• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • ulli32
    Vilda Tiger skrev 2010-01-31 10:53:46 följande:
    UlliDin son var vara 18 månader då han fick diabetes va? Har för mig det... iaf - hur var det? Han har pump minns jag -låter han den vara? Sköter du den med fjärrkontroll eller får du plocka fram den? Hur går det med blodprov på honom?
    Hej vilda tiger!

    idag har jag inte haft dit med nån data...vart i pulka backen heeela dan o ätit mackor o druckit varm choklad... gjord på soya mjölk....suuuuper gott verkligen!!!

    ja theo som min son heter...var 18 månader när jag upptäckte att han hade insjuknat i diabetes...kom som en chock o som ett hårt slag i ansiktet {#lang_emotions_cry}....min sambo fatta noll....mamma sa ja men d ordnar sej nog...hon fatta nog inte heller....jag bara såg framför mej alla sprutor nålar slangar sprit tussar insulin dextrosol bs stick mm mm mm.............åhhh så lessen jag var!

    vi låg på sjukhus nästan 3v...men lite permis då o då....theo han alldrig bli jätte sjuk. han hade ett bs på 33,2 men inga ketoner, alla andra prover va jätte bra.

    nu har han haft diabetes i 2 1/2 år........han är och kommer förbli min stooora hjälte och idol!!! han kunde ta bs helt själv när han var 2 1/2år...det tog sin lilla tid men han kunde själv i alla fall...jag tar alltid ett extra o kollar att d stämmer när han gör ibland o d blir för mkt smet o kladd med blod.

    han har alltid låtit pumpen vara...på dagis så plockar han fram den till sina kompisar o visar o säger: kolla min pump...om jag inte har den måste jag till sjukhuset...jag har diabetes!

    han bryr sej inte när vi kollar bs...sååå duktig!!!

    när han var 18mån så reagera han inte så mkt på alla nålstick...fick pump direkt...men sen när han var ca 2 1/2 så var det kaos varje gång vi skulle byta nålen på pumpen...jag o sambon (theos pappa) fick hålla i honom....han grät sparka skrek att mamma va dum....o gör inte såhär med mej.....det gör så ont i mitt hjärta som mamma...

    men nu är det mkt bättre.

    Killa...nää du har rätt att jag kan inte påverka om mitt barn kommer få diabetes el inte...men jag är väldigt orolig att det finns en risk att det blir så...d är ett heltidsjobb att ta hand om ett diabetesbarn...
    men visst ska jag tänka positivt!!
    lovar att jag ska försöka njuta! {#lang_emotions_laughing}

    jag har varit på genetisk rådgivning o då sa dom såhär:
    att om mamman har diabetes så är det 1% större risk att få ett diabetesbarn än friska föräldrar.
    Har pappan diabetes så är det 6-7% risk att man får ett diabetes barn

    om båda har så vet jag inte hur stor % är.

    nu fick ju min son diabetes o han är mitt första barn så mina odds är 1 på 6 graviditeter.......så snälla alla håll alla tummar o tår att detta barn ska klara sej!!!

    o när theo blir stor så är det 1 på 4 graviditeter att hans barn får diabetes...

    hoppas ni alla haft en riktigt toppen helg, nu ska jaghoppa i säng. natti natt tjejor {#lang_emotions_nalle}
  • BabyNo2

    Vilken debatt de bidde om VIKTEN.. fasen... klart man styra lite vad man stoppar i sig... de mesta beror ju ändå på hormoner o vatten i kroppen osv.
    jag har jämt göra att få sockret att ligga OKI.. så jag skiter i vikten just nu.. de oroar jag mig alla andra dagar o månader o år när jag INTE är gravid:o/

    Har haft en depp-tycka-synd-om-mig helg.. ätit en massa skit(bröd) o så.. men för att jag bara inte ORKADE med nån känning, vi har flackat en del o jag har vart själv med Jr...men idag känns de bättre..

    Har dock ett litet problem.. vi föräldrar brukar oftast oroa oss för att LÄMNA på dagis... här är de tvärtom..jag oroar mig för att HÄMTA...
    Han blir ett litet monster som gör allt han inte ska.. ó när jag väl får på ALLA DESSA JÄÄÄVLA KLÄDER jaa då har BS sjunkit o jag får knapra dextro osv på hemvägen..skitskitskit...
    Ska prata med fröknarna idag o se om de kan förbereda honom på nå vis... så hämtningen blir lättare.

    BTW..ska man som gravid ta en 2a svininfl.sprutan????
    Inte som diabetiker va??
    Kram till er alla :o)

  • Mia Magdalena
    Killa skrev 2010-01-31 18:56:26 följande:
    jaha.. jag har hela tiden trott aatt dom tar blodsocker o andra prover för att kolla.. men jag ska fråga hur det är här i örebro..en annan sak, nu är det börjar närma sig för mej.. är i vecka 31 nu.. Längtar sååå!! Men till min fråga.. hur gör man på forlossningsavd när jag har diabetes.. finns det en läkare där som kollar till bs då o då, får man insulindropp om det drar ut på tiden och näringsdropp oxå då, om man kanske inte vill/kan äta om man blir låg.. Man kmr säkert gör av m massa energi känns det som o då måste man väl fylla på oxå så inte bs sjunker så man blir kraftlös.. är ni m vad jag menar?? Är det nån som redan fått barn och vet eller som har pratat m sin läkare om detta.. hmm.. borde ta upp detta på torsdag när jag ska på kontroll.. men ändå skönt o höra hur d vatt för er andra..
    Kan berätta lite hur det var för mig under förlossningen (födde i Göteborg). Det var min sambo (pappan) som fick i uppdrag att kolla mitt socker 1 gång i timmen. Han gjorde det dock något oftare. BM:en frågade då och då hur sockret låg och han fick skriva in värderna i en typ av journal. ´

    Jag hade bett om att inte behöva glukosdropp så länge som jag själv kunde äta/dricka men detta kopplades på av rutin. Jag hade med mig en massa festis som jag drack och det plus droppet gjorde att jag snarare låg lite högt än lågt.

    Droppet satt även kvar efter hon kommit ut och då de höll på att göra iordning mig (cirka 2 timmar efteråt). Jag hamnade ganska högt och hade svårt att få ner sockret det första dygnet.

    Innan hade jag fått rådet från min BM att sänka doserna med hälften då värkarna kommit igång och förlossningen var i antågande. Väl inne på förlossningen ville de att jag skulle sänka ett dygn efter förlossningen. Jag sänkte trots detta innan förlossningen.

    På BB frågade de mig hur det gick med sockret men inget mer.
  • Tjohooo82

    Kikar in som hastigast för att meddela att vår lilla tjej kom ut med akutsnitt (slutligen) 23.40 i torsdags. Hon vägde 3910 g och var 50 cm lång :) jäääättemycket hår! Och idag kom vi äntligen hem. Återkommer med lite mer senare ev.

  • Vilda Tiger

    Tjohoo
    TUSEN GRATTIS till er och er lilla flicka! Får vi se kort? Har ni något namn klart? Berätta gärna mer om hela händelsen när du orkar. Grattis igen!

  • ebyl

    GRATTIS Tjohoo!!

    Här är en som varit på RUL idag...
    JAG VÄNTAR TVILLINGAR!!!! Precis som jag funderat på... MYCKET blandade känslor kan jag lova! Först tänkte jag "helvete" å började storgrina. Men sen när vi gick igenom båda miraklen å allt såg bra ut, visade det sig att det var en pojke å en flicka!{#lang_emotions_heart} Nu vill jag ju såklart inget annat! Men jag är helt slut å darrig, å det sköljer över mig då å då här på jobbet... Så mycket praktiskt som måste lösas osv.. Men samtidigt skithäftigt!

    Jag har inte haft koncentrationsförmåga att läsa igenom det ni skrivit under dagen, men hoppas ni mår bra!

  • Boomie

    JAg måste bara hoppa in och säga stort grattis till Tjohoo!

    Och ett stort WOW till Ebyl! Vilken omställning, att tänka att ni helt plötsligt blir 5 istället för 4 i familen. Men jösses vad roligt! Stort grattis till er!

  • Vilda Tiger

    ebyl
    Men HERREGUD va roligt! Dubbelt grattis då! Shit pomfritt sicken chock, jag har full förståelse för att det är mkt tankar som snurrar nu. Hur kom det fram? Såg du det själv eller hur sa de det? *nyfiken*

  • ebyl

    Ja först kollade hon ju bara runt lite, men både jag å min man såg två huvuden. En cirkel, en linje emellan å så en cirkel till. Jag tänkte bara "tänk inte innan hon säger något".. Sen sa hon typ "Ja här inne är det två stycken, så jag måste gå ut å meddela läkaren att det kommer ta lite längre tid än beräknat.." Sen kollade hon mycket på om det var två-eller enäggstvillingar. Å när hon kollat runt en bra stund å mätt båda barnen så sa hon att hon nästan var 100% säker på att det tvåäggs. Innan hade hon även sagt att hon kollade efter könen för att bli 100% säker på två eller ett ägg. Så vi frågade om hon sett könen, å då fick vi veta. Det känns ju skönt att veta på något vis, särskilt när det är två. Annars hade vi inte tagit reda på det. Pojken var hon 100% säker på, å 98% att det var en tjej. Hon kollade henne flera gånger å såg samma sak, två streck, vilket är en tjej. Så då tror vi på det till nästa ul i v.28!

  • Wille 2008

    Tjohoo: Grattis till lilla flickan! Är så klart som alla andra nyfiken på hur det gick och hur ni mår och allt det där! Men väntar med spänning tills du/ni gjort er hemmastadda och det hela blivit verklighet GRATTIS!!

    Ebyl: Oh, my GOD!!!! Jag vet inte vad jag ska säga...det är ju heeeeelt fantastiskt, men jag fattar chocken! Gud, vad kul och LÄSKIGT! Är det annorlunda för en diabetiker att vara gravid med en eller två? Åh, så skoj med en av varje också! Grattis till dina små mirakler

    Action i den här tråden minsann!!!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare