• mammact

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej Tjejer!

    Dags att uppdatera tråden för jag vet inte vilken gång i ordningen, men vi har hållt på i snart tre år nu och vi blir bara fler och fler som stöttar varandra och ger varandra tips. Nytt år nya möjligheter. Välkommen gamla som nya mammor.

    Lite nyttiga sidor.

    matbak.blogspot.com/search/label/Glutenfritt

    www.schaer.com

    www.semper.se

    www.mixwell.com

    www.celiaki.se/

    glutenfrimat.se/

    restaurangguiden.se/start.aspx

    celiaki.forum24.se/

    hem.bredband.net/mssklovet/index2.htm

    www.dorimax.se

    För recept gå in på:

    glutensidan.blogg.se
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-12 15:40
    föregående tråd:

    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49352462.html
  • Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt
  • mammact

    Turvann välkommen hit och ställ så mycket frågor du bara vill så gör vi allt vi kan för att svara. Alltid tråkigt i början när man får diagnosen, men jag lovar det finns mycket och vi bor verkligen i rätt land när det gäller celiaki. Men visst blir det krångligare.

  • Kavat
    Turvann skrev 2010-04-27 13:33:16 följande:
    Hej! Här vill jag gärna vara med. Fick konstaterat att min son är gluten allergisk för snart 4 veckor sedan.Vi har börjat vänja oss även om det är mycket att tänka på.
    Hej och välkommen!
     Gissar att du menar att han är glutenintolerant? Allergisk är en helt annan sak.

    Det är som mammact skriver, bara att fråga på om du har några funderingar.
    Det är lurigt i början, men blir lättare och lättare när man fått bytt ut saker i skåpen som funkar.
    Här gör vi bara glutenfri mat så att det slipper ske misstag. Jag har glutenintolerans och sonen är allergisk mot vete, havre mm. Maken äter t.ex annat bröd, flingor mm, men vardagsmaten lagas alltid glutenfri.
  • Feline

    Hej på er!
    Känns som om jag varit borta jättelänge härifrån när jag läser ikapp, men nu är vi färdigflyttade och klara.

    Måste bara börja med att önska Grattis! till K Kavat :)

    Loren
    Vi kör på rätt lika som K Kavat just skrev. I början kan det kännas lite besvärligt men nu tänker vi inte direkt på det längre.
    Vi har separat skafferi (en stor låda) för gluten-varor. Allt annat har vi bland det glutenfria så behöver man inte fundera över om man yrt gluten över sockret eller vad det kan vara.

    Enstaka smulor då och då skall inte vara någon fara alls, men om man slappnar av för mycket dagligdags är det lätt att det blir för mycket. Dotterns läkare rekommenderade oss att vara noga i det dagliga. Då gör det inget om det sker ett misstag då och då.

    Märket Eldorade har vi helt slutat köpa. Dottern reager alldeles för ofta på sådant hon kan äta av alla andra märken (t.ex. glukossirap som det inte står (vete) efter) så det känns inte som ett säkert alternativ ens när det fungerar.

    Murvel30
    Lillebror här hemma är 15 månader nu och jag bad dem testa honom så fort jag märkte att något påminde om hur dottern varit när hon var lika liten. Eftersom hon har diagnos tog de mig på allvar redan från första samtalet (!) Har för mig att han var runt 8 mån men det löste sig med lite laktosreducerat och då kan det ju växa bort i bästa fall.


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • Loren
    Feline skrev 2010-04-28 13:24:54 följande:
    Hej på er!Känns som om jag varit borta jättelänge härifrån när jag läser ikapp, men nu är vi färdigflyttade och klara.Måste bara börja med att önska Grattis! till K Kavat :)LorenVi kör på rätt lika som K Kavat just skrev. I början kan det kännas lite besvärligt men nu tänker vi inte direkt på det längre.Vi har separat skafferi (en stor låda) för gluten-varor. Allt annat har vi bland det glutenfria så behöver man inte fundera över om man yrt gluten över sockret eller vad det kan vara.Enstaka smulor då och då skall inte vara någon fara alls, men om man slappnar av för mycket dagligdags är det lätt att det blir för mycket. Dotterns läkare rekommenderade oss att vara noga i det dagliga. Då gör det inget om det sker ett misstag då och då.Märket Eldorade har vi helt slutat köpa. Dottern reager alldeles för ofta på sådant hon kan äta av alla andra märken (t.ex. glukossirap som det inte står (vete) efter) så det känns inte som ett säkert alternativ ens när det fungerar.Murvel30Lillebror här hemma är 15 månader nu och jag bad dem testa honom så fort jag märkte att något påminde om hur dottern varit när hon var lika liten. Eftersom hon har diagnos tog de mig på allvar redan från första samtalet (!) Har för mig att han var runt 8 mån men det löste sig med lite laktosreducerat och då kan det ju växa bort i bästa fall.
    Tack för svar! Ah, det räcker inte med egen hylla i skafferiet? Ska städa skafferiet och göra lite bättre plats för allt glutenfritt med. Försöker stänga alla påsar och förpackningar noga med. Har också funderat på det, om man ska testa lilltjejen med som är 1,5 år. Verkar inte som hon har problem, men sonens mage har ju alltid varit okej med.

    Vi var på kolmården igår, men vi hade med oss matsäck så jag kollade inte restaurangerna direkt, men det står ju rätt bra på hemsidan (som skrevs innan med). Lösglass köpte vi iaf, och det fanns glutenfria våfflor till glassen. Lite svårt annars med typ GN-glass, sonens favvosar är förstås alla med gluten...
  • Turvann

    Någon som varit utomlands?
    Funderar på att åka någonstans nästa sommar, men blir lite orolig över det här med maten. Några tips?

  • mammact

    Vi har än så länge bara varit i danmark och där är de urusla på glutenfritt.

    Men jag vet andra här som varit utomlands och det ska tydligen fungera ganska bra i medelhavsländerna. Min syster bor i storbrittanien och även där finns det ett bra sortiment.

  • castte41

    Nån som har bra tips för hård i magen. Min tjej är glutenintollerant, och de senaste månaderna har hon varit så hård i magen. försökt med allt.

  • Kavat
    castte41 skrev 2010-05-10 12:47:21 följande:
    Nån som har bra tips för hård i magen. Min tjej är glutenintollerant, och de senaste månaderna har hon varit så hård i magen. försökt med allt.
    Några funderingar om orsak...
    Tål hon mjölkprotein?
    Annars så är funderingen för lite eller för mycket fibrer? Eller för lite vätska? För lite vätska ger ju ofta hård mage liksom att om man är glutenintolerant så äter man ibland för lite fibrer. Äter man fibrer måste man dricka rikligt annars kan man bli förstoppad.

    Finns Lactulos (att dricka, blanda i dryck) och annat på apoteket som man kan ge, apotekspersonalen bör ha koll. Men om hon är hård jämt så kanske man ska försöka komma på om det är något i maten som gör att hon är för hård?
  • Turvann
    castte41 skrev 2010-05-10 12:47:21 följande:
    Nån som har bra tips för hård i magen. Min tjej är glutenintollerant, och de senaste månaderna har hon varit så hård i magen. försökt med allt.
    Movicol junior. Funkar jättebra och förstör inte tarmen egna funktion inte ens på längre sikt. Finns på apoteket. Smakar saltvatten men jag har blandat den med fun light saft det funkar super tar bort all smak, funkar tyvärr endast med denna saft och inte saft med vanligt socker.

    mammact skrev 2010-05-07 19:09:18 följande:
    Vi har än så länge bara varit i danmark och där är de urusla på glutenfritt. Men jag vet andra här som varit utomlands och det ska tydligen fungera ganska bra i medelhavsländerna. Min syster bor i storbrittanien och även där finns det ett bra sortiment.
    Tack!
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt