• Apmor2

    5 min metoden fungerar!!!

    lövet2 skrev 2009-06-04 17:14:32 följande:
    Förklaringen du fick var väldigt bristfällig.1. Metoden kräver att barnet inte ska kunna ta sig någonstans själv. Din systers 3-åring skulle alltså i princip behöva låsas in för att det ska funka.2. Eckerberg (som uppfunnit metoden och gett ut broschyrerna) menar att föräldrarna absolut inte får trösta sitt barn utan bara titta in och visa sig snabbt.3. Komplikationer (som att barnet kräks av skräck eller t ex kissar el bajsar ner sig) ska tas om hand på särskilt sätt, vilket kräver att man läser på i broschyrerna.4. Enligt en undersökning här på FL började ca 25% av barnen att sova mycket sämre efter metoden. Många drabbades av mardrömmar och allmän otrygghet.
    man kan anpassa metoden till äldre barn, man följer bara barnet till sin säng igen..
  • Apmor2
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 17:19:58 följande:
    Och för att förtydliga så är detta INTE den vedertagna 5 mm, grundad av Dr. Eckerberg. Din tolkning av 5 mm liknar mycket mer Tassmetoden (se beskrivning tex. här www.familjeliv.se/Forum-3-23/m29293259.html) än den metod som allmänt kallas 5 mm.Din tolkning tycker jag öht. inte ska kopplas till 5 mm (och det ska du tolka som något positivt).
    jag har inte sagt ngt om herr Eckerbergs metoder och det är inte min tolkning har läst om det under namnet 5mm på flera olika ställen. Och som jag sagt fler ggr så finns det tydligen fler tolkningar av metoden.
  • Apmor2
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 17:19:58 följande:
    Och för att förtydliga så är detta INTE den vedertagna 5 mm, grundad av Dr. Eckerberg. Din tolkning av 5 mm liknar mycket mer Tassmetoden (se beskrivning tex. här www.familjeliv.se/Forum-3-23/m29293259.html) än den metod som allmänt kallas 5 mm.Din tolkning tycker jag öht. inte ska kopplas till 5 mm (och det ska du tolka som något positivt).
    o ja jag tolkar metoden som jag skrev om som jag lärt mig är 5mm som ngt positivt
  • Apmor2
    Pirog skrev 2009-06-04 17:35:20 följande:
    Jo, fast då är det ju inte 5mmoch varför kan man inte prata med en 3åring? de fattar ju vad man säger, man kan använda sig av belöningar,man kan ha sängen jämte sin ett tag,man kan berömma osv......men det tar ju såklart lite längre tid
    ok återigen det är en variant av 5mm och jag har läst om den på flera ställen..

    och man får göra som man vill/använda den metod som man tycker passar en och ens barn, men det är naivt att tro att man kan ta en metod o bara använda den både barnet och föräldern är egna individer och därför måste man hela tiden anpassa vrida o vända metodera tills man hittar ngt som passar en själv.
    Och jag personligen skulle aldrig låta min treåring sova i en säng brevid våran då jag inte ser det som produktivt snarare tvärtom eftersom jag vill att min son ska bli/vara självständig (på en 3 årings nivå)
  • Apmor2
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 17:39:11 följande:
    Men den vedertagna 5 mm är Dr. Eckerbergs och det tycker jag är viktigt att poängtera för den metod du har använt har ingenting med den vedertagna 5 mm att göra.Eftersom det tydligen finns många olika tolkningar är det viktigt att framhäva skillnaderna. Den 5 mm som iaf jag (och de flesta andra 5 mm-motståndare antar jag) tar avstånd ifrån är just den gamla vedertagna. Den metod du har använt är inte ens en tolkning av Eckerbergs, det är en helt annan metod.
    det är därför jag hela tiden sagt att det finns tydligen olika varianter av metoden och förklarade tydligt att det var en variant jag använde..
  • Apmor2
    Lisen08 skrev 2009-06-04 17:47:21 följande:
    Nej det finns inte olika varianter av metoden. Den finns beskriven i broshyr. Har du läst den?
    men nej har aldrig läst i ngn brochyr utan läst i böcker och nätet och under namnet 5mm, tänkt att man ska behöva upprepa sig så mkt..

    tydligen upprepar jag mig så mkt eller så tycker inte moderatorerna om mig för dom tar bort mina inlägg.

    Så snälla snälla människor läs det jag skriver om ni inte förstår läs dom igen.
    För som jag sa förrut vi har säkert mkt att lära av varandra om man kan lyssna på varandra i lugn o ro, så är det lättare att lära sig nåt.
  • Apmor2
    Lisen08 skrev 2009-06-04 18:05:34 följande:
    Men det är fel att säga att man har använt sig av en metod som man egentligen inte har använt sig av. Varför då envisas med det?Varför inte säga att "vi gjorde på vårt eget sätt?Det är många som säger att 5mm är så bra och sen när man fråga hur det gick till vid genomförandet så har det ingenting med 5mm att göra.Om jag vore du så skulle jag vara tacksam för det.
    o herregud, läser du verkligen inte vad jag skriver?

    Läs igen, jag har läst om metoden och säger att den står skrivet under namnet 5mm, läste även och citerade bvc variant som dom även kallar 5mm och den skiljer sig tydligen på några punkter från orginalet. Så hur vet du att alla som är med talat om samma variant det finns kanske dom som läst metoden som jag beskrivit under namnet 5mm (som jag gjort) och anväder o talar om den.?
  • Apmor2

    ok alla motståndare i lugn o sansad ton och pga av nyfikenhet och möjligheten av att lära mig ngt nytt,
    - vad är det specifikt ni anser är barnmisshandel med denna sov metod?
    -finns det andra sovmetoder som ni anser är barnmisshandel?

  • Apmor2

    linda 84 skrev 2009-06-04 21:25:04 följande:


    - det är barnmisshandel av den enkla anledningen att barnet inte får ett basalt behov tillgodosett. trygghet och närhet är här det basala behovet. lika illa som att låta ett barn gå hungrigt, för att man då exempelvis skulle "lära barnet" att äta mindre, för det är ju så jobbigt att göra mat till det, lika illa är det att inte komma när barnet ropar av förtvivlan. (ja, det ÄR i förtvivlan de skriker- högst sannolikt, jag envisas!)- alla "metoder", kurer, och annat som går ut på att pressa in barnet i en snäv mall för att man som förälder ska få det smidigare, lugnare eller tystare, anser jag är misshandel. att inte se individen. att pressa ner ungen i madrassen med näsan först, eller att helt enkelt bara totalskita i att gå in i sovrummet vid panikskrik. svårare än så är det ej.
    ok men om man tar metoden och anpassar den och ser till att barnets alla basala behov är tillgodosedda är det misshandel då? alltså om man ser till att barnets behov är tillgodosedda trots att man lär barnet sova i egen säng, är det barnmisshandel då?
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!