• mammact

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej Tjejer!

    Dags att uppdatera tråden för jag vet inte vilken gång i ordningen, men vi har hållt på i snart tre år nu och vi blir bara fler och fler som stöttar varandra och ger varandra tips. Nytt år nya möjligheter. Välkommen gamla som nya mammor.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-12 15:40
    föregående tråd:

    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49352462.html
  • Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt
  • Lillsnuppa

    Såg Mammact s fråga om Kålmorden.. det finns enligt hemsan flera matstället med gf mat men  när vi var där 2008 så var det ingen notis om det på matskyltarna vilket ledde till att stå i kö och hoppas på att det fanns mat..JA det gjorde det ,men jag påpekade att det kunde ju vara bra att det stod på skylt vilka maträtter som fanns gf osv  så jag hoppas att det blev ändring .. man är ju inte ensam att ha celiaki
     men maila och kolla med kålmården

    mvh Petra

  • Miralicia
    Lillsnuppa skrev 2010-04-13 18:09:52 följande:
    Hej är ganska ny här i trådsnurren.. är mamma till en tös med celiaki sedan 5 år tillbaka. Har nyligen blivit kontakt person i Södermanlands Celikai förbund, mest för att hitta på saker med barn och familjer med celiaki. Typ bakdagar och annat skoj . Är det någon här så om är med i södermanland så ropa gärna Hej ! En annan sak om utslag.. läser Celiakiboken skriven av Claes Hallert (visste inte att hudåkommor var relaterat till celiaki ) jag sj har utslag tillochfrån mest på händer och fötter .. kliar och vätskefyllda och sen torkar ut.  har försökt att googla bilder på det . Någon som har något tips ? Jag har en pappa , en syster ,ett syster barn och ett eget barn med celiaki så jag har stor chans det oxå.
    Googla på dermatitis herpetiformis (= hudceliaki)

    här är lite bra bilder på DH-utslag: www.lib.uiowa.edu/Hardin/md/dermnet/dermatitisherpetiformis1.html

    Och Gastrolab har rätt bra info om det www.gastrolab.net/ksqcehus.htm
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-04-13 18:17:39 följande:
    Googla på dermatitis herpetiformis (= hudceliaki) här är lite bra bilder på DH-utslag: www.lib.uiowa.edu/Hardin/md/dermnet/dermatiti... Och Gastrolab har rätt bra info om det www.gastrolab.net/ksqcehus.htm
    Här var bildlänken till DH-bilder som jag egentligen hade tänkt mig : www.lib.uiowa.edu/Hardin/md/dermnet/dermatitisherpetiformis.html
    (i det första inlägget blev det länk till bara en del av bilderna)
  • Murvel30

    Läser ofta här men skriver kanske inte så mycket.
    Har ju en son på 6 år som fick sin diagnos när han var 1 ½ år efter flera om och men.. Maken fick sin diagnos när han blev 33 år..
    Själv har jag det inte men har i flera flera år haft problem med magen..

    Nu har vi en liten skrutta på 6 månader och vi börjar sakta introducera mat för henne. Ni med syskon när gjorde ni tester för att se hurvida dom också har det.

    Sonen märkte vi på blöjbytena, dålig viktuppgång och sen jätte svullen mage.
    Dottern har ju inte hunnit få i sig så mycket gluten ännu så jag tycker inte jag kan säga varken bu eller bä om det..

  • mammact

    Tack! Ja, jag har också kollat på hemsidan, men vi ska ringa upp och höra vad de säger så får vi se. Trist att stå i kö om det sen inte finns något..

  • Lillsnuppa

    nu har jag kontaktat hud mott för att få kolla utslagen  jag tyckte inte att några i länken passade in på mina

  • Loren

    Hej! Skrev i tråden för ett par månader sedan innan vi fått någon diagnos för sonen. Nu har vi efter lång tid fått diagnos, tyvärr, men nu är det som det är! Han har ju haft magbesvär, det var av en slump det upptäcktes. Men vi hoppas på att hans humör och sömn ska bli bättre. Vi har inte fått tid med läkare och dietist ännu, men jag pratade med dietisten häromdagen. börjar ändra till glutenfritt så gott vi kan nu. Känns som att maten hemma kommer funka ok, blir nog svårare borta och med fika och sånt. Om man inte är hyperkänslig, vilket han ju inte verkar vara, hur är det då med  tex smulor i brödrost? Jag och maken kommer väl också ta blodprov nu, inte helt omöjligt att jag skulle kunna ha celiaki - inga tydliga men eventuellt kanske diffusa saker. Förresten - hittar ni ngt bröd som är gott? inget vi har provat är ngt vidare tycker jag...

    Kommer nog titta in ibland här nu när jag också är celiakimorsa...

  • Kavat
    Loren skrev 2010-04-23 10:33:47 följande:
    Hej! Skrev i tråden för ett par månader sedan innan vi fått någon diagnos för sonen. Nu har vi efter lång tid fått diagnos, tyvärr, men nu är det som det är! Han har ju haft magbesvär, det var av en slump det upptäcktes. Men vi hoppas på att hans humör och sömn ska bli bättre. Vi har inte fått tid med läkare och dietist ännu, men jag pratade med dietisten häromdagen. börjar ändra till glutenfritt så gott vi kan nu. Känns som att maten hemma kommer funka ok, blir nog svårare borta och med fika och sånt. Om man inte är hyperkänslig, vilket han ju inte verkar vara, hur är det då med  tex smulor i brödrost? Jag och maken kommer väl också ta blodprov nu, inte helt omöjligt att jag skulle kunna ha celiaki - inga tydliga men eventuellt kanske diffusa saker. Förresten - hittar ni ngt bröd som är gott? inget vi har provat är ngt vidare tycker jag... Kommer nog titta in ibland här nu när jag också är celiakimorsa...
    Hej! Skönt att ha fått diagnos så han kan bli bättre!

    Det är lite farligt med celiaki just för att det kanske inte syns på din son, men om han får i sig smulor titt som tätt så skadas tarmarna och på sikt så är det tyvärr skadligt även om de flesta tydligen ska tåla några smulor.
    Men de som inte har så känsliga barn kanske kan svara på det där. Men om jag var du (jag är ju betydligt känsligare) så är det inte så många saker egentligen, egen brödrost, eget smör mm, för det är svårt att veta annars hur mycket han faktiskt får i sig.

    Hos mamma så äter jag och sonen under folien (halva får stanna kvar) och dotttern som är mjölkallergisk får ta i andra ändan om hon äter bröd med vete.

    Leverpastej hade vi först två, men hann inte äta upp dem. Så nu har vi gemensam men maken som äter vete tar alltid en ny smörkniv och sticker inte ner den igen när han tagit. Så man lär sig hur man bäst vill göraför att få vardagen att funka.

    Fika borta.. Jag har alltid med mig kex, choklad, frukt, jucie eller liknande i väskan för i vårt fall finns det aldrig något som barnen tål  förutom banan kanske. Det är också en vanesak, jag åker inte hemmifrån utan mat som de tål numera.
  • Loren
    Kavat skrev 2010-04-23 14:32:48 följande:
    Hej! Skönt att ha fått diagnos så han kan bli bättre! Det är lite farligt med celiaki just för att det kanske inte syns på din son, men om han får i sig smulor titt som tätt så skadas tarmarna och på sikt så är det tyvärr skadligt även om de flesta tydligen ska tåla några smulor.Men de som inte har så känsliga barn kanske kan svara på det där. Men om jag var du (jag är ju betydligt känsligare) så är det inte så många saker egentligen, egen brödrost, eget smör mm, för det är svårt att veta annars hur mycket han faktiskt får i sig. Hos mamma så äter jag och sonen under folien (halva får stanna kvar) och dotttern som är mjölkallergisk får ta i andra ändan om hon äter bröd med vete.Leverpastej hade vi först två, men hann inte äta upp dem. Så nu har vi gemensam men maken som äter vete tar alltid en ny smörkniv och sticker inte ner den igen när han tagit. Så man lär sig hur man bäst vill göraför att få vardagen att funka. Fika borta.. Jag har alltid med mig kex, choklad, frukt, jucie eller liknande i väskan för i vårt fall finns det aldrig något som barnen tål  förutom banan kanske. Det är också en vanesak, jag åker inte hemmifrån utan mat som de tål numera.
    Tack för svar! Det skulle ju stå att han INTE har haft magbesvär! Blev lite tokigt... Han har alltså inte haft några sådana problem, så hans mage är väl inte så känslig. Kanske får bli att skaffa en till brödrost. Smör äter han ändå inte... Det kommer nog ta lite tid, men jag vänjer mig väl med, och tar med mig snacks och så. Vi ska åka till släkt och vänner i USA under 1 månad i sommar, så det oroar mig lite - ska be dem kolla lite åt oss innan vi kommer dit. Någon som varit i USA nyligen? Vi åker ju då och då men har aldrig haft anledning att fundera på glutenfritt förut.
  • Turvann

    Hej! Här vill jag gärna vara med. Fick konstaterat att min son är gluten allergisk för snart 4 veckor sedan.Vi har börjat vänja oss även om det är mycket att tänka på.

Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt