• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • iser

    Oj, jag hoppas vid min gud att man kan göra test för fler saker på en gång. Irmeli är helt uppenbart allergisk mot något mer än ägg. Men vad vet i sjutton. Vi har inte fått kallelsen än men jag antar att det kan ta tid. Min förhoppning är att man inte måste göra pricktest utan bara ta blodprov. men pricktest kanske är oundvikligt?

  • Kavat

    Ja, alla mottagningar verkar ha sina egna rutiner. Men när våra barn har tagit pricktest och/eller RAST (blodprov) så har de tagit vad de brukar kalla födoämnespanelen (mjölk, ägg, soja, vete, jordnöt, torsk, hm, det var nog alla?)

    De har även andra saker de kan testa vid behov, men det bästa sättet är att diskutera fram vad som ska testas med läkaren i tid INNAN själva testningen. De brukar förbereda och ta fram saker, så väl på plats kan det vara svårt att få testat sådant som man inte tidigare beslutat om.

    Angående RAST så tar det blod som de skickar till ett lab för att se om de har snabba reaktioner samt att man får ett "värde" på hur allvarlig allergin är (förutsatt att det visar på RAST).
    Även här bör man ha bestämt innan vad som ska testas för att ta tillräckligt med blod så att de kan testa allt. Kommer man i efterhand med saker kan de ev. testa om det finns blod, men finns det inte det så får man tillbaks och lämna mer.

    Sen om barnet har långsamma reaktioner så visar det troligtvis inte på ovanstående tester. Har de eksem och ont i magen så kan man göra ett patchtest/lapptest som görs på få ställen i landet, men inte alla läkare vet vad det är och har kunskaperna att utnyttja det.

    Sen finns det något sorts samlingstest där de testar "allt" på en gång. Lika meningslöst enligt mig som att göra ett test i taget och man misstänker flera allergier. Drar bara ut på tiden i onödan för visar det på allergi så måste man tillbaks och göra nya tester.

    Man måste inte göra pricktest, för då får de ju ämnet i sig och är de jätte allergiska så brukar de välja RAST. Men det händer att det visar allergi på ena testet men inte det andra så ibland görs både ock.

    MEN trots alla tester så är faktiskt det absolut säkraste och bästa sättet att bekräfta en allergi att ta bort födoämnet ur kosten i en månad om man ammar, minst 2 veckor om man inte ammar och sedan provocera.
    En jätte bra hjälp är även att skriva matdagbok, med vad som äts och när och reaktioner som eksem, diarrér, spyor, magont mm.

  • Yosa
    Haven09 skrev 2010-03-22 17:09:50 följande:
    Vi ger lasange från semper och det ger inge allergi och desutom står det inget om ägg i inehållet.Rätta mig om jag har fel!
    Kollade nu på en burk semper lasange från 1 år och den pastan innehåller ägg, står det på min burk
  • Haven09
    Yosa skrev 2010-04-01 19:40:14 följande:
    Kollade nu på en burk semper lasange från 1 år och den pastan innehåller ägg, står det på min burk
    Den jag ger är från 6mån...  Semper!
  • Yosa
    Haven09 skrev 2010-04-01 19:44:21 följande:
    Den jag ger är från 6mån...  Semper!
    Okey. Men OBS tänk på det när du sen går över till 1 årsburken!!
  • Twixie

    Om det är så att de klarar ägg i t.ex. bröd och bullar (penslat eller i degen). Är det då för att äggproteinet förändras vid tillagning och därmed minskar i allergen eller att kroppen har börjat "växa från" allergin? Hur vet man hur mycket de då kan äta av t.ex. rätter med bara något ägg i? Vill ju inte pröva med "Trail and error" när det gäller alleriger direkt . Vet heller inte om sonen tål bullar penslat med ägg men ska testa snart hemma...


    (¯`°?.¸ ღ Melvin ღ¸.?°´¯) ♥ (¯`°?.¸ ღ Malte ღ¸.?°´¯)
  • Amulett
    Twixie skrev 2010-04-07 11:26:22 följande:
    Om det är så att de klarar ägg i t.ex. bröd och bullar (penslat eller i degen). Är det då för att äggproteinet förändras vid tillagning och därmed minskar i allergen eller att kroppen har börjat "växa från" allergin? Hur vet man hur mycket de då kan äta av t.ex. rätter med bara något ägg i? Vill ju inte pröva med "Trail and error" när det gäller alleriger direkt . Vet heller inte om sonen tål bullar penslat med ägg men ska testa snart hemma...
    Gissar här - att proteinet förändras vid tillagning. Men det finns nog bara trial and error att försöka sig på, om man inte har fått positivt på IgE-prover så att man kan jämföra resultatet där och därmed få en "trolighet" att det har vuxit bort.

    när man provocerar så skulle vi ju göra så här enligt dietisten:
    stryka kokt ägg mot huden (skuldran eller underarmen)
    stryka rått ägg mot huden
    Äta lite tillagat i mat (sockerkaka, eller pannkaka som vi tvingades ge tillslut för att han vägrade sockerkaka)
    Öka mängden tillagat i mat
    Slutligen ge ett vanligt kokt ägg

    Sonen fick kokt ägg för första gången nu i påsk, så nu hela provoceringen avklarad för hans del  Däremot oroar jag mig för dottern som fått torra utslag över hela bålen varje gång jag ätit kladdkaka på sistone, och nu efter påsk ser hon hemsk ut (jag har ätit två ägg och lite sockerkaka) ... Det försvinner snabbt (snart borta) med Locobase Repair och Miniderm, men varför kommer de!? Ska smygtesta med ägg (dvs låta bli att äta det själv nu tills torrfläckarna är borta) och sedan prova igen. Fast jag säger inget till maken ... han tycker bara att jag nojjar och att det är troligare att utslagen kommer från att hon sitter i gåstolen {#lang_emotions_tongue_out} Ingen blir gladare än jag om han har rätt!
  • Twixie

    Amulett Jag har också gjort liknande fast med andra sonen och fisk. Ammar iofs inte honom men har undvikit nu att laga fisk till middag (är 98% av fallen jag som lagar middagen) och han har varit fin. När han fått i sig fisk på annat sätt så har han haft kraftiga utslag på kinderna. Sade till nu först i påskas och maken verkar faktiskt acceptera det .

    Äldsta testade jag för ett tag sedan med rått ägg på armen och det gav kraftiga utslag så han tål fortfarande inte det men tänkte testa med att stryka kokt ägg och se. Allergiläkaren tyckte det inte var någon idé att komma tillbaka förrän om ca två år då det är ovanligt att det växer bort före 4 års ålder. Men misstänker att den är på väg att växa bort. Eller så är det bara jag som hoppas så innerligt att den har det


    (¯`°?.¸ ღ Melvin ღ¸.?°´¯) ♥ (¯`°?.¸ ღ Malte ღ¸.?°´¯)
Svar på tråden Äggallergitråden