• JFL

    Januarimammor del 18

    Vi fortsätter våra underbara funderar om livet med en treåring och allt som händer omkring oss.

    Välkomna mina vänner!

  • Svar på tråden Januarimammor del 18
  • sok

    2 frågor ang 3 åringar:

    - selma är "lite" fixerad vid snippor och snoppar och sånt. jag vet inte VAD man ska säga?????
    "nä du får inte röra folk på snoppen! så får man inte göra..." ?????
    och så håller hon på sätta saker vid snippan!
    typ en krona/peng igår, hon skrattar och tycker det är jättekul men jag ve tinte vad man ska säga? så jag sa att hon inte ska sätta saker i snippan för hon kan göra illa sig....
    suck.
    man vill ju inte göra så stor sak av det liksom....
    vad SÄGER ni till era 3åringar?

    sen ahd ejag en till fråga...viktig...men gud vad var det, jag har tänkt jag skulle fråga här i tråden om ngn är med om samma sak....men nu komme rjag inte ihåg.

  • Lajsa82

    grattis skuggan, blir smått avis...

    sok: Ja du, de där är lite svårt, men dom utforskar väl?! håller på att lära sig skillnad mellan pojkar och flickor. men det är som du säger, att man inte skall göra för stor sak utav det, men visst det är inte lätt om hon rör vid andras, försök att säga det är din men det är hans och den får du inte röra... att hon lär sig skillnaden på ditt och mitt....

    Just nu är vi i sommarstugan och kopplar av, fick slutbeskedet i fredags och vi har landat lite efter det, Han fick diagnosen Autism och kommer göra ett iq test innan han börjar skolan för att veta om han skall gå i vanlig skola eller i en skola för autistiska. dom kommer göra ett nytt eeg för att kolla om det blivit bättre eller sämre + att kolla synen och hörseln...Remiss till Hab är skickad så nu kommer vi äntligen få hjälp...Skall ringa kommunen angående avlastning, känner att vi behöver det för att hämta nya krafter, kanske 1 helg var 6:e vecka... Skall sätta mig och läsa lite om Lss, den lag som vi nu kan ha nytta av...ja det e mycket som skall fixas...

    hoppas ni haft en trevlig helg...Kram Lisa

  • sok
    Lajsa82 skrev 2009-09-20 11:40:13 följande:
    grattis skuggan, blir smått avis... sok: Ja du, de där är lite svårt, men dom utforskar väl?! håller på att lära sig skillnad mellan pojkar och flickor. men det är som du säger, att man inte skall göra för stor sak utav det, men visst det är inte lätt om hon rör vid andras, försök att säga det är din men det är hans och den får du inte röra... att hon lär sig skillnaden på ditt och mitt.... Just nu är vi i sommarstugan och kopplar av, fick slutbeskedet i fredags och vi har landat lite efter det, Han fick diagnosen Autism och kommer göra ett iq test innan han börjar skolan för att veta om han skall gå i vanlig skola eller i en skola för autistiska. dom kommer göra ett nytt eeg för att kolla om det blivit bättre eller sämre + att kolla synen och hörseln...Remiss till Hab är skickad så nu kommer vi äntligen få hjälp...Skall ringa kommunen angående avlastning, känner att vi behöver det för att hämta nya krafter, kanske 1 helg var 6:e vecka... Skall sätta mig och läsa lite om Lss, den lag som vi nu kan ha nytta av...ja det e mycket som skall fixas... hoppas ni haft en trevlig helg...Kram Lisa
    ja, tack för sitt svar. det är inte lätt tycker jag...iofs vad är eg lätt just nu med en 3 åring? nä det är ganska lugnt faktikst, ingen supertrots just nu iaf. det är bra hon har dagis. i somras var det mkt bråk.
    men det är väl bra d ehar en egen vilja.

    skönt ni har fått en diagnos kanske ändå.
    dels får ni ta del av LSS ja, och dels så kanske andra får mer förståelse då....ja int ebara tror att man har en busig unge typ har iaf hört en del som känner så att de tär skönt de kan säga att deras barn har "den o den diagnosen" och att dte inte bara är dålig uppfostran. typ. som en del annars kan tro ha rjag HÖRT.
  • Lajsa82

    sok : stämmer mkt bra det där, har hört flera som har sagt att jag har en bråkigt barn och att vi måste sätta mer gränser...och det är inte det lättaste, han har ett helt annat tanke sätt och förståelse, svårt att lyssna och ta till sig det vi säger... Men vi jobbar på det och nu när vi får hjälp av hab kommer det bli lättare då dom kan detta och kan vägleda oss....

  • doriah

    Skönt Lajsa att ni vet{#lang_emotions_flower} Har tänkt så mycket på er! Nu vet ni vad ni ska göra, hur ni ska vara mot Wille och dessutom kan ni förklara för andra i er närhet hur och varför man bör vara på ett visst sätt. Av någon anled´ning brukar (framförallt) släktingar ha svårt att ta till sig saker de är ovana vid.


    Elsa och Lovis mamma
  • JFL

    Sok: Så håller Alice också på, och Elsa gjorde det med i den åldern. Igår ställde sig Alice upp vid matbordet och visade rumpan Vi bara garvar åt henne.

    Men allvarligt, när hon pillar i snippan eller leker med saker i snippan säger jag alltid till. Jag förklarar att hon måste tvätta händerna om hon pillar i snippan för hon kan få bakterier på händerna och allt hon pillar med vid snippan blir smutsigt och måste tvättas (hon gillar inte att tvätta händerna). Förklarar också att vi inte vill att hon "snippar-ner" sina leksaker. Säger att man gör faktiskt inte så. Men när hon sitter och tittar, undersöker och frågar om snippan och snoppar så svarar vi så gått det går och lägger inga tabu eller "smutsigt" i det.

    Förklara för Selma att hon kan göra sig illa om hon pillar med saker i snippan, att du säger till henne för att du inte vill att hon ska göra sig illa. Var ärlig och rak, jag tror att hon fattar.
    Köp en bok som handlar om kroppen. Vi har en bok som heter "naken om baken" som barnen gillar. Den handlar mera om när man ska ha kläder på sig och inte och om nakenhet. Nått borde finnas.

    Vi har ett citat hemma. När Alice ska sjunga i Sing Star och får en mick så har vi förlajde förhållningsregel till henne:
    "Inte slicka, inte suga, inte stoppa i snippan." (Ja allt har hänt med micken och vi har bytt till nya )

    -Undrar hur länge vi får säga det till henne

    Lajsa: Vad skönt att ni äntligen har fått en diagnos och att ni kan börja fundera på hjälp utifrån.

  • Rosagul
    Lajsa82 skrev 2009-09-20 11:40:13 följande:
    grattis skuggan, blir smått avis...sok: Ja du, de där är lite svårt, men dom utforskar väl?! håller på att lära sig skillnad mellan pojkar och flickor. men det är som du säger, att man inte skall göra för stor sak utav det, men visst det är inte lätt om hon rör vid andras, försök att säga det är din men det är hans och den får du inte röra... att hon lär sig skillnaden på ditt och mitt....Just nu är vi i sommarstugan och kopplar av, fick slutbeskedet i fredags och vi har landat lite efter det, Han fick diagnosen Autism och kommer göra ett iq test innan han börjar skolan för att veta om han skall gå i vanlig skola eller i en skola för autistiska. dom kommer göra ett nytt eeg för att kolla om det blivit bättre eller sämre + att kolla synen och hörseln...Remiss till Hab är skickad så nu kommer vi äntligen få hjälp...Skall ringa kommunen angående avlastning, känner att vi behöver det för att hämta nya krafter, kanske 1 helg var 6:e vecka... Skall sätta mig och läsa lite om Lss, den lag som vi nu kan ha nytta av...ja det e mycket som skall fixas...hoppas ni haft en trevlig helg...Kram Lisa
    skickar en kram och hävdar igen att Wille har de bästa föräldrar han kan få {#lang_emotions_flower}
    Nu får ni utgår från det ni vet och som du skriver, möjlighet till hjälp för både er och Willes skull.
    Även om jag antar att det kan kännas lite splittrat att få en diagnos ställd

    Hoppas ni fått en bra landning i sommarstugan
    sok skrev 2009-09-19 16:37:29 följande:
    2 frågor ang 3 åringar:- selma är "lite" fixerad vid snippor och snoppar och sånt. jag vet inte VAD man ska säga?????"nä du får inte röra folk på snoppen! så får man inte göra..." ?????och så håller hon på sätta saker vid snippan!typ en krona/peng igår, hon skrattar och tycker det är jättekul men jag ve tinte vad man ska säga? så jag sa att hon inte ska sätta saker i snippan för hon kan göra illa sig....suck.man vill ju inte göra så stor sak av det liksom....vad SÄGER ni till era 3åringar?sen ahd ejag en till fråga...viktig...men gud vad var det, jag har tänkt jag skulle fråga här i tråden om ngn är med om samma sak....men nu komme rjag inte ihåg.
    Sandra har inte alls börjat med ngt sånt - hon är nog "sen" på den biten
Svar på tråden Januarimammor del 18