Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Människan = Hundratals miljoner år gammal, äldre än både apdjuren och dinosaurierna!

    Toboas skrev 2011-07-11 08:20:30 följande:
    Jo, om du tittar på ett större objekt så agerar de enligt den klassiska fysiken och om dina ögon nås av fotoner som studsade ifrån en bil eller inte påverkar inte bilen. Den observeras alltså utan att observationen påverkar den (eftersom fotonen skulle ha studsat mot den i alla fall och fortsatt åt samma håll även om ditt öga inte varit där). När du tittar på extremt små objekt så gäller andra regler och din observation/mätning påverkar objektet.

    Tänk dig att du har en folkilsken tjur i en hage som gör sitt bästa för att ta kål på människor i närheten. När du anländer så står den still mitt i hagen. Du kan nu välja att bara observera den eller gå in och mäta den med en tumstock. Där har du skillnaden mellan att observera och mäta.
    Sammanhanget innehöll inte större objekt utan partiklar. Sedan så beter sig både fotoner och elektroner (samt mer materiella partiklar) som vågor och kan studsa på flera ställen samtidigt och då på samma gång befinna sig på olika platser.

    Vill du inte förstå vad jag menar när jag säger att mätningar hör till en form av observation så kan jag inte göra så mycket åt saken. Det känns dock som att du gör dig onödigt svår. Eller vänta, jag kan visst göra något åt saken; en.wikipedia.org/wiki/Observation

    "Observation is either an activity of a living being, such as a human, consisting of receiving knowledge of the outside world through the senses, or the recording of data using scientific instruments."
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-11 08:26:30 följande:
    1) Evolutionsteorin används för att förklara arterna inom det enda liv vi känner till - det här på jorden. Den dag vi stöter på annat liv så får vi väl ta ställning till om det är skapat eller har uppstått på samma sätt. Det är ju inte otänkbart att den första kontakt vi får med en främmande civilisation är via robotar med en hög AI som är biologiskt designade.

    2) Ja, en bra teori är falsifiserbar. När en teori har alla evidens på sin sida och någon hävdar att man inte kan lita på den så är ju frågan såklart - vilken teori är bättre? Evolutionsteorin fungerar för att förklara det vi ser, den klarar av att förklara det som har hänt och den fungerar för att göra förutsägelser för det vi inte ännu vet.

    3) Kan du förtydliga vilka bevis det är du behöver utöver DNA, fossil och förklarningsmöjligheterna som jag angav i svar 2 ovan.
    1.) Det såklart men jag förstår inte riktigt varför du kommer in på annat liv än det här på Jorden.

    2.) Inte så jag menade. Att fynd X följer teori Y innebär inte att X hör till ett bevis för teori Y. Inte ens 10^45 sådana X bevisar teori Y det minsta. Evolutionsteorin fungerar väl i verkligheten för att den gör anspråk på verkligheten - frågorna hör dock till följande; kan man göra sådana anspråk på verkligheten enbart för att A.) det finns likheter uti DNA:t hos Jordens varelser (vad likheterna innebär vet ingen med säkerhet men evolutionsteorin gör anspråk på likheterna genom att förklara fenomenet med släktskap över arterna) och för att B.) fossiler kan följa och passa in i en "art springer ur art"-idé?

    A. Vad finns det för bevis för att likheter i DNA:t hos olika arter innebär ett släktskap över arterna - eller har man helt enkelt gjort anspråk på verkligheten hos fenomenet som vi inte har full kännedom om?
    B. Vad finns det för bevis för att fossiler som följer "art springer ur art"-idén faktiskt innebär att en art har sprungit ur en annan - eller har man helt enkelt tagit det för givet och sett det som passande i sammanhanget?

    3.) Jag söker fortfarande bevis på att DNA och fossiler används som legitima bevis i en teori som ni påstår har bevisats genom just DNA och fossiler. DNA och fossiler ska alltså inte bara följa evolutionsteorin i spåren utan då bevisa teorin per se (bevisa att de gör rätt när de har gjort anspråk på vad likheter uti varelsers DNA innebär och att de gör rätt när de observerar fossiler och kommer till slutsatsen att en art har sprungit ur en annan art). Vart hittar man sådana bevis?

    Ni resonerar såhär: teori A har en förklaring för uppkomsten av fynd B och fynd B kan följa teori A:s förklaring - därmed måste teori A höra till en sann förklaring för fynd B:s uppkomst. Ett klassiskt cirkelargument. A och B ger nämligen enbart koherens när de presenteras samt hanteras ihop, utan A inget B och utan B inget A - och så fungerar inte bevis, bevis står inte i ett beroendeförhållande till något ytterligare för att kunna existera.

