• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • EL I
    Mela78 skrev 2010-04-04 20:23:13 följande:
    Va härligt för er! Nästan som att få en ny version av sin "bebis"? Vi har åter fått känna på hur det var innan vi kom på alla allergier. Dottern har reagerat på något, misstänker godiset hon fått smaka på. Vet inte alls vad/vilket ämne dock? Eksem och diarréer går väl an, men måste hon va vaken i timmar i sträck på nätterna? *gäsp*
    usch aldrig roligt när man får en "icke favorit" i repris Känns som om det aldrig tar slut på nåt sätt!! Hoppas ni kommer på det snart. Har hon reagerat fler gånger eller är det "bara" denna gång så ni inte alls har någon ledtråd på vad det kan vara eller?

    Jag hade ju funderat på vete men det kändes inte som om sonen var "så dålig" så det skulle vara ytterligare en allergi. Kände mig nästan hypokondrisk  när jag tog bort vete (och havre) men nu känns det ju hemskt att vi inte tog bort det innan men bättre sent än aldrig
  • Snutten

    Siri har haft 40 graders feber, när hon inte får ipren, sedan i fredags morse. Igår kom det rödlila flammig utslag i ansiktet. Blä, hon ser hemsk ut. Hoppas det försvinner snart. Hon har också varit väldigt kall om händerna och fötterna när hon varit som sämst. Det har jag aldrig känt förut har ni det?

  • Mela78
    EL I skrev 2010-04-04 20:42:04 följande:
    usch aldrig roligt när man får en "icke favorit" i repris Känns som om det aldrig tar slut på nåt sätt!! Hoppas ni kommer på det snart. Har hon reagerat fler gånger eller är det "bara" denna gång så ni inte alls har någon ledtråd på vad det kan vara eller? Jag hade ju funderat på vete men det kändes inte som om sonen var "så dålig" så det skulle vara ytterligare en allergi. Kände mig nästan hypokondrisk  när jag tog bort vete (och havre) men nu känns det ju hemskt att vi inte tog bort det innan men bättre sent än aldrig
    Hon har varit bra en längre period nu, men fick smaka lite på godis för första gången nu i påsk. Tyckte mig läsa i innehållsförteckningarna att det skulle vara ok med hänsyn till hennes allergier, men måste ha missat något alternativt att hon har allergi mot något färgämne/stabiliseringsämne eller liknande som vi inte upptäckt tidigare. Vi lagar ju det mesta hemma, som så många allergifamiljer får göra, så det är ju inte helt otänkbart att det är något mer hon är allergisk mot i form av ovanstående.

    Har följt dina inlägg angående din son (söner), det är inte lätt alla gånger. Speciellt när vården är skeptisk när man frågar, då är det lätt att man känner sig hypokondrisk och att man letar efter fel som inte finns. Borde vara alla förunnat att ha en vårdkontakt som är kompetent och empatisk.
  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-04-04 21:06:44 följande:
    Hon har varit bra en längre period nu, men fick smaka lite på godis för första gången nu i påsk. Tyckte mig läsa i innehållsförteckningarna att det skulle vara ok med hänsyn till hennes allergier, men måste ha missat något alternativt att hon har allergi mot något färgämne/stabiliseringsämne eller liknande som vi inte upptäckt tidigare. Vi lagar ju det mesta hemma, som så många allergifamiljer får göra, så det är ju inte helt otänkbart att det är något mer hon är allergisk mot i form av ovanstående. Har följt dina inlägg angående din son (söner), det är inte lätt alla gånger. Speciellt när vården är skeptisk när man frågar, då är det lätt att man känner sig hypokondrisk och att man letar efter fel som inte finns. Borde vara alla förunnat att ha en vårdkontakt som är kompetent och empatisk.
    Vad var det för godis då som hon fick smaka?
  • Mela78
    Miralicia skrev 2010-04-04 21:16:45 följande:
    Vad var det för godis då som hon fick smaka?
    Ahlgrens bilar, Fruxo och ev några "björnar".
  • Miralicia

    Tänkte slänga in en godisvarning ang sojasläktingar och Haribo på tal om olika recept och olika förpackningar som var på tal en annan gång i nån tråd.

    Haribos vingummibjörnar har olika recept beroende på i vilken förpackning som man köper dem och det som står på hemsidan stämmer inte riktigt med det som står på godispåsarna.
    De här alltså: www.haribo.com/planet/se/info/core/index.php&sub=2&channel_id=1&product_id=111

    Enligt hemsidan så innehåller såväl påsar med 100g & 300 g extrakt av johannesbröd, men enligt påsarna så är det bara 300g-påsarna som gör det och lika dana vingummibjörnar i lösviktsgodiset är utan johannesbröd (dvs E410/fruktkärnmjöl)


  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-04-04 21:17:51 följande:
    Ahlgrens bilar, Fruxo och ev några "björnar".
    Haribos vingummibjörnar? i så fall kolla vad jag nyss skrev här ovan

    Ahlgrens bilar & Fruxo äter i varje fall dotter utan problem
  • Mela78
    Miralicia skrev 2010-04-04 21:25:11 följande:
    Haribos vingummibjörnar? i så fall kolla vad jag nyss skrev här ovan Ahlgrens bilar & Fruxo äter i varje fall dotter utan problem
    Har kollat på hemsidan nu ang allergiinfo för Fruxo och bilar, de ska vara fria från dotterns kända allergener. Det var ej Haribos björnar, en annan slags björnar, i en ask, lite större än tablettask. Kanske vi har slarvat med rengöring, sonen har fått äta en del yoghurt på sistone, kanske han hunnit suga på någon leksak innan vi tvättat av honom och så har dottern sugit på samma leksak? Nä, blir inte klokare på detta ikväll.
  • EL I

    apropå godis. Har läst lite ang godis förut men kommer inte ihåg riktigt. Försökte hitta något godis som sonen kunde äta nu i påsk men hittade inget. Han fick russin det var lika uppskattat  det, men tänkte till en annan gång. Han är allergisk mot mjölk, soja och vete/havre. Vi har gett sojasläktingar till honom och i dagsläget verkar han inte reagera på det i alla fall. Inget som vi märker i alla fall.

    Ska ta och sätta mig ner i kväll eller i morgon och skriva ner en lista på soja"ord" och vete"ord" till kokerskan på dagis. Hon hade blivit helt stressad när hon skulle hitta nåt som sonen kunde äta så hon hade t o m sagt till fröknarna (på skoj naturligtvis men ändå...) "jag säger upp mig, detta kommer aldrig att gå"
    Så jag tänkte prata med henne på tisdag och sen ta med lite papper på ord och sånt som hon ska tänka på att undvika, framför allt gällande vete/havre och soja. Mjölkallergiska barn har de haft hela tiden på dagis så det är de vana vid. Vete var tydligen väldigt länge sen. Någon  i denna tråd som har nån bra lista på deras blogg? fick nån lista i sädesslagstråden som jag skrev av men tänkte bara checka om det är nåt mer??

  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-04-04 21:34:09 följande:
    Har kollat på hemsidan nu ang allergiinfo för Fruxo och bilar, de ska vara fria från dotterns kända allergener. Det var ej Haribos björnar, en annan slags björnar, i en ask, lite större än tablettask. Kanske vi har slarvat med rengöring, sonen har fått äta en del yoghurt på sistone, kanske han hunnit suga på någon leksak innan vi tvättat av honom och så har dottern sugit på samma leksak? Nä, blir inte klokare på detta ikväll.
    Cloettas björnar antar jag det var då. Finns söta (röd-rosaaktig ask), sura (gul-grön ask) & salta (svart ask).

    Söta björnar: Socker, stärkelsesirap, gelatin, surhetsreglerande medel (citronsyra), geleringsmedel (pektin), ytbehandlingsmedel (vegetabilisk olja och E903), aromer, färgämnen (E120, E133, E160a).

    Sura björnar: Socker, stärkelsesirap, gelatin, surhetsreglerande medel (mjölksyra, citronsyra), geleringsmedel (pektin), aromer, ytbehandlingsmedel (vegetabilisk olja och E903), färgämnen (E100, E120, E133, E160a).

    Salta: Socker, modifierad stärkelse, stärkelsesirap, ammonoumklorid(salmiak), lakritspulver, ytbehandlingsmedel (vegetabilisk olja och E903), arom, färgämne (E153).
Svar på tråden Allergitråden