• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Yosa
    Kavat skrev 2010-03-18 21:50:41 följande:
    Sias 1,5 l vanilj vill jag minnas innehåller ägg.
    Ska kolla SIA´s hemsida. Tack för ditt svar!
  • Yosa

    Från SIA´s hemsida
    Ägg Vi kommer att, under början av 2010, ta bort äggtillsatsen från Vaniljglassen av hänsyn till alla allergiker. Eftersom glassen har lång hållbarhet, upp till 18 månader, så kan det finnas glass hos grossister, butiker och i hemmen som innehåller ägg. Läs därför alltid innehållsförteckningen noggrant. Ekologisk glass innehåller även fortsättningsvis ägg som emulgeringsmedel.
    http://www.siaglass.se/Våra_glassar/Allergiguide
    Ägg Vi kommer att, under början av 2010, ta bort äggtillsatsen från Vaniljglassen av hänsyn till alla allergiker. Eftersom glassen har lång hållbarhet, upp till 18 månader, så kan det finnas glass hos grossister, butiker och i hemmen som innehåller ägg. Läs därför alltid innehållsförteckningen noggrant. Ekologisk glass innehåller även fortsättningsvis ägg som emulgeringsmedel.

  • Twixie
    Yosa skrev 2010-03-19 20:50:29 följande:
    Från SIA´s hemsidaÄgg Vi kommer att, under början av 2010, ta bort äggtillsatsen från Vaniljglassen av hänsyn till alla allergiker. Eftersom glassen har lång hållbarhet, upp till 18 månader, så kan det finnas glass hos grossister, butiker och i hemmen som innehåller ägg. Läs därför alltid innehållsförteckningen noggrant. Ekologisk glass innehåller även fortsättningsvis ägg som emulgeringsmedel.www.siaglass.se/Våra_glassar/AllergiguideÄgg Vi kommer att, under början av 2010, ta bort äggtillsatsen från Vaniljglassen av hänsyn till alla allergiker. Eftersom glassen har lång hållbarhet, upp till 18 månader, så kan det finnas glass hos grossister, butiker och i hemmen som innehåller ägg. Läs därför alltid innehållsförteckningen noggrant. Ekologisk glass innehåller även fortsättningsvis ägg som emulgeringsmedel.
    Tack Då var det inte bara jag som hade för mig att det var ägg i många av Sias glassar förut. Bra att de tar bort! Minskar ju risken också för att glassen ska kontamineras då det förut var så väldigt blandat (även bland vanliga och inte bara finare glassarna från Sia) av ägg i eller inte.
    (¯`°?.¸ ღ Melvin ღ¸.?°´¯) ♥ (¯`°?.¸ ღ Malte ღ¸.?°´¯)
  • Haven09
    Ja nu har även vi hittat hit! Min lilla tös har också Ägg-allergi och regerat mycket starkt bara av en halv-tesked smak prov av ägg pga test av vaccin.
    Åkte in till sjukhus pga nässelutslag och svulnad.

    Känns så skönt att det är inte bara jag som känner oro, reaktionerna från vänner och bekanta frågersätter liksom lite grann och helatiden påstår att det kan växa bort.
    Alltså ida är hon allergisk och det behövs inge fler läkarbesök för att konstatera det. Känns lite jobbigt liksom att man inte blir tagen på allvar! Min farmor, ok hon är gammal och så vidare men hon sa,- Ja, men man behöver göra mera nogrannare undersökningar för att konstatera det... Alltså på mitt test så står det Ägg vita: 2,5* vad det nu betyder men vi har jue liksom fått papper på det!

    Okej nu vart det lite klaga också men kommer läsa på lite mer iallfall:) Och hänga på denna trådvi med!
  • Yosa
    Haven09 skrev 2010-03-19 23:14:57 följande:
    Ja nu har även vi hittat hit! Min lilla tös har också Ägg-allergi och regerat mycket starkt bara av en halv-tesked smak prov av ägg pga test av vaccin. Åkte in till sjukhus pga nässelutslag och svulnad.Känns så skönt att det är inte bara jag som känner oro, reaktionerna från vänner och bekanta frågersätter liksom lite grann och helatiden påstår att det kan växa bort.Alltså ida är hon allergisk och det behövs inge fler läkarbesök för att konstatera det. Känns lite jobbigt liksom att man inte blir tagen på allvar! Min farmor, ok hon är gammal och så vidare men hon sa,- Ja, men man behöver göra mera nogrannare undersökningar för att konstatera det... Alltså på mitt test så står det Ägg vita: 2,5* vad det nu betyder men vi har jue liksom fått papper på det!Okej nu vart det lite klaga också men kommer läsa på lite mer iallfall:) Och hänga på denna trådvi med!
    Tråkigt men hälsar dig ändå välkommen hit!

    Fråga på du om du undrar något!
  • iser

    Detta kommer nog dessvärre vara en tråd som jag kommer hänga i framöver. Jag har testat att ge min lilla tjej lite ägg tidigare bara för att se så att hon inte varit känslig och jag har inte märkt något. Nu i helgen gav vi ägg, kanske mer än vad hon fått smaka tidigare och efter en kvart blev det till att ringa ambulansen. Hon svllnade upp toltalt, fick problem med andning och var okontaktbar. Det var en skräckupplevelse.

    Hon är nio månader nu och hon har haft oförklarliga nässelutslag vid tre tillfällen och jag antar att det beror på spårämnen av ägg i vissa matbarnsburkar. Upplever ni som har barn med äggallergi att vardagen är komplicerad eller att man behöver gå runt och vara rädd? I morgon ska jag ringa läkare för vidare undersökningar. Är det vanligt med andra allargier om man har äggallergi

  • Yosa
    iser skrev 2010-03-21 23:54:28 följande:
    Detta kommer nog dessvärre vara en tråd som jag kommer hänga i framöver. Jag har testat att ge min lilla tjej lite ägg tidigare bara för att se så att hon inte varit känslig och jag har inte märkt något. Nu i helgen gav vi ägg, kanske mer än vad hon fått smaka tidigare och efter en kvart blev det till att ringa ambulansen. Hon svllnade upp toltalt, fick problem med andning och var okontaktbar. Det var en skräckupplevelse. Hon är nio månader nu och hon har haft oförklarliga nässelutslag vid tre tillfällen och jag antar att det beror på spårämnen av ägg i vissa matbarnsburkar. Upplever ni som har barn med äggallergi att vardagen är komplicerad eller att man behöver gå runt och vara rädd? I morgon ska jag ringa läkare för vidare undersökningar. Är det vanligt med andra allargier om man har äggallergi
    Usch vad otäckt! Dottern fick något liknande i den ålder vid intag av mjölkprotein.

    Nej man får snart rutin på vilka grejer man kan köpa.Tänk på att tex lasange (barnmatsburk) innehåller ägg (vet de ftersom sonen gillat dem men dottern då inte fått smaka). Fråga gärna om vilka märken vi andra köper på tex fikabröd, bullar, kakor, köttbullar etc om  du undrar.

    Svårigheten har varit när man ska bort på fika/kalas men jag har alltid tagit med mig egen kaka, bulle. Har alltid ett paket singoalla i väskan.

    Du undrar om andra allergier. i vår fall var hon ävne allergisk mot mjölkprotein men de växte bort vid drygt 2 års ålder. Ägg har hon fortfarande kvar och hon är nu 5 år. Men vi upplever att ägg har minskat.

    oron ligger mest när vi tex har barnvakt eller som jag skrev ovan nu nä rhon ska börja gå på egna barnkalas. Så länge jag och min sambo sköter maten/fikat är det lugnt- känner jag.

    Fråga om du undrar över något!
  • Haven09
    Vi ger lasange från semper och det ger inge allergi och desutom står det inget om ägg i inehållet.

    Rätta mig om jag har fel!
  • Yosa

    Sonen åt ofta lasange men de va något år sedan så de kanske har ändrat receptet? eller va de nestle han åt. Minns inte vilket märke. Det är pastan i den som innehåller ägg.

  • Glittrax

    Hej. vill fråga nån här som kanske vet?

    Misstänker nån form av allergi hos min dotter på snart 2,5 år. hon har böjveckseksem som blossar upp ibland och väldigt torr i huden.

    För några dagar sen skulle vi baka en chokladkaka och dottern doppade genast händerna i äggen i bunken och smaskade.. märkte inget då men så fick hon slickepotten och när jag skulle tvätta henne runt munnen har hon stora blåsor runt munnen och även röda fläckar på halsen.. hon klagade  även på ont i magen. baddade med en kall handduk och blåsorna försvann men hon var rödblossig runt munnen. Det röda runt halsen försvann på en gång.

    Ringde sjukvårdsrådgivningen men eftersom det lugnat ner sig och det inte var nåt akut så fick jag ingen hjälp men nu undrar jag, vart ringer jag och ber att få ett allergitest? Bvc först? förmodar ju att man ska ha en remiss?

    Eftersom både jag och sambon är allergiska mot nötter, stenfrukter, pälsdjur och annat, men inte ägg, (dock uteslöt jag det då jag själv var liten just på grund av böjveckseksem) så är det ju inte konstigt OM hon skulle vara allergisk med, men kan man vara allergisk mot rått ägg men tåla kokt och lagat? osv.. funderar även om det var kakaon hon reagerade på, en helt ny sort som vi aldrig använt tidigare.. som jag slängt för att inte göra nån miss igen.. hon har ju smakat av smet när man bakat tidigare men inte märkt nåt då.

    nån med tips?

Svar på tråden Äggallergitråden