    Ni behöver alltså röra er utanför det slutna systemet och finna bevis för det därifrån, så att sådana här beroendeförhållande inte uppstår hos det ni kallar för bevis.
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-11 11:46:34 följande:
    1) Men vilket bevis håller utanför sitt eget område? Det är ju som att jag skulle kräva att en observation rörande Jupiters position också måste bevisa att jordgubbar växer i Småland för annars så håller bara beviset inom ett slutet system. En vetenskaplig teori ska förklara det den handlar om, inte något annat. Teorin om gravitation behöver inte förklara varför jordgubbar uppfattas som röda för att vara giltig.

    2) Har gått in i piratbukten nu, jag får återkomma om den.
    1.) Inte utanför sitt eget område utan utanför teorin i sig - beviset ska inte stå i ett beroendeförhållande till teorins egna sanningshalt för att kunna existera, eller vice versa.

    2.) Fint! En rätt intressant dokumentär faktiskt, dock lite långrandig på vissa ställen. Vad som hör till det mer intressanta handlar om alla de yrkesprofessionella som har fått både sin karriär och sina fynd totalt blockerad på grund av deras upptäckter.
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-11 08:26:30 följande:
    1) Evolutionsteorin används för att förklara arterna inom det enda liv vi känner till - det här på jorden. Den dag vi stöter på annat liv så får vi väl ta ställning till om det är skapat eller har uppstått på samma sätt. Det är ju inte otänkbart att den första kontakt vi får med en främmande civilisation är via robotar med en hög AI som är biologiskt designade.

    2) Ja, en bra teori är falsifiserbar. När en teori har alla evidens på sin sida och någon hävdar att man inte kan lita på den så är ju frågan såklart - vilken teori är bättre? Evolutionsteorin fungerar för att förklara det vi ser, den klarar av att förklara det som har hänt och den fungerar för att göra förutsägelser för det vi inte ännu vet.

    3) Kan du förtydliga vilka bevis det är du behöver utöver DNA, fossil och förklarningsmöjligheterna som jag angav i svar 2 ovan.
    Ps: 2.) En bra teori ska inte behöva undanröja vad som kan falsifiera den.
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-11 11:56:07 följande:
    Jag förstår skillnaden men på kvantnivå går det inte (ännu) att mäta utan att påverka. Att extrapolera det till att allt vi observerar också påverkas av observationen är därför att tänja på begreppet långt över bristningsgränsen. Jag upplever att de krav du ställer på evolutionsteorin för att vara giltig inte står i proportion överhuvudtaget till de krav du ställer på teorier som kan användas för att ifrågasätta den. Jag kanske har missuppfattat dig men såhär uppfattar jag din position just  nu:

    "Evolutionsteorin måste ifrågasättas för att den kan bara förklara och göra förutsägelser kopplat till fossil, DNA och morfologiska överensstämmelser hos samtliga arter vi kan observera på jorden eftersom jorden och livet här är ett slutet system. En grund för detta ifrågasättande är att de effekter som en mätning har på elektroner och fotoner utan problem kan appliceras på observationer som görs på objekt där den klassiska fysiken fortfarande fungerar och där den effekt som observationen/mätningen har enligt allt förnuft måste vara skiljt från objektet vi ser eller i annat fall helt förstöra vår förståelse för kausalitetsprincipen och hur universum fungerar."

    För att förtydliga det sista - när vi tittar ut på stjärnhimlen så kan vi registrera ljuset från stjärnor som existerade miljarder år före jordens uppkomst. Om vår observation av stjärnorna påverkar dem så bryter det mot kausalitetsprincipen, om vår observation påverkar fotonerna som kommer från stjärnorna så påverkar det inte kausalitetsprincipen.
    Ok, jag ser att det blev ett missförstånd med syftet att blanda in kvantfysik - jag ville bara poängtera hur lite vi vet om vår verklighets mest primära byggstenar i allmänhet. Att det genom ett sådant perspektiv blir aningen substansfattigt med anspråk på verkligheten överhuvudtaget.

    Vi har ingen aning om vad som har hänt på den här planeten eller med det tidigare livet på den. Vi gör enbart tolkningar och förklaringsförsök - och dessa fungerar inte riktigt så lovande som vissa tror här, när det kommer till att banka ner oliktänkande med dem.

    Än mindre kan vi med peka ut två snarlika fossiler och konstatera att de har en släktgemenskap. Vi kan omöjligen veta något sådant - och idag kan vi inte ens utesluta något som att ena fossilen, båda eller fler kan komma ifrån en helt andra dimensioner (för att återkomma till partikelfysiken och dess, om än överdrivna, poäng). Det handlar enbart om en tolkning av fossiler som passar in i en större förklaringsmodell.

    Hur utesluter man exempelvis att likheterna i DNA:t bland arterna på den här planeten inte har med andra och hitintills oförklarliga orsaker att göra?

