• Skepti­sk1
  Fre 20 maj 2011 12:50
  29157 visningar
  184 svar
  184
  29157

  Varför DU inte går ner i vikt!

  Det är just nu många som sitter där ute och kliar sig förtvivlat i pannan och undrar vad de gör för fel/är för medicinskt undantag som trots hårda ansträngningar inte går ned i vikt. Det är dags att röja och rensa upp bland vissa myter som fortfarande sprider sig där ute. Märk dock att jag inte säger mig sitta inne på den absoluta sanningen och att det kan finnas flera vägar till samma mål samt undantag från det jag nedan skriver. Detta är en hänvisning snarare än någonting annat.  


   


  Vi tar det från början:


   


  Grundregel: Om Kcal-intaget är mindre än vad du gör av med kommer du gå ned i vikt! 


   


  Tilläggsregel 1: För att klara av grundregeln finns tre alternativ.


   


  1) Äta mindre


  2) Gör av med mer energi (genom t.ex. motionering)


  3) Kombinera 1) och 2)


   


  Tilläggsregel 2: När man underäter (svälter om man så vill) kommer ens (basala) ämnesomsättning samt proteinförbränning att minska, medan ens fettförbränning i sin tur kommer att öka. I takt med att man minskar i vikt kan ens underskott sluta vara ett underskott. Du minskar i vikt (du håller på med en viktnedgång) och rör dig kanske inte lika mycket längre motionsmässigt eller NEAT(Nonexerxise activity thermogenesis- kortfattat vardagsrörelser som att du sitter och skriver vid datorn, lagar mat oav). Var dock medveten om att den största bidragande faktorn (”boven” i dramat) är själva viktnedgången, även om den minskade basala ämnesomsättningen samt minskad NEAT också spelar roll (om än i mindre betydande utsträckning).


     Men så länge du ligger på ett underskott kommer du gå ner i vikt, men underskottet kommer med hög sannolikhet att ändras en del från det som från början var ett underskott. En annan faktor att ta i beaktande är att ens aktivitetsgrad många gånger förändras (läs. minskar) när man underäter. 


   


  - Därefter ska man betänka att en viktnedgång sällan är (om någonsin) linjär, detta betyder att du en vecka kan gå ned i vikt för att i nästa stå helt stilla. Dessutom är man kvinna har man andra faktorer (that time of month osv.), som kan dölja en viktnedgång tillfälligt, att ta in i beräkningen. På grund av dessa faktorer är det viktigt att inte stressa utan att ha tålamod. 


   


  Den första tiden under en viktnedgång ser man vanligtvis en större tapp, där mycket helt enkelt är vätska. Men det ger om inte annat en bra skjuts i motivationen.


   


  Kost:


  När det sedan kommer till hur många gånger om dagen man ska äta, finns det inga studier som stödjer att många måltider om dagen skulle vara bättre (studie bifogas nedan) för fettförbränningen. Detta betyder att du helt enkelt ska göra det som känns och fungerar bäst för dig. Det kan vara att äta 5 ggr (och mindre måltider) om dagen eller 2 ggr (och större mål mat) om dagen. Myter som att man inte får/borde äta efter 18:00 för förbränningens skull är bara snicksnack. 


   


  Detsamma gäller även när det kommer till kostval. Vissa fungerar bättre under en viktnedgång genom att äta mer fett och protein och skära ner på kolhydraterna. Andra (ex. mig själv) behöver kolhydrater för att fungera och orka om dagarna. Det är väldigt individuellt och det finns inga mirakelmetoder. En rekommendation för att bespara muskelmassan i kroppen är att äta 2 gram protein/ kg kroppsvikt, samt är protein gynnsamt för att känna mättnadskänsla. Därefter kan det vara av vikt att påpeka att det inte är vidare klokt att utesluta någon näringskälla i kosten helt.


   


  -Pulverdieter kan vara ett lätt (om än många gånger dyrt) alternativ till en viktnedgång. Personligen hade jag inte valt en sådan metod, men menar att det är upp till var och en och att det viktiga är att man får i sig nödvändiga näringsämnen trots underskottet.


   


  Att räkna kcal behövs inte alla gånger, men kan vara av betydelse om ingenting händer med vikten. Det är inget tvång och inget man behöver slänga sig på i panik för att vågen stått stilla i 3 dagar. MEN om man vecka in och vecka ut inte sett någon förändring i början av en diet kan det finnas en poäng i att se vad man stoppar i sig som har större betydelse (kcal-mässigt) än man tror. Har man däremot dietat under en längre tid och har stenkoll på vad man stoppar i sig, kan andra metoder (refeed) behövas ta till för att se ändring. Men det är inget jag kommer att behandla i detta stycke.


   


  Att trycka i sig en massa vätska för att man hört att man ska dricka 4 liter/dag är bara dumt och kan rent av vara farligt. Drick när du är törstig! Detsamma gäller alla dessa fettförbränningspiller som finns där ute. En bra regel här är att gå efter att de piller som faktiskt fungerar (i betydlig grad) är antingen olagliga eller receptbelagda och därför inget att rekommendera.


   


  Kontrollering:


  När det kommer till vägningen, väg dig alltid under samma förutsättningar. Förslagsvis det första du gör på morgonen efter ett toalettbesök 1 gång/vecka (det räcker, fler gånger ger sällan en korrekt indikation på hur det går utan stressar bara). Det kan dessutom vara lönt att ta några mått med måttband för att finna eventuella skillnader där som på vågen maskeras av t.ex. vätska.


   


  Att "unna" sig kan vara en fälla. Många tar en dag i veckan som de tillåter sig att moffa i sig ALLT. Ta hellre ett eller två mål i veckan då du unnar dig lite mer på tallriken, en pizza eller en efterrätt. Inte pizza till lunch, hamburgare till middag, kebab till kvällsmat, glass därimellan och en chipspåse till filmen på kvällen. Men min poäng är att 5 dagars strikt kosthållning kan förstöras genom helgens svullande.


   


  Men faktum är att följer du bara grundregeln och har tålamod kommer du gå ned i vikt. Gör du inte det (och inte har fuskat på något sätt och verkligen har haft tålamod) kan det vara dags att besöka en läkare.


   


  Utöver ovanstående önskar jag bara lycka till!


  mvh

  (OBS! Har jag missat något, vill ni ha källa/länk till vidare läsning  eller om ni vill att jag ska ta upp något annat så skicka PM så ska jag se vad jag kan göra.) 


  ----------------------------- 


  Abstract


  Several epidemiological studies have observed an inverse relationship between people’s habitual frequency of eating and body weight, leading to the suggestion that a ‘nibbling’ meal pattern may help in the avoidance of obesity. A review of all pertinent studies shows that, although many fail to find any significant relationship, the relationship is consistently inverse in those that do observe a relationship.


   


  However, this finding is highly vulnerable to the probable confounding effects of post hoc changes in dietary patterns as a consequence of weight gain and to dietary under-reporting which undoubtedly invalidates some of the studies


   


  We conclude that the epidemiological evidence is at best very weak, and almost certainly represents an artefact. A detailed review of the possible mechanistic explanations for a metabolic advantage of nibbling meal patterns failed to reveal significant benefits in respect of energy expenditure.


   


   


  Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral. More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.


  -----------------------------


  Bellisle F et. al. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. (1997) 77 (Suppl 1):S57-70. 


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-21 21:09
  Jag har fått förfrågningar om att hjälpa personer med sin viktnedgång och tackar ödmjukas för förtroendet för denna uppgift. Dock känner jag att jag för tillfället inte har tid för detta och dessutom inte riktigt kan ta på mig denna uppgift med helt gott samvete. Jag har istället sagt att det är helt okej att skriva i denna tråden (eller skapa en egen tråd om man så vill) så ska jag svara om jag har någon hjälp eller några tips att erbjuda. Dessutom kommer då andra också att kunna bidra, jag vet att det finns många kunniga här, och flera vägar till samma mål kommer troligen att erbjudas (och kanske även intressanta och givande diskussioner).
Svar på tråden Varför DU inte går ner i vikt!
 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 3 dec 2011 10:50
  Jordgubbssmak skrev 2011-12-03 08:37:48 följande:
  Hej..? Jag igen...:/
  Nu är jag lite nere och undrar över en ny sak. Kan det vara så att det anta kalorier jag räknat fram att jag ska äta för att gå ner ett kg i veckan inte stämmer? Jag ska vad jag förstår äta 1512 kcal om dagen, det gör jag nästan aldrig, utan snittar på runt 1000. De dagar jag ligger på runt 900 så står jag stilla eller går ner något gr de dagar jag ätit det jag "får" så går jag upp 0,5-1 kg! Förra veckan vägde jag 106,2 (lördagen 26) denna veckan har jag pendlat upp o ner mellan 105,9 (tosrdagen) till 106,9 (idag)

  Jag VET att jag skrivit upp allt och räknat, jag har ätit 1440 kcal en dag och i går åt jag 16 för mycket! Alla andra dagar har legat runt 900-1000. Ska jag verkligen behöva g¨å upp ett kg om jag ätit så mycket som jag "ska"?
  Kan det vara fel antal kcal som räknats fram för viktminskning?

  F*n vad segt det är att försaka och anstränga sig hela veckan och sen ha gått upp eller stå stilla :(

  Ska till läkaren i ett annat ärende på måndag, funderar på att höra om viktminksningshjälp som t.ex Xenical, operation vill jag helst undvika.
  Hej! Ja, det kan absolut vara fel! Det är ett värde som man får utgå ifrån och sedan utvärdera. Räknade du med denna? 
  "Ditt ungefärliga energibehov kan du räkna ut genom den beprövade Harris&Benedict-ekvationen från 1919:

  Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)

  Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)

  Slutsiffran är ditt BEE, dvs ditt basala energibehov vid vila.

  Därefter multipliceras BEE:t med en stress- och aktivitetsfaktor från 1.2 - 2.0, där 1.2 är en dag framför datorn och 2.0 är en idrottsmans dag inom en konditionsgren, och från summan du får fram (som alltså visar det energiintag du behöver för att din kroppsvikt skall vara konstant vid den aktivitetsnivå du anger) drar du av 500 kcal. Det är kaloriintaget som du bör ligga på för att uppnå viktminskningen av ett halv kilo per vecka."

  (Ur deffguiden) 
   
  Jag förstår att det är jobbigt. Dock kan du inte endast se till intag, du måste ha i åtanke om du ätit andra saker jämfört med resten av veckan. Ex: Extra mycket kolhydrater, inlagring av vätska vilket leder till viktuppgång (ej i fett dock). Infektion, inflammation och ovanligt mycket konditionsträning (för personen i fråga) ger också vätskeinlagringar. Frågan är om du inte ska ta en ätardag och uppreglera lite hormoner, för att imorgon återgå till dieten och köra på igen? Vad tror du om det förslaget? Dessutom är jag fortfarande tveksam till vägningen varje dag, det påverkar dig helt klart (vilket är helt förståeligt). Du vill inte pröva med att väga dig 1 ggr/vecka under nästa vecka? 

  Det är klart att du kan höra med honom och jag kan omöjligen veta vad han kommer att svara. Men du ha ett resultat bakom dig som går åt rätt håll, även om det känns trögt mellan varven.  Jag tror verkligen på att du kan klara detta själv och jag tror på att du tar ett steg i taget, som du gör nu och verkligen lär dig hur du och din kropp fungerar. Du vill ha ett resultat som slutar på din målvikt och alla det du är dig kostmässigt och om dig själv kommer att hjälpa dig att hålla den. Men hör med läkaren om det känns motiverat. 
 • Likask­eptisk­somför­r
  Lör 3 dec 2011 13:10

  Jag tänker återkomma till vägning och mätning; När det kommer till kvinnor och vätskeansamlingar blir det lite klurigt som jag tidigare nämnt. Detta gör att det faktiskt finns skäl till att endast väga/mäta sig 1 gång/månad (samma tillfälle). Detta grundar sig i den fluktuerande vätskeproblematiken och för att få ett så "korrekt" värde som möjligt är detta helt enkelt ett bättre alternativ. En annan variant är att väga sig en gång i veckan och jämföra den veckan med samma vecka (i cykeln) sett till månaden innan och därefter se efter en vikt-/ mätförändring. Låt säga att första veckan efter mens är nr 1 och andra nr 2 osv. Då får man alltså jämföra vecka 1 i oktobermånad med vecka 1 i novembermånad för att på så sätt utesluta den eventuella felfaktor som vätskeansamlingen kan göra. Vecka 2 i oktober jämförs med vecka 2 i november osv. 

 • Lör 3 dec 2011 15:18

  Nej, den formeln har jag inte sett, jag har gått in på diverse sidor och räknat ut med vikt., längd, ålder och aktivteter samt med min shape up app som jag bokför allt i. Med denna formeln så hamnar jag på 1778 som ska multipliceras med 1,2 - 2,0. Eftersom jag har en tvååring och är ute och går en del, och sköter ett helt hem på fem pers så tror jag att jag är lite mer aktiv än 1,2 men om jag räknar med det ändå så hamnar jag på 2133 - 500= 1634. Och det är för att gå ner ett halv kg i veckan...ska jag gå ner 1 då så ska jag alltså ligga på 1134? I så fall så går jag ju över gränsen de dagar jag är uppe och äter på mina "tillåtna" 1512 som mitt program är inställt på.

  Jag veeet att jag inte ska väga mig varje dag men jag kan inte låta bli, och jag ger ju i alla fall inte upp även om jag blir förbannad. MEN just i dag så ÄR det en vecka sen sist, förra gången jag rapportera och hade gått ner till 106,2 var förra lördagen så...jag har ju faktiskt gått upp denna veckan oavsett.

  Ditt sista inlägg låter ju himla vettigt, angående vätskeansamlingar osv. MEN jag vet ju massa tjejer som går ner hur mycket som helst varje veckan och inte äter mindre än mig! jaja...jag börjar bli gammal så kg sitter väl hårdare på mig.

  En ätardag..låter som jag inte vågar mig på, tänk om jag sabbar ett kg viktnedgång som kanske skulle släppt precis i morgon tex.. :( Det jag äter kommer ju sätta sig nånstanns så mycket har jag ju fattat) :(

 • Likask­eptisk­somför­r
  Sön 4 dec 2011 00:10
  Jordgubbssmak skrev 2011-12-03 15:18:07 följande:
  Nej, den formeln har jag inte sett, jag har gått in på diverse sidor och räknat ut med vikt., längd, ålder och aktivteter samt med min shape up app som jag bokför allt i. Med denna formeln så hamnar jag på 1778 som ska multipliceras med 1,2 - 2,0. Eftersom jag har en tvååring och är ute och går en del, och sköter ett helt hem på fem pers så tror jag att jag är lite mer aktiv än 1,2 men om jag räknar med det ändå så hamnar jag på 2133 - 500= 1634. Och det är för att gå ner ett halv kg i veckan...ska jag gå ner 1 då så ska jag alltså ligga på 1134? I så fall så går jag ju över gränsen de dagar jag är uppe och äter på mina "tillåtna" 1512 som mitt program är inställt på.

  Jag veeet att jag inte ska väga mig varje dag men jag kan inte låta bli, och jag ger ju i alla fall inte upp även om jag blir förbannad. MEN just i dag så ÄR det en vecka sen sist, förra gången jag rapportera och hade gått ner till 106,2 var förra lördagen så...jag har ju faktiskt gått upp denna veckan oavsett.

  Ditt sista inlägg låter ju himla vettigt, angående vätskeansamlingar osv. MEN jag vet ju massa tjejer som går ner hur mycket som helst varje veckan och inte äter mindre än mig! jaja...jag börjar bli gammal så kg sitter väl hårdare på mig.

  En ätardag..låter som jag inte vågar mig på, tänk om jag sabbar ett kg viktnedgång som kanske skulle släppt precis i morgon tex.. :( Det jag äter kommer ju sätta sig nånstanns så mycket har jag ju fattat) :(
  Den formeln är bättre än andra, men även den är inte exakt. Du får utgå ifrån resultaten helt enkelt, utvärdera och omvärdera. Jämför på så sätt som jag skrev ovan (förutsatt att du skrivit upp alla datum och viktnedgångsvärden från början). 

  Fast det är skillnad på att vara fanatisk och använda något som ett verktyg. Det är när det kommer till dietande bra att vara kontrollerande, men det finns ingen bra anledning till varför du ska oroa dig och därmed även väga dig varje dag. Du uttrycker trots allt din frustration över resultaten med några dagars mellanrum. Jag framhåller fortfarande att du borde se över den vanan. Ställ undan den om du har svårt att låta bli. 

  Om jag lägger fram det såhär istället: låt säga att du har en dotter som har ett prov om en vecka. Hon pluggar 2 timmar varje dag, vilket motsvarar precis lika mycket tid som hennes bästa kompis sitter och pluggar inför samma prov. Din dotter kommer hem och har fått godkänt på samma prov som hennes bästa kompis fått väl godkänt på och hon undrar varför blivit så när de pluggat lika mycket och på samma sätt (vilket hon förstått efter att de diskuterat saken). Vad svarar du henne? Du svara inte henne att det måste vara något fel efter som att det är omöjligt att resultaten blivit olika eftersom de båda gjort på samma sätt. Du svarar snarare något i stil med att alla personer är olika och fungerar på olika sätt. Detta gör att en metod kanske inte fungerar alls eller lika bra för den andre som den gör på den förste. Tillämpar vi samma tankesätt på dig kommer vi fram till att du inte kan utgå ifrån andra (nåja, möjligen om du skulle ha en enäggstvilling) och hur de gör saker i dietväg och räkna med att det kommer att fungera på samma sätt för dig. Det finns så många skillnader och jag tror att du vet det om du funderar på det en stund. Hormonskillnader, gentetiska skillnader, skillnad sett till kroppssammansättning, skillnader i energiförbrukning (speciellt rörelser man inte tänker på) är bara några exempel. Du måste sluta jämföra dig med andra helt enkelt. Så länge du går ner i vikt ser jag ingen anledning till att stressa eller ändra något. Why fix someting that isn't broken? Att du däremot hellre sett en viktförlust på 2 kg/vecka är en annan sak, om än väldigt förståelig. 

  Att du efter flera veckor av dietande, flera tappade kilon skulle ta en dag off och att det skulle förstöra något större tror jag att du vet är orimligt. Låt säga att du äter lite som du vill och hamnar på 3000 kcal. Det är 1600 kcal mer per dag än du normalt sätt äter. 1 kg fett är fortfarande ca 7500 kcal. Det är inte på långa vägar 1 kg upp i fettmassa. Däremot kan du "drabbas" utav en vätskeansamling på grund av dessa kcal, men numer vet du att det inte är något att frustrera sig över då det kommer att tappas efter några dagar tillbaka på dieten. Många kunniga rekommenderar att man tar 2 veckor av och återgår till att äta ett intag på balans (man varken går upp eller ner i vikt). Efter en ätardag får man lite extra krafter och motivation för dieten igen. 
 • Sön 4 dec 2011 10:24

  Ok :) vågen är konfiskerad av maken :)

 • Likask­eptisk­somför­r
  Sön 4 dec 2011 11:10
  Jordgubbssmak skrev 2011-12-04 10:24:07 följande:
  Ok :) vågen är konfiskerad av maken :)
  Bra! Jag tror att det kommer att göra gott! 
 • Sön 4 dec 2011 14:49
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-12-04 11:10:34 följande:
  Bra! Jag tror att det kommer att göra gott! 
  haha ja särskilt om det resulterar i större viktnedgång!
 • Likask­eptisk­somför­r
  Mån 5 dec 2011 09:33
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-12-03 13:10:22 följande:
  Jag tänker återkomma till vägning och mätning; När det kommer till kvinnor och vätskeansamlingar blir det lite klurigt som jag tidigare nämnt. Detta gör att det faktiskt finns skäl till att endast väga/mäta sig 1 gång/månad (samma tillfälle). Detta grundar sig i den fluktuerande vätskeproblematiken och för att få ett så "korrekt" värde som möjligt är detta helt enkelt ett bättre alternativ. En annan variant är att väga sig en gång i veckan och jämföra den veckan med samma vecka (i cykeln) sett till månaden innan och därefter se efter en vikt-/ mätförändring. Låt säga att första veckan efter mens är nr 1 och andra nr 2 osv. Då får man alltså jämföra vecka 1 i oktobermånad med vecka 1 i novembermånad för att på så sätt utesluta den eventuella felfaktor som vätskeansamlingen kan göra. Vecka 2 i oktober jämförs med vecka 2 i november osv. 
  Jag har anledning att tro att jag bör förklara lite tydligare:

  "Jag måste vara sämre på att förklara saker än jag trott. Min poäng ang. vägning handlar inte om vad man borde och inte borde göra. Vill ni väga er 3 gånger om dagen får ni givetvis göra detta. Att det sedan kan vara ett stressmoment, precis som flera andra saker så som väldigt mycket träning, som kan leda till kortisolutsöndring  (vätskeinlagrande) är i slutändan inte mitt problem eller något jag behöver hantera. Jag försöker mer påpeka att man som kvinna kan komma att behöva tänka över andra faktorer än män. Det finns kvinnor som innan mens ökar med upp till 3 kilo i vikt på grund av vätska. Genom att jämföra rätt tid (dag, vecka, månad) med förgående veckas resultat kan man utesluta denna faktorn. Väg er för gudsskull varje dag, men se till att jämföra på ett så rättvist och vettigt sätt som möjligt. För er egna skull. I slutändan vill ni minska i fettvikt och ingenting annat. Det var min poäng, i all välmening och jag hoppas att den tas på så sätt.  "
 • storst­adsidy­ll
  Mån 5 dec 2011 09:48

  Ska följa med här :)

 • Mån 5 dec 2011 09:50
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-12-05 09:33:08 följande:
  Jag har anledning att tro att jag bör förklara lite tydligare:

  "Jag måste vara sämre på att förklara saker än jag trott. Min poäng ang. vägning handlar inte om vad man borde och inte borde göra. Vill ni väga er 3 gånger om dagen får ni givetvis göra detta. Att det sedan kan vara ett stressmoment, precis som flera andra saker så som väldigt mycket träning, som kan leda till kortisolutsöndring  (vätskeinlagrande) är i slutändan inte mitt problem eller något jag behöver hantera. Jag försöker mer påpeka att man som kvinna kan komma att behöva tänka över andra faktorer än män. Det finns kvinnor som innan mens ökar med upp till 3 kilo i vikt på grund av vätska. Genom att jämföra rätt tid (dag, vecka, månad) med förgående veckas resultat kan man utesluta denna faktorn. Väg er för gudsskull varje dag, men se till att jämföra på ett så rättvist och vettigt sätt som möjligt. För er egna skull. I slutändan vill ni minska i fettvikt och ingenting annat. Det var min poäng, i all välmening och jag hoppas att den tas på så sätt.  "
  Ja, jag förstod hur du mena :) Och jag inser att det är helt logiskt. Min enda oro är att jag släpper kontrollen om jag inte har svart på vitt varje dag hur det ser ut på vågen. Men jag har många kg och gå ner och lång tid med bantning framför mig så jag provar alla goda råd och ser hur det funkar på mig :)
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...