• Anonym

    Ni som växte upp med rökande förälder/föräldrar!

    (Kanske inte riktigt rätt kategori)

    Har ni själva rökt eller har ni tagit avstånd från rökningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-17 09:48
    Intressant att läsa!

    Om nån orkar svara, får ni gärna berätta om era föräldrar rökte inomhus/ utomhus, vid fläkten eller liknande!

  • Svar på tråden Ni som växte upp med rökande förälder/föräldrar!
  • Anonym (Rökte i 8 år)

    Jag växte upp med min mamma som rökte, typ 1 paket om dagen. Hon rökte ibland under fläkten och ibland ute på ballkongen (beroende på årstid och väder). Jag har alltid tyckt cigarettlukt luktat så gott! Testade försöka gången när jag var 11, snodde cigg av mamma och rökte själv i skogen. Sen när jag var 13 var jag rökare och rökte dagligen. Vid 14 års ålder fick jag röka hemma (inne) för min mamma tyckte de var pinsamt att grannarna skulle se mig röka ute! Aldrig något förbud eller så emot att jag rökte! Vissa månader hade vi knappt pengar till mat, men mamma köpte cigaretter ändå.. Jag rökte fram tills jag var 21, då blev jag gravid och slutade på direkten. Där efter ville jag inte börja röka, jag ville inte att min dotter skulle växa upp med ciggaretter så som jag gjort! Och nu efteråt fattar jag inte hur min mamma kunde bete sig så som hon gjorde, köpte ciggaretter när de inte ens fanns mat i kylskåpet och hon hade en dotter hemma som blev lidande! De hade jag aldrig utsatt min dotter för! Är så arg på henne för detta.

    Kan tillägga att jag har feströkt efter det jag fått mig dotter men aldrig kännt ett behöv att att börja (är inte så ofta man festar som småbarnsmamma). Min sambo är icke rökare och jag vet att vi kommer aldrig bli rökare.

  • Prospero

    Båda föräldrarna rökte hela min uppväxt, MYCKET och överallt (inomhus, i bilen osv). Jag hatade det och gör fortfarande, totalt överkänslig för rök (även utomhus). Skulle aldrig i livet få för mig att prova, så äckligt!

  • Anonym (S)

    Min mamma har rökt sedan unga år och därför rökt hela min uppväxt och även när hon var gravid. Senare träffade hon en man som även han rökte. De har rökt inne, i bilen och någon gång endast utomhus. Numer röker de bara utomhus. Jag själv började röka som 15 åring. Slutade runt 20, började igen runt 25-26 rökte tills jag var 30 slutade skaffade barn och nu röker jag ibland kanske 1 cigarett i månaden och är 38 år. Jag har alltid rökt ute utom när man var yngre och var på fest hos någon där man fick röka inne och på uteställen.

  • 7 michelingodingar

    bägge mina föräldrar rökte och det var vid frukosten,middagen och askfat stod bland maten det var utomhus och inomhus och även när vi  åkte i bilen så rökte dom i bilen tog ingen som helst hänsyn till mig eller min syster som dessutom hade astma.
    Min pappa fortsatte röka tills han dog vid 60 års ålder och min mamma slutade för ca 8 år sen då hon fick en stroke

    jag har aldrig ens testat att röka tycker det är så vidrigt äckligt att bara känna hur en person luktar som rökerKräks

  • Imortaelis

    Min mamma rökte, utomhus och röker fortfarande och har fått kol.
    Jag började röka vid tolv års ålder, och röker fortfarande. Men ciggaretterna har börjat tillföra mer skuld och ångest känslor än "njutning" så blir nog att bryta av snart.
    Mycket för att man själv har barn och hur ska man kunna stå och säga framför dom hur fel det är att röka när man själv har en ciggarett i handen?


  • Anonym

    min mamma rökte under min uppväxt och gör det fortfarande. dock har hon alltid, såvitt jag kan minnas, alltid gått ut på balkongen/altanen. jag röker inte, förutom nåt bloss på fyllan ibland. här ere snus som gäller istället.

  • Anonym (fd rökare)

    Min mamma rökte när jag var liten. Jag är född på 70-talet och hon rökte överallt - i bilen, hemma (tror det var under fläkten dock).
    Jag minns att det var speciellt äckligt när hon rökte i bilen, särskilt som jag lätt blev åksjuk.

    Tyvärr började jag själv röka när jag var 14. Ville se äldre ut än jag var och det kändes coolt.
    Jag blev nikotinberoende några år senare och rökte, med några års undantag för nikotintabletter och snus, fram tills jag var 30.

    Nu har jag varit helt rökfri i 6 år men det tog flera år att stegvis sluta och det gör jag ALDRIG om. Aldrig mer en cigarett i hela mitt liv, för jag vet att jag skulle kunna falla tillbaka direkt om jag tillät mig själv.

    Intressant nog så har min syster, som är 10 år yngre, aldrig tagit ett bloss. Hon började heller inte festa när hon var lika ung som jag.

    Mamma slutade röka när vår mormor (som också rökte) fick cancer. Då var jag ca 18, min syster var 8. 

  • Anonym (cig=vidrigt)

    Född 1971, med en mamma som rökte tre paket om dagen... Inomhus och i bilen.
    Jag har aldrig ens testat att röka, jag hatar lukten.
    Mamma dog för 11 år sedan av lungemfysem, hon hade en halv lunga kvar på slutet, och stod på balkongen och rökte med syrgastuben bredvid... Hon hade bytt till en svagare sort sista åren, Bond ultra mild tror jag att de hette, men det är lika farligt att röka svaga cig, som starka. 

    Kuriosa:
    Min husläkare tyckte att jag hade väldigt mycket luftrörskatarrer ett tag, så han rådde mig att sluta röka... Så troligen har all passiv rökning påverkat min kropp, trots att jag själv aldrig ens provat att röka.

  • LunaLunatic

    När jag var yngre lovade mina föräldrar varje år att innan vintern kom skulle de sluta röka. Eller iaf bara röka utomhus. Inget av det hände nånsin.
    Nu röker de iaf bara under fläkten om de röker inne.

    Jag började röka när jag var 21. Slutade i november, var då nästan 28. Över jul var jag hos föräldrarna som GIVETVIS rökte inne trots att jag nyss flyttat. Och hälsar de på mig röker de på balkongen, trots att jag inte vill ha rök där eftersom det går in i lägenheten.

Svar på tråden Ni som växte upp med rökande förälder/föräldrar!