• tes 75

    Allergitråden

    Tibell skrev 2010-11-23 19:09:20 följande:
    ViFrånLandet: Åhhh vad underbart att höra!!!

    Vi är också nöjda med barnens nya allergiläkare =) Känns helt otroligt när man äntligen lyckats hitta någon som tror på en!
    I vår ska vi göra nya allergitester på Bella och jag hoppas sååå att det ska visa sig nu! Hon var ju bara 5 månader sista allergiprovet togs på henne så mycket kan ju ha hänt!
    Men vad jag allra helst hade velat ha är patchtest..men barnens läkare tror inte på ett sådant test =/
    Såå synd för jag tror verkligen att Bellas alleriger hade kunnat visa sig där..men men!

    En fråga bara. Om det inte breror på allergi..vad kan grönt bajs annars vara tecken på??
    Vi blir inte kloka på hennes mage just nu.
    Hon fick ju smaka en ytterpytte liten bit ägg för någon helg sedan..samma eftermiddag råkade hon få i sig minimala mängder mjölk. Dagen efter satte detta gröna bajsandet igång och tillslut var det bara grönt vatten.
    Inga andra symtom!
    Men nu var det någon vecka ( kanske en eller två ) och hon bajsar fortfarande grönt..dock inte vattnigt längre!
    Kan hon kanske ha en infektion på gång ??
    Dessutom är hon lite prickig runt munnen, under haken samt bak i nacken. Inga super mängder men ändå inte helt fin!
    Vi fattar nada här hemma.
    äter hon blåbär?
  • tes 75
    ViFrånLandet skrev 2010-11-23 18:51:20 följande:
    Hej på er!

    Idag har vi vart till allergiläkaren, en mycket trevlig och kompetent sådan Glad Vi hade egentligen bara ett halvtimmesbesök inbokat men vi vart kvar i 1,5h! Fick ta nytt pricktest, negativt på allt, men det betydde ingenting enligt hennes mening... Hade foton med på eksemen och utslagen plus att hon tittade på hans nuvarande hudproblem samt den såriga rumpan, inget snack om saken och hon skrev ut två olika kortisonkrämer, en till ansiktet och en till resten av kroppen. Hon skrev även en akutremiss till specialistmottagningen i grannstaden (där hon jobbar egentligen) och skulle göra allt hon kunde för att boka in oss redan i december. Gick inte det skulle vi få komma så tidigt som möjligt i januari, för att träffa henne och dietisten samtidigt. Ville vi ha livsmedelsanvisning innan dess skulle vi ringa och prata med dietisten, kanske kunde hon skriva ut baserat på läkarens journalanteckningar! Hon skrev in alla hans bekymmer, eller rättare sagt så scannade hon in listan jag skrivit på vad och hur han reagerar, i hans journal så det finns där. Kanon! Skrev även in att ett nytt, utförligare blodprov skulle tas nästa gång vi ses.

    Kan inte säga annat än att jag är riktigt nöjd över läkarbesöket, en stor sten föll från mina axlar! Nu hoppas vi bara att hon kan leva upp till sina löften...
    vad skönt!
  • tes 75
    tes 75 skrev 2010-11-23 16:43:53 följande:
    visst är det så att sojasås i tillverkningen blivit fri från allergiframkallande ämnen (eller iaf att bara extra känsliga känner av sojan)? gäller detta även denna sojasås? www.allergimat.com/produkt.asp 235 någon som vet?
    ställer min fråga igen angående sojasås.
  • tes 75
    Kavat skrev 2010-11-23 20:57:24 följande:
    Nej! Den innehåller sojabönor som första ingrediens så är man allergisk mot soja tål man den inte.

    Men angående soja, hm, hinner inte leta nu men misstänker att det står i miralicias blogg om soja - sås, kolla där!
    tack!
  • tes 75
    Miralicia skrev 2010-11-23 21:16:32 följande:
    Ang sojasås och soja och vete/gluten.

    Tillverkningen av sojasås inleds genom att sojabönor och i de flesta fall vete (men det finns sorter utan vete också som den som länkades till innan) läggs i stora kar där de får jäsa tillsammans innan det pressas, filtreras etc.
    Jäsningsprocessen påverkar strukturen på proteinerna så de är inte lika dana när de kommer upp ur jäskaren som när de lades i där. Den här jäsningsprocessen gör att en (hel) del sojaallergiker kan klara av vanlig sojasås, men absolut inte alla sojaallergiker - det beror på hur känslig man är. De allergena ämnena (proteinerna) finns kvar, men strukturen har förändrats till viss del så att en del sojaallergiker kan tolerera dem.

    Vad gäller gluten och vete så förändras även där strukturen på vetet när det äser tillsammans med sojabönorna och det gör att i färdiga sojasåser så är innehållet av glutenproteiner under gränsvärdet för att få kallas för glutenfri (20 mg/kg), däremot så reagerar veteallergiker på andra proteiner i vetet och reagerar normalt sett på mindre mängder och kontaminering av vete än vad en glutenintolerant gör så att även om sojasåsen som innehålelr vete är under gränsvärdet för gluten så kan mycket väl en veteallergiker reagera på den. Så att som veteallergiker behöver man många gånger ha en vetefri sojasås, medan man som glutenintolerant kan äta vanlig sojasås med vete i innehållsförteckningen.
    finfin info, som alltid. tack!
  • tes 75

    någon här som vet vad för stärkelse det är i Felix tomatketchup? det står bara "stärkelse" i innehållsförteckningen.

  • tes 75
    Kavat skrev 2010-11-25 20:29:23 följande:
    Den vanliga??!?" Hm, har inte Ikea den?

    Någon av er med barn med kraftig veteallergi som har ätit mc donalds ketshup efter de bytte (för några månader sedan?) ? Reaktioner?
    f'låt, jag menade den med mindre socker & salt.. ska köpa den vanliga ketchupen istället.
  • tes 75
    Kavat skrev 2010-11-25 20:51:46 följande:
    Till nästa gång.
    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b98965p1078586...

    Om man gillar bovete (fast smaken dols i och med kryddningen) så jäser inte bovete upp så mycket som de med vete, så även tjocka blir knapriga.

    Bovete är toppen i alla småkakor tycker jag!
    tror du man kan göra på endast bovete, eller ta rismjöl ist f Lailas?
  • tes 75

    suck, apropå förskola & allergier. vi lämnade in ett nytt allergiintyg till dagis förra veckan, med fisk, ägg & majs som nytillkomna födoämnen (utesluter mjölk, sädesslag & baljväxter sedan tidigare). så kom sonen hem alldeles röd av utslag runt munnen i måndags, och sambon säger att de sagt att Einar ätit makaroner till lunch. jaha, det var som 17 tänkte jag, har verkligen den otroligt osamarbetsvilliga köksansvariga fått tag på rispasta? nej, förstås inte, hon hade gett majsbaserade glutenfria makaroner. varför? för att hon "inte haft sina glasögon på sig när hon läste läkarintyget".

    ?!?!?!?!!!!!!

    idag har jag författat ett mail till förskolechefen. 

  • tes 75

    och apropå pepparkakor. bakade just dessa, helt utan ägg, mjölk, sädesslag & majs (ingredienslistan är dold om man inte är medlem på sajten, så här kommer receptet):


    Ingredienser
    150 g margarin
    1,75 dl Risenta rårörsocker 130 g
    1 dl mörk sirap 150 g
    1 msk pepparkakskrydda 15 g
    10 krm bikarbonat 8 g
    3,3 dl Risenta rismjöl 200 g
    2 dl Risenta bovetemjöl 120 g
    2,3 msk vatten 35 g
    Gör så här
    Rör margarin och rårörsocker poröst i en matberedare. Tillsätt sirap, pepparkakskryddor och bikarbonat. Blanda ner rismjölet och blanda i matberedare i cirka 5 minuter. 
    Tillsätt bovetemjöl och rör tills mjölet precis är inarbetat i degen. Tillsätt vattnet och blanda snabbt in det i degen.
    Man kan baka ut pepparkakorna på två sätt:
    Alternativ 1: Spritsa direkt ut runda tunna kakor på bakplåtspapper.
    Alternativ 2: Låta degen stelna i kylskåpet. Kavla sedan ut degen tunt på mjölat bord och ta ut pepparkakor med önskad form.
    Grädda pepparkakorna i 200-225 grader 5-7 minuter. Håll uppsikt så att de inte bränns.

     Jag körde med råsocker ist f rårörsocker, men det blev jättebra ändå. Och jag vägde ingredienserna, vilket gjorde att det bl a blev drygt 2 dl rismjöl ist f 3,3 dl som det står i receptet. Degen blev ganska lös, även efter att ha stått i kylen ett dygn, så kanske borde jag haft i lite mer mjöl. Jag löste det med att ha i lite extra bovetemjöl vid utbakningen.
     
Svar på tråden Allergitråden