• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • Delicia

    Idag har jag fått veta att de måste klippa upp mitt sår och sy om en stor bit (stora bitar slemhinna som hänger ut ur en öppning och bara blir mer och mer). Det känns faktiskt för jävligt även fast jag förstår att det är bättre att sy om och göra det ordentligt. Månaderna bara går och jag är inget annat än sjuk. Jag vet att jag är lyckligt lottad jämfört med många andra i denna tråd men det känns ledsamt ändå.

  • planeraren

    Delicia
    Beklagar Förstår att det är jobbigt för dig... Det var inte riktigt de här sakerna man fantiserade om när man tänkte på barnet som skulle komma, eller hur? Hoppas att operationen går bra och att det bara blir bättre efter det.

  • WimZy

    Beklagar och ger dig en kram!


    Delicia skrev 2009-02-20 13:07:04 följande:
    Idag har jag fått veta att de måste klippa upp mitt sår och sy om en stor bit (stora bitar slemhinna som hänger ut ur en öppning och bara blir mer och mer). Det känns faktiskt för jävligt även fast jag förstår att det är bättre att sy om och göra det ordentligt. Månaderna bara går och jag är inget annat än sjuk. Jag vet att jag är lyckligt lottad jämfört med många andra i denna tråd men det känns ledsamt ändå.
  • sazzia

    Ja idag fick jag då komma till läkaren igen, beökte bestog ju främst av att jag har så struligt med mensen. Det håller i sig i ca20 dagar är borta 2-3 dagar o komer igen..
    Tydligen hade jag (som läkaren kunnde se) 10st cystor i ena äggstocken och 6 st i den andra...
    Fick nå piller som jag ska äta, 10st per månad i 3 månader.
    Tydligen ska dom funka som nån form av skrapning, om jag förstog rätt.. Hon sa att man brukar testa så här först innan man bokar tid o gör en skrapning på sjukhuset.

    Fick lämna massvis med blodprover och hon pratade om det ena o det andra, o trots att hon frågade mig vid två tillfällen om jag hade grep om allt hon sa var på jag log o nickade... så har jag inte en anning om vad hon egentligen sa..

    Jag tappade tråden helt när hon började prata om att en relativ vanlig komplikation kan bli att man får svårt att bli gravid eller att man inte kan bli gravid alls igen..
    Även om vi nu inte planerat numer 2 ännu på ett bra tag så kändes det som ett hårt slag i magen..
    Nå man ska inte måla fan på väggen för en prov svaren har kommit, men självklart blev jag orolig. Dels orolig för att jag faktiskt inte fattade ett smack av vad hon sa för att jag hakade liksom upp mig på att inte kunna bli gravid igen, då jag gärna nån gång i framtiden vill ha en till lite..

    Men det positvia med läkar besöket var att det första läkaren sa när hon såg mig (hon kollade även hur SF o klippet och det som gick sönder läkt) hon utbrister men GUD vad har dom pysslat med här? HOn hade med sig en tjej som snart var färdig utbildad förlossningsläkare och båda dom tyckte att det var förskräckligt så som dom sytt mig! Äntligen lite feedback!
    Hon kände igenom alla ärr, och konstaterade att det här kräver en hel del plastik för att fixa till, det kommer inte läka o bli mycket bättre än så här sa hon, visst kan ärr vävnade mjukna något men det har blivit så tjock och hård att hon sa att jag ska inte förvänta mig att det blir mycket bättre än så här.

    Så kom skulle prata med min gammla läkare också om saken så nu håller jag tummarna hårt att det går vägen.

    och precis som Cesso frågade mig om jag fått gå till en kvinna som heter Natacha på sunderby sjukhus frågade även läkren idag, var på jag svarade nej och då sa hon att jag skriver genast en remiss till henne för så här ska du inte behöva ha det. Känns lite som att en stor sten lyftes från axlarna trots att jag även fick negativa besked. Men just nu ligger fokus mest på att fixa allt kring SF sen får jag ta itu med resten.

  • Cesso

    Sazzia- Härligt med bättre bemötande nu! Så bar att du får remiss till natacha också. Dom måste ha missat dig när du gick hem från BB. Så skönt, trots allt, att de också tyckte det såg förjäkligt ut för dig. Då får du ju i alla fall höra att du inte "inbillar" dig.
    Och bra att få svar på din struliga mens.

    Vad sa läkarna ang din chans att bli bättre i musklerna med ev. operation? Eller så långt kanske ni inte kom idag?

    BRA att det gick så bra i alla fall! Ta inte ut ngn barnlöshet i förskott nu..

  • Mamma till två mirakel

    Var på sjukgymnastik och åter besök idag och det såg bra ut enl sjukgymnasten som undersökte mig...tydligen ska det inte vara några problem att  földa vaginalt igen enl henne... men vad säger ni????


    (¯`°?.¸ ღ♥Adam mamma älskar dig över allt annat ♥ღ ¸.?°´¯)
  • Margarit

    Hoppas ingen tar illa upp om jag slänger mig in här och frågar nåt som säkert låter helt korkat...jag har alltid varit rätt hypokondrisk och sen jag drabbades av en total sfinkterruptur för åtta månader sen så har jag grubblat halvt ihjäl mig över den.

    Jag har läkt bra såtillvida att jag inte har några större men. Jag kan hålla mig och behöver inte springa till toan, jag kan kväva fisar, det rinner inte bajs och jag har inte ont. Så jag lever en helt normal vardag och borde vara nöjd och glad. Men nej...jag är livrädd och har ångest.

    När läkaren frågade på efterkontrollen om jag har problem, så sa jag att jag inte har det, utöver att det är lite svårt att torka rent efter toabesök.

    Men nu har jag fått för mig att jag liksom inte kollat noga nog. Att jag ständigt måste hålla ett öga på min sfinkter.

    Min fråga: När man talar om läckage, vad menar man då? Om jag liksom duttar med ett papper vid analöppnongen så kan det komma lite brunt på pappret, som ett litet spår bara. Det stör ju inte min vardag...inte betyder väl det att jag kan börja läcka ohämmat vilken sekund som helst? Kollar ni så noga? Har jag blivit fixerad?

    Jag inser att det kan verka stötande för folk som har stora problem att jag nojjar mig över det här...men jag är så rädd!

  • Mamma till två mirakel

    Miss Marianne...med läckage menar de inte små duttar runt anal öppningen utan så pass att du inte kan gå utan skydd i trosan...
    Det absolut inget att bagatellisera detta,jag klarade mig tydligen rätt bra men har haft mkt ångest och mått dåligt över detta och det har ju även du rätt till!!


    (¯`°?.¸ ღ♥Adam mamma älskar dig över allt annat ♥ღ ¸.?°´¯)
  • Margarit

    Tack. Rent fysiskt så är det ju en bagatell, men ångestmässigt värsta problemet.

    Jag går hos en prykolog på bvc för att bearbeta detta, men hennes råd är mest av typen: "Sluta tänka på det." Om jag kunde det så vore jag väl inte där!

    Men jag ska försöka sluta torka och dutta och ha mig. Det tjänar ju inget till.

  • jop

    I helgen försökte jag och min man för första gången sen förlossningen (nästan 6 mån!) ha sex...och det gick bara inte! Det gjorde så fruktansvärt ont att ett samlag inte gick att genomföra! Känner mig närmast panikslagen, ska det vara såhär nu?

    Det har ändå gått ett halvår och jag trodde inte att det skulle göra så pass ont. När jag läser andras berättelser så verkar dom flesta kunna ha sex precis som vanligt bara några veckor efter förlossningen så jag känner mig bitter och rädd nu. Gråter bara jag tänker på det (och skriver det här).

    Någon som varit med om samma sak? Eller har tips på vad jag/vi ska göra för att smärtan ska försvinna/dämpas? Antar att det är ärrvävnaden som stramar och smärtar, kan man mjuka upp den på något sätt?

Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera