• Apmor2

    5 min metoden fungerar!!!

    clarens skrev 2009-06-04 22:54:01 följande:
    vicken go stämning plötsligt:Dnice såhär innan läggdags, skönt att inte ha en massa agg inför den GODA OSTÖRDA nattsömnen;D
    ja visst är det härligt att samtala lite i lugn o ro utan förolämpningar o dyl
  • Apmor2
    Mieria skrev 2009-06-04 22:56:24 följande:
    Allt manipulerat är inte dåligt! När glassbilen kommer och man säger "ååh nu spelas den där melodin..godnatt alla barn, godnatt alla barn, nu soover alla baarn" och barnen rusar under täcket och fnissar så är de minsann manipulerade
    ahhh nu kommer vi nånstans oxå, härligt tjejer härligt!

    det var därför det är viktigt att klargöra vad alla pratar om så att man pratar om samma sak
  • Apmor2
    Mieria skrev 2009-06-04 23:01:38 följande:
    Tja, alltså att vara manipulativ är absolut inte alltid dåligt när det gäller barnuppfostran. Att manipulera någon är att få människan att tro att de gillar det de gör. Annars har man inte lyckats manipulera. Om lilla pelle 4 år borstar tänderna för att han tror att han jagar karius och baktus är han manipulerad
    menar bara att om man har en liten gemensam grund att basera sin diskution på går det mkt bättre att diskutera.
    Måste bara säga att nu när du lugnat dig så är det trivsammare att prata med dig rätt så trevligt faktiskt
  • Apmor2
    Siili skrev 2009-06-05 00:55:16 följande:
    Jag svarar nog väldigt sent i den här långa tråden, men jag vill bara vara viktig-Petter och påpeka att det inte är bvc som svarar för den sidan. Det är föräldrar som skriver till andra föräldrar. Men där står ändå att man inte får ge kroppskontakt, vilket du skriver att man får ge.
    jagg hängde med på det stod dock att det var bvc som rekomenderade metoden och min poäng var bara att det finns variationer av metoden och att man måste klargöra vad man pratar om innan man blir hysterisk och antar att folk misshandlar sina barn.
  • Apmor2
    southernbelle skrev 2009-06-05 05:08:39 följande:
    det finns tva vad folk kallar 5 mm, den ena ar eckerberg och den andra ar Ferber. I Ferbers metod far du ha kroppskontakt sa lange du inte tar upp barnet. Ferber metod ar valdigt popular har i USA dar jag bor och mer eller mindre varje foralder jag kanner har andvant sig av den. Har inte hort nagon andvanda sig av Eckerberg har, tror att han ar mer vanlig i Sverige med tanke pa att han ar svensk. www.childrenshospital.org/views/june06/sleep....
    ahh nej finns fler variationer.
  • Apmor2
    Mieria skrev 2009-06-04 23:07:33 följande:
    Jag är rätt trevlig egentligen. tyvärr håller jag det hemligt lite väl ofta i sommar! jag jobbar på det
    tvivlar inte en sek på det, och se till att inte dölja det för mkt
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-06 00:33:48 följande:
    I min värld ska ett litet barn inte heller vara vaken och med en hel dag. Jag tror många föräldrar är så upptagna av vad de själva vill göra och aktivera sig med unde dagen att de inte låter ungarna få ro utan de ska släpas med överallt. Min är över 10 månader och vill fortfarande sova ett par timmar vid två tillfällen per dag. Om man man låter ungarna följa sin egen rytmn så behöver man ju inte metoda. Hur jag än vrider och vänder på det så känns det enbart som ett verktyg för att anpassa barnet till sina egna önskemål fast jag anser att i alla fall det första året ska handlar om att föräldrarna anpassar sig efter barnets behov.
    Jag håller med om att man ska följa barnets egna rytm (gällande allt) och det är precis det jag har gjort med mitt barn, men trots att vi följt hans egna rytm så var det viktigt för oss att lära vår son att bli trygg i en egen säng.
    Hade han fått bestämma (använder det ordet i brist på ett bättre) så hade han blivit buren eller legat i badrummet o sovit men detta var inte rätt lösning för oss. Vi testade olika sätt att få honom trygg men följde även hans rytm i sätten vi testade, så vi gjorde en sak märkte vi att han var för osäker med det så backade vi lite och testade ngt nytt, anpassade sätt o metoder för att hans behov skulle bli tillgodosedda samtidigt som vi fick honom att känna sig säker.

    Men att gå runt o bära på honom eller behövt sitta i badrummet halva kvällen för att han somnade gott så fort man tog han dit, eller att sitta o hålla hans hand i två timmar, var och är ingen lösning för mig eller för honom då det inte enligt mig inte är produktivt att späda på hans osäkerhet, vi bor inte ute i djungeln vi har ett säkert bo och jag som mor vill hjälpa mitt barn att känna sig tryggt i det.

    Nu pratar jag givetvis inte om små spädbarn utan om barn från ca ett halvår och jag kan hålla med om att orginalvarianten av 5mm låter lite grym och att föräldrar ska experimentera och testa o anpassa olika metoder och sätt, både barn och förälder är unika varelser.

    Men barn är kapabla att lära sig och har en otrolig förmåga att hitta en personlig trygghet och jag är övertygad om att barn inte far illa av att gråta en liten stund eller att vara hungriga en liten stund. Nu pratar jag inte om att det är ok att låta barn gråta i flera timmar eller att låta dom gå hungriga.
  • Apmor2
    Queen70 skrev 2009-06-06 17:56:47 följande:
    Vad menar du med en "liten stund"?
    ja några min, fan vet jag 20min högst kanske ngt sånt.
    vad det det enda du fick ut ur mitt inlägg? Jag skriver tydligt att man ej ska låta dom gå hungriga eller låta dom gråta i timmar, ni verkar ha ngt emot att dom låter överhuvudtaget och jag tror inte dom far illa av det, jag stoppade inte tutten i min son så fort han lät och jag kan med gott samvete säga att han aldrig aldrig gick hungrig eller saknade uppmärksamhet eller kärlek och ömhet eller kroppskontakt och ja jag erkänner: han grät ibland och ibland så tog det en liten liten stund innan han fick mat men som sagt han gick aldrig aldrig hungrig.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!