• mammact

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej Tjejer!

    Dags att uppdatera tråden för jag vet inte vilken gång i ordningen, men vi har hållt på i snart tre år nu och vi blir bara fler och fler som stöttar varandra och ger varandra tips. Nytt år nya möjligheter. Välkommen gamla som nya mammor.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-12 15:40
    föregående tråd:

    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49352462.html
  • Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt
  • Kavat
    Tibell skrev 2010-06-10 12:12:51 följande:
    Hej på er här inne!!
    Det var vår kära K kavat som skickade hit mig efter att vi har haft lite mailkontakt om mina problem. Tänkte dra dem för er med och se om någon känner igen sig!
    * ENORM trötthet. Hade jag fått sova 24h om dygnet hade jag nog gjort det. Orkar inte ta några initiativ och är sällan på glatt humör längre. Köra bil är jätte svårt att göra eftersom jag är nära att somna hela tiden. Kan knappt sitta på golvet och leka med mina barn förens jag får kämpa för att hålla mig vaken
    *Viktnedgång : Hur mycket mat jag än stoppar i mig fortsätter vågen att peka neråt. Nu väger jag 41,8 och är 155 lång. Och som sagt fortsätter vikten att minska. Äter dubbel frukost, lagad lunch, mellanmål ( inte alltid dock )+ lagad kvällsmat. Däremellan går jag ofta och stoppar i mig lite allt möjligt.
    * Benskörhet Enligt den scannern jag användt mig av ska en ung vuxen kvinna ligga på ett värde av 2,4 och jag låg sist på 1,9
    * Förstoppning. men nu den senaste veckan har jag varit sämre i magen. Brukar gå upp och ner det där.
    * Klåda : Har som små "finnar" mellan skuldreblande, på bröstet, i nacken ( precis vid hårfästet ) samt i hårbotten som kliar till och från. Oftast kliar jag sönder dem tills de blir som små skorpor på.
    *Illamående : Blir öm i magen samt mår illa efter jag ätit typ pasta.

    Så. vad tror ni ?! Nu har jag varit och tagit prover på bland annat ämnesomsättning, blodstatus, blodsocker mm. Allt såg tipp topp ut.
    Dessa problem startade för några år sedan och när jag sökte hjälp sist tog de ett gluten prov som visade negativit och sedan har de inte velat göra mer. Som mest drack jag 3 näringsdrycker om dagen men det gjorde inte många hg på vågen.
    Nu undrar jag om det finns någon här inne som vet någon bra glutenläkare i västra götaland ?! Bor mellan jönköping och Borås!!
    Tack på förhand!!
    Hej och välkommen!
    Ja, du, som jag skrev det finns blodprov som missar celiaki, så i ditt fall så tycker jag oavsett provsvar på blodprovet  att ska göra både gastroskopi och även hudbiopsi vid dina armbågar. Speciellt om du nu har hudceliaki-liknande utslag. De tar inte hudbiopsi exakt där man har utslag, utan vill ta en bit ifrån.
    Du ska inte behöva gå runt och må skit! Så oavsett celiaki eller inte så är det bra att gå ner i magen och kolla och i så fall utesluta både det och andra tarmsjukdomar! Kram!
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-06-10 22:10:44 följande:
    Bulletinen idag.  Jag är så sugen på att köpa glassmaskin nu Solig Någon som har någon ni kan rekommendera (eller avråda ifrån) utifrån allergisynpunkt? Jag vill ju kunna göra mjölkfri till mig, äggfri till A och gluten/havrefri till S -  i samma maskin men inte nödvändigtvis samtidigt
    Vi har som jag skrev på fb Philips med löstagbar kyl"klamp". Vi köpte även till en extra klamp för att kunna frysa in lite extra. Har nog använt båda klamparna varje gång vi gjort glass.
    Vår köptes för något år sedan på Clas Ohlson.
    Har för mig att den var bäst i test då med. www.smartson.se/test/hushall/test-4-glassmaskiner.htm

    Det finns glassmaskiner som man fryser in hela byttan innan man gör glass, så då måste man ju ha stor plats i frysen och du kan bara göra en omgång och sen måste du frysa in den typ 24 h igen...
  • Teskedsmamman
    Tibell skrev 2010-06-10 12:12:51 följande:
    Hej på er här inne!!
    Det var vår kära K kavat som skickade hit mig efter att vi har haft lite mailkontakt om mina problem. Tänkte dra dem för er med och se om någon känner igen sig!
    *******
    Tack på förhand!!
    Jag tror faktiskt som K Kavat jag, förutom vissa variationer som t ex att sonen hade runda utslag på baken och stod still i vikt så låter det som han.... och han har fläckvis celiaki....
    3 killar & pojke v31 ☆ tesked.blogspot.com/ ☆ Virkaholic
  • Blå Flygare
    Kavat skrev 2010-06-11 17:21:53 följande:
    Vi har som jag skrev på fb Philips med löstagbar kyl"klamp". Vi köpte även till en extra klamp för att kunna frysa in lite extra. Har nog använt båda klamparna varje gång vi gjort glass.
    Vår köptes för något år sedan på Clas Ohlson.
    Har för mig att den var bäst i test då med. www.smartson.se/test/hushall/test-4-glassmask...

    Det finns glassmaskiner som man fryser in hela byttan innan man gör glass, så då måste man ju ha stor plats i frysen och du kan bara göra en omgång och sen måste du frysa in den typ 24 h igen...
    Tack för tipset, får googla lite och se hur de fungerar.
  • Tibell

    Tack för era svar!!
    Men just dessa prickar börjar jag bli osäker på om det verkligen har med vete/gluten att göra men alla andra symtom känns så klockrena på just gluten eller veteallergi.
    Till middag idag åt vi pannkakor gjorda på vetemjöl och havremjölk. Och nu har jag mått jätte illa i flera timmar =( Magen är så öm att dottern knappt kan vila huvudet på det !
    Är det mer gluten eller vete i pannkakor ( åt ca 12 st små plätter ) än vad det är i ca 2 dl makaroner ?!

  • Kavat
    Tibell skrev 2010-06-11 19:15:59 följande:
    Tack för era svar!!
    Men just dessa prickar börjar jag bli osäker på om det verkligen har med vete/gluten att göra men alla andra symtom känns så klockrena på just gluten eller veteallergi.
    Till middag idag åt vi pannkakor gjorda på vetemjöl och havremjölk. Och nu har jag mått jätte illa i flera timmar =( Magen är så öm att dottern knappt kan vila huvudet på det !
    Är det mer gluten eller vete i pannkakor ( åt ca 12 st små plätter ) än vad det är i ca 2 dl makaroner ?!
    Jag kliade mest i hårbotten och nacken. Fick som blåsliknande leverfläckar/finnar, fast det var inte finnar också. Kliade väl lite varstans när det var som värst, men mycket runt armbågar, knä, fotknölar, höfter och handleder, fingerleder.

    Angående pannkaka vs pasta....  Jag reagerade mer på saker som innehöll både vete och mjölk strax innan min diagnos. Jag åt pannkaka hos mamma och pappa några veckor innan blodprovet och trodde jag skulle dö, blev jätte kass. Åt en semla - blev superdålig. Drack jag mjölk till pasta, eller hade pastasås med grädde blev jag också superkass. I mitt fall så var det att jag även blivit laktosintolerant och därför blev det så mycket värre av kombinationen. Blev något bättre när jag tog bort laktosen, men långt ifrån bra.
    Annars så är det ju mer gluten i durumvete än i vanligt vetemjöl.

    Hoppas Miralicia hoppar in här också och har lite mer synpunkter.
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-06-11 20:25:01 följande:
    Jag kliade mest i hårbotten och nacken. Fick som blåsliknande leverfläckar/finnar, fast det var inte finnar också. Kliade väl lite varstans när det var som värst, men mycket runt armbågar, knä, fotknölar, höfter och handleder, fingerleder.

    Angående pannkaka vs pasta....  Jag reagerade mer på saker som innehöll både vete och mjölk strax innan min diagnos. Jag åt pannkaka hos mamma och pappa några veckor innan blodprovet och trodde jag skulle dö, blev jätte kass. Åt en semla - blev superdålig. Drack jag mjölk till pasta, eller hade pastasås med grädde blev jag också superkass. I mitt fall så var det att jag även blivit laktosintolerant och därför blev det så mycket värre av kombinationen. Blev något bättre när jag tog bort laktosen, men långt ifrån bra.
    Annars så är det ju mer gluten i durumvete än i vanligt vetemjöl.

    Hoppas Miralicia hoppar in här också och har lite mer synpunkter.
    Insåg när jag svarat att du inte hade mjölk i pannkakorna.. Så där föll väl den idén om du inte drack det till.
  • Teskedsmamman
    Tibell skrev 2010-06-11 19:15:59 följande:
    Tack för era svar!!
    Men just dessa prickar börjar jag bli osäker på om det verkligen har med vete/gluten att göra men alla andra symtom känns så klockrena på just gluten eller veteallergi.
    Till middag idag åt vi pannkakor gjorda på vetemjöl och havremjölk. Och nu har jag mått jätte illa i flera timmar =( Magen är så öm att dottern knappt kan vila huvudet på det !
    Är det mer gluten eller vete i pannkakor ( åt ca 12 st små plätter ) än vad det är i ca 2 dl makaroner ?!
    Man kan få utslag av t ex gluten.... HUR det yttrar sig är nog väldigt individuellt.
    3 killar & pojke v32 ☆ tesked.blogspot.com/ ☆ Virkaholic
  • Tibell
    Kavat skrev 2010-06-11 20:26:34 följande:
    Insåg när jag svarat att du inte hade mjölk i pannkakorna.. Så där föll väl den idén om du inte drack det till.
    Jo jag drack faktiskt mjölk till =) riktigt mjölk alltså.
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt