• Skepti­sk1
  Fre 20 maj 2011 12:50
  29149 visningar
  184 svar
  184
  29149

  Varför DU inte går ner i vikt!

  Det är just nu många som sitter där ute och kliar sig förtvivlat i pannan och undrar vad de gör för fel/är för medicinskt undantag som trots hårda ansträngningar inte går ned i vikt. Det är dags att röja och rensa upp bland vissa myter som fortfarande sprider sig där ute. Märk dock att jag inte säger mig sitta inne på den absoluta sanningen och att det kan finnas flera vägar till samma mål samt undantag från det jag nedan skriver. Detta är en hänvisning snarare än någonting annat.  


   


  Vi tar det från början:


   


  Grundregel: Om Kcal-intaget är mindre än vad du gör av med kommer du gå ned i vikt! 


   


  Tilläggsregel 1: För att klara av grundregeln finns tre alternativ.


   


  1) Äta mindre


  2) Gör av med mer energi (genom t.ex. motionering)


  3) Kombinera 1) och 2)


   


  Tilläggsregel 2: När man underäter (svälter om man så vill) kommer ens (basala) ämnesomsättning samt proteinförbränning att minska, medan ens fettförbränning i sin tur kommer att öka. I takt med att man minskar i vikt kan ens underskott sluta vara ett underskott. Du minskar i vikt (du håller på med en viktnedgång) och rör dig kanske inte lika mycket längre motionsmässigt eller NEAT(Nonexerxise activity thermogenesis- kortfattat vardagsrörelser som att du sitter och skriver vid datorn, lagar mat oav). Var dock medveten om att den största bidragande faktorn (”boven” i dramat) är själva viktnedgången, även om den minskade basala ämnesomsättningen samt minskad NEAT också spelar roll (om än i mindre betydande utsträckning).


     Men så länge du ligger på ett underskott kommer du gå ner i vikt, men underskottet kommer med hög sannolikhet att ändras en del från det som från början var ett underskott. En annan faktor att ta i beaktande är att ens aktivitetsgrad många gånger förändras (läs. minskar) när man underäter. 


   


  - Därefter ska man betänka att en viktnedgång sällan är (om någonsin) linjär, detta betyder att du en vecka kan gå ned i vikt för att i nästa stå helt stilla. Dessutom är man kvinna har man andra faktorer (that time of month osv.), som kan dölja en viktnedgång tillfälligt, att ta in i beräkningen. På grund av dessa faktorer är det viktigt att inte stressa utan att ha tålamod. 


   


  Den första tiden under en viktnedgång ser man vanligtvis en större tapp, där mycket helt enkelt är vätska. Men det ger om inte annat en bra skjuts i motivationen.


   


  Kost:


  När det sedan kommer till hur många gånger om dagen man ska äta, finns det inga studier som stödjer att många måltider om dagen skulle vara bättre (studie bifogas nedan) för fettförbränningen. Detta betyder att du helt enkelt ska göra det som känns och fungerar bäst för dig. Det kan vara att äta 5 ggr (och mindre måltider) om dagen eller 2 ggr (och större mål mat) om dagen. Myter som att man inte får/borde äta efter 18:00 för förbränningens skull är bara snicksnack. 


   


  Detsamma gäller även när det kommer till kostval. Vissa fungerar bättre under en viktnedgång genom att äta mer fett och protein och skära ner på kolhydraterna. Andra (ex. mig själv) behöver kolhydrater för att fungera och orka om dagarna. Det är väldigt individuellt och det finns inga mirakelmetoder. En rekommendation för att bespara muskelmassan i kroppen är att äta 2 gram protein/ kg kroppsvikt, samt är protein gynnsamt för att känna mättnadskänsla. Därefter kan det vara av vikt att påpeka att det inte är vidare klokt att utesluta någon näringskälla i kosten helt.


   


  -Pulverdieter kan vara ett lätt (om än många gånger dyrt) alternativ till en viktnedgång. Personligen hade jag inte valt en sådan metod, men menar att det är upp till var och en och att det viktiga är att man får i sig nödvändiga näringsämnen trots underskottet.


   


  Att räkna kcal behövs inte alla gånger, men kan vara av betydelse om ingenting händer med vikten. Det är inget tvång och inget man behöver slänga sig på i panik för att vågen stått stilla i 3 dagar. MEN om man vecka in och vecka ut inte sett någon förändring i början av en diet kan det finnas en poäng i att se vad man stoppar i sig som har större betydelse (kcal-mässigt) än man tror. Har man däremot dietat under en längre tid och har stenkoll på vad man stoppar i sig, kan andra metoder (refeed) behövas ta till för att se ändring. Men det är inget jag kommer att behandla i detta stycke.


   


  Att trycka i sig en massa vätska för att man hört att man ska dricka 4 liter/dag är bara dumt och kan rent av vara farligt. Drick när du är törstig! Detsamma gäller alla dessa fettförbränningspiller som finns där ute. En bra regel här är att gå efter att de piller som faktiskt fungerar (i betydlig grad) är antingen olagliga eller receptbelagda och därför inget att rekommendera.


   


  Kontrollering:


  När det kommer till vägningen, väg dig alltid under samma förutsättningar. Förslagsvis det första du gör på morgonen efter ett toalettbesök 1 gång/vecka (det räcker, fler gånger ger sällan en korrekt indikation på hur det går utan stressar bara). Det kan dessutom vara lönt att ta några mått med måttband för att finna eventuella skillnader där som på vågen maskeras av t.ex. vätska.


   


  Att "unna" sig kan vara en fälla. Många tar en dag i veckan som de tillåter sig att moffa i sig ALLT. Ta hellre ett eller två mål i veckan då du unnar dig lite mer på tallriken, en pizza eller en efterrätt. Inte pizza till lunch, hamburgare till middag, kebab till kvällsmat, glass därimellan och en chipspåse till filmen på kvällen. Men min poäng är att 5 dagars strikt kosthållning kan förstöras genom helgens svullande.


   


  Men faktum är att följer du bara grundregeln och har tålamod kommer du gå ned i vikt. Gör du inte det (och inte har fuskat på något sätt och verkligen har haft tålamod) kan det vara dags att besöka en läkare.


   


  Utöver ovanstående önskar jag bara lycka till!


  mvh

  (OBS! Har jag missat något, vill ni ha källa/länk till vidare läsning  eller om ni vill att jag ska ta upp något annat så skicka PM så ska jag se vad jag kan göra.) 


  ----------------------------- 


  Abstract


  Several epidemiological studies have observed an inverse relationship between people’s habitual frequency of eating and body weight, leading to the suggestion that a ‘nibbling’ meal pattern may help in the avoidance of obesity. A review of all pertinent studies shows that, although many fail to find any significant relationship, the relationship is consistently inverse in those that do observe a relationship.


   


  However, this finding is highly vulnerable to the probable confounding effects of post hoc changes in dietary patterns as a consequence of weight gain and to dietary under-reporting which undoubtedly invalidates some of the studies


   


  We conclude that the epidemiological evidence is at best very weak, and almost certainly represents an artefact. A detailed review of the possible mechanistic explanations for a metabolic advantage of nibbling meal patterns failed to reveal significant benefits in respect of energy expenditure.


   


   


  Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral. More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.


  -----------------------------


  Bellisle F et. al. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. (1997) 77 (Suppl 1):S57-70. 


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-21 21:09
  Jag har fått förfrågningar om att hjälpa personer med sin viktnedgång och tackar ödmjukas för förtroendet för denna uppgift. Dock känner jag att jag för tillfället inte har tid för detta och dessutom inte riktigt kan ta på mig denna uppgift med helt gott samvete. Jag har istället sagt att det är helt okej att skriva i denna tråden (eller skapa en egen tråd om man så vill) så ska jag svara om jag har någon hjälp eller några tips att erbjuda. Dessutom kommer då andra också att kunna bidra, jag vet att det finns många kunniga här, och flera vägar till samma mål kommer troligen att erbjudas (och kanske även intressanta och givande diskussioner).
Svar på tråden Varför DU inte går ner i vikt!
 • Fre 18 nov 2011 10:51

  Ja, jag är helt säker på att det stämmer kcal mässigt.  Jag äter fisk 1-2 ggr i veckan då är det oftast lax eller torsk (inte panerad) utan ungsbakad eller rökt.
  hmm...hur mycket fett det vet jag inte ens hur jag ska räkna ut...
  De dagarna jag skrev upp så fanns det med smör att steka i, matlagninsgrädde, creme fraiche ca en halv dl och 40 gr ost Jag kan äta bearniesås, rödvinssås och gorgonzola eller soltorkade tomat med på helgerna. 

  jag väljer bort all sötad läsk, saft, sprit, juice, kakor, godis, vitt bröd. Frukost och lunch,
  Till middag väljer jag inte bort någonting utan äter det vi har lust att äta men inte lika mycket som förrut.
  Denna veckan har vi ätit:
  Kycklingrullar (tortilliasbröd med kycklingfile, lök, ost o en cremefraiche röra)
  Torsk i ugn med kokt potatis
  Kyckling spett med pastasallad
  Lövbiff med potatishalvor i ugn och pulver bearniesås
  Korv med bruna bönor.

  Jag kan själv inse att för att det ska vara optimalt så kanske jag ska välja bort potatis, pasta givetvis feta såser osv ...men det är ju ett val jag gjort att slippa hålla på så ALLA målitder och ja, då går det inte lika fort att gå ner, men jag tycker skillnaden i kalori intaget är så grymt stort mot innan så jag fattar ändå inte att jag inte bara rasar!! För om jag nu ska ta bort allt det där med då är jag ju nere på 800 i kcal intag och det är väl inte meningen?

 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 19 nov 2011 13:20
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-18 10:51:49 följande:
  Ja, jag är helt säker på att det stämmer kcal mässigt.  Jag äter fisk 1-2 ggr i veckan då är det oftast lax eller torsk (inte panerad) utan ungsbakad eller rökt.
  hmm...hur mycket fett det vet jag inte ens hur jag ska räkna ut...
  De dagarna jag skrev upp så fanns det med smör att steka i, matlagninsgrädde, creme fraiche ca en halv dl och 40 gr ost Jag kan äta bearniesås, rödvinssås och gorgonzola eller soltorkade tomat med på helgerna. 

  jag väljer bort all sötad läsk, saft, sprit, juice, kakor, godis, vitt bröd. Frukost och lunch,
  Till middag väljer jag inte bort någonting utan äter det vi har lust att äta men inte lika mycket som förrut.
  Denna veckan har vi ätit:
  Kycklingrullar (tortilliasbröd med kycklingfile, lök, ost o en cremefraiche röra)
  Torsk i ugn med kokt potatis
  Kyckling spett med pastasallad
  Lövbiff med potatishalvor i ugn och pulver bearniesås
  Korv med bruna bönor.

  Jag kan själv inse att för att det ska vara optimalt så kanske jag ska välja bort potatis, pasta givetvis feta såser osv ...men det är ju ett val jag gjort att slippa hålla på så ALLA målitder och ja, då går det inte lika fort att gå ner, men jag tycker skillnaden i kalori intaget är så grymt stort mot innan så jag fattar ändå inte att jag inte bara rasar!! För om jag nu ska ta bort allt det där med då är jag ju nere på 800 i kcal intag och det är väl inte meningen?
  Hur gör du när du skriver ner? Skriver du allting precis efter att du ätit eller innan?

  Ang. fiskdelen. Möjligtvis kan det tänkas att ett supplement utav omega3 kan vara vettigt.

  På samma sätt som du räknar ut kcalmängden. Sikta på ungefär 1 gram fett/kg kroppsvikt.  

   
 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 19 nov 2011 16:07
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-11-19 13:20:11 följande:
  Hur gör du när du skriver ner? Skriver du allting precis efter att du ätit eller innan?

  Ang. fiskdelen. Möjligtvis kan det tänkas att ett supplement utav omega3 kan vara vettigt.

  På samma sätt som du räknar ut kcalmängden. Sikta på ungefär 1 gram fett/kg kroppsvikt.  

   
  En till fråga: Har du eller har du haft någon fuskdag/måltid?
 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 19 nov 2011 16:13

  Jag ser gärna att du imorgon skriver upp exakt vad du ätit, ex:

  Frukost kl 7:00:
  -en kaffe med 0,5 dl mjölk (röd);  20 kcal 

  Frukost nr 2 kl 9:00:
  -en dietdrink; 100 kcal

  Lunch kl 13:00:
  -100 gram broccoli: 35 kcal
  - x gram kyckling ...

  osv.

  Om det känns okej? 

 • Lör 19 nov 2011 22:16
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-11-19 16:13:41 följande:
  Jag ser gärna att du imorgon skriver upp exakt vad du ätit, ex:

  Frukost kl 7:00:
  -en kaffe med 0,5 dl mjölk (röd);  20 kcal 

  Frukost nr 2 kl 9:00:
  -en dietdrink; 100 kcal

  Lunch kl 13:00:
  -100 gram broccoli: 35 kcal
  - x gram kyckling ...

  osv.

  Om det känns okej? 
  haha bara det inte är i dag , för japp IDAG har jag haft en fuskmåltid!!
  Frågan är vad du menar med fusk måltid? Mer än 1546 kcal? eller med innehåll som inte är bästa bantar middagen? Jag brukar skriva upp efteråt vad jag ätit men med 25 års banting i bakfickan så har jag ganska stor känsla medan jag äter för var gränserna går för olika vikter.
 • Lör 19 nov 2011 22:56

  Den här tråden ska jag lusläsa! Tack!

 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 19 nov 2011 23:04
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-19 22:16:48 följande:
  haha bara det inte är i dag , för japp IDAG har jag haft en fuskmåltid!!
  Frågan är vad du menar med fusk måltid? Mer än 1546 kcal? eller med innehåll som inte är bästa bantar middagen?

  Jag brukar skriva upp efteråt vad jag ätit men med 25 års banting i bakfickan så har jag ganska stor känsla medan jag äter för var gränserna går för olika vikter.
  Hur ofta har du fuskmål/dagar? En fuskmåltid är en middag som innefattar lite extra än vad du normalt äter. Exempelvis äter du i stort sätt samma som du normalt gör men lägger till en efterrätt. Eller så äter du en halv pizza till middag. Det finns de som har en dag i veckan då de äter allt de är sugna på, jag tror dock att det "skadar" mer än frigör än ifrån dieten. 
   

  Här kan du ha en felkälla. Nu menar jag inte att du fuskar, men många missar/glömmer saker de ätit under dagen när de inte håller stenkoll. Hur mäter du upp maten? Innan tillagning?  
 • Lör 19 nov 2011 23:15
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-11-19 23:04:13 följande:
  Hur ofta har du fuskmål/dagar? En fuskmåltid är en middag som innefattar lite extra än vad du normalt äter. Exempelvis äter du i stort sätt samma som du normalt gör men lägger till en efterrätt. Eller så äter du en halv pizza till middag. Det finns de som har en dag i veckan då de äter allt de är sugna på, jag tror dock att det "skadar" mer än frigör än ifrån dieten. 
   

  Här kan du ha en felkälla. Nu menar jag inte att du fuskar, men många missar/glömmer saker de ätit under dagen när de inte håller stenkoll. Hur mäter du upp maten? Innan tillagning?  
  En halv pizza  går att äta inom kaloriegränsen, men räknar du sånt så säkert en gång i veckan, Medvetet "fusk" 3 ggr under de här 14 veckorna. Jag missar inget eftersom jag bara äter en gång om dagen men däremot är jag medveten om när jag inte gör mitt bästa. När jag "fuskar" är det fortfarande bara på ett mål, jag frångår aldrig att bara dricka drinkarna frukost och lunch och äter i så fall fel eller mer på middagen.

  Jag mäter upp maten när den är klar (kött,fisk o potatis) men har ju koll på vad jag använt för mängd ingredienser i tex såser osv.
 • Lör 19 nov 2011 23:20

  Fast om igen...så¨undrar jag? Det är alltså fullt möjligt att jag tidigare kunde äta 3000-4000 kcl per dag och nu om jag en dag var fjortonde dag var tredje vecka går över min kalorigräns på 1540 kcal så går jag inte ner alls utan tvärtom upp?
  jag fattar det inte ritkgit, jag tycker att om jag så åt mer varanna dag så borde det fortfarande vara så otroligt mycket bättre än innan och en sådan total minskning av intag att jag ändå borde gå ner.

  För konsekvensen för mig blir helt obegriplig: jag ligger still i vikt om jag äter 4000 kcal om dan och jag går upp om jag ligger på 1200 6 dagar i veckan och 2100 en gång i vecka,,? Varför ? :(

 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 19 nov 2011 23:23
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-19 23:15:43 följande:
  En halv pizza  går att äta inom kaloriegränsen, men räknar du sånt så säkert en gång i veckan, Medvetet "fusk" 3 ggr under de här 14 veckorna. Jag missar inget eftersom jag bara äter en gång om dagen men däremot är jag medveten om när jag inte gör mitt bästa. När jag "fuskar" är det fortfarande bara på ett mål, jag frångår aldrig att bara dricka drinkarna frukost och lunch och äter i så fall fel eller mer på middagen.

  Jag mäter upp maten när den är klar (kött,fisk o potatis) men har ju koll på vad jag använt för mängd ingredienser i tex såser osv.
  Okej, en gång i veckan behöver inte vara något problem om man känner att man behöver det. Dock inte sagt att det är nödvändigt heller förstås. 

  Hm, det kan inge en del felkällor. Givetvis förstår jag att det blir jobbigt om du lagar till en hel familj varje gång och att det därför blivit jobbigt att väga dina ingredienser för sig. Men här kan vi ha hittat en anledning till extra kcal.  
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...