• Glass

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    skånetös78 skrev 2012-05-20 19:46:35 följande:
    Glass: Ja för mig innebär det ett förstadie till diabetes typ 2. Hade jag fortsatt med den kost som gjort mig tjock så hade det nog havererat helt en dag. Vad jag förstår det som så är insulin kroppens mest fettlagrande hormon och mitt insulin sprutar väl fullkomligt in i cellerna när jag ätit mycket kh. Vet dock inte riktigt hur allt hänger ihop,har inte riktigt orkat sätta mig in i det men jag förstår ju så pass långt som att jag är väldigt känslig för kh.

    Stijerna: Jag tror jag ligger på max 10-15g kh/dag men jag har aldrig räknat ut någon exakt siffra. Försöker nolla brunchen (äter aldrig frukost för jag har ingen aptit då) och sen äter jag middag på kvällen och där blir det oftast lite mejerier i form av sås/gryta/gratäng. I början var det lite trixigt men nu går det av sig själv. Äter inte särskilt mycket grönsaker, en bit gul paprika/lite gurka//sallad/svamp som "dekoration" blir det mest. 
    Men, vet du att du har lite insulinproduktion, eller tror du det? Jag tycker att det låter som att du är insulinresistent, vilket innebär att din kropp producerar insulin som den ska, men att dina celler inte "märker det" som de ska utan kroppen får producera massor med insulin för att cellerna ska öppna sig och ta emot kolhydrater och protein. 

    Insulin är ett väldigt fettinlagrande hormon och dessutom slutar fettcellerna att släppa ifrån sig fett när man har en massa insulin i blodet, och därmed hämmas fettförbränningen  
  • Glass
    skånetös78 skrev 2012-05-20 21:44:20 följande:
    Hur vet man skillnaden på om cellerna bara är "slöa", eller om man verkligen har dålig produktion? Det enda jag vet är att min blodsocker skjuter i höjden av kh (har en blsr apparat hemma eftersom jag hade graviditetsdiabetes). Jag vill jättegärna lära mig mer om detta men fattar lite trögt ibland så förklara gärna på ett barns nivå. Tycker att du förklarar jättebra redan så fortsätt så! 
    Jag ska försöka förklara så tydligt som möjligt. 

    Bukspottskörteln producerar ett hormon som heter insulin.
    Den producerar det när man man äter kolhydrater och protein och mjölkprotein. 

    Anledningen till att man behöver insulin är att det sitter små receptorer på muskelcellerna. Det är små "nyckelhål"   där insulinet fungerar som en "nyckel" och låser upp cellen så att cellen tar in sockret och proteinet. 

    När man är insulinresistent så fungerar inte "nyckelhålen" ordentligt. Insulinet kan inte öppna cellerna och bukspottskörteln gör med och mer insulin tills "nyckelhålen" äntligen fungerar och öppnas. Vips så åker det in en massa energi i muskelcellerna och blodsockret kan äntligen sjunka. 
    Den här stora mängden insulin gör att det dels sliter på bukspottskörteln att producera så mycket och samtidigt så släpper inte fettcellerna ifrån sig sitt fett när det är så mycket insulin i kroppen. Det betyder att man inte kan använda fett som bränsle när det är så mycket insulin i kroppen. 

    Det är bara muskelceller som behöver insulin, fettcellerna tar med glädje emot all energi utan att de behöver några "nycklar" eller har några "nyckelhål", så när energin inte kommer in i cellerna så kan den åka in i fettcellerna istället (enkelt förklarat) och vips så har man lite extra fett lagrat...

    Man kan höja känsligheten hos sina muskelceller genom att undvika saker som gör att man bildar insulin och det sägs att kanel, gurkmeja, grönt te och en massa andra saker kan göra att känsligheten ökar. Motion är såklart väldigt bra, med det är det ju alltid. 

    Bukspottskörteln producerar ganska mycket insulin när man äter kolhydrater, eftersom det är lite farligt för kroppen att ha högt blodsocker.
    Den producerar ganska lite när man äter protein, ungefär exakt så mycket som behövs för att proteinet ska tar upp av cellerna.
    Den producerar lite för mycket när man äter mjölkprotein (menar inte laktos, för det är mjölksocker och det räknas som vanligt socker)

    Det är därför som en del drar ner på mjölkprodukter, de vill helt enkelt inte ha den extra höjningen av insulin som mjölkproteinet ger.  Det är förmodligen smartast att, om man ska äta mjölkprodukter, äta det vid ett fåtal tillfällen på dagen och inte i varje kopp kaffe osv, för då håller man ju insulinnivåerna uppe och då var det ju svårt för kroppen att använda fett som energi. 

    Så, en jäkla massa text, men förstod du eller missade jag något? 

     
  • Glass
    Eber skrev 2012-05-20 22:55:00 följande:
    Tänkte börja med lhcf imorgon... Tänkte kolla med er hur noga ni är med tex vitlök, basilika mm som är gott att krydda med, men innehåller kolhydrater?? Undviker ni det, eller tänker ni att man ändå använder såpass lite i maten?
    Det använder vi fritt av, det är så pyttelite och det är så bra för oss alla, så det ska man inte alls undvika
     
  • Glass
    Hoppet 3 skrev 2012-05-21 08:12:38 följande:
    Glass:
    Du är underbar med din förklaring! Tack nu trillar poletten ner. Kan planera mina mål bättre nu. Tack kära du!
    åh tack
    stjierna skrev 2012-05-21 08:22:09 följande:
    Saker som ökar insulinkänsligheten:
    1. Omega-3 (fiskolja, krillolja, linfröolja)
    2. Ät så nära 0 KH som möjligt
    3. Ät R-ALA-tillskott
    4. Tillsätt kanel till ditt kaffe/din yoghurt
    5. Motionera (intervall eller hårda styrkepass)
    6. Är kolhydratsblockerare (ex Glucasanol) om du äter en kolhydratrik måltid

    Detta var de "bästa tipsen" enligt kostrådgivare, dietister och doktorer som jag har hittat :)
     kanonbra!

     
  • Glass
    LinaLoj skrev 2012-05-21 08:54:46 följande:
    Någon som har ltie pepp till övers?
    klart vi har,, men vad är det som inte känns bra? 
    Mår du bra av kosten?
    tycker du att det är praktiskt att inte vara beroende av mat "jämt och ständigt"?
    Går du ner i vikt eller inte upp?

    Svarar du ja på detta så är det ju rätt bra anledningar till att fortsätta att må bra.

    Vad är det du inte gillar? 
  • Glass
    skånetös78 skrev 2012-05-21 19:56:49 följande:
    Glass: Guldstjärna till dig för din fantastiska förklaring, jag är helt med nu och det känns som att jag fattar precis vad det är som händer i min slöa kropp nu! Tusen tack!
    åh tack!
    Bra att du fattar, det blir så mycket enklare att förstå vad och varför man kanske bör göra på vissa sätt eller varför vissa saker inte funkar

     
  • Glass

    idag var det svårt, jag stekte massor med pannkakor till dottern och maken. Vi brukar ha sånt färdigt i frysen, för det är praktiskt. 
    Iallfall, pannkakor är något av det godaste jag vet, förutom typ choklad.
    De blev goda, eller ja de såg goda ut, knapriga, feta och ja, goda.
    Jag smakade inte en enda, inte ens en liten bit, även om jag försökte övertyga mig själv till det, för man ska ju provsmaka maten (när den är god).

    Nu sitter jag i soffan och funderar på vad jag ska äta. Är inte alls hungrig, utan är bara sugen, på pannkakor såklart...

    Ibland är det inte så lätt det här...
     


  • Glass
    skånetös78 skrev 2012-05-22 12:31:32 följande:
    Glass: Testa detta, blir supergoda pannkakor som både ser ut och smakar som de "riktiga".56kilo.alltforforaldrar.se/lchf-pannkakor/
    stjierna skrev 2012-05-22 11:05:13 följande:
    Fantastiskt goda huskplättar:

    vagligt.blogg.se/2012/april/huskplattar-med-c...
    Jag vet, de är rätt goda och nu har jag ätit såna, men de är inte alls så goda som "riktiga" är. Jag kan inte steka riktgia först och sedan äta lvhf-pannkakorna, då blir jag alltid besviken, men annars äter jag dem. Brukar alltid ha färdiga i frysen av de också
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**