Forum Vikt - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Varför DU inte går ner i vikt!

  Fre 20 maj 2011 12:50 Läst 28415 gånger Totalt 184 svar
  Skepti­sk1
  Visa endast
  Fre 20 maj 2011 12:50

  Det är just nu många som sitter där ute och kliar sig förtvivlat i pannan och undrar vad de gör för fel/är för medicinskt undantag som trots hårda ansträngningar inte går ned i vikt. Det är dags att röja och rensa upp bland vissa myter som fortfarande sprider sig där ute. Märk dock att jag inte säger mig sitta inne på den absoluta sanningen och att det kan finnas flera vägar till samma mål samt undantag från det jag nedan skriver. Detta är en hänvisning snarare än någonting annat.  


   


  Vi tar det från början:


   


  Grundregel: Om Kcal-intaget är mindre än vad du gör av med kommer du gå ned i vikt! 


   


  Tilläggsregel 1: För att klara av grundregeln finns tre alternativ.


   


  1) Äta mindre


  2) Gör av med mer energi (genom t.ex. motionering)


  3) Kombinera 1) och 2)


   


  Tilläggsregel 2: När man underäter (svälter om man så vill) kommer ens (basala) ämnesomsättning samt proteinförbränning att minska, medan ens fettförbränning i sin tur kommer att öka. I takt med att man minskar i vikt kan ens underskott sluta vara ett underskott. Du minskar i vikt (du håller på med en viktnedgång) och rör dig kanske inte lika mycket längre motionsmässigt eller NEAT(Nonexerxise activity thermogenesis- kortfattat vardagsrörelser som att du sitter och skriver vid datorn, lagar mat oav). Var dock medveten om att den största bidragande faktorn (”boven” i dramat) är själva viktnedgången, även om den minskade basala ämnesomsättningen samt minskad NEAT också spelar roll (om än i mindre betydande utsträckning).


     Men så länge du ligger på ett underskott kommer du gå ner i vikt, men underskottet kommer med hög sannolikhet att ändras en del från det som från början var ett underskott. En annan faktor att ta i beaktande är att ens aktivitetsgrad många gånger förändras (läs. minskar) när man underäter. 


   


  - Därefter ska man betänka att en viktnedgång sällan är (om någonsin) linjär, detta betyder att du en vecka kan gå ned i vikt för att i nästa stå helt stilla. Dessutom är man kvinna har man andra faktorer (that time of month osv.), som kan dölja en viktnedgång tillfälligt, att ta in i beräkningen. På grund av dessa faktorer är det viktigt att inte stressa utan att ha tålamod. 


   


  Den första tiden under en viktnedgång ser man vanligtvis en större tapp, där mycket helt enkelt är vätska. Men det ger om inte annat en bra skjuts i motivationen.


   


  Kost:


  När det sedan kommer till hur många gånger om dagen man ska äta, finns det inga studier som stödjer att många måltider om dagen skulle vara bättre (studie bifogas nedan) för fettförbränningen. Detta betyder att du helt enkelt ska göra det som känns och fungerar bäst för dig. Det kan vara att äta 5 ggr (och mindre måltider) om dagen eller 2 ggr (och större mål mat) om dagen. Myter som att man inte får/borde äta efter 18:00 för förbränningens skull är bara snicksnack. 


   


  Detsamma gäller även när det kommer till kostval. Vissa fungerar bättre under en viktnedgång genom att äta mer fett och protein och skära ner på kolhydraterna. Andra (ex. mig själv) behöver kolhydrater för att fungera och orka om dagarna. Det är väldigt individuellt och det finns inga mirakelmetoder. En rekommendation för att bespara muskelmassan i kroppen är att äta 2 gram protein/ kg kroppsvikt, samt är protein gynnsamt för att känna mättnadskänsla. Därefter kan det vara av vikt att påpeka att det inte är vidare klokt att utesluta någon näringskälla i kosten helt.


   


  -Pulverdieter kan vara ett lätt (om än många gånger dyrt) alternativ till en viktnedgång. Personligen hade jag inte valt en sådan metod, men menar att det är upp till var och en och att det viktiga är att man får i sig nödvändiga näringsämnen trots underskottet.


   


  Att räkna kcal behövs inte alla gånger, men kan vara av betydelse om ingenting händer med vikten. Det är inget tvång och inget man behöver slänga sig på i panik för att vågen stått stilla i 3 dagar. MEN om man vecka in och vecka ut inte sett någon förändring i början av en diet kan det finnas en poäng i att se vad man stoppar i sig som har större betydelse (kcal-mässigt) än man tror. Har man däremot dietat under en längre tid och har stenkoll på vad man stoppar i sig, kan andra metoder (refeed) behövas ta till för att se ändring. Men det är inget jag kommer att behandla i detta stycke.


   


  Att trycka i sig en massa vätska för att man hört att man ska dricka 4 liter/dag är bara dumt och kan rent av vara farligt. Drick när du är törstig! Detsamma gäller alla dessa fettförbränningspiller som finns där ute. En bra regel här är att gå efter att de piller som faktiskt fungerar (i betydlig grad) är antingen olagliga eller receptbelagda och därför inget att rekommendera.


   


  Kontrollering:


  När det kommer till vägningen, väg dig alltid under samma förutsättningar. Förslagsvis det första du gör på morgonen efter ett toalettbesök 1 gång/vecka (det räcker, fler gånger ger sällan en korrekt indikation på hur det går utan stressar bara). Det kan dessutom vara lönt att ta några mått med måttband för att finna eventuella skillnader där som på vågen maskeras av t.ex. vätska.


   


  Att "unna" sig kan vara en fälla. Många tar en dag i veckan som de tillåter sig att moffa i sig ALLT. Ta hellre ett eller två mål i veckan då du unnar dig lite mer på tallriken, en pizza eller en efterrätt. Inte pizza till lunch, hamburgare till middag, kebab till kvällsmat, glass därimellan och en chipspåse till filmen på kvällen. Men min poäng är att 5 dagars strikt kosthållning kan förstöras genom helgens svullande.


   


  Men faktum är att följer du bara grundregeln och har tålamod kommer du gå ned i vikt. Gör du inte det (och inte har fuskat på något sätt och verkligen har haft tålamod) kan det vara dags att besöka en läkare.


   


  Utöver ovanstående önskar jag bara lycka till!


  mvh

  (OBS! Har jag missat något, vill ni ha källa/länk till vidare läsning  eller om ni vill att jag ska ta upp något annat så skicka PM så ska jag se vad jag kan göra.) 


  ----------------------------- 


  Abstract


  Several epidemiological studies have observed an inverse relationship between people’s habitual frequency of eating and body weight, leading to the suggestion that a ‘nibbling’ meal pattern may help in the avoidance of obesity. A review of all pertinent studies shows that, although many fail to find any significant relationship, the relationship is consistently inverse in those that do observe a relationship.


   


  However, this finding is highly vulnerable to the probable confounding effects of post hoc changes in dietary patterns as a consequence of weight gain and to dietary under-reporting which undoubtedly invalidates some of the studies


   


  We conclude that the epidemiological evidence is at best very weak, and almost certainly represents an artefact. A detailed review of the possible mechanistic explanations for a metabolic advantage of nibbling meal patterns failed to reveal significant benefits in respect of energy expenditure.


   


   


  Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral. More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight are likely to be mediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.


  -----------------------------


  Bellisle F et. al. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. (1997) 77 (Suppl 1):S57-70. 


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-21 21:09
  Jag har fått förfrågningar om att hjälpa personer med sin viktnedgång och tackar ödmjukas för förtroendet för denna uppgift. Dock känner jag att jag för tillfället inte har tid för detta och dessutom inte riktigt kan ta på mig denna uppgift med helt gott samvete. Jag har istället sagt att det är helt okej att skriva i denna tråden (eller skapa en egen tråd om man så vill) så ska jag svara om jag har någon hjälp eller några tips att erbjuda. Dessutom kommer då andra också att kunna bidra, jag vet att det finns många kunniga här, och flera vägar till samma mål kommer troligen att erbjudas (och kanske även intressanta och givande diskussioner).
 • Mån 14 nov 2011 22:18 #101
  Likaskeptisksomförr skrev 2011-11-13 14:32:00 följande:
  Självklart! 
  Du väger allting på våg och räknar därefter ut  kcalmängden? Vi pratar om var enda frukt, mjölken i kaffet, smöret på smörgåsen osv? Men faktum är att går du inte ner äter du för mycket/rör dig för lite (kombination utav båda), så kolla igenom kosten ordentligt nu en vecka. Vi pratar om riktigt grundligt. 

  Ha tålamod! Låt det ta tid även om jag förstår att du hellre tappat 20 kg under 10 veckor. du är på god väg.

  Nu måste du skilja på kilo och kilo, det är vätska du lägger på dig kring ägglossning och mens. Det är inget ovanligt och något du ska ha i bakhuvudet för att inte göra det du gör just nu, dvs. oroa dig över. Dessa kilon påverkar inte det du kallar för "de andra kilona" dvs. fettmassa.  
  Eftersom jag bara äter en enda måltid om dagen så är det inte så svårt att väga och mäta just den :) Jag äter inte frukt, smörgås eller dricker kaffe. Jag har dessutom svårt att tänka mig att 10-50 kcal felräkning per dag skulle göra jättemycket på en 120 kg klump. Men jag kan ju så klart ha fel för du låter betydligt mycket mer kunnig :)

  Tålamod är det ju dåligt med...men jag har iaf forsatt att kämpa. Sen i fredags har jag gått ner till 107,4 så det har "släppt" 1 kg sen i fredags...vilket var skönt! Men jag var tokhungrig och matt och dassig hela helgen, var som ajg var dubbelt så hungrig som jag bruka och jag var verkligen så nära att äta mer /dumt men lyckades avstå. Så tack för peppningen! :)
  Jag får väl helt enkelt fatta att det inte går så fort... 
 • Mån 14 nov 2011 22:31 #102

  Sparar! Fantastisk tråd!

 • Likask­eptisk­somför­r
  Visa endast
  Mån 14 nov 2011 22:58 #103
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-14 22:18:08 följande:
  Eftersom jag bara äter en enda måltid om dagen så är det inte så svårt att väga och mäta just den :) Jag äter inte frukt, smörgås eller dricker kaffe. Jag har dessutom svårt att tänka mig att 10-50 kcal felräkning per dag skulle göra jättemycket på en 120 kg klump. Men jag kan ju så klart ha fel för du låter betydligt mycket mer kunnig :)

  Tålamod är det ju dåligt med...men jag har iaf forsatt att kämpa. Sen i fredags har jag gått ner till 107,4 så det har "släppt" 1 kg sen i fredags...vilket var skönt! Men jag var tokhungrig och matt och dassig hela helgen, var som ajg var dubbelt så hungrig som jag bruka och jag var verkligen så nära att äta mer /dumt men lyckades avstå. Så tack för peppningen! :)
  Jag får väl helt enkelt fatta att det inte går så fort... 
  Svar kommer imorgon! 
  Jenna Dark skrev 2011-11-14 22:31:16 följande:
  Sparar! Fantastisk tråd!
  Kul att det uppskattas!
 • Tis 15 nov 2011 16:13 #104

  Vilken toppentråd! Stor eloge till initiativtagaren!
  Tänkte bara bidra med något som hjälpt mig när jag känt att det går alldeles
  för sakta med viktnedgången nämligen följande lilla tabell
  :
  0,2 kg/v = 10,4 kg/år
  0,3 kg/v = 15,6 kg/år
  0,4 kg/v = 20,8 kg/år
  0,5 kg/v = 26 kg/år
  0,6 kg/v = 31,2 kg/år
  0,7 kg/v = 36,4 kg/år
  0,8 kg/v = 41,6 kg/år
  0,9 kg/v = 46,8 kg/år
  1 kg/v = 52 kg/år 

  Själv är jag sedan 1 juli i år med i viktväktarna online. Har hittills gått ner 15 kilo men det är verkligen
  inte någon jämn nedgång även om jag äter någorlunda lika varje vecka. Det har pendlat mellan 0,8 upp och 1,5 ner och då kan jag inte längre "skylla på"  "den där tiden i månaden" eftersom den tiden är förbi för mig . Har bara konstaterat att det tydligen varierar ändå . Eller så är det något jag gör som jag själv inte riktigt kommit underfund med... Fungerar gör det i vilket fall som helst för än så länge så går det ju nedåt  

 • Likask­eptisk­somför­r
  Visa endast
  Ons 16 nov 2011 09:51 #105
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-14 22:18:08 följande:
  Eftersom jag bara äter en enda måltid om dagen så är det inte så svårt att väga och mäta just den :) Jag äter inte frukt, smörgås eller dricker kaffe. Jag har dessutom svårt att tänka mig att 10-50 kcal felräkning per dag skulle göra jättemycket på en 120 kg klump. Men jag kan ju så klart ha fel för du låter betydligt mycket mer kunnig :)

  Tålamod är det ju dåligt med...men jag har iaf forsatt att kämpa. Sen i fredags har jag gått ner till 107,4 så det har "släppt" 1 kg sen i fredags...vilket var skönt! Men jag var tokhungrig och matt och dassig hela helgen, var som ajg var dubbelt så hungrig som jag bruka och jag var verkligen så nära att äta mer /dumt men lyckades avstå. Så tack för peppningen! :)
  Jag får väl helt enkelt fatta att det inte går så fort... 
  Testa att gör som såhär att du använder dig av livsmedelsverket* och inför allt du äter under ett par dagar. Inte bara den enstaka måltiden, utan även allting och så skriver du ut det här i tråden (förutsatt att det känns okej givetvis). Nej, du har helt rätt 10-50 kcal ska inte påverka om du inte ligger på balans i intaget mot vad du gör av med. 

  Jag förstår det, det är klart att man vill se lön för mödan man lagt ner och gärna direkt. 

  Bra, då har det börjat röra på dig igen. 

  Barer och dietdrycker mättar sällan lika bra (om någonsin) lika bra som vanlig mat. Du har inte funderat på att börja äta lite fast föda under de andra målen igen? 

  Till en annan viktig del; hur går det med träningen? Ökar du på vikterna kontinuerligt? Istället för att gå kan du springa lite? 

  *www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx 
 • Ons 16 nov 2011 10:26 #106

  Men gud vad du är gullig som orkar engagera dig så mycket!!! :)
  Absolut kan jag lägga ut vad jag stoppar i mig varje dag :)

  Jag vet att det vore bättre att äta nyttig ritkigt mat mot de där dryckerna och barerna jag äter nu, men jag har alltså en riktigt frossarådra och har svårt att komma i kontroll över mig själv, så¨jag har upplevt det enklare att helt plocka bort vanlig mat under dagarna. Då vet jag vad jag har att rätta mig efter stenhårt, det är liksom tre drycker eller två drycker och en bar, punkt slut! Äter jag "vanligt" så blir det lätt lite extra ost på knäckebrödet, eller bara ett ägg till, eller....men jag är så hungrig i dag jag tar en till smörgås. Så mentalt passar det här mig bäst just nu.

  Vad det gäller träningen så har jag för det första inte tränat sen i fredags då jag varit förkyld nu i flera veckor och det inte vill släppa och känns supertung att träna, så jag tänkte se om jag blev frisk fortare om jag sluta anstränga mig.
  Jag tränades senast i fredags och har alltså ett uppehåll från i lördags.

  Innan jag blev förkyld börja jag försöka lägga in 2-3 * 5 min med jogging i stället i mitt 45 min pass. Jag exprimenterar ju också med hastighet och lutning och upplevde fram till förkyldningen att jag orka mer. Vikterna har jag samma i då det inte alls är det jag har lagt fokus på i träningen utan i första hand att få upp kondition.

 • Likask­eptisk­somför­r
  Visa endast
  Ons 16 nov 2011 10:49 #107
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-16 10:26:40 följande:
  Men gud vad du är gullig som orkar engagera dig så mycket!!! :)
  Absolut kan jag lägga ut vad jag stoppar i mig varje dag :)

  Jag vet att det vore bättre att äta nyttig ritkigt mat mot de där dryckerna och barerna jag äter nu, men jag har alltså en riktigt frossarådra och har svårt att komma i kontroll över mig själv, så¨jag har upplevt det enklare att helt plocka bort vanlig mat under dagarna. Då vet jag vad jag har att rätta mig efter stenhårt, det är liksom tre drycker eller två drycker och en bar, punkt slut! Äter jag "vanligt" så blir det lätt lite extra ost på knäckebrödet, eller bara ett ägg till, eller....men jag är så hungrig i dag jag tar en till smörgås. Så mentalt passar det här mig bäst just nu.

  Vad det gäller träningen så har jag för det första inte tränat sen i fredags då jag varit förkyld nu i flera veckor och det inte vill släppa och känns supertung att träna, så jag tänkte se om jag blev frisk fortare om jag sluta anstränga mig.
  Jag tränades senast i fredags och har alltså ett uppehåll från i lördags.

  Innan jag blev förkyld börja jag försöka lägga in 2-3 * 5 min med jogging i stället i mitt 45 min pass. Jag exprimenterar ju också med hastighet och lutning och upplevde fram till förkyldningen att jag orka mer. Vikterna har jag samma i då det inte alls är det jag har lagt fokus på i träningen utan i första hand att få upp kondition.
  Det är lite det som är fint med internet, det finns alltid hjälp att få:). 

  Bättre och bättre kan diskuteras. Får man i sig det man ska kan man ha råd att bli lite enformig. Förresten supplementerar du något? 

  Jag förstår vad du menar. Välj ut två-tre alternativ som ligger kring den kcal-nivån som barerna och dryckerna brukar generera som du kan alternera mellan. Låt säga att du under förmiddagen "får" äta 400 kcal. 3 ägg är ca 75 kcal styck --> 225 kcal som du äter med en större mängd grönsaker tex. broccoli (35 kcal/100 gram). 200 gram utav det och du har nyttjat 300 kcal utav de 400 kcal. 100 kcal återstår som du kan använda till en proteindrink eller en bar osv. Kesella och bär, keso och lättsylt (tänk risifrutti). Ostkaka med kesella och bär. Kyckling och grönsaker. Potatis är också hyfsat energisnålt, 87 kcal/100 gram om jag inte missminner mig. Det finns rätt många alternativ när man räknar på dig och jag vågar nog påstå att något av ovanstående alternativ kommer att hålla sig mättare längre. 

  Hur hungrig är du när du vaknar? Somliga klarar sig någon timme extra på någon kopp kaffe/té. Dessutom finns det en del som står sig bättre på färre mål mat snarare än fler. 

  Aha, då kan den avstannade viktminskningen förklaras med infektion. Inte alls ovanligt. Samma gäller, speciellt kvinnor, med en stor mängd högintensiv kardioträning (löpning som t.ex. HIIT). Bra där, försök att öka på. Samma gäller vikter. Jag antar att du kör på ett upplägg liknande 3 set á 8 repetitioner för varje övning? Viktigt att träna kroppen ordentligt så att du inte tappar muskelmassa, speciellt under diet och m du kör en stor mängd kardio. 

  Det här ska nog bli bra ser du! 
 • Likask­eptisk­somför­r
  Visa endast
  Ons 16 nov 2011 10:54 #108
  Maulma skrev 2011-11-15 16:13:36 följande:
  Vilken toppentråd! Stor eloge till initiativtagaren!
  Tänkte bara bidra med något som hjälpt mig när jag känt att det går alldeles
  för sakta med viktnedgången nämligen följande lilla tabell
  :
  0,2 kg/v = 10,4 kg/år
  0,3 kg/v = 15,6 kg/år
  0,4 kg/v = 20,8 kg/år
  0,5 kg/v = 26 kg/år
  0,6 kg/v = 31,2 kg/år
  0,7 kg/v = 36,4 kg/år
  0,8 kg/v = 41,6 kg/år
  0,9 kg/v = 46,8 kg/år
  1 kg/v = 52 kg/år 

  Själv är jag sedan 1 juli i år med i viktväktarna online. Har hittills gått ner 15 kilo men det är verkligen
  inte någon jämn nedgång även om jag äter någorlunda lika varje vecka. Det har pendlat mellan 0,8 upp och 1,5 ner och då kan jag inte längre "skylla på"  "den där tiden i månaden" eftersom den tiden är förbi för mig . Har bara konstaterat att det tydligen varierar ändå . Eller så är det något jag gör som jag själv inte riktigt kommit underfund med... Fungerar gör det i vilket fall som helst för än så länge så går det ju nedåt  
  Kul att det uppskattas!

  Det är så många faktorer som spelar roll, många gånger saker som man inte tänker på. Hade man haft hela bilden klar hade man nog tydligt sett varför man ena veckan minskar 0,8 kg och nästa närmare 2 kg. Men så länge man minskar i vikt, under en viktnedgång, finns det eg. ingen anledning att oroa sig. Bra jobbat förövrigt!
 • Ons 16 nov 2011 11:23 #109

  Ja, jag äter Max Medica Kvinna, vitaminer och mineraler...det är det enda.
  jag har nu räknat om de senaste tre dagarna i den länk du bifogade. Men lite komplicerat blev det då jag mätt vissa saker i cl, dl eller mått och nu fick försöka göra om det till gr.
  Det blev ganska enkelt ändå då två dagar såg exakt likadana ut då jag åt rester ena på förra middagen :)
  Men...om jag ska putta in det här i din tråd så kommer jag ju fylla en hel sida....

  Vad jag själv ser så är det alldeles för mycket fett och alldeles för lite fiber och grönsaker. Jag ligger dock som jag sagt mellan 1100-1300 kcal. Sen är ju lite vitsen med mitt bantningssätt att jag ska kunna laga EN middag som ALLA 5 äter, så det blir ju inte så nyttiga och kalorisnåla som det borde ha varit för en som försöker gå ner i vikt.
  Två i min familj kämpar för att gå upp lite i vikt och de andra två är normalviktiga så det är ju liksom bara jag som behöver kämpa....

 • Likask­eptisk­somför­r
  Visa endast
  Fre 18 nov 2011 09:21 #110
  Jordgubbssmak skrev 2011-11-16 11:23:42 följande:
  Ja, jag äter Max Medica Kvinna, vitaminer och mineraler...det är det enda.
  jag har nu räknat om de senaste tre dagarna i den länk du bifogade. Men lite komplicerat blev det då jag mätt vissa saker i cl, dl eller mått och nu fick försöka göra om det till gr.
  Det blev ganska enkelt ändå då två dagar såg exakt likadana ut då jag åt rester ena på förra middagen :)
  Men...om jag ska putta in det här i din tråd så kommer jag ju fylla en hel sida....

  Vad jag själv ser så är det alldeles för mycket fett och alldeles för lite fiber och grönsaker. Jag ligger dock som jag sagt mellan 1100-1300 kcal. Sen är ju lite vitsen med mitt bantningssätt att jag ska kunna laga EN middag som ALLA 5 äter, så det blir ju inte så nyttiga och kalorisnåla som det borde ha varit för en som försöker gå ner i vikt.
  Två i min familj kämpar för att gå upp lite i vikt och de andra två är normalviktiga så det är ju liksom bara jag som behöver kämpa....
  Hur ofta äter du fisk?

  Nej, jag tror inte att du behöver lägga ut de förgående dagarna om du är säker på att det stämmer. 

  Hur mycket fett får du i dig (gram/kroppskg)? Kan du inte ge ett exempel på vad ni äter för middag och vad du väljer och väljer bort osv?

  Jag förstår att det blir kämpigt när ni vill åt olika håll (viktuppgång/nedgång) i familjen. 
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll