• Anonym (Känslig?)

    Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad

    Jag är nästan i mitten av min graviditet. När vi berättade för min svärmor att vi väntade barn blev hon jätte glad.


    (vilket jag tycker är jätte kul) Hon frågar sedan om hon får vara med på RUL, i o med att jag o sambon har varit på ett VUL och ett UL redan tyckte jag att det känndes okej att hon va med. Idag när jag pratade i telefon med henne kommer det fram att hon sagt till min sambo att hon vill vara med under själva förlossningen. Han ska tydligen ha svarat att han inte tror jag vill det, men hon säger att hon visst ska det, och att hon ska prata med mig om det.


    När jag pratar med henne så säger jag - NEJ, jag vill inte att du ska vara där, jag vill knappt ha min man där. Varpå hon svarar att hon vill vara ett stöd och cocha mig. Jag tackar då för erbjudandet IGEN och säger att det räcker med min man. Hon säger då får jag sitta utanför och vänta och direkt när bebisen är ute vill jag komma in. Jag försöker igen förklara att vi säkert kommer vilja vila ett par timmar kanske tom ett dygn innan besök..
    Hennes svar är att - ja med då får du vila, så får min son komma ut med mitt barnbarn till mig.

    Jag vill helt klart att hon tillsammans med mina föräldrar är den första som ska träffa bebisen, Jag älskar verkligen min svärmor. Men jag vill själv ringa när vi (jag) är redo och välkommna henne och mina föräldrar samtidigt..Är det fel?

    Är jag knäpp och överkänslig? Jag vill inte att hon ska sitta utanför...

    Min man tycker förövrigt att det vore konstigt om hon inte kände så, Och att "alla" vill träffa sitt nya barnbarn på en gång. Jag tycker att när jag talar om att jag inte vill ha henne där just då borde hon respektera detta.?!

    Jag vill inte ha någon sympati...utan era åsikter om jag är överkänslig eller om jag reagerar normalt?

  • Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad
  • livet leker
    Anonym (Känslig?) skrev 2010-12-02 21:34:30 följande:
    Skönt att jag inte är ensam om denna åsikt, har gråtit massor nu under kvällen för mannen förstår verkligen inte.
    Och han tycker att det är givet att hon ÅTMINSTÅNDE ska få sitta utanför och och träffa den nyfödde direkt, medans jag tycker att dom kan komma efter 5-6 timmar kanske tom dagen efter om h*n väljer att komma ut sent på eftermiddagen/kvällen eller natten...

    Hur ska jag på bästa sätt hantera detta?
    Hon får vacket vänta tills du orkar träffa släkten, hon kommer fortfarande i andra hand... eller tredje
  • mamita64
    Flytning skrev 2010-12-03 18:25:07 följande:
    Ingen svärmor har väl större generell rätt än den andra svärmodern. Det är föräldrarna som avgör vilken förälder de vill ha med så ingen svärmor har rätt att vara med. Men det är väl klart att väldigt många förlösande kan känna mer obehag att visa sig så utblottad för sin svärmor än sin egen mor. Tvärtom förekommer säkert också.
    Det är en sak.
    Om jag hade fått vara med så hade jag ju aldrig i livet glott i skrevet på min dotter.
    Man kan ha den där urfula vita rocken att skyla sej med också, om man så önskar.
    Det jag menar är att om man har en bra relation med mamma och svärmor så borde det inte spela någon roll.
    Men jag hör ofta det där, just att det är ok med mamma.
    När mitt barnbarn dog, var jag med, inte min svärsons mamma.
    Men det hade snarare sin grund i det förtroende som de båda, min dotter och svärson, har för mej än just det faktum att jag är mamma till min dotter. ( samt att det inte föreligger några konflikter oss emellan)
  • Snuggles
    Anonym (Känslig?) skrev 2010-12-02 21:40:29 följande:
    Det är just det, hon menar inget illa, och jag vill inte vara elak. Men det känns som jag inte kan vara tydlig utan att vara elak..... Tack för din uppmuntran!
    Familytime skrev 2010-12-02 21:33:20 följande:
    Haha! Ursäkta att jag skrattar men jag hade också en sån svärmor... Det blev svinkalla handen för henne. För det första får väl inte nån annan än man/ eller den man angett som ska vara med på förlossningen som får komma in? Och sitta utanför tror jag heller inte är ok. Inte där jag fött i a f! Sen är det besöksförbud många gånger på både förlossningen och BB. Bara att respektera, för man kommer nämligen inte in då. Jag födde, låg på bb i tre dygn och sen väntade jag ungefär en vecka med att ta emot besök från NÅGON. Jag var ett vrak med min andra son.
    Skönt att hon lyssnade och respekterade ditt beslut, hoppas min kan göra det samma.Gud, vilken hemsk upplevelse. Det är något sånt jag är rädd för att vi ska bestämma att hon inte är välkommen.Och sedan ploppa in endå..!
    Vilken tur att sköterskorna sa till!!
    Ja, det var tur. Vart bara stressad egentligen av att hela pappans familj satt utanför och väntade på att barnet skulle komma. Så vid nr 2 så ska jag nog antagligen vara helt ensam :)
  • Anonym (....)

    Jag förstår verkligen att du inte vill ha med din svärmor under förlossningen! Jag hade inte velat ha med ens min egna mamma. En förlossning är mellan mamman och pappan till barnet.

    Men att säga att din mamma ska träffa barnet först är fel.. Spelar det någon roll vem som träffar barnet först? Bestäm träff med allas föräldrar så träffar alla barnet först.. 

  • Anonym (tips)

    Enkel lösning - berätta inte när ni åker in eller vart ni åker/åkt förrän ni är redo.

  • mimbo

    Jag skulle bli fullkomligt vansinnig om min svärmor stormade in direkt efter bebisen kommit!!! Och vara med på förlossningen näääääää ALDRIG.
    Du övereagerar definitivt inte, och om din man tycker det är ok att hon ska sitta där ute så är det nog dags för honom att klippa navelsträngen. Och då menar jag inte på bebisen.

  • mimbo
    Anonym (tips) skrev 2010-12-03 18:38:10 följande:
    Enkel lösning - berätta inte när ni åker in eller vart ni åker/åkt förrän ni är redo.
    Håller med! Ring efteråt och meddela att barnet har kommit. Sen vet jag inte vart ni föder, men i sthlm brukar det vara besöksförbud på vintern pga rs-viruset så där kommer ingen svärmor (eller annan) in oavsett vad de säger! Sen kanske det inte gäller alla sjukhus men när jag födde min dotter jan-05 var det stenhårt. Vi fick visa henne genom fönstret i dörren ut från avdelningen om någon ville se henne.
  • kaji

    herregud vad hemskt

    en förlossning tycker jag är något  privat/intimt. vill helst inte ha någon med när baret ska ut som inte var med när det skulle in. sjukvårdspersonal är jag tacksam att få hjälp av om det skulle bli problem med något men svärmor skulle inte vara välkommen.

  • livet leker
    Mamsie skrev 2010-12-03 18:21:29 följande:
    En hel del: Jag har fött mina barn i Sverige och det är bara pappan som varit närvarande. Men utanför Sverige är det mycket vanligare att någon eller flera familjemedlemmar är med på förlossningen eller väntar utanför förlossningsrummet. För ett par timmar sen såg jag och fyraåringen en inspelning av "Förlossningskliniken" som spelats in i USA och där är det tydligen vanligt att ha med anhöriga till och med i förlossningsrummet  
     I våran stad så är det grymt mycket invandrare, (assyrier/syrianer, irakier.) Det har resulterat i att dom bestämt på BB att MAX 1 får vara med på förlossningen. Tidigare kunde dom vara halva släkten med så dom som arbetade inte fick plats.
    Det berättade dom förra gången vi vara på förlossningen.
Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad