• Happyme

    Vi som har prematura sammandragningar

    Hej tjejer! Hoppas det går bra att hoppa in och ställa en fråga till er som är proffs på sammandragningar....?

    Är i morgon 19 fulla veckor och fick tidigt problem med sd. Dessa försvann nästan helt under ngr veckor och jag trodde det var över. Förra fredagen fick jag helt plötsligt jätteont och det ville inte lägga sig trots vila från lunch till midnatt så det blev en runda till gyn.
    Ingen cervixpåverkan vad läkaren kunde känna och jag fick Bricanyltabletter att ta om det skulle vara ihållande igen samt en heltidssjukskrivning med rådet att vila men att känna mig för. Har legat platt i nästan en vecka då jag känner av sd när jag kliver upp o gör småsaker. Sista dygnet inga sd men inatt vaknade jag med mensvärk och ilningar o "elstötar" ner i vad som jag tror är cervix. Känns som växtvärken jag haft tidigare men som varit borta i ngr veckor. Hur sjutton vet jag om det är växtvärk eller mensvärk som kan påverka cervix?? Tog en bricanyl och det gav lite effekt, har de även effekt på "växtvärk"? Har en prematur förlossning i bagaget dock i v 34 men detta är ju tredje barnet och ag är livrädd att cervix ska påverkas utan att jag vet det och därmed orsakar en bebis som föds för tidigt för att klara sig...
    Ni som fått Bricanyl hem hur ofta har ni tagit dem, vb eller varje dag?

    Så många frågor men har ni tid att svara lite så blir jag väldigt glad!!

  • Happyme

    Tack snälla Noemi för att du tog dig tid! Tårarna rinner när jag läser din sista rad, så svårt att beskriva sin oro för omgivningen när man ser frisk ut på "ytan" och de flesta säger bara att- klart det går fint och det är väl skönt att ligga hemma i soffan. De har ingen aning om vilken psykisk påfrestning det är att vara rädd för att minsta man gör kan "skada" babyn och oron är inte helt obefogad med en prematur förlossning i bagaget.

    Det var så skönt att läsa dina rader. Gyn har varit väldigt trevliga och säger att jag kan komma in om jag är orolig så om molvärken är av samma styrka imorgon när jag vaknar så åker jag in för en koll. Försöker också ligga lågt med B då man vill "spara" effekten tills den kanske verkligen behövs, så länge jag är sjukskriven (en vecka till) så försöker jag bara hålla mig i stillhet och använda det som lite medicin istället.

    Vilken vecka är du i nu? Och hur är dina sd/molvärk nu?

    Tack för din kram, den värmde!

  • Happyme

    Hej igen , jag har inte hunnit läsa så mkt i tråden och ser att många av er snart är framme vid mållinjen. Som jag längtar till v 30 nu. . Jag har jobbat på neo i flera år och det gör väl inte mig lugnare direkt :-/ Gyn i morse, förklarade att jag håller på bli ett nervvrak hemma i soffan så länge jag inte vet hur cervix ser ut från livmodersidan. Att den är hård nertill säger ju inte så mkt just nu och jag hade sån molvärk igår och elstötar ner i hela cervix så jag bad på mina knän för ett vul. Inga problem, vul fick jag och cervix är helt opåverkad och 4,3 mm lång. Inte en antydan till vform upptill så hon sa att jag kunde kliva upp och röra mig lite försiktigt och känna mig för men om jag behöver ta B varje dag eller tre på raken så skulle jag komma tillbaka. Pust, jag vågade gå in på ICA för att handla en gravidtidning att fira med. Första gången ute på 7 dygn, underbart att se människor!

    Ska vila helt en vecka till sen ska jag be om 50% sjukskrivning och testa hur det fungerar tyckte hon, det lär väl visa sig snabbt om det inte heller fungerar.
    Tack Noemi för att du delar med dig av dina många gynbesök, jag är snabb på att inte vilja "störa" eller vara en besvärlig patient och drar mig nog för att söka men det stärker mig när jag hör att andra också är rädda och har känt samma sak.

    29+6 är väl värt att firas , du har kommit över den magiska nedre gränsen men jag håller tummarna för att du spräcker senaste rekordet på v 33. Min kille kom i v 34 och mådde väldigt bra, vi behövde ingen neovård men jag var också ung o naiv ( 24 den gången) och hade inte vett att oroa mig. Jag fick hepatos av den besvärligare graden med höga gallsyrevärden i v 33 och det är väl en trolig anledning till att han ville ut från alla otäcka gallsyror. Även om hepatosen med 50% sannolikhet kommer tillbaka denna gång så tänker jag att det ändå är bra om det var anledningen den gången för då kanske det inte hade med ngn försvagad cervix att göra. Dock har jag haft mycket sd båda mina tidigare gaviditeter, första sonen också med start v 18 men det var aldrig ngn som mätte cervix eller så , blev bara sjukskriven på deltid pga att jag då jobbade på en tung avdelning.

  • Happyme

    Demyra när jag har mkt sd blir jag direkt lös i magen och får springa flera ggr...

  • Happyme

    just det skulle skriva att lilla fröken i magen hade hittat en ny mysig ställning..med huvudet rakt ner på cervix och blygdbenet. Inte konstigt jag fick som stötar neråt då..

  • Happyme

    Icka, precis sån känsla av pirr eller lite mer av elstängsel ibland rakt upp i hela härligheten har jag haft ett par dar. Gjorde ett vul för att mära cervix och då hade min lilla bebbe lagt sig med huvudet rakt ned mot cervix och studsade så fint mellan den och blygdbenet, aj!

  • Happyme

    Vad härligt med en blombukett när man ligger hemma och känner sig som ensammast i världen! Hoppas du får ngr bra dar nu Noemi så du kan slå ditt rekord!

    En liten tjej {#lang_emotions_flower} Elvira, grattis.
    Att läsa era historier gör att jag vågar tro på målet. V 20 nu, halvtid ! Firade det med en låååångsam promenad två minuter till affären för godisinköp. Inte en B på tre dar, najs

  • Happyme

    Icka du har ett försprång på 5 dar Läste din profil, ledsen för det du behövt gå igenom. Men den här gången ska det  minsann gå finfint, eller hur!?
    Läste ett inlägg du skrev 23 april tror jag det var, hade xakt samma obehagliga känsla av ont och värk låångt ner över blygbenet. Det försvann efter ett dygn och min lilla tjej hade då lagt sig med huvudet nedåt. Jag får molvärk  omgångar men har haft så sedan jag blev gravid så jag tolkar det som växtvärk!

    Längtar tll v 23...v28...v30 och hoppas nå v 35, den veckan funkade fint med min senaste son

  • Happyme
    Noemi skrev 2010-05-04 16:24:28 följande:
    Fick just min sjukskrivning beviljad från FK!  Har varit hemma i tre månader så det var ju på tiden... Men det var en trevlig person som ringde och som ärligt undrade hur jag mådde och var väldigt medkännande. Hade inte förväntat mig det bemötandet så det var en positiv överraskning!
    Gud så skönt!
  • Happyme

    känner igen mig, har inte tagit en B på flera dagar och tänkte att det är nog över nu och jag kan börja jobba halvtid iaf. Så kommer en skitdag igår där det räcker med att kliva ur sängen innan det börjar. Då kommer oron igen och ngr tårar med :-/

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar