• Apmor2

    5 min metoden fungerar!!!

    katja74 skrev 2009-06-06 21:27:12 följande:
    Det handlar ju om att man under 5mm väljer att inte hörsamma barnets signaler. Det är ju liksom det som är metodiken, eller hur?
    läs det jag skrivit tidigare! finns varianter av det det är därför jag tjatat om vikten av att definera vad ni pratar om då det är fler än mig som pratar om varianter av 5mm (som man har läst under namnet 5mm och tror att det är det alla pratar om). Jag har skrivit utförligt och beskrivit vad den varianten jag använt går ut på (finns andra här på tråden som hade använt den oxå, som har suttit och försvarat sig mot er) och nä det går inte ut på att ignorera barnets behov snarare tvärtom!!
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-07 08:29:22 följande:
    Ser faktiskt inget roligt alls med det inlägget som lövet skrev...det är tragiskt
    jag var sarkastisk..
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-07 08:30:13 följande:
    Detta skrev lövet:Nej, det som är dåligt för barnet är att växa upp med föräldrar som medvetet struntar i när barnet är hungrigt, ledset, otryggt eller rädd. Den erfarenheten bidrar inte direkt till någon tillit till vuxenvärlden eller någon bra självkänsla. Att vara beroende av en person som medvetet behandlar en elakt och grymt - bara för skojs skull - sätter sina spår hos vilket barn som helst ...Skulle det vara något att skratta åt...?
    jag kan läsa, men tack för upprepningen
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-07 08:30:37 följande:
    Och varför var du det?
    för hon pratar om ngt helt annat än det som diskuterades, och det är lustit när folk inte läser det man skrivit och jag är nyvaken o tydligen på det humöret
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-07 08:36:59 följande:
    Det kanske inte bara var menat till dej...?
    kanske inte men som sagt är nyvaken och tydligen på det humöret.
  • Apmor2

    Nu har jag läst på om gråt (igen)!

    Eftersom iaf jag inte pratar om spädbarn utan i princip om toodlers tänker jag bara nämna sånt som är relevant till det!

    Ingenstans stor det att barn ej får gråta eller att det är skadligt att gråta som jag trodde är det nyttigt att gråta och som alla vet är det viktigt att tröstas men barnet far inte illa av att av ngn anledning få vänta en liten stund på tröst. (läs det jag skrivit tidigare) Det är klart att det inte ska handla om att göra en vana av att låta barnet vänta (vilket iaf jag inte påstått). Som jag sa tidigare jag kan hålla med om att orginal 5mm verkar grym, men barn far inte illa av att få gråta och få vänta med tröst vid enstaka fall, det blir inte ärrad och skadad för livet. Och den 5mm som jag använt handlar inte om att låta barnet gråta vilket jag påpekat flera ggr och ändå blivit kallad för barnmisshandlare (nu kan jag hålla med om att den kanske inte borde få heta 5mm, men eftersom det inte var jag som namngav den så är det inte jag som ska byta namn på den och som sagt det är fler än jag som sitter på denna tråd och använt den varianten ) Om ni är intresserade av att veta vad den handlar om sök bakåt i tråden.

    Vet inte hur det varit för er men jag fick lära mig av mina föräldrar att tänka mig noga för och att ha bevis innan jag brister ut och börjar anklaga folk speciellt för sådana här allvarliga saker fy på er! Ni har ingen aning hur ngn har tillämpat metoderna på eller hur ngn är med sina barn.

  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-07 08:36:59 följande:
    Det kanske inte bara var menat till dej...?
    o förresten om man citerar ngn innan man skriver nåt anses det ofta att menas personen man citerar. och Hon citerade mig först.
  • Apmor2
    lövet2 skrev 2009-06-07 09:33:34 följande:
    Min gissning är att alla utom du har diskuterat spädbarn. Mitt inlägg gäller också just spädbarn, och inte ett småbarn som förstår om jag säger "Mamma kommer strax! Du får vänta lite!". Och nej, en 5-åring mår inte dåligt av att vänta. En 3-åring gör det inte heller. En hjälplös baby som inte själv kan komma till mamma om det gäller något viktigt, och som inte förstår om man säger "Kommer strax!", mår däremot dåligt av det. Särskilt om det upprepas systematiskt och av ingen annan anledning än att föräldern känslokallt bestämmer sig för att strunta i babyns gråt.
    ja kanske det men dom som läst mina inlägg har ej kunnat missa vad jag pratat om. Om man inte läst och kallar nån för barnmisshandlare ändå, det gör man för att man inte har vett eller för att man är elak.. Och 5mm rekomenderas från 5mån, så jag kan inte ha varit ensam om att prata om toodlers ( jag har följt tråden och jag vet att många pratat om barn lite äldre än 5mån)
  • Apmor2
    lövet2 skrev 2009-06-07 09:43:50 följande:
    Jag vet inte vilken ålder en "toodler" ska vara, men i Sverige delas yngre barn in i spädbarn/baby (0-1 år) och småbarn (1-3 år).
    ja inte små spädbarn.. från när man börjar röra sig själv är toodler (ville inte säga specifik ålder). och ts pratar om ett barn som snart fyller 1 så inget litet spädbarn. och som jag sa tidigare vi testade en sovmetod vid 6mån på min son, han var inte redo så vi backade och testade olika modifierade metoder tills vi hittade ett sätt som funkade. Men min poäng är den att folk inte misshandlar sitt barn för att dom inte bär det konstant och absolut inte för att man ej håller dom i handen tills dom somnar och att dom ej far illa av att gråta, vilket har varit mångas poäng.
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-07 10:42:00 följande:
    Testa att googla eller nåt. Jag är ingen "länkare"'Tror du mig inte så får du söka information själv
    kommer man med sånna påståenden måste man komma med referenser, spelar ingen roll om det är på nätet eller ej, kan vara literära.
  • Apmor2
    katja74 skrev 2009-06-07 11:16:06 följande:
    Nu har jag ju inte läst hela tråden(det är en väldans massa sidor), men jag har läst TS och de senaste inläggen. Om du använder ett annat sätt än 5mm så heder åt dig isf. Jag har redan uttryckt min åsikt om den metoden här så jag tänker inte tjata. Förresten, kan det vara så att du menar toddler när du skrev toodler? Det är det engelska ordet för småbarn i 1-3 årsåldern. Ha en bra dag!
    ibland när man skriver fort så blir stavningen inte den bästa (har fler stavfel) tycker det är tråkigt att man bara fokuserar på sådant. Och ja använder en variation av det, där det går ut på att lära sitt barn att sova ensamt men att ignorera barns behov (blev kallad misshandlare ändå) och ja det är många sidor men om man inte vill anklaga folk för sådant här i onödan tar man sig tiden att läsa det folk har skrivit.
  • Apmor2
    NiniMe skrev 2009-06-07 13:33:22 följande:
    Varför man inte vill bära sitt barn?? Ja för att de e tungt, man får kanske ont i ryggen av att bära hela tiden.... Ännu en sak man ska göra som förälder, vill barnet bli buret så ska de bäras, skit i dig själv för guds skull, har du skaffat barn så måste man väl förstå att de innebär uppoffringar*ironi*
    ja precis! menar min son som är så himla stor och var vid 6 månaders ålder stor som en normal ettåring, inte går jag runt o bär på honom då, pajade mkt av min kropp pga att jag bar han rätt så mkt (inte hela tiden) så då tillgodoser man hans behov av närhet på andra sätt..
  • Apmor2
    katja74 skrev 2009-06-07 13:56:32 följande:
    Nu var det ju varken min mening att "bara fokusera på sådant", (men det var någon som inte förstod vad du menade, jag menade inget illa med det!), eller att för den delen anklaga dig som person för att vara misshandlare. Jag skrev vad jag personligen anser om 5mm och det tycker jag är rimligt i en sån här tråd (utan att för den skull behöva sitta och ägna en timme åt vad alla människor här på forumet har sagt, faktiskt!), som faktiskt ursprungligen handlade om just den metoden. Tack för mig, ha en bra dag.
    ok
  • Apmor2
    Kya skrev 2009-06-07 13:18:35 följande:
    Om ditt barn inte behövde bli buren jämt så behöver man inte göra det heller. Men om ett barn behöver det för att må bra, så har inte behoven blivit tillgodosedda om man inte bär barnet. så dina meningar går inte alls ihop, om det är så att du har ett barn som vill bli buret.och så måste jag få fråga: vad är fel med att bära sitt barn, eftersom du tycker att man inte ska göra det?sådärja, paranoida hjärna? nu pratar du som att du känner mig, och vet hur jag är och resonerar. det är oerhört dumt gjort av dig.--Och jag anser definitivt inte att du har "hängivit dig totalt" åt din son om han har fått skrika sig till sömns, som du har beskrivit i något svar här efteråt.
    Barnets behov är inte att bli buret det handlar om kroppskontakt och det kan jag ge mitt barn mängder av utan att behöva bära det konstant. Och ang resten läs det jag skrivit.. och jag skiter fullständigt vad du anser " att hängiva sig fullständigt" åt sitt barn innebär.
    Poängen är och har alltid varit att man misshandlar inte sitt barn; om barnet gråtigt eller skrikigt vid enstaka tillfällen och att om man ska anklaga folk för ngt sådant så ska man veta vad man pratar om och ha konkreta bevis på att barnet tagit skada av det alltså: bra referenser. För det hela handlar eller borde inte handla om att motbevisa varandra om barnet tagit skada för att den fick gråta vid några tillfällen (oavsett andledning) så vill man som förälder veta på vilket sätt.

    Men jag känner mitt barn och jag kan se att han inte tagit skada av att fått gråta eller skrika (vid enstaka tillfällen) och att försöka inbilla mig om att han kommer att visa sina ärr under tonåren är skrattretande. Och att dessutom påstå att enda sättet att visa sina barn tillgivenhet och att lära dom självsäkerhet är att bära dom konstant och att ej låta dom gråta, är tragiskt och att allt detta ska grunda sig på spädbarnsåldern är ganska tragiskt det me för då vet ni verkligen inte vad som väntar sen. Det är ngt man gör hela livet med ens barn att visa att dom kan lita på en, på många olika sätt!
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-07 12:08:50 följande:
    Nej, det måste man inte (står det i reglerna?) Jag talar utifrån egen kunskap och erfarenhet och åsikter. Vilken chimpans som helst kan sitta å länka å googa i förbannelse, men jag ägnar mig inte åt detta, då jag anser att det gör debatten skittråkig. Inte heller läser jag andras länkar. Om det gör att du inte tar mig på allvarr så är det upp till dig. Men så funkar jag. Länkar inte av princip. (har kanske gjort det nån enstaka gång i ren frustration dock)
    och jag håller med charly1 !

    Återigen om man kommer med sådana påståenden och anklagelser så får man ta o komma med ngn form av referenser och jag sa att det inte behövde vara en länk, skriv en referens från en bok du läst , då får du skriva titel, årgång, förlag och författare så kollar jag mer än gärna upp det på biblioteket! Och det är tråkigt att du tycker att det gör debatten tråkig, det är sånt debatter grundar sig på.

    Och vad är det för personliga erfaranheter? Fick du skrika i en halvtimme när du var liten och så hade du problem i tonåren pga det? hur vet du i så fall att det var för att du fick skrika/gråta den där gången?
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-07 20:42:15 följande:
    så du tror inte omständigheter i ens relationer kommer till uttryck i vem barnet är och hur den mår som vuxen?
    visst gör det det! men är det inte lite väl freudianskt att tro att för barnet har gråtit när den var liten i en 20 min otröstat att barnet lever tryggt och med självsäkerhet tills han kommer in i tonåren och då stjäl han en bil för att han fick gråta? för det första är det totalt absurd att tro att det vore anledningen, för det andra så skulle man aldrig kunna påvisa att det vore pga gråtandet (det är därför det inte finns forskning kring det hela) och sen är det HELT absurdt att tro att det är bara då man lägger ut grunderna för ett tryggt barn.
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-08 11:08:20 följande:
    Det kanske inte är raka språret mellan Gråt som barn, stjäl en bil som vuxen...Däremot så finns det ett samband mellan ett barn som känt sig övergiven som barn, som inte har kunnat lita på att mamma kommer när de gråter och behöver henne och barn som bär med sig denna brist på tillit och sammanhang som tonåring och vuxen, detta kan ta sig uttryck till att man söker denna trygghet i andra sammanhang. Man kanske får en destruktiv kompisgrupp som blir väldigt viktig, eller söker sig till andra subgrupper, går med i livets ord, börjar skära sig, etc.Man kan jämföra med en flicka som växt upp utan en bra pappagestalt kanske, oddsen för att hon ska söka sig till destruktiva förhållanden med män ökar ju markant just pga. hennes bakggrund. Det BEHÖVER inte bli så...men risken är större som sagt.
    visst finns det sådana samband om man konstant ignorerar barnet, vilket jag inte gjort och dom flesta som skrivit här säger samma sak, dessutom så lär man nog märka om barnet är otrygg långt innan den når tonåren. Och ja sa till dig att mitt barn är en av det säkraste och truggaste barnet jag känner, ändå påstår du att helt plötsligt så kommer hans osäkerhet (som kom då till att han har fått gråta en liten skvätt när han var mindre) under tonåren och det låter som tjur skit i mina öron.
    Dom flesta tonåringar är osäkra det hör åren till, inte för att dom fått gråta!
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-08 12:09:55 följande:
    Att gråta en skvätt är inte samma sak som att tillämpa 5mm som går ut på att du under en period systematiskt ignorerar barnets behov och sättet de komunicerer det på tills det ger upp. Att låta ett barn gråta 20 minuter i sin ensamhet som vi diskuterade förut är inte heller att "gråta en skvätt"Om man har ägnat sig åt sånt, så kan man ju ändå tycka att barnet är helt normalfungerande, och så kan det ju vara. Men sånt ändrar dock barnets personlighet, och barnets personighet hade kanske varit annorlunda utan de negativa erfarenheterna. Och jodå..det kan ta tid innan saker visar sig, det som kommer upp till ytan under puberteten behöver inte alls ha synts under småbarnsåren.
    Vi går runt i cirklar, du sa att det spelar ingen roll hur länge barnet får gråta otröstad den tar skada för livet, man kkunde reparera skadan men effekter av den kunde uppstå i tonåren.. Och 5mm är ngt man gör på kvällen vid några tillfällen inte konstant dygnet runt.
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-08 12:09:55 följande:
    Och jodå..det kan ta tid innan saker visar sig, det som kommer upp till ytan under puberteten behöver inte alls ha synts under småbarnsåren.
    frågar igen: på vilket sätt?
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!