• mammact

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej Tjejer!

    Dags att uppdatera tråden för jag vet inte vilken gång i ordningen, men vi har hållt på i snart tre år nu och vi blir bara fler och fler som stöttar varandra och ger varandra tips. Nytt år nya möjligheter. Välkommen gamla som nya mammor.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-12 15:40
    föregående tråd:

    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49352462.html
  • Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt
  • mammact

    ska inte bulletinen komma snart? Annars händer här inte mycket hos oss, mer än att Emma fortfarande är kräsen när jag bakar... Hmmmmmmmmmmm försöker med nya recept då och då, men nej hon har bestämmt sig för att inte tycka om det. Det enda som duger är Wasa knäckebröd och Fria thekakor...

  • bonnieloveskim

     på förskolan ska kökstanten gå i pension och tjejen som ska efterträda henne ser fram mot att utveckla maten speciellt för de barn som har matallergier.
    VI brukar prata mycket om glutefri och laktosfri mat.

    En dag hade de frilufsdag och fick med sig plättar som var glutan och äggfria.
    När dottern kom hem hade hon kvar plättar som jag povsmakade.

    De var inte goda. Hon som hade gjort dem prövade på nåt nytt och tyckte lite som jag när jag pratade med henne.

    är det nån som har ett recept på goda pannkakor/plättar som är ägg och gluten och gärna mjölk fria?

    Då kan jag tipsa henne om sådanna istället.. och godare mat gör barnen gladare.
    Hon blir så glad för alla ideer hon kan få som gör maten godare till de matallergiska barnen. (från 1 år och upp till klass 5)

    ni får gärna inboxa mig förslag, eller skriva här.

  • Miralicia
    bonnieloveskim skrev 2010-06-04 09:21:32 följande:
     på förskolan ska kökstanten gå i pension och tjejen som ska efterträda henne ser fram mot att utveckla maten speciellt för de barn som har matallergier.
    VI brukar prata mycket om glutefri och laktosfri mat.

    En dag hade de frilufsdag och fick med sig plättar som var glutan och äggfria.
    När dottern kom hem hade hon kvar plättar som jag povsmakade.

    De var inte goda. Hon som hade gjort dem prövade på nåt nytt och tyckte lite som jag när jag pratade med henne.

    är det nån som har ett recept på goda pannkakor/plättar som är ägg och gluten och gärna mjölk fria?

    Då kan jag tipsa henne om sådanna istället.. och godare mat gör barnen gladare.
    Hon blir så glad för alla ideer hon kan få som gör maten godare till de matallergiska barnen. (från 1 år och upp till klass 5)

    ni får gärna inboxa mig förslag, eller skriva här.
    De här som jag har i min blogg är utan allt (mjölk, ägg, soja, gluten) och jättegoda även om de ibland blir aningens blekfisiga jämfört med "vanliga pannkakor/plättar - kokosmjölk & Maizena majsstärkelse som huvudingredienser
    utanallt.blogspot.com/2009/07/plattar.html
    (eller bloggen i allmänhet om hon vill ha inspiration och kanske även slippa laga massor av olika specilakosträtter utan kunna göra likartat till flera olika allergiker)
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • bonnieloveskim
    Miralicia skrev 2010-06-04 10:05:03 följande:
    De här som jag har i min blogg är utan allt (mjölk, ägg, soja, gluten) och jättegoda även om de ibland blir aningens blekfisiga jämfört med "vanliga pannkakor/plättar - kokosmjölk & Maizena majsstärkelse som huvudingredienser
    utanallt.blogspot.com/2009/07/plattar.html
    (eller bloggen i allmänhet om hon vill ha inspiration och kanske även slippa laga massor av olika specilakosträtter utan kunna göra likartat till flera olika allergiker)
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
    Ja det var det hon hade gjort den gången de skulle på utflykt lagat samma glutanfri och äggfria pannkakor och de var inte goda.
    Men det var en mix hon köpte och jag förmodar att det blir mycket godare att göra från grunden själv.

    är kokos nåt säkert ur mat allergisynpunkt?
    Tyckte jag läste på maizen en gång om att den innehöll laktos, men det kanske var maizena rednigarna och inte majsstärkelsen?

    jag ska även tipsa henne om bloggen.
    Mycket bra blogg.
    finns det en sammanställning av fallgroparna ?
  • bonnieloveskim
    bonnieloveskim skrev 2010-06-04 10:25:28 följande:
    Ja det var det hon hade gjort den gången de skulle på utflykt lagat samma glutanfri och äggfria pannkakor och de var inte goda.
    Men det var en mix hon köpte och jag förmodar att det blir mycket godare att göra från grunden själv.

    är kokos nåt säkert ur mat allergisynpunkt?
    Tyckte jag läste på maizen en gång om att den innehöll laktos, men det kanske var maizena rednigarna och inte majsstärkelsen?

    jag ska även tipsa henne om bloggen.
    Mycket bra blogg.
    finns det en sammanställning av fallgroparna ?
    Den rubirken hittade jag givetvis direkt efter jag klickat på posta inlägget.
    så brukar det ju vara..
  • Miralicia
    bonnieloveskim skrev 2010-06-04 10:25:28 följande:
    Ja det var det hon hade gjort den gången de skulle på utflykt lagat samma glutanfri och äggfria pannkakor och de var inte goda.
    Men det var en mix hon köpte och jag förmodar att det blir mycket godare att göra från grunden själv.

    är kokos nåt säkert ur mat allergisynpunkt?
    Tyckte jag läste på maizen en gång om att den innehöll laktos, men det kanske var maizena rednigarna och inte majsstärkelsen?

    jag ska även tipsa henne om bloggen.
    Mycket bra blogg.
    finns det en sammanställning av fallgroparna ?
    Maizenas redningar innehåller mjölk (skummjölkspulver har jag för mig), men inte den rena majsstärkelsen - den innehåller bara majsstärkelse.

    Visst att det finns de som inte tål kokos precis som det finns alltid några som är allergiska mot vilket livsmedel man än letar fram, men det är inte såå vanligt som många andra allergener, kokos är betydligt snällare än tex soja om man ser rent allmänt till allergener. Här hemma använder vi kokosmjölk eller risdryck till allt istället för grädde och mjölk eftersom vi varken kan ha havre eller sojaprodukter - och de risgräddeprodukter som finns är totalt intetsägande och bara blask och innehåller dessutom sojasläktingar.
    Men det funkar att göra på risdryck eller havredryck också om man vill - men då skippa vattnet och ta hela vätskemängden som havre-/risdryck, men då blir det lite annorlunda smak.

    Tanken är att försöka göra lite sammanställningar på fallgropar för olika allergener framöver - nån gång när tiden räcker till.
    Just nu gör den inte det (och eg borde jag inte vara här alls) eftersom jag har terminstenta på måndag morgon - men nån gång under sommaren ska jag väl försöka få till något sånt är väl planen.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Tibell

    Hej på er här inne!!
    Det var vår kära K kavat som skickade hit mig efter att vi har haft lite mailkontakt om mina problem. Tänkte dra dem för er med och se om någon känner igen sig!
    * ENORM trötthet. Hade jag fått sova 24h om dygnet hade jag nog gjort det. Orkar inte ta några initiativ och är sällan på glatt humör längre. Köra bil är jätte svårt att göra eftersom jag är nära att somna hela tiden. Kan knappt sitta på golvet och leka med mina barn förens jag får kämpa för att hålla mig vaken
    *Viktnedgång : Hur mycket mat jag än stoppar i mig fortsätter vågen att peka neråt. Nu väger jag 41,8 och är 155 lång. Och som sagt fortsätter vikten att minska. Äter dubbel frukost, lagad lunch, mellanmål ( inte alltid dock )+ lagad kvällsmat. Däremellan går jag ofta och stoppar i mig lite allt möjligt.
    * Benskörhet Enligt den scannern jag användt mig av ska en ung vuxen kvinna ligga på ett värde av 2,4 och jag låg sist på 1,9
    * Förstoppning. men nu den senaste veckan har jag varit sämre i magen. Brukar gå upp och ner det där.
    * Klåda : Har som små "finnar" mellan skuldreblande, på bröstet, i nacken ( precis vid hårfästet ) samt i hårbotten som kliar till och från. Oftast kliar jag sönder dem tills de blir som små skorpor på.
    *Illamående : Blir öm i magen samt mår illa efter jag ätit typ pasta.

    Så. vad tror ni ?! Nu har jag varit och tagit prover på bland annat ämnesomsättning, blodstatus, blodsocker mm. Allt såg tipp topp ut.
    Dessa problem startade för några år sedan och när jag sökte hjälp sist tog de ett gluten prov som visade negativit och sedan har de inte velat göra mer. Som mest drack jag 3 näringsdrycker om dagen men det gjorde inte många hg på vågen.
    Nu undrar jag om det finns någon här inne som vet någon bra glutenläkare i västra götaland ?! Bor mellan jönköping och Borås!!
    Tack på förhand!!

  • Blå Flygare

    Bulletinen idag.  Jag är så sugen på att köpa glassmaskin nu Solig Någon som har någon ni kan rekommendera (eller avråda ifrån) utifrån allergisynpunkt? Jag vill ju kunna göra mjölkfri till mig, äggfri till A och gluten/havrefri till S -  i samma maskin men inte nödvändigtvis samtidigt

Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt