• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • Delicia

    Här har det visserligen bara gått tre månader men jag känner likadant. Vi har haft sex två gånger efter förlossningen och det stramade något fruktansvärt. Jag var jätterädd att det skulle spricka upp pga allt detta stramande. Nu har jag dessutom ett stort hål mitt i bristningen men det var inte där det gjorde ont utan i nederkanten av slidmynningen. Det var inte trevligt på något sätt och jag har inte lust att försöka igen. Jag undrar också om man kan mjuka upp ärrvävnaden på något sätt för jag antar att det är därför det gör så ont.

  • Mamma till två mirakel

    Åh fy era stackare Ledsen jag har inte ens försökt ha sex ännu...är ju bara 7 veckor sedan förlossningen och jag blöder dessutom lite fortfarande och ärret gör bra ont,speciellt vid nr 2!!
    Så vi får nog vänta ett tag till,men nu är jag bra sugen..Räcka ut tungan har inte myst sedan september...


    (¯`°?.¸ ღ♥Adam mamma älskar dig över allt annat ♥ღ ¸.?°´¯)
  • Cesso

    Jop och delicia- Så ska det inte behöva varaa för er. Om ärrvävnaden gör att ni inte kan ha sex så måste ni ju få opereras om. En komis kompis fick göra en omoperation eftersom hennes ärrvävnad gjorde det omöjligt att få in mer än ett finger.
    Kontakta ngn inom vården och få det kollat. Självklart måste de hjälpa er.
    Efter 6 månader blir nog ärren inte så mkt bättre....

    Det Går säkert att fixa. Gråt inte för mkt.. Kram.

  • Lonicera

    Jag hade problem med att min vaginalruptur läkt med grov ärrvävnad så att det var stramt. Mitt ärr sydde de om ca 1,5 år efter förlossningen. Jag ammade 9 månader, så de ville inte operera något förrän slemhinnorna hade normaliserats (och det gör de inte förrän en tid efter att man slutat amma).

    Det råd jag fick av gynläkaren var att massera ärret med en hudkräm som heter Locobase (finns på Apoteket) efter varje toabesök. Man tar pyttelite Locobase. Detta skulle mjuka upp och göra ärret mer elastiskt (ifall det inte var bindväv i ärret för då var operation nödvändig). I mitt fall blev det lite bättre av hudkrämsmassagen, men ärrvävnaden smärtade fortfarande så då blev det operation.

    Det är lite extra pyssel vid toabesöken, men det kan vara värt att prova.

    Det bästa är nog att söka till gynmottagningen så man inte får vänta onödigt länge på hjälp. Tyvärr kan det vara så att man får ligga på del för att få hjälp och så är det viktigt att hamna hos rätt person.

    Jag fick vända mig till två olika gynläkare för att få hjälp. Den första tyckte bara att det skulle förbättras så småningom. Den andra var inriktad på gynkirurgi (och det var samma läkare som sydde mig efter förlossningen), så hon såg möjligheter att operera om inte det skulle fungera med Locobasen.

  • jop
    Lonicera skrev 2009-02-25 17:35:28 följande:
    Jag hade problem med att min vaginalruptur läkt med grov ärrvävnad så att det var stramt. Mitt ärr sydde de om ca 1,5 år efter förlossningen. Jag ammade 9 månader, så de ville inte operera något förrän slemhinnorna hade normaliserats (och det gör de inte förrän en tid efter att man slutat amma). Det råd jag fick av gynläkaren var att massera ärret med en hudkräm som heter Locobase (finns på Apoteket) efter varje toabesök. Man tar pyttelite Locobase. Detta skulle mjuka upp och göra ärret mer elastiskt (ifall det inte var bindväv i ärret för då var operation nödvändig). I mitt fall blev det lite bättre av hudkrämsmassagen, men ärrvävnaden smärtade fortfarande så då blev det operation. Det är lite extra pyssel vid toabesöken, men det kan vara värt att prova. Det bästa är nog att söka till gynmottagningen så man inte får vänta onödigt länge på hjälp. Tyvärr kan det vara så att man får ligga på del för att få hjälp och så är det viktigt att hamna hos rätt person. Jag fick vända mig till två olika gynläkare för att få hjälp. Den första tyckte bara att det skulle förbättras så småningom. Den andra var inriktad på gynkirurgi (och det var samma läkare som sydde mig efter förlossningen), så hon såg möjligheter att operera om inte det skulle fungera med Locobasen.
    Tack för tipset med hudkrämen, ska inhandlas imorrn!

    Känner mig osäker på vart jag ska vända mig, vad tror ni är bäst, MVC eller direkt till en gynmottagning? Jag födde/opererades på KS Solna men till deras gynmottagning så måste man ha remiss. Förvirrande.

    Får väl börja ringa runt...måste ändå beställa tid för att kontrollera mitt framfall (någon däruppe måste hata mitt underliv, haha...).
  • Delicia

    Jag ska också genast handla Locobase. Jag måste sy om delar av mitt ärr hur som helst om två veckor så jag ska passa på och fråga då.

  • jop

    Ni som fått sy om era ärr, har det varit lätt att få det beviljat?

    Ska till MVC nästa vecka och försöka få remiss till en specialist, men jag anar att man måste tjata lite. Om dom inte går med på det så kommer jag ringa vidare till en vanlig gynmottagning.

    Men tack för dom peppande orden, det fick mig att ringa istället för att bara tycka synd om mig själv!

  • Vic2ria

    Födde min son i mitten på dec. De tog länge o de var tvungen att ta till sugklocka, sonen hade så mkt hår så den fastnade inte men på 11e försöket kom han ut. Brast rejält o de tog ner mig till operation för att sy. Nu efter åt är det som två bulor var stygnen varit antar ja och det känns nästan som att det är en nål där i men det är väl ngt skelett antar ja. Hursomhelst verkar det ju inte normalt o det gör ont när man trycker på det.
    Vad kan det vara?
    ska försöka ändra på min tid för efterkontroll för det har ju iaf inte sett ut så här tidigare o det ska ju inte göra ont, har inte kunnat ha samlag efter bf heller då det gjorde ont när vi provade och ja tror det var dessa "skelettbulor" som gjorde ont.

  • Cesso

    Vic2ria skrev 2009-02-28 13:50:15 följande:


    Födde min son i mitten på dec. De tog länge o de var tvungen att ta till sugklocka, sonen hade så mkt hår så den fastnade inte men på 11e försöket kom han ut. Brast rejält o de tog ner mig till operation för att sy. Nu efter åt är det som två bulor var stygnen varit antar ja och det känns nästan som att det är en nål där i men det är väl ngt skelett antar ja. Hursomhelst verkar det ju inte normalt o det gör ont när man trycker på det. Vad kan det vara?ska försöka ändra på min tid för efterkontroll för det har ju iaf inte sett ut så här tidigare o det ska ju inte göra ont, har inte kunnat ha samlag efter bf heller då det gjorde ont när vi provade och ja tror det var dessa "skelettbulor" som gjorde ont.
    Gör så att du får en kontroll snabbare. Det är så lätt att gissa sig till vad det är.
    Man BLIR orolig efter ngt sånt här, så ring du och få tid fortare. Vilken sf fick du? Hur mkt gick sönder?
    Jag funderar själv på att ringa "min" bm och fråga lite frågor. Tycker att man har många funderingar och mkt oro runt detta.

    Hur går det för er andra? Sazzia? Fått ngn tid hos Natacha?
    Du som gör 100 knip om dan, hur känns det när du kniper om jag får fråga? Känns det som att det går att knipa bra eller inte?

    En till fråga till er som måste RUSA till toa.. kan ni hålla er alls, eller är det som att ni plötsligt känner att NU måste jag och så MÅSTE ni NU?
  • Wednesday85

    Hej! Jag födde min dotter för 3 veckor sen och fick då en partiell sfinkter ruptur, har haft väldigt ont efteråt och kan fortfarande inte sitta ner om jag inte har en kudde att sitta på, ibland hjälper inte ens det så jag får ligga istället..
    Ville bara fråga er som födde innan mig hur länge ni har haft ont?

Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera