det. Däremot känner JAG att ajg inte vågar föda fler barn normalt nu. är så rädd för att det kan gå värre nästa gång.
    Jag sprack ju nu under andra fl, och det sprack upp från ett tidigare "klipp" från första fl. Så kanske blir det lättare att spricka där man spruckit?

    Å andra sidan har jag läst flera som fött utan ett stygn efter en total sf..så det varierar nog.
  • Cesso

    Eldhav- Hoppas det går bra med förlossningen! Så spännande att bli mamma igen va?

  • EldHav
    Cesso skrev 2009-03-03 13:18:42 följande:
    Eldhav- Hoppas det går bra med förlossningen! Så spännande att bli mamma igen va?
    Ja, det är skoj, men lite läskigt samtidigt! Tänk om man inte klarar av det, att ha två barn?? Men det löser sig nog
  • Wednesday85
    Pumin skrev 2009-03-02 21:59:10 följande:
    jag fick en partiell grad 3 för 7 veckor sen , och den kändes ok vid promenader och att sitta på efter ca 5 veckor.
    Det känns bättre och bättre, så jag hoppas att jag inte behöver ha ont så länge till heller. Hur känns det nu då? Känner du inte av det alls nu?
  • Cesso
    EldHav skrev 2009-03-03 13:30:01 följande:
    Ja, det är skoj, men lite läskigt samtidigt! Tänk om man inte klarar av det, att ha två barn?? Men det löser sig nog
    Nog klarar du det! Min yngsta är drgt 2 månader nu och den stora är lite mer än 2 år så man har att göra! Med lite hjälp så går det bra, men visst är det stressigt. dessutom hade man inte alls samma återhämtningstid efter förlossningen som efter första barnet. Istället var det "upp och hoppa" direkt. Men det kanske bara var positivt för läkningen? ! Att röra på sig lite...

    Har du fått välja om du vill föda normalt nu?
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera