• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Soffifi
    Soffifi skrev 2011-12-20 15:19:03 följande:
    Hallojs!

    Ska göra egen rödbetssallad bl.a. som då ska vara majonnäs i. Läste att man kunde ta äggfri majonnäs och letade efter det idag på ICA Maxi. De hade säkert 10-15 olika men ingen äggfri. Vet nån var man hittar det? Står de på nån särskild hylla?

    Tack! 
    Har inte fått nåt svar än. Äggfri majonnäs?
  • Kavat
    Soffifi skrev 2011-12-23 16:11:00 följande:
    Har inte fått nåt svar än. Äggfri majonnäs?
    Jag tror inte det finns. Det fanns någon gjort på ärtor förr, men vet inte om den finns kvar. Fanns även en light-variant som var typ förtjockningsmedel i, men har inte hittat den heller... Så tyvärr...

    Förra året gjorde jag rödbetssallad, men rödbetor, äpple, svart peppar, salt och majon var kokosgrädde som kokats tjockare med rismjöl. En variant, eller med havre som förtjockas med maizena eller liknande borde bli ung samma sak. Det blev i alla fall lite krämigare.
  • Soffifi
    Kavat skrev 2011-12-23 16:55:15 följande:
    Jag tror inte det finns. Det fanns någon gjort på ärtor förr, men vet inte om den finns kvar. Fanns även en light-variant som var typ förtjockningsmedel i, men har inte hittat den heller... Så tyvärr...

    Förra året gjorde jag rödbetssallad, men rödbetor, äpple, svart peppar, salt och majon var kokosgrädde som kokats tjockare med rismjöl. En variant, eller med havre som förtjockas med maizena eller liknande borde bli ung samma sak. Det blev i alla fall lite krämigare.
    En snabb fråga till: Hur är det med kaviar och rom? Tål man det?
  • Kavat
    Soffifi skrev 2011-12-24 09:24:43 följande:
    En snabb fråga till: Hur är det med kaviar och rom? Tål man det?
    Ja, det brukar inte vara ägg eller mjök i rom. Så tål man inte fisk brukar det funka. Kaviar kan innehålla lite annat, men har nog aldrig sett med ägg eller mjölk i. Men läs, så klart!
  • Miralicia
    Kavat skrev 2011-12-23 16:55:15 följande:
    Jag tror inte det finns. Det fanns någon gjort på ärtor förr, men vet inte om den finns kvar. Fanns även en light-variant som var typ förtjockningsmedel i, men har inte hittat den heller... Så tyvärr...

    Förra året gjorde jag rödbetssallad, men rödbetor, äpple, svart peppar, salt och majon var kokosgrädde som kokats tjockare med rismjöl. En variant, eller med havre som förtjockas med maizena eller liknande borde bli ung samma sak. Det blev i alla fall lite krämigare.
    Kung Markatta har Plamils majonnäs som är gjord på ärtprotein. Finns både "vanlig" majo och vitlöksmajo
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Soffifi
    Kavat skrev 2011-12-24 10:00:26 följande:
    Ja, det brukar inte vara ägg eller mjök i rom. Så tål man inte fisk brukar det funka. Kaviar kan innehålla lite annat, men har nog aldrig sett med ägg eller mjölk i. Men läs, så klart!
    Tänkte mest eftersom det per definition är ägg. Men om man är allergisk mot ägg kanske det bara är just hönsägg? 
  • Soffifi
    Miralicia skrev 2011-12-24 10:05:50 följande:
    Kung Markatta har Plamils majonnäs som är gjord på ärtprotein. Finns både "vanlig" majo och vitlöksmajo
    Tack!

    Fick i brist på annat göra rödbetssallad med bara creme fraiche till lilltjejen, hon tål ju mjölk iaf. :) 
  • Kavat
    Soffifi skrev 2011-12-24 10:07:33 följande:
    Tänkte mest eftersom det per definition är ägg. Men om man är allergisk mot ägg kanske det bara är just hönsägg? 
    Japp, så brukar det vara.
  • Kavat
    Miralicia skrev 2011-12-24 10:05:50 följande:
    Kung Markatta har Plamils majonnäs som är gjord på ärtprotein. Finns både "vanlig" majo och vitlöksmajo
    Ah, trodde inte det fanns kvar för har hört om folk som letat men inte hittat. Den funkar ju inte här hemma och när jag smakade så tyckte jag inte den var något vidare heller.

    Men vad bra, då finns den kvar i alla fall!
  • Kavat

    God Jul, hoppas alla får en fin jul med god mat utan allergiska reaktioner! Tomte

Svar på tråden Äggallergitråden