• Apmor2

    5 min metoden fungerar!!!

    linda 84 skrev 2009-06-04 21:33:06 följande:


    tar man metoden och anpassar så är det ju inte den ursprungliga metoden längre, eller hur?och på vilka grunder tycker du att det är okej att "lära" ett barn att sova i egen säng? det går inte att lära ett litet barn något det inte är redo för. simpel psykologi. varför ska barnet anpassas efter dig? har han eller hon valt att födas till denna värld och till på köpet bli omformad, anpassad och påtvingad bisarra metoder? allt för att du själv ska få egentid? lugn och ro? tystnad? EGOISM!
    ok inte ens hälften av det du påstår nu har jag sagt.
    Jag skulle vilja reda ut vad ni anser är barnmisshandel gällande ämnet. och även om man gör efter en befintlig metod eller ej, vad är det som är barnmisshandel? är det att barnet gråter? att enligt denna metod så ska man inte plocka upp barnet när det gråter?
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-04 20:16:00 följande:
    Nej, det är nog så att de flesta som tycker 5mm är ok och inte tror det är att jämföra med misshandel, inte är så insatta i spädbarnets psyke. Jag är i alla fall tillräckligt insatt för att veta att det är skadligt för barnet, som inte har nåt begrepp om tid, eller tålamod. Ett litet barn skriker inte av trots för att de är argt,utanför att det är det enda sättet för dem att komunicera. Deras liv hänger på att någon svarar på deras signaler och när mamma som är den största tryyggheten plötsligt INTE svarar på barnet signaler är detta förknippat med dödsångest, och 5 minuter, eller 3 minuter för den delen är en hel evighet för ett spädbarn. Att detta sedan upprepas gång på gång, kväll efter kväll, tills barnet inte längre orkar skrika, skadar grundtryggheten hos barnet. har på FL läst skräckexempel på föräldrar som glatt meddelar att de använt 5mm på 2 månaders bebisar, och att det tog ty 2 veckor av gråtande innan det stackars barnet gett upp. fruktansvärt är det. Tror fan ungen skulle fara mindre illa av en rak höger i vissa fall faktiskt.
    detta?
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-04 21:41:21 följande:
    Min unge har sovit i egen säng sedan dag ett, med undantag av en kortare period under separationsfasen då han hade mer behov av närhet och ville sova hos mig. Det är inte DET som det hemska är att ungen sover i egen säng.
    ok bra, för jag beskrev vad den 5min metoden som jag använt mig av (finns variationer, läst lite olika nu som går under namnet 5mm) och jag blev kallad för barnmisshandlare trots att jag beskrivit i detalj att barnet ej försummats och att alla dess behov har blivit tillgodosedda. därför tycker jag det är viktigt att i lugn o ro reda ut begreppen lite.
  • Apmor2

    linda 84 skrev 2009-06-04 21:51:12 följande:


    du har inte alls beskrivit i detalj att just ditt barn inte försummats. du tog ju ett exempel ur luften. och för att svara på din fråga om VAD det är som är misshandel- om barnet skriker, gråter, bönar och ber på alla sätt det kan komma på efter din uppmärksamhet och du inte ger det till barnet- då är du skyldig.
    hmm nä det gjorde jag inte har skrivit från personliga erfaranheter och beskrivit att mitt barns behov har blivit tillgodosedda, och sedan har jag beskrivit varianten av 5mm som jag har använt. Det är lättare att förstå en text om man inte är så blind av hat.
  • Apmor2

    linda 84 skrev 2009-06-04 21:58:25 följande:


    hur kan jag vara annat än hatisk i ett sådant här sällskap. nej, detta är inte rätt forum för mig, här blir jag inte förstådd. jag fortsätter min kamp för barnen någon annan stans. med detta inte sagt att ni "vann" ett jävla skit i den här diskussionen. jag orkar bara inte kasta pärlor för svin. man kan tydligen inte utbilda eller upplysa er.det ni hela tiden säger som jag slutligen måste påpeka, är : mitt barn går det ingen nöd på, han sover minsann si och så många timmar alldeles lugnt och stilla"... då kan jag tala om för er att ett barn som sover så pass lugnt och stilla utan avbrott, det är inget att vara stolt över! då har barnet ett MANIPULERAT sömnmönster, påtvingat på barnet genom en metod utvecklad och utförd av oss vuxna för egen vinnings skull. och det är helt jäkla oförsvarbart.
    ok ok man behöver verkligen inte förolämpa ngn, jag är inget svin och jag behöver inte upplysas hade dock velat höra dina åsikter utan all masshysteri du kommit med, så det är extremt tråkigt att du inte vill föra en sansad diskussion, vi kanske hade lärt av varandra.
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-04 21:57:40 följande:
    Ja precis'
    ok jag ser vad du menar, men då kanske du kan se att om man anpassar metoden och ser till ens barns behov att man då ej misshandlar barnet, eller?

    Vet inte om du läst tidigare i tråden om hur jag gjort?

    Och vill bara påpeka att jag älskar psykologi och barnpsykologi och läst väldigt mkt om det och om sovmetoder.
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-04 22:13:48 följande:
    Det finns ju mildare varianter, men då är det ju inte heller 5mm. Det viktigaste för mig är att barnet känner att man omedelbart svarar på deras signaler, att de inte ska känna sig övergivna och utelämnade till att trösta sig själva eller somna av utmattning. Men rent generellt fattar jag inte varför folk ska ha så bråttom med att stöpa sina små bebisar i formar och rutiner och hej å hå...Det är NORMALT att rutiner ändras från vecka till vecka och att bebisar vaknar flera gånger per natt och vill få bekräftelse på att mamma och pappa är där, men i dagens läge så verkar folk ofta inte vara beredda att göra denna uppoffring att anpassa sitt liv efter bebisen under denna korta tid av livet, för tydligen är det viktigare att få egentid, och att vårda relationen med mannen och annat nonsens man läser. Vi har en sån bra och generös föräldrarledighet i Sverige just för att man SKA orka med att ge sin bebis det som den behöver och att orka med vaknätter etc. Inte för att sätt sig själv i första rummet som jag tycker många gör.
    ok som sagt det finns variationer som alla går under namnet fem min metoden, det är därför det är viktigt att klargöra vad man pratar om eftersom det kanske inte är bara jag som använder eller använt en variation.

    visst går barns sömnrutiner i vågor och varierar från vecka till vecka.
    visst är det vanligt att barn vaknar på natten ( min har dock aldrig gjort det) men han har gnytt o haft sig och jag har låtit honom gny för att jag är övertygad om att om jag gått in o plockat upp honom så hade han nog vaknat till, givetvis hade jag tröstat honom om han gråtit, men om det inte varit hysteriskt hade jag nog inte plockat upp honom.

    men som jag tidigare sagt så är jag inte helt övertygad av att barnet far illa om det får vänta en stund innan det tröstas vid gråt. alltså jag tror inte barnet far illa av att gråta lite, dock inte sagt att man inte ska ta hand om barnets behov.
  • Apmor2
    clarens skrev 2009-06-04 22:17:22 följande:
    linda 84 skrev 2009-06-04 21:58:25 följande:
    menar du att det är fel på barn som sover hela nätter? du tror inte att det är skönt för barnet att sova ostört en hel natt precis som det är för vuxna? är det en speciell ålder du syftar på här? jag har inte tvingat mina barn att sova hela nätter, det har de lärt sig mkt bra själva med min och sambons hjälp.det har inte inneburit skrik öht.
    bra inlägg du skriver
  • Apmor2
    Mieria skrev 2009-06-04 22:19:09 följande:
    Vad jag förstår är det inte rimligt att någon annan bryr sig om hur föräldrar behandlar sina barn eftersom barn är deras ägodelar.
    kan inte svara för ngn annan men mitt barn är ingen sak alltså ej min ägodel och det är bra att folk bryr sig om sina medmänniskor det gör även jag.
    Men jag önskar att man tog sig tid och lyssnade på vad medmänniskorna har att säga utan att förolämpa (inte du men mkt sånt här) lyssnade med ett öppet sinne om man gjorde det kanske man hade sätt att barnen kanske inte blivit misshanlade.
    iaf inte mitt
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-04 22:28:08 följande:
    Fast varför tror du barnet gråter? För att det är kul? För att de behöver gråta av sig? Ett spädbarn gråter ALLTID för att uttrycka ett behov, på vilket sätt skulle det vara bra att negligera det behovet? Vad skulle det resultera i för gott? Ett spädbarn saknar helt enketl förmåga att försöka manipulera omgivningen med gråt, bara för att.
    ok läs om! jag säger bara att mitt barn blir inte negligerad för att den får vänta en stund på tröst, om jag varit ensam med min son, när han var i den åldern och han legat o sovit och jag gått på toa och han börjat gråta och jag sitter o klämmer så är jag övertygad om att han ej farit illa och ej blivit misshandlad! så barnet far inte illa av att vänta en liten stund på tröst.
    Jag vet varför barn gråter.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!