• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • Lady Namárië
    Ayame skrev 2010-04-23 10:38:17 följande:
    Det är det nog inte. Mannen har redan blivit ditledd av sin "bestman"
    ...som inte heller är en företeelse som finns i svensk vigseltradition.
    sasssyy skrev 2010-04-23 10:39:20 följande:
     Eller om ni har något bättre för er kanske ni skulle ta /.../ och istället kämpa för dem som inte har någon egen röst.
    Det är ju det vi gör. Läs Rockabillans välformulerade, klockrena sammanfattning igen:

    ""Det stora problemet med det tänket är ju att man ger ett indirekt godkännande till de platser i världen där brudöverlämnande fortfarande har mer än en symbolisk innebörd. Man erkänner en tradition som ger kvinnan en lägre position & tar ifrån henne sitt egenvärde. Är det okej?""
    So say we all
  • Rockan
    sasssyy skrev 2010-04-23 10:39:20 följande:
     Jag håller fast vid att var man /kvinna gör som man vill och att detta är en ny sed med ny innebörd. Innan ni gapar om detta tycker jag att ni ska börja rota i traditionen om ringar vid förlovning och vigsel.. ringmärka sin partner känns ju också lite som att man innehar en ägodel.. tycker ni inte ???? Eller om ni har något bättre för er kanske ni skulle ta och låta prinsessan och alla andra skapa sig sina egna liv och istället kämpa för dem som inte har någon egen röst.
    Nu citerar jag mig själv igen:
    "Det stora problemet med det tänket är ju att man ger ett indirekt godkännande till de platser i världen där brudöverlämnande fortfarande har mer än en symbolisk innebörd. Man erkänner en tradition som ger kvinnan en lägre position & tar ifrån henne sitt egenvärde. Är det okej?"

    Jag anser att det ÄR att kämpa för de som inte har en röst att vägra brudöverlämning, eftersom det är ett förfarande som används i stora delar av världen där kvinnor inte har några rättigheter.
  • Kokomo

    "För mig var det ett sätt att visa att min pappa betytt mycket för mig under min uppväxt"
    Varför måste det prompt visas genom brudöverlämnande? Varför är det så få som vill visa att deras mamma betytt mycket under uppväxten? Varför är det så få brudgummar som vill visa att någon av hans föräldrar också betytt mycket under uppväxten?
    Nä, det hela känns bara ogenomtänkt och som att man tycker att det SER fint ut med brudöverlämning och sedan passar man på att ge det en dåligt konstruerad betydelse i efterhand.

  • mirre67
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 09:23:52 följande:
    Men absolut. Tänk om de kunde sluta dilla om den där Gud också, och fatta att kyrkobyggnaden bara är en trevlig kuliss för MITT "princessbröllop" [sic]! Är det så du menar? Jag har för övrigt inte träffat en enda manlig präst som tycker att brudöverlämning är något bra och eftersträvansvärt. Tvärtom. Sassy: Jodå, jag kan försäkra dig att jag ogillar om någon av mina vänner väljer att ha en brudöverlämning. Jag kan ju inte direkt förbjuda det, men jag kan definitivt ta upp diskussionen och fråga om de är medvetna om vad de förmedlar.
    Och då skulle jag svara dig att det ska du skita fullständigt i, för det är mitt bröllop som jag kanske kan få ha som JAG vill. Inte som DU tycker det ska vara. Herregud, låt folk få gifta sig på det sätt de vill, det har väl inte du ett jota med att göra?? Varför i helsike skulle du ta upp en sån diskussion, finns ju ingen som helst anledning. Eller får inte folk tycka annorlunda än dig??
  • Rockan
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 10:42:14 följande:
    Det är ju det vi gör. Läs Rockabillans välformulerade, klockrena sammanfattning igen: ""Det stora problemet med det tänket är ju att man ger ett indirekt godkännande till de platser i världen där brudöverlämnande fortfarande har mer än en symbolisk innebörd. Man erkänner en tradition som ger kvinnan en lägre position & tar ifrån henne sitt egenvärde. Är det okej?""
    Det blev visst lite upprepning där{#lang_emotions_wink}
  • Reglementet

    Nej, det är inte en svensk sed. Den ska inte användas i en tillställning som ska representera Sverige.

  • Lady Namárië
    mirre67 skrev 2010-04-23 10:40:23 följande:
    Ja, gud vad jag skulle vilja haft ett riktigt prinsessbröllop!! OCh vilken tur då att ingen tvingar dig att titta på bröllopet! Och det är visst DERAS bröllop, vad du än tycker. Förresten, tycker du det är förlegat med bröllop överhuvudtaget? Vad är det för fel att hålla kvar åtminstone några gamla traditioner?
    Tvingar mig att titta? Det har väl inte med saken att göra. Problemet med just mediaexponeringen är ju att Victorias val kablas ut till tusentals stjärnögda små barn som helt okritiskt kommer att tycka att det är såååååå romantiskt med en vuxen kvinna som leds fram och ges bort som någon slags avelsko från en ägare till en annan.

    Vad innebär ett "prinsessbröllop" för dig, förresten? Jag har förstått att det för många verkar handla om att det enbart är brudens dag, då hon skall beundras som en påfågel under sin sista dag som ljuv oskuld.

    Jag är gift, men för mig kändes det bra mycket trevligare att jag och min man gick fram till vigseln som jämlikar, tillsammans.
    So say we all
  • sasssyy
    Reglementet skrev 2010-04-23 10:48:20 följande:
    Nej, det är inte en svensk sed. Den ska inte användas i en tillställning som ska representera Sverige.
    det är inte en svensk sed med förlovningsringar heller....

    Det är inte en svensk sed att överhuvudtaget gifta sig i kyrkan från början

    det är inte en svensk sed att gifta sig i vitt, enl svensk tradition ska man gifta sig i SVART....

    ösv osv osv osv ..

    *SUCK*

    Ägnar resten av min tid att hjälpa styvdottern planera sitt bröllop, där hennes pappa ska överlämna henne under pompa och ståt, för att hon vill det.... hon är amerikansk/italienska och stolt självständig kvinna... men vill ändå ha denna del i sin vigsel. Jag är stolt över att ha en så självständig styvdotter som gör sina egna val baserat på sin egen vilja...
  • Lady Namárië
    mirre67 skrev 2010-04-23 10:47:52 följande:
    Och då skulle jag svara dig att det ska du skita fullständigt i, för det är mitt bröllop som jag kanske kan få ha som JAG vill. Inte som DU tycker det ska vara. Herregud, låt folk få gifta sig på det sätt de vill, det har väl inte du ett jota med att göra?? Varför i helsike skulle du ta upp en sån diskussion, finns ju ingen som helst anledning. Eller får inte folk tycka annorlunda än dig??
    Jag skiter högaktningsfullt hur du väljer att utforma din vigsel. Jag skiter däremot inte i vad dina val förmedlar för syn på kvinnan, även om du gör det.

    Jag skulle ifrågasätta dina val om du kom och sade att du tyckte att det verkade jätteromantiskt med brudrov också. "Tänk, att få kidnappas mitt i natten av min blivande man och hans vänner, och sedan hållas inlåst och våldtas tills jag blir gravid. Gud vad gulligt, liksom. För för MIG symboliserar det faktiskt bara bra saker, så det så." 
    So say we all
  • Joual
    sasssyy skrev 2010-04-23 10:39:20 följande:
    nej det är visserligen sant, men man kan också begära att få en "borgerligt utformad vigsel" även i kyrkan, precis som med begravning.. jag har varit på flera vigslar där "snacket om gud" är helt borta, likaså raderna att man ska ära sin make eller vad fasen det är.Vi ändrade om flera saker i vigselakten, ord och meningar vi inte tyckte passade oss och prästen sa att i princip kan man utforma vigseln hur man vill men att det finns vissa stöttepelare att luta sig på.Jag har varit på vigslar i kyrkan som förrättats av en präst i civila kläder, utan bibel och utan några som helst religiösa aspekter..väldigt fint och stämningsfull.. men det var ju inte det som frågan gällde.Jag håller fast vid att var man /kvinna gör som man vill och att detta är en ny sed med ny innebörd.Innan ni gapar om detta tycker jag att ni ska börja rota i traditionen om ringar vid förlovning och vigsel.. ringmärka sin partner känns ju också lite som att man innehar en ägodel.. tycker ni inte ???? Eller om ni har något bättre för er kanske ni skulle ta och låta prinsessan och alla andra skapa sig sina egna liv och istället kämpa för dem som inte har någon egen röst.
    Ja, det är sorgligt men sant att det finns enstaka präster som går med på nästan vad som helst. Men de är undantag. De flesta präster följer kyrkohandboken, och tillåter inte att man sjunger visor av Taube istället för att ha psalmer (och så vidare).

    Själv tillhör jag de som anser att Svenska kyrkan (och andra kyrkor) inte ska ha vigselrätt över huvud taget, så om det blir färre vigslar där tycker jag bara att det är bra.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?