• Apmor2

    5 min metoden fungerar!!!

    lennartsdotter skrev 2009-06-04 15:11:47 följande:
    Har du läst Eckerbergs beskrivning? Han är ju upphovsmannen till metoden. Gör man inte som han beskriver så är det inte 5 mm.
    nä men jag ska defenitivt kolla upp det, finns många tolkningar på metoden.
    Här är bvc.s tolkning

    "BVC:n har tagit fram den så kallad 5 minuters metoden. Metoden går ut på att låta barnet skrika och bestämt gå in i rummet och säga att ?nu ska du sova?. Man tar inte på barnet och tänder inga lampor. Sedan går man ut och väntar 5 minuter, vilket så klart är helt hjärtskärande eftersom barnet då skriker för fullt. Men det är bara att skärpa sig. Första natten gör man om samma sak kanske sju gånger, men andra natten blir det bara fyra gånger, tredje natten två gånger och fjärde natten ingen gång. Men denna är en metod som inte passar alla barn, det får varje förälder själva ta ställningen till."
    www.forskolebarn.nu/somnrutiner.htm
  • Apmor2
    Mieria skrev 2009-06-04 15:11:16 följande:
    det var inte svar på frågan.
    ok, vad var det du ville veta?
  • Apmor2
    ZandraClaesson skrev 2009-06-04 15:16:18 följande:
    min son KAN INTE ligga och mysa. Det går verkligen inte. Han kryper iväg och håller jag fast honom. Inte hårt men bestämt så blir han bara förbannad. Alla barn är olika.
    visst och det är därför man testar sig fram!!
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-04 15:18:30 följande:
    Man behöver ju inte testa skrikmetoder.
    återigen
    metoden har tolkats på olika sätt, det jag har läst är att man låter barnet skrika, inte gråta. Har inte någonstans sett bevis på att barnet tar skada av att skrika, gråta eller gnälla, men om barnet gråter så är det klart att man ska trösta.
  • Apmor2
    ZandraClaesson skrev 2009-06-04 15:22:03 följande:
    ja precis. jag testade 5min m och första gången jag prova den tog det 10min och han sov. längre än va han sovit innan. och va piggare nöjdare o gladare när han vaknat.
    låter kanon!!
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-04 15:24:43 följande:
    Det kanske är samvetet man bör hålla koll på. Har man samvete nog att testa 5 mm, fine. Jag har inte hjärta till det - jag sitter hellre och smeker Nemos hand i 2 timmar.
    det finns olika tolkningar på metoden, läs bakåt i tråden så ser du tolkningarna som jag har arbetat efter.
    Och tror du att det är bäst för dig o ditt barn att du späder på hans osäkerhet så får du givetvis tro det och sitta timme efter timme och hålla hans hand.

    Jag vill lära mina barn att man kan vara trygg i sig själv och att mamma finns där om det är ngt !
  • Apmor2
    clarens skrev 2009-06-04 15:27:11 följande:
    jag tror att det är bra för barnets självkänsla att somna själv.varför? jo, för att insomnandet kan te sig obehagligt och får man då hela tiden hjälp med att somna bekräftas denna rädsla för sömnen. föräldern säger med sin närvarande kropp att "ja, detta är farligt, men jag är här och hjälper dig" .kan barnet däremot somna själv i sin säng på kvällen lär det sig att detta inte är ngt farligt eller obehagligt utan snarare ngt skönt och nödvändigt. jag har två kompisar som blev nattade med samsovning upp i skolåldern, de vågade inte sova borta och har faktiskt fortfarande svårt att somna. en av dem måste somna framför tvn för att senare under natten stappla in till sin säng.jag vill heller inte ligga bredvid mina barn tills de somnar eftersom jag vet av egen erfarenhet att det kan dra ut väldigt på tiden och jag vill göra annat på kvällen än ligga och slumra ihop med dem. till er som tror att hur man nattar sitt barn hänger ihop med hur mkt man älskar dem kan jag bara säga att jag tror att ni har fel.
    Bra skrivet!!
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-04 15:35:49 följande:
    Att ta sej tid med läggningen, att vara där för sina barn när mörkret faller - det ger en enorm trygghet.  Jag har som sagt 4 fina, härliga och väldigt trygga ungar
    ja och jag har en underbar trygg son som lärde sig att vara trygg i sig själv tidigt och ja la ner flera timmar på att förstärka det i samband med nattning.
    Man föds med olika personlighet och dina barn kanske inte var otrygga eller nervösa, men det finns dom som är nervöst lagda och genom att sitta o hålla dom i handen tills dom somnar skulle ha förstärkt deras osäkerhet.
    Det handlar om att anpassa och att identifiera vad som behövs för ens barn, men grunden är väl att man vill uppfostra självsäkra och självständiga individer och jag tror att det är ngt man ska jobba med fom det dom föds.
    För även spädbarn har en fantastisk förmåga att lära sig saker.
  • Apmor2
    lennartsdotter skrev 2009-06-04 15:41:05 följande:
    Det låter ju som att de beskriver Eckerbergs metod helt och hållet. Ingen kroppskontakt, skrika/gråta 5 minuter och bara använda rösten.
    ja dom från bvc ja, men som sagt finns olika tolkningar på metoden, eftersom det var ett långt inlägg där jag skrivit vad metoden gått ut på som jag läst den tidigare, tänker jag inte skriva det igen så är du intresserad uppmanar jag dig att läsa bak i tråden.
  • Apmor2
    tristania skrev 2009-06-04 15:44:27 följande:
    Men kom inte och säg att barn mår bra av att skrika sej till sömns - trots att dom är olika! Aldrig.
    har inte läst någonstans att det är skadligt för barn att skrika..
    Och det är stor skillnad mellan att skrika o gråta som sagt handlar först o främst att lära sig identifiera spädbarnets olika läten.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!