• Kavat

    Allergitråden

    Amulett skrev 2010-01-21 13:36:38 följande:
    Tjoho! Sonen hade inget utslag på pricktestet (hade det tidigare) på mjölk. Väntar på resultat av RAST (som han aldrig tagit för mjölk tidigare). Lär ju bli dags att provocera framöver gissar jag. Håller tummarna att det fungerar!
    Håller tummarna!
  • Kavat

    Idag har vi varit på kalas hos en kompis som fyllde år. Jag bara jublar för det är såååå himla skönt när barnen kan äta det vi alla äter och man slipper vara orolig för att lilleman ska få i sig en massa saker som han inte ska. Gott var det dessutom.
    Han såg superfin ut i huden dessutom när vi åkte därifrån, så inte ens kinderna som brukar bli eksem på hade en prick. Jag bara var tvungen att jubla lite över att det finns så goa vänner! {#lang_emotions_cheers}

  • Kavat
    saffe skrev 2010-01-25 18:16:58 följande:
    Åhh, nu måste jag få "gnälla av mig" lite... Vi var på barnmottagningen för ett tag sen, dels för uppföljning av storasysters (2 år) allergier och dels för att visa upp lillasyster (6 mån) som oxå verkar vara allergisk mot mjölk,ägg, vete, soja. Vi träffade en ny läkare, allt gick bra, hon var förstående och det verkade som om hon trodde på mig! Jag sa att jag ville ha recept på mjölkfri ersättning till lilltjejen. Jag förklarade att jag hade provat både Nutramigen och Profylac vid flera olika tillfällen och att hon har reagerat på båda. Så jag ville ha utskrivet Neocate. Det hade hon aldrig hört talas om, men om jag köpte en burk och provade om den funkade, så skulle hon fixa recept! Sagt och gjort, jag har provat, det har gått bra och idag ringde jag om receptet.. Då hade hon pratat med en överläkare som tyckte jag skulle komma in med henne och göra ett pricktest på Nutramigenet, för att se om jag inte kunde ge det i alla fall! Till saken hör ju att vi pricktestade mot mjölk, ägg, vete, soja och det visade inget, så varför skulle det visa på Nutramigenet då! Stora tjejen har ju heller inte visat något på pricktest och RAST, utan endast på lapp-test. Så läkaren sa t.om det att det förmodligen inte visar sig på lillasyster heller, utan vi skulle få remiss till Linköping för lapp-test på henne oxå.. Så varför detta krångel med Neocaten? Tror hon att jag hittar på för skojs skull? Det har ju ingen betydelse för mig vilken ersättning hon äter, huvudsaken är ju att hon mår bra...  Usch ja, ursäkta att jag gnäller, men behövde skriva av mig lite.. Jag vägrade i alla fall åka 8 mil för att pricktesta mot Nutramigenet, utan nu ska jag prova att ge henne det igen (!) så att jag kan ringa och tala om att det verkligen inte fungerar...Nu återstår ett problem, burken med Nutramigen1 som jag har hemma har varit öppnad i 1 1/2 månad, är det ok att ge av den ändå? Känner inte för att köpa en ny.. Eller kan jag ge av storasysters Nutramigen2 ? Den är ju från 6 månader, så det borde ju gå...
    Jag hade också vägrat att åka för nytt pricktest. Men frågan är om läkaren faktiskt hade koll på att det inte visade på prick på mjölk? Jag upplever att de aldrig kommer ihåg sådana saker utan att titta i papprerna, så det var kanske "rutin".
    VET du att det inte funkar så funkar det ju inte nu heller, oavsett hur gammal burken är. Det är ju pulver och det blir ju inte gammalt så fort om den varit stängd och förbrukningsdatum är ok. Eller?
  • Kavat
    Snutten skrev 2010-01-25 14:26:32 följande:
    Mummy: kramar om, fy vilka tråkiga svärisar du har . Hur upplever ni att era barns allergiutveckling är? Siri blir bara mer och mer allergisk och nu är hon drygt tre och ett halvt. När kommer den berömda vändningen och hur är det/har det varit för era barn?
    Dottern har blivit sämre och sämre, men nu tror jag att vi hittat det sista. Hoppas hoppas! E202.. Har tagit bort och testat med E202 ett antal gånger nu och varje gång så är det reaktion. Hon är så mycket bättre nu. Ska bli intressant att se hur det går nu på dagis med maten bara...

    Sonen däremot verkar *peppar peppar* hittills inte verka fått något mer på sista året. Lurar lite på om även han blir sämre av citrus, E 202, men i mindre mängder verkar det funka.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-28 14:37:35 följande:
    har pratat med dem på bvc nu och de ringde barn mott så jag slapp...så nu ska vi få utreda sonens utslag o "dåliga" humör o sömn...vet inte när vi får tid bara...
    Skönt att få en utredning. Hoppas ni får snabb tid.
    Men om det inte visar på testerma så kommer ni ju ändå att få göra jobbet själva med uteslutning och provocering.
    Så om jag hade varit du hade jag skrivit fullständig matdagbok och försökt variera kosten över 3-4 dagar med de vanligaste allergenerna för att se vilka tillfällen han får mer blossande kinder.  Alltså helt ta bort havre ur kosten i 3-4 dagar och se om det gör någon skillnad, helt ta bort soja och sojasläktingarna/baljväxter osv. Fota gärna och skriv upp tider när kinderna blossar, hur han sover osv.

    Vanligaste allergenerna är förutom mjölk, ägg, soja, vete (havre), fisk (torsk) och nötter.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-28 18:27:39 följande:
    jo och jag misstänker väl att det inte kommer visa för det har ju varken mjölk eller soja gjort trots att han är tydligt allergisk. Det jag hittills sett en koppling  till är trots allt ägg...han fick ägg söndag hemma och sen hade de ägg på måndagen på dagis också...på tisdag morgon var han som en tomat i ansiktet fisk äter han nästan aldrig så det tror jag inte på, nötter har han aldrig ätit så det skulle vara vete i såfall vilket han får i sig mkt eftersom vi äter mkt pasta...
    Men hur är det egentligen. Han tål inte soja. Äter han sojasläktingar? Ärtor mm?
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-28 20:09:12 följande:
    alltså vi vet egentligen inte om han tål sojasläktningar eller inte. Vi testade ren soja i lugn takt efter dietistens inrådan först när han blev 1 år. Det tog 3 dagar med soja så reagerade han på samma sätt som med mjölk, ont i magen o skrik i timmar och diarré. Vi slutade med soja direkt då. Jag är inte så bra på det där med sojasläktingar så det får han säkert i sig. Ärtor äter han helt klart, fick det i kväll t o m så då kanske vi kan se i morgon hur det blir... jag vet att jag funderade på soja redan när han var 7-8 månader och åt burk med "exotisk gryta" där det var bönor i. Han kräktes alltid mkt men efter de där burkarna så var det kaskader (kaskadkräkningarna hade tidigare försvunnit i och med att vi slutade med mjölken vid 2 månder...kaskadkräkningarna försvann vid 4 mån ungefär). Så bönor har jag funderat på om han inte tål. Frågan är varför "utslagen" först kom vid 9-10 månader när han antagligen fått sojasläktningar tidigare än så isåfall?
    Från min sojablogg:
    Sojaallergi
    Det är ovanligt att man reagerar på sojalectin även om man har sojaallergi. Men det finns i så mycket som kakor, margarin osv, så man får testa sig fram om det funkar.

    Man kan tåla hela baljväxter bättre än "stabiliseringsämnena" som är:
    - Fruktkärnmjöl eller johannesbrödmjöl, E 410
    - Guarkärnmjöl, E 412
    - Dragant, E 413
    - Gummi arabicum, E 414
    - Tarakärnmjöl, 417

    De är finfördelade och går därför lätt in i tarmen och gör skada. Förekommer i allt, jag har hittat i kokosnötmjölk och det finns i de flesta isglassar och även i de flesta naturligt glutenfria bröd och kakor. Det är lätt att man tror att de inte är så farliga i och med att de inte går under "sojavarningen" som ibland står på paketen eftersom de är baljväxter.
    Jordnöt bör man akta sig för extra noga om man är sojaallergiker!

    Varning för guarkärnmjöl E412 som finns i GoGreens havrebaserade matlagningsgrädde samt vaniljsås. Men vispen är ok (innehåller dock sojalectin.) Soyatoos risgrädde på sprutflaska innehåller gummi arabicum E414. Chokladhavredrycken från Rice

    Men som med allt, man får testa sig fram om vissa saker kan fungera och man kanske inte behöver ta bort allt.
    Det jobbiga med soja är att det ibland enbart står E xxx och inte namnet på vad det är, så läs innehållsföreteckningar noga!
    Symptomen kan likna de man får vid mjölkallergi och kombinationen mjölk, men kan så klart vara annorlunda också. Mjölkallergi och sojaallergi är vanlig. Även äggallergi är en vanlig kombination.
    Baljväxterna

     


    Från www.konsumnord.se/default.asp?id=1245
    Till baljväxterna hör:

    Ø Sojaböna
    Ø Jordnöt
    Ø Bönor
    Ø Ärtor och lupiner
    Ø Linser
    Ø Kikärta
    Ø Lakrits
    Ø Bockhornsklöver (vanligt ingrediens i curry)
    Ø En del tillsatser framställs ur baljväxter:
    - Lecitin, E 322 (sojalectin)
    - Fruktkärnmjöl eller johannesbrödmjöl, E 410
    - Guarkärnmjöl, E 412
    - Dragant, E 413
    - Gummi arabicum, E 414
    - Tarakärnmjöl, E 417

    Tillkommer:
    Sojabönshemicellulosa E 426
    Tamarind E 411

    Jag hoppas jag fått med alla, men saknar ni något så hojta!

    *************************

    Med tanke på ovanstående och det du skrev så är det så att han reagerar han på bönor och ärtor, så är det tyvärr troligt att han reagerar på stabiliseringsämnena också.
    Så hade jag varit er så hade jag tagit bort allt i listorna ovan i MINST 2 veckor och sedan provocerat och sett om det blev skillnad. Det kan ju vara ytterligare saker som ställer till det. Båda mina barn är ju allergiska mot mjölk, ägg och soja. En rättså vanlig kombination av allergier tyvärr.

    Min son hade i stort sett inga eksem som liten, de kom mer och mer mellan 6-9 mån om jag minns rätt. Det var då han fick sina hemsk blossande röda kinder av havre och vete. Så en allergi förändras med åldern.
  • Kavat
    Catten28 skrev 2010-01-28 22:51:13 följande:
    hej jag har en son med allergi: mjölk ägg vete råg korn jordnöt hasselnöt pollen häst hund katt korsallergi bönor linser stenfrukter inkl coccos. han var tidigare även allergisk mot soja och havre men detta har vuxit bort. jag skall nu baka en tårta till honom till hans 4årsdag, och har hittat en som ser ut som en buss, tänkte göra på sugar paste. är det någon som vet var man kan köpa svart färg? är det någon som har ett bra recept på tårta som passar in i vårt smala val av ingredienser
    Hej och välkommen hit!
    Kolla runt i Blå Myrans och mina bloggar, vi har utan det mesta där.

    Jag har gjort tårta med marschmallowsfoundant (finns recept i sädes-bloggen) och kavlat ut och använt och det blev toppen!

    Ett alternativ till svart färg är Plamills mjölkfria choklad, det blir ju dock brunt, men gott!
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-29 11:01:29 följande:
    k kavat: hade han bara utslag på kinderna till att börja med?
    Ja, han hade så kallade äggfläckar på vissa ställen på kroppen (några cm-stora "runda" fläckar som blev torra och vita och fjällade när de inte var aktiva och blev röda när han fått i sig ägg)
     men de försvann ju när vi fick bort ägg. Och vi fattade inte att det var pga ägg innan vi fått bort ägg. Bvc sa att det där är väl inget. Inte heller kombinationen med skrik mestadels, spyor i mängder och sömnlöshet gjorde att det tyckte det var konstigt.

     Men när han får i sig eller kommer i kontakt med havre, vete och ägg så blir han illröd om kinderna, som blir skrovliga, ja "eksemiga". Nu mera har han en del utslag till och från runt knäveck, armveck, mest i ansiktet, på händerna och på benen.
    I och med att han reagerar på kontakt och är superkänslig så är det svårt att hålla honom fin jämt, men det är sååå stor skillnad om han får i sig eller på sig. Får han i sig blir hela kroppen eksemig mer eller mindre och klåda. Får han på sig så blir det mindre utslag som lägger sig men blossar upp lätt inom några veckor om han utsätts för det igen. Jag smörjer honom minst 2-3 gånger varje dag i förebyggande syfte, utan det så blir han ännu sämre.
    Har han kortärmat får han eksem på armarna också om vi är ute bland "folk och smulor", så just kontakten är det som han får mest eksem av idag. Men det är ju för att vi tagit bort allt han inte tål ur kosten.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-29 11:29:37 följande:
    det där med din sons kinder låter ju precis som sonen...ibland bättre o ibland sämre.
    Sen skrev du det där att de trodde det var kylan. Bullshit säger jag!
    Jag märker att min son blir rödare när han kommer ut i kylan, för det förvärrar eksemen. MEN det är inte orsaken. Är han bra i kinderna kan det var -15 utan att han blir röd alls. Men är han kass i kinderna från början så räcker det med plusgrader och lite lite blåst så blir han illröd.
    Så visst förstärker kylan/blåst. Men det låter inte heller som att det är det som är orsaken i din sons fall.

    Min dotter blir också röd i kinderna när hon är ute och leker en stund, frisk röd i kinderna och det blir ju de flesta barn. Men det lägger ju sig när hon varit inne ett tag och blir inte knottrigt och bulligt i huden.. En stooor skillnad.

    Nu ser vi ju också en jätte stor skillnad på sonens kinder eftersom han ibland får kontakt punktvis, dvs en stor fläck på ena halvan av kinden och inget i övrigt. Lite svårt att förklara bort med kyla, när han inte är jämnt röd.
Svar på tråden Allergitråden