• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • Ekorrfamiljen
    smalles skrev 2011-03-01 20:12:10 följande:
    Hej, jag hoppar in här och ställer en fråga. Jag har tänkt göra pannkakor på Husk, men min fråga är om min son på 1,5 år kan äta det?
    Jag har en son på 15 månader som är glutenintolerant. Han och jag brukar ofta äta LCHF-pannkakor gjorda på ägg, grädde, philadelphiaost, fiberhusk, bakpulver och lite salt. Vad menade du med om din son kan äta det?

    Prinsessanz: Kebab som finns i gatuköken innehåller väldigt sällan bara rent kött. Det är mycket tillsatser som kommer till för att få rätt smak och konsistens, tyvärr.
    Fem barn!? Det är ju .. typ Afrika!
  • Lykka

    Lägger i favoriter... Har kört med LCHF i ett år tidigare men fick sluta sedan pga arbetstider osv. Det funkade helt enkelt inte att styra sin kost helt på egen hand. Men nu är det aktuellt igen och jag funderar på att prova på det på nytt. Gick ner 7 kg på 8 veckor sist. Har inte gått upp det heller trots dåliga matvanor den senaste tiden! =)

  • Klas-Ã…ke
    jeng skrev 2011-03-02 12:06:48 följande:
    Vad kör du för träning? Hård träning i början av lchf är inte alltid positivt, utan kan bryta ner kroppen mer än den gör nytta. vad gäller maten så behöver du ju inte äta efter träning på samma vis som man gör på en kolhydratdiet, eftersom du hinner bränna alla snabba kolhydrater under träningen och måste fylla på därför. Men det går ju att ta ett par ostrullar med smör eller nåt liknande efter träningen.
    Jag kör lätt styrketräning, samt kondition och innebandy.
    Måste man äta något överhuvudtaget?
  • Ekorrfamiljen
    FiaFunderar skrev 2011-03-02 09:12:57 följande:
    Så där ja Skrattande Nu har jag fått in syrran på rätt spår. Inatt när jag kom hem så läste jag på hennes facebook: "Jaha nu är det visst stenhård LCHF mat som gäller"

    Jag vet att hon läser min blogg och hon vet att maten gett bra resultat på min kropp hihi Så nu MÅSTE hon ju bara prova Solig
    Cool!!!
    Fem barn!? Det är ju .. typ Afrika!
  • jeng
    Klas-Ã…ke skrev 2011-03-02 12:12:40 följande:
    Jag kör lätt styrketräning, samt kondition och innebandy.
    Måste man äta något överhuvudtaget?
    Nä, om du inte känner nåt behov av att fylla på så ska du ju inte behöva det! Det bör du märka ganska tydligt. Vatten är ju viktigt dock, eftersom kroppen binder mindre vatten utan kolhydraterna.
  • jeng

    Jag har startat en lchf-blogg också, där jag tänkte lägga upp lite infomaterial om lchf, gi och det här med kolhydratfri (eller låg) kost. Men jag har inte kommit längre än att jag har skapat själva bloggen ännu. Ska sätta mig med lite infomaterial så fort jag hinner och sen tänkte jag börja skriva. kolhydratjakten.blogspot.com är iaf adressen.

  • MrsMurphy
    mian71 skrev 2011-03-02 12:07:03 följande:
    Du har också att bra och lättillgängligt sätt att förmedla det och det gillar jag! :)
    Jag börjar iofs ifrågasätta om det är LCHF jag sysslar med för jag blir så förvånad gång på gång när jag läser lite här och var. Att man kan uppleva samma sak så otroligt olika. Just detta med ägg och bacon, så har inte jag alls tolkat detta. 

    När man ser till Dahlqvist ex så säger hon:

      Ät gärna Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan. Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering. Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska. Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ. Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera. Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter. Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder). Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.
    Allt är såååååååå naturligt så...
  • MrsMurphy

    Men skit, jag hade ju skrivit värsta avhandligen om hur min dag ser ut och varför jag är världens lyckligaste människa. Just detta att jag ser miljoner av möjligheter att variera otroligt och ändå hålla sig under 20 per dag.


    Allt är såååååååå naturligt så...
  • rasajj
    Asereht skrev 2011-03-01 12:58:54 följande:
    Nej jag har inte kollat in klippen, jag har bara läst om det och det räckte så bra så. *rys*
    Har ni sett hur man gor rapsolja?? Inte sa mysigt det heller..
    I would know if I was insane, the voices would tell me.
  • jeng
    MrsMurphy skrev 2011-03-02 12:30:09 följande:
    Jag börjar iofs ifrågasätta om det är LCHF jag sysslar med för jag blir så förvånad gång på gång när jag läser lite här och var. Att man kan uppleva samma sak så otroligt olika. Just detta med ägg och bacon, så har inte jag alls tolkat detta. 

    När man ser till Dahlqvist ex så säger hon:

      Ät gärna Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan. Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering. Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska. Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ. Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera. Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter. Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder). Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.
    Vad menade du med "ägg och bacon" alltså... Vad är det du inte håller med om?

    Man måste ju tillägga att Dahlqvist i den där listan säger vad som är ok och bra att ha hemma. Det säger inget om att sålänge man äter bara av dom där sakerna så går det bra. Det finns ju ytterligare regler som man måste ta till sig för att det ska bli riktig lchf menar jag!

    Är man mer liberal så kör man kanske bara på 5/100-regeln. Är man strikt så lägger man till max 20 gram. är man Skaldeman-anhängare så lägger man till Ratiot. 

    Fördelen (och ofta också nackdelen) med lchf är ju att det är individanpassat. Man måste prova sig fram och hitta SIN nivå på kolhydrater, vilka produkter som fungerar och inte fungerar, om man trivs i ketos eller inte och så vidare. Fördelen är ju att det är friare. Alla måste inte äta strikt, tex. Nackdelen är ju att alla kan ha olika uppfattning om vad lchf är, och därmed får man olika råd från olika personer. Det är ju få som är pålästa på alla olika metoder. Av den anledningen brukar jag alltid börja med att fråga "vilken lchf äter du" om jag ska svara på frågor eller ge tips. Vissa vill ha strikta tips, andra mer liberala, vissa kan inte äta mejeri och då vill de ju ha andra tips osv osv. Vissa vill gå upp i vikt, och behöver öka på kolhydraterna lite, vissa har lite att gå ner, vissa mycket. Allt är ju individuellt.

    Oj, vilket utläggning det blev. Jag menade det absolut inte som nån kritik till dig, utan mer bara en förklaring på varför man kan tycka olika, och få olika svar från olika LCHF:are. 
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**