• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • Miralicia
    Frisören skrev 2010-03-27 22:31:00 följande:
    Ok, så ingen allergisk reaktion? Varför ska jag då ge antihistaminer? Jag fattar inget...  Räknas hennes rodnad som diffus? Jag tycker iof inte att det är lika ilsket överallt, dock rött. Men sedan är jag mamma och då ser allt värre ut Tror inte hon har fått något som de aldrig har sett, men något de helt enkelt vill hålla koll på. Men varför säger de att det är inflammerat? Varför blir det så?
    Det skulle kunna vara en allergisk reaktion på något som vaccinet innehåller, men även "normala" reaktioner från immunförsvaret på de injicerade "smittämnena" som vaccinet innehåller och som syftar till att trigga immunförsvaret att utveckla immunitet mot de olika sjukdomarna - om än rejält kraftiga.

    En diffus rodnad kan man lättast beskriva som en rodnad som inte är klart avgränsad utan med lite flytande gränser mot den inte röda huden. Sen kan själva rodnaden vara svagt röd eller ganska ilsket rött, men vanligtvis är det åt det ljusare röda hållet.

    En inflammation är helt enkelt en ospecifikt reaktion från immunförsvaret och ett tillstånd som karakteriseras av att det uppstår en rodnad (till följd av att blodkärlen vidgas och att syrerikt blod strömmar till området), värmeökning (till följd av olika energiomsättningsprocesser i cellerna på den platsen där inflammationen är ökar när mängden syrerikt blod strömmar till området), svullnad (till följd av ökad mängd vätska som hamnar utanför blodkärlen och utanför och mellan cellerna i huden)  och ömhet/smärta (till följd av ökat tryck i vävnaderna till följd av den ökande vätskemängden i vävnaden). Det är immunförsvaret som reagerar på någonting som irriterar det - i det här fallet en reaktion på de "smittämnen" i vaccinet som det är meningen att immunförsvaret ska reagera på även om det nu har reagerat väldigt kraftigt.

    Att de rekommenderat att ge antihistaminer antar jag i första hand är för att dämpa klådan och få utslag att gå tillbaka. Att dämpa klådan så att hon inte kliar upp sår där bakterier kan få fäste och "övermannar" immunförsvaret när det redan är ansträngt så det blir ännu mer inflammerade istället för att gå till baka/läka utan att det istället kan behövas antibiotika.
  • Lillasnigel07

    Åt en underbart god tårta utan allt igår! Modifierade lite recept o lite hitte-på. Alla älskade tårtan. Ni som har recbloggar får gärna lägga in den i er blogg!


    Kokos- och chokladtårta med bär


     Tårtbotten


    Linfröavkok motsvarande 3 ägg (3 msk linfrö, 3 dl vatten som kokas och silas)


     


    1,75 dl socker


    200 gr kokos


    1 dl glutenfri mjölmix


    1 tsk bakpulver


    150 gr smält mjölkfritt margarin


     


    Vispa linfröavkok och socker. Blanda torra ingredienser och häll i. Smält smöret, låt svalna och häll i. Låt smeten vila 15 min. Smöra och bröa en springform med kokos.


     


    175 grader nedre delen av ugnen 60 min. Låt stå på en plåt eftersom det kan rinna ut fett ur formen.


     


     


    Chokladsås


    1/2 burk kokosmjölk (ekologisk är krämig)


     


    100 g 70% choklad – mjölkfri


    50 gr mjölkfritt margarin


    2-3 msk kakao – efter smak


    ¼ - ½ dl socker – efter smak


     


     


    Värm kokosmjölken – ska INTE koka. Lägg i chokladen, låt smälta. Lägg i margarin, låt smälta. Vispa i kakao och socker efter smak. Ställ i kylen för att stelna.


     


     


    Garnering med Hallon & Björnbär


     


     Bred ett ca 2 cm tjockt laget chokladkräm på botten, Lägg på avrunna bär. Servera med grädde alt Go green Vispi el liknande


     


     


    Lycka till!


  • Cs mamma

    Vi har varit på Lekstan och C har utslag lite överallt och det gör ont... Hur kommer det sig att hon reagerar sämre och sämre för varje exponering? Jag är så trött på alla som säger "det växer snart bort" när faktum är att det utvecklas åt precis andra hållet. Att gå från diaréer och lätt astma till svår astma och kaskadkräkningar en helnatt därefter påverkat allmäntillstånd och matvägran i 4-5dagar tex (soja)

  • EL I
    Angel Gbg skrev 2010-03-28 13:45:43 följande:
    Vi har varit på Lekstan och C har utslag lite överallt och det gör ont... Hur kommer det sig att hon reagerar sämre och sämre för varje exponering? Jag är så trött på alla som säger "det växer snart bort" när faktum är att det utvecklas åt precis andra hållet. Att gå från diaréer och lätt astma till svår astma och kaskadkräkningar en helnatt därefter påverkat allmäntillstånd och matvägran i 4-5dagar tex (soja)
    Min son har också blivit sämre för varje provocering, även fast han absolut inte har så mycket symtom som din dotter. vad jag har hört (kan vara helt fel) så kan det bli värre om de utsätts för ofta, alltså att kroppen aldrig får vila från det den inte tål. vet som sagt inte om det stämmer men med sonen är det tydligt att han blivit sämre.
  • Blå Flygare
    Lillasnigel07 skrev 2010-03-28 09:36:18 följande:
    Åt en underbart god tårta utan allt igår! Modifierade lite recept o lite hitte-på. Alla älskade tårtan. Ni som har recbloggar får gärna lägga in den i er blogg! Kokos- och chokladtårta med bär  Tårtbotten Linfröavkok motsvarande 3 ägg (3 msk linfrö, 3 dl vatten som kokas och silas)   1,75 dl socker 200 gr kokos 1 dl glutenfri mjölmix 1 tsk bakpulver 150 gr smält mjölkfritt margarin   Vispa linfröavkok och socker. Blanda torra ingredienser och häll i. Smält smöret, låt svalna och häll i. Låt smeten vila 15 min. Smöra och bröa en springform med kokos.   175 grader nedre delen av ugnen 60 min. Låt stå på en plåt eftersom det kan rinna ut fett ur formen.     Chokladsås 1/2 burk kokosmjölk (ekologisk är krämig)   100 g 70% choklad – mjölkfri 50 gr mjölkfritt margarin 2-3 msk kakao – efter smak ¼ - ½ dl socker – efter smak     Värm kokosmjölken – ska INTE koka. Lägg i chokladen, låt smälta. Lägg i margarin, låt smälta. Vispa i kakao och socker efter smak. Ställ i kylen för att stelna.     Garnering med Hallon & Björnbär    Bred ett ca 2 cm tjockt laget chokladkräm på botten, Lägg på avrunna bär. Servera med grädde alt Go green Vispi el liknande     Lycka till!
    Tack, denna ska göras! *sparad i bloggen*
  • Helle76

    Hoppsan07: Lät ju jättegott men tyvärr kan jag inte bjuda på den när det vankas kalas då min pappa inte tål kokos.

  • Kavat
    trållmor skrev 2010-03-25 22:17:13 följande:
    Jag har ju skrivit i tråden förut om Neelah, våran lilltjej född i dec -09, och hennes problem. Genom uteslutning och provokation har vi konstaterat mjölk- och äggallergi. Sen var hon jättefin i någon vecka, för att sedan få nya nässelutslag, börja blöda från huden när vi smörjer henne, blåsor, dålig i magen mm. Igår fick jag träffa läkaren (samma läkare som vi har till de övriga barnen), men hon ville bara prata preliminärt om Neelah då vi var där främst för Mattis och Timon. Mattis ska ju få provokation på sjukhuset nästa gång då de är rädd för hur stark reaktion han ska få, men det är ju en helt annan historia som jag inte orkar gå in på nu. Nu är det Neelah Jag helammar fortfarande och äter mjölk- och äggfritt. Läkaren tyckte att jag skulle sluta med soja, alla sorters nötter och bönor, samt vete. Fisk gick vi inte in på direkt då jag inte äter fisk, men jag glömde ju att ta upp fiskoljan jag äter. Sen skulle jag heller inte äta det som de övriga barnen är allergiska mot, alltså deras individuella allergier. För hon visste ju att det skulle ta tid innan jag skulle få komma till dietisten, och därför kunde jag påbörja hemma med att dra ner på dessa produkter för att förhoppningsvis ha slutat helt innan mötet med dietisten. Åhhh, var börjar man??? Vilka fallgropar finns det??? Jag vill verkligen inte sluta amma, men när listan bara växer och växer så vet jag inte längre.... är det bättre för henne om jag slutar amma???
    Usch, vad trist att ni inte mår bra. {#lang_emotions_frown}
    Håller med Miralicia fullt ut, se till att få kollat gluten (transglutaminans) INNAN du tar bort vete! I stort sett kan du upp på akuten och göra det för dina diarréer! Beställer du tid kan det ju ta hur lång tid som helst och sen tar det ju några veckor innan du får svar och sen ev. väntan på gastro, så väntan kan bli lång...
    Allt annat kan du ju dock ta bort.
    Sen skulle du ju kunna testa att äta vetefritt i några dagar, typ 3 bara, för att se om det blir skillnad på din klåda. Vet inte hur det var för Miralicia, men min klåda blev ju bättre när jag inte fick i mig vete och kom tillbaks i några timmar när jag åt. Så för mig räckte det med ett par dagar utan vete för att konstatera att jag inte kliade. Dock så kliar jag just nu av citrus! (Hoppas det hänger ihop med grav och försvinner sen.

    Mjölk och ägg hänger ju ofta ihop med soja och guar och alla släktingar. (Kolla min sojablogg för ALLA släktingar) Sen efter det, om man går på statistik i tråden så är det nog havre, vete.
    Det står mycket i mina bloggar, i Miralicias och Blå Myrans, så kolla runt!

    Sen blir ju mina barns eksem fruktansvärt dåliga på citrus.

    En liten fundering, när ni började med mjölkfritt så antar jag att ni har ökat havreintaget drastiskt?
    Det hade jag absolut plockat bort direkt för att se.
  • Snutten
    Angel Gbg skrev 2010-03-28 13:45:43 följande:
    Vi har varit på Lekstan och C har utslag lite överallt och det gör ont... Hur kommer det sig att hon reagerar sämre och sämre för varje exponering? Jag är så trött på alla som säger "det växer snart bort" när faktum är att det utvecklas åt precis andra hållet. Att gå från diaréer och lätt astma till svår astma och kaskadkräkningar en helnatt därefter påverkat allmäntillstånd och matvägran i 4-5dagar tex (soja)
    Så är det för oss också. Vi har gått från kaskadspya till andnöd på fisk. Nu sist fick Siri chips med spår av mjölk och hon hade diarrer i tre dagar. Så har det inte varit förut. Blä
  • trållmor
    Kavat och Miralicia: jag kommer svara er imorgon, för jag är såå tacksam över era svar ska ni veta. Just nu går ögonen i kors, för en jätteschysst väninna tog hit sin magsjuke son igår så vi har det vi gör just nu {#lang_emotions_yell} Kan snabbt säga att de har tagit gluten och laktos-prov på mig hur många gånger som helst utan att det har visat någonting... Nu Tavegyl och hopp i säng!!!
    Mattis -06, Aliina & Timon -07, Neelah 3/12 -09
Svar på tråden Allergitråden