• sahara sahara

    Vi som inte var gravida

    Vi börjar väl det nya året med en ny tråd, i ett nytt forum.


    Sois réaliste: demande l'impossible!
  • Svar på tråden Vi som inte var gravida
  • sahara sahara

    Vi fick pengar av våra föräldrar när vi gifte oss, men det var uttalat att det skulle gå till bröllopsresan. Mucho uppskattat, för övrigt, för annars hade vi inte kommit iväg. Det är inte så att vi får en massa onödiga småsaker, som just vaser och sånt, utan målet är att ge bort saker som mottagaren vill ha och behöver, men inte skulle köpa själv.  Det är mycket kläder och böcker, eller upplevelser. Jag har fått träd och buskar till trädgården om jag har önskat mig något och det är tydligt att det är just jag som hade blivit glad för det. Och jag kan ju relatera, för jag gillar också att köpa presenter som lyxar till någons vardag. Tvättmaskin och bilstol kan jag köpa själv, och skulle nog tycka att det var lite tråkigt att få, även om det givetvis hade varit skönt att slippa lägga ut pengar på det.

    Duplo står på min lista också, men det finns en hel del hos mina föräldrar. Lego likaså. Min gamla briojärnväg ligger också på vinden och dräller. Eventuellt får det vara kvar hos dem, så kan D leka med det när hon är där. Och så slipper vi ha det drällande i vårt trots allt ganska lilla hus.


    Do something scary - the payoff is awesome!
  • Ammiz
    Kronärtskocka skrev 2010-11-12 21:45:03 följande:
    Jag drömmer om en boba 2G, eftersom den iaf har ett spänne mindre än manducan som har lite för många spännen att justera mellan det att jag har burit och frun ska bära...
    Nyfiken, blev det någon boba? Är också sugen på en sådan. Nu har jag dock bytlånat min beco mot en manducca vilken passar mycket bättre till någon i Agnes ålder/storlek. Nyfiken på vad du tycker om den och hur den är jämfört med manduccan!

    (Och jag drömmer fortfarande om att sy en sele, har hittat mönster till och med, men har liksom ingen ork kvar på kvällarna och det är omöjligt att sy när Agnes är vaken även om S är hemma).
  • Ammiz
    sahara sahara skrev 2010-10-29 22:27:30 följande:
    Hur jag hinner med blöjbyten på ÖF? Det är faktiskt där som pottkissandet funkar bäst. Jag erbjuder potta direkt när vi kommer dit, innan sångstunden, mellan sångstund och lunch (hoppas över ibland om hon kissade innan sångstunden), efter lunch, och sen en gång till innan vi åker om vi stannar ett tag efter maten. Oftast åker vi därifrån med samma blöja vi kom dit i, eller möjligtvis med en våt i väskan. Varför skulle jag inte hinna?

    Hur är man om man är en "sån som har mer än en vagn"? Vi har två - den vanliga och en liten sulky. Som i och för sig var rätt kass, så den kommer vi nog bara att slänga, men vi är sugna på en vagn till. En liten, lätt och behändig som kan ligga i bilen och användas för att gå i affärer eller typ från bilen och hem till folk som bor en bit från parkeringen och sånt.
    Tja, hinna gör du ju förstås, tänkte på mig själv bara, byter högst 2 blöjor på ÖF, när jag kommer dit och när jag åker hem.  Men då pottkissar vi ju inte.

    Agnes gillar inte pottan, vi håller henne fortfarande bak och fram på toaletten hon börjar bli lite stor... Hon bajsar fortfarande oftast där (vilket ju måste betyda att hon verkligen föredrar det, för hon håller sig ju), men kissar nästan aldrig. Antar att jag gör det för sällan, men det är någon som jag nu har valt att inte lägga energi på. Om jag känner att en blöja är torr (så praktiskt med pocketblöjor ju) så tänker jag inte "oj, nu är hon nog kissnödig, jag håller henne ovanför toaletten" utan "vad skönt, då behöver jag inte byta än". Nä, blöjbyten är inte särskilt poppis, det vill vi inte göra oftare än nödvändigt.

    Tja, egentligen borde S svara på den andra frågan... hon vill egentligen inte ha vagn alls utan bara bära men jag förstår inte riktigt varför... Här lär det bli en lätt sulky också så småningom.
  • sahara sahara

    D kissar fortfarande väldigt ofta. Härom morgonen hann jag byta tre kissblöjor samt ta tre pottkissningar under hennes första vakna timme. Så är det ju inte hela dagen, förstås, men det är långt till att kunna ge sig av hemifrån utan blöja och räkna med att hon klarar en liten promenad eller biltur. När hon ska bajsa kan hon (oftast) hålla sig. Upp till tio minuter från första tecknet, men det är inget man kan lita på. När hon signalerar är det bara att gå direkt. Ibland kan hon inte ens hålla sig tills man har fått av byxorna... Det är väldigt olika det där. Blöjbytena går dock bättre här med dra upp-blöjor - oavsett om det är engångs eller tyg. Ibland funkar det bra även att lägga henne ner och sätta på en vanlig blöja, men ibland blir det bara gallskrik av det. Jagförsöker ha henne helt blöjfri hemma en del, men jobbar inte på det. Just nu rutinpottar jag mest. Tanken är väl att försöka få henne att anpassa sig istället för att hon ska styra pottandet. Jag är inte helt säker på det men eftersom hon knappt signalerar för kiss längre känns det lättare.

    Vi har fått förskoleplats nu och diskuterar en del om hur vi skulle vilja ha det med blöjor och pottning och allt sånt. Vi måste ju fråga hur de ställer sig till det hela, men samtidigt vill jag inte vara jobbiga kravföräldern redan när vi är och hälsar på.

    Vad gäller sele och vagn blir jag mer och mer vagnövertygad. Det är fortfarande mysigt att bära, men då på magen. På ryggen tycker jag är lite tråkigt och läskigt. Jag har inte koll på henne, utan hon bara sitter där. Är hon i vagnen så pratar vi och pekar på saker och har mycket mer kontakt. Det är roligare, helt enkelt.


    Do something scary - the payoff is awesome!
  • Kronärtskocka

    Hej

    Nu är vi tillbaka efter vår resa till huvudstaden. Sonen har träffat äldre barn (eller nåja, några veckor äldre) och blev inspirerad av att se barn som går. Det har han iof mött innan, men det var först nu som det sammanföll med att han själv har börjat ta några steg, så han fattade nu att "ja, sådär kanske jag också kan göra!". Alltså började han öva hårdare på stört och dagen efter gick han mer och mer och nu kan vi nog säga att han kan gå. Men självklart krävs det mer övning innan det går fort och utan att han trillar ibland.


    Ammiz skrev 2010-11-20 12:59:56 följande:
    Nyfiken, blev det någon boba? Är också sugen på en sådan. Nu har jag dock bytlånat min beco mot en manducca vilken passar mycket bättre till någon i Agnes ålder/storlek. Nyfiken på vad du tycker om den och hur den är jämfört med manduccan!

    (Och jag drömmer fortfarande om att sy en sele, har hittat mönster till och med, men har liksom ingen ork kvar på kvällarna och det är omöjligt att sy när Agnes är vaken även om S är hemma).
    Nörden är tillbaka! Ni som inte vill veta en massa om boban kan hoppa till nästa inläggSkäms.

    Jo, det blev en boba. Vi prövade den innan båda två och tyckte att den satt skönare än Manducan och det är ett ställe mindre att justera på! Axelbanden är plattare och något bredare. Mer som ergons, inte så fylliga som Manducans. Hela selen känns också smidigare och mjukare i sig själv. Det känns som att sittytan för barnet är bredare i boban, men de är lika breda i verkligheten. Frun som har smala axlar tycker att boban sitter bättre över axlarna och den verkar inte kunna glida undan från vadderingen som de kan göra på Manducan.

    Spontant tyckte jag när jag väl började använda boban att jag såg förbättringsmöjligheter:
    *Något längre vaddering på midjebältet, nu slutar den nästan precis i sidan på mig. Manducan har någon cm ytterligare. Men trots det har jag faktiskt inte känt att det gör ont, mer att det logiskt sätt nog vore rimligt med någon cm till. * Det som blir över av midjebältet när man drar åt hänger ned eftersom det inte finns några hällor att dra igenom den överblivna bältbiten. * Huvudstödet är ganska fult när det är ihoprullat. Bara en rulle i nacken, inte dolt som på andra selar. * Vid slutet av varje band har de en gummiresår som viker bandet dubbelt i tampens slut. Fattar inte varför man har en resårbit där, den tenderar bara att vika upp sig och vara ful.

    Vi har inte hårdtestat den ännu bör sägas, har bara haft den i snart en vecka. Men har använt både på mage och rygg och sonen har sovit några omgångar. Har gått kortare turer men inte burit i mer än max tre timmar åt gången tror jag. Men vi är nöjda, den är lättare att ställa in än manducan vilket är bra. På manducan justerar man från spännet under armarna framåt samt bakåt, medan på boban sitter banden fast i såna delar som bara spänns eller släpps efter och de sitter vid axelbandsvadderingens slut samt panelens sida. När du spänner drar du då mot mitten från båda håll. (Svårt att förklara, men det är lättare att spänna åt så.) Huvudstöder är bredare, större och har längre band vilket gör att det är mycket lättare att sätta fast när barnet somnat på ryggen. På mage tycker jag att stödet är lite väl stort, men inte så att det stör.
    Spännet i nacken går att göra mindre åt både höger och vänster, det är bra och gör att det går att dra åt väldigt tajt om man önskar det. Selen öppnas med enhandsgrepp vilket är lättare än Manducans tvåhands, men kanske mindre säkert?

    Hm. det var allt jag kom på just nu. Synd att vi bor långt ifrån, annars hade ni gärna fått låna några dagar...
  • Ammiz

    Kronärtskocka: tack för ditt svar! Ja! Hade ju varit toppen om du bott närmre så att jag kunnat prova. Ett tretimmarsbärande låter ju ändå som om ni testat den rätt ordentligt. Tycker ju en av de bästa sakerna med manduccan är att den har så mycket vaddering längs midjebältet men tycker att den är svår ibland att dra åt tillräckligt. Huvudstödet tycker jag är nära omöjligt att sätta på vid ryggbärning, men jag har inte tränat särskilt.

    Roligt att ni är nöjda!  Nyköpte ni eller har den funnits på marknaden tillräckligt länge för att det ska finnas begagnade.

    Har bara haft manduccan i en vecka, så vi är inte helt överens än.  Och jag får inte riktigt till det tror jag, för jag får ont. Bar en timme på magen häromdagen och fick så ont i axlarna. Bar på ryggen idag och jag tycker att mycket tyngd hamnar obekvämt framtill på axlarna, alltså runt nyckelbenet. Agnes sitter jättebra iden men jag vill inte bära mer än korta stunder. Skulle inte fixa att bära i tre timmar.

    Bytlånade en ergo ett par månader innan dess, den kunde jag bära länge i utan att få ont, speciellt på ryggen där kunde jag bära henne några timmar. Men den kändes så liten för henne, hon kunde böja sig rätt ut, och långt ut åt sidorna.

    Åh, så svårt att hitta någon som bara är helt bra! Men kanske en boba eller annan sele som är gjort för ett större barn är vad vi borde satsa på!
    Och måste fila på min argument för frun tycker att det inte vore vettigt att ha mer än en sele på ett barn. (för becon kan jag bara inte göra mig av med, den har varit så bra och den vill jag spara till ett ev. syskon).


    sahara sahara skrev 2010-11-20 13:51:04 följande:
    Vad gäller sele och vagn blir jag mer och mer vagnövertygad. Det är fortfarande mysigt att bära, men då på magen. På ryggen tycker jag är lite tråkigt och läskigt. Jag har inte koll på henne, utan hon bara sitter där. Är hon i vagnen så pratar vi och pekar på saker och har mycket mer kontakt. Det är roligare, helt enkelt.
    Ja, jag föredrar också vagnen före ryggen nu, mest för att det blir så bylsigt med alla ytterkläder men också för att jag har så dålig koll på henne och så dålig kontakt.

    Och det är SÅ mysigt när hon sover i vagnen! Då kan jag ju gå och se på henne

    Hemma sitter hon på ryggen ofta någon stund per dag och vilar medan jag plockar runt. Men även om det blir mycket vagn så är det så skönt att ha den möjligheten, skulle aldrig gå ut utan selen! Som häromdagen när det blivit mycket intryck på en mammaträff och hon lite bröt ihop i vagnen på vägen hem. Men när hon fick komma upp på ryggen blev hon genast nöjd och satt lugnt hela vägen hem.
  • Gaytjej

    Åh, tack för Boba-recensionen!

    Här kör vi blandad kompott vagn eller sele - situationen väljer vilket. Som tidigare är det mer vagn än sele, men går man på stranden eller lägger spår i skogen åt jyckarna eller är inne och handlar lite snabbt så tycker jag att selen är oslagbar.

    Jag hade stora planer på att importera en Beco via svägerskan i London, men det slutade med att jag snålade ur och köpte en Ergo-pirat kopia på Tradera... Jag gillar den, men har fått förstärka axelremmarnas infästning i selen eftersom den var felsydd där. Nu har jag istället bestämt mig för att kika mer på Boban, ska se ifall jag kan hitta den i en engelsk affär någonstans. Tänkte att om det blir ett småsyskon någon gång så kommer vi nog använda sele ganska ofta - syskonvagnar verkar så klumpiga.

  • Ammiz

    Jag tror jag skulle använda selen mer om jag kunde tror jag, dvs om bebisen gick med på det. Jag skulle ha velat gå långpromenader i skogen, eller vandra sommartid- men när hon lessnar på att sitta där (dvs när hon inte sover, är trött eller är på humör för det, helt oförutsägbart) så är det inget trevligt alls.  Av den anledningeen kan jag lika gärna säga att jag tar med mig vagnen som backup när jag bär tex när jag åker till stan som att jag tar med mig selen som säkerhet...

    (jodå, en vecka till är hon bebis )

    Gaytjej: vilken tur att ni märkte att selen var felsydd så att den inte gick sönder med bebisen i!

  • sahara sahara

    Gaytjej, förresten, på tal om bilstol. Jag såg din andra tråd, men orkade inte läsa igenom den så här på kvällskvisten. Hoppa över det här om du redan har bestämt dig!

    Vi började med utgångspunkten att alla stolar som säljs i Sverige är godkända, och att det viktigaste var att hitta en som satt bra i bilen och som var bekväm för barnet. Vi åkte till affären inställda på en Akta Graco Cosmic Comfort, dels för att den verkade bekväm, dels för att vi var så nöjda med Logico S-babyskyddet. Vi kom därifrån med en Maxi Cosi Mobi. Den hade fått riktigt bra resultat i olika tester och passade i bilen. Vi var...sådär nöjda. Den var svår att montera rätt, och gick inte att få så att den satt helt hundra. Dessutom fick vi olika besked från importföretaget och från affären vad gällde olika inställningar. Vi bestämde oss för att köpa en ny, och satte igång att göra research.

    Sen ramlade jag över en BeSafe Izikid, som inte fanns i de andra affärerna vi hade kollat. Den såg riktigt bekväm ut för barnet, hade praktiska inställningar och var lätt att montera. Jag kollade upp den noga, och hittade bland annat krocktester på internet. Det visade sig att den var testad i högre hastigheter än många andra stolar (de vanliga testerna, de som krävs för att en stol ska bli godkänd för försäljning, räcker att göra i 50 km/h), och var den stolen som klarade krocken bäst - det vill säga att den inte lossnade eller voltade. Så, summa summarum, blev vi övertygade och köpte den. Lite dyrare, men bara av hur den sitter i bilen är vi övertygade om att den är säkrare. Dessutom sitter barnet bättre i den. Det är lätt att justera axelband och nackskydd, den har vippfunktion i fyra steg för mer eller mindre upprätt läge som  går att justera under färd (vi har vår i passagerarsätet fram) och bygeln som ligger mot ryggstödet gör att den sitter stadigare. Nu låter jag som en vandrande reklampelare, men vi är verkligen nöjda och känner oss trygga med vårt beslut.

    Vi vill inte ha en stol som vi vänder framåt sen, utan har sagt att vi ska ha en stol för varje steg, för att slippa kompromisser mellan olika funktioner. Vi sa också att vi köper en stol som är bra *nu*. Visar det sig när hon är tre år att den här är för liten så köper vi en ny bakåtvänd som är större.


    Do something scary - the payoff is awesome!
  • Gaytjej
    sahara sahara skrev 2010-11-22 20:02:42 följande:
    Gaytjej, förresten, på tal om bilstol. Jag såg din andra tråd, men orkade inte läsa igenom den så här på kvällskvisten. Hoppa över det här om du redan har bestämt dig!

    Vi började med utgångspunkten att alla stolar som säljs i Sverige är godkända, och att det viktigaste var att hitta en som satt bra i bilen och som var bekväm för barnet. Vi åkte till affären inställda på en Akta Graco Cosmic Comfort, dels för att den verkade bekväm, dels för att vi var så nöjda med Logico S-babyskyddet. Vi kom därifrån med en Maxi Cosi Mobi. Den hade fått riktigt bra resultat i olika tester och passade i bilen. Vi var...sådär nöjda. Den var svår att montera rätt, och gick inte att få så att den satt helt hundra. Dessutom fick vi olika besked från importföretaget och från affären vad gällde olika inställningar. Vi bestämde oss för att köpa en ny, och satte igång att göra research.

    Sen ramlade jag över en BeSafe Izikid, som inte fanns i de andra affärerna vi hade kollat. Den såg riktigt bekväm ut för barnet, hade praktiska inställningar och var lätt att montera. Jag kollade upp den noga, och hittade bland annat krocktester på internet. Det visade sig att den var testad i högre hastigheter än många andra stolar (de vanliga testerna, de som krävs för att en stol ska bli godkänd för försäljning, räcker att göra i 50 km/h), och var den stolen som klarade krocken bäst - det vill säga att den inte lossnade eller voltade. Så, summa summarum, blev vi övertygade och köpte den. Lite dyrare, men bara av hur den sitter i bilen är vi övertygade om att den är säkrare. Dessutom sitter barnet bättre i den. Det är lätt att justera axelband och nackskydd, den har vippfunktion i fyra steg för mer eller mindre upprätt läge som  går att justera under färd (vi har vår i passagerarsätet fram) och bygeln som ligger mot ryggstödet gör att den sitter stadigare. Nu låter jag som en vandrande reklampelare, men vi är verkligen nöjda och känner oss trygga med vårt beslut.

    Vi vill inte ha en stol som vi vänder framåt sen, utan har sagt att vi ska ha en stol för varje steg, för att slippa kompromisser mellan olika funktioner. Vi sa också att vi köper en stol som är bra *nu*. Visar det sig när hon är tre år att den här är för liten så köper vi en ny bakåtvänd som är större.
    BeSafe:en var egentligen den vi först hade tänkt oss, eftersom vi hört att den fått bäst i det där säkerhetstestet. Men så började jag FL-reka lite och det verkar som om den den tar ganska stor plats - vad tycker ni? Vi har faktiskt en begagnad BeSafe som vi fått av en kompis i andrabilen, men jag tror att stolen har utvecklats sedan dess (2007) så jag vet inte om det går att jämföra rakt av med den nya varianten?

    Vi måste ha stolen bak och vi vill att föraren ska kunna sitta utan att ha knäna i ratten (tanken är ju på sikt att vi kommer ha två knoddar i baksätet - och att babyskyddet tar stor plats vet vi ju redan).

    Vidare så menade några på att många av stolarna var felmonterade (iofs läskigt att man kan göra det!) och att det där testet därför inte gjorde dessa stolar ngn rättvisa... Tycker det är lite konstigt att ingen tycks ha gjort ett jämförande krocktest sedan detta 2006? Men det är förstås dyrt att genomföra ett oberoende test.

    Men är det verkligen så att denna stol är överlägset bäst så får vi ju stå ut med att ha knäskålarna i instrumentbrädan. Men som sagt, jag vacklar lite i detta...? (och nu brinner det dessutom i knutarna, Alvar är inte långt ifrån att växa ur sitt babyskydd nu)

    Vi är inne på er linje att köpa en stol som är bra nu. Den behöver inte gå att ha framåtvänd - finns det ännu bättre stolar att köpa då (och det kanske man kan tänka sig eftersom det är om några år) så vill vi ju göra det!
Svar på tråden Vi som inte var gravida