    Vi har knappast kommit långt när det kommer till att identifiera organismrelaterande krafter och mekanismer i universum; och hur utesluter man att överflödet i vårt DNA och dess likheter mellan arterna inte har med dessa att göra?

    Hur utesluter man överhuvudtaget att "art springer ur art"-idén inte hör till en förklaring som enbart passar en förklaringsmodell?
  • Digestive
    Agnostino skrev 2011-07-11 21:45:52 följande:
    Bla bla bla bla bla. Poängen är fortfarande att evolutionsteorin är den troligaste utifrån den vetenskap vi har i dagens läge. Om den sedan skulle visa sig inte stämma i framtiden när vi har andra metoder, redskap och kunskaper är en annan sak. Det GS påvisar är INTE en trolig förklaring utifrån dagens vetenskap.
    Bland hur många andra vetenskapliga teorier hör evolutionsteorin till den troligaste? Snacka om att skjuta från höften och mitt i prick första gången, för någon annan vetenskaplig teori i ämnet har inte direkt synts till. Rätt bra gjort, tycker du inte? Finns inga ugglor i mossen här inte. Rent spel hela vägen! De som har satt sig emot med nya upptäckter har helt enkelt fått både sin karriär och sina fynd, hehe, "evolverade".
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-12 00:35:10 följande:
    Det rakaste svaret som jag tror täcker in det du är ute efter skulle vara följande:
    [...]
    Tack för ett utförligt svar! Det gjorde skillnad. Dock hänger jag inte riktigt med på vad som bevisar "art springer ur art"-idén, för det kräver mer än att teorin (eller att då evolutionen per se) inte gör någon principiell skillnad på stora eller små förändringar. En aning trött så jag kan ha missat något uppenbart.

    Hur bör man dock hantera alla de yrkesmänniskor som (förvisso påstår att de) både har fått sin karriär och upptäckter bortspolade så fort fynden, efter genomgång med vedertagna metoder, har visat sig kunna utmana evolutionsteorin?

    Se på dokumentären som TS postade en länk till strax ovan (om du inte hann pirata den). Där träder flera fram och en del har fortfarande sina upptäckter nåbara; exempelvis moderna människors fotspår ihop och i samma lager som dinosauriers fotspår, en del till och med korsar varandra och nya sådana här fynd upptäcks fortfarande på området i USA; eller exempelvis moderna människors fotspår i förstenad aska som har en betydligt högre ålder än vad den etablerade synen på den moderna människan uppenbarligen tillåter (om jag inte mins fel så var just den här yrkesmänniskan väldigt inflytelserik och hade goda globala kontakter - tills hennes fynd kastade in henne på en ny karriär, som florist, och hon fick upphöra med sitt arbete helt och hållet). Kan ha blandat ihop det senare exemplet med något annat uti dokumentären men i värsta fall så finns vardera för sig, fotspåren i askan och den etablerade yrkesmänniskan som fick börja jobba med blommor istället.

    Man undrar ju varför dessa människor råkar ut för sådant här om deras fynd ändå skulle kunna viftas bort som ohållbara, för att då kunna falsifiera evolutionsteorin. Känns inte som att det skulle finnas någon anledning att agera på det viset utan någon form av hot mot något bland fynden (och det behöver såklart inte handla om fundamentalister som vill upprätthålla evolutionsteorin till varje pris, utan det skulle nog snarare handla om något så enkelt som pengar - för jag kan tänka mig att de som skor sig på vinsten som har uppstått på grund av den här teorin (skolböcker, egna böcker, museum, forskningsbidrag, utbildningar och så vidare) varken vill få pengaflödet förhindrat, förlora sin ställning eller stå för några återgäldande kostnader om evolutionsteorin skulle fallera helt under deras, då också missbrukade, ansvar).
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-12 00:36:15 följande:
    "Gud gjorde det" var den förhärskande åsikten rätt länge, visste du inte det?
    Idén om evolution, eller då mer simpelt att arter kan förändras i en långsam process på grund av tillvaron, har funnits väldigt länge. Redan 600 år före Kristus diskuterade exempelvis den Grekiske filosofen Anaximander den här idén och Charles Darwin själv hade allt flera föregångare inom sin egna vestärländska kultur, exempelvis Jean-Baptiste de Lamarck. Charles Darwin gav snarare idén ordentliga vingar, genom det inflytelserika sällskap som han tillhörde - och såklart genom att ge idén betydligt mer soliditet än tidigare.

    Frågan berörde snarare varför det så gott som uteslutet och i det ensamma rampljuset, enbart verkar finns en enda vetenskaplig teori om livsutvecklingen på den här planeten idag. Inte riktigt så det brukar se ut på andra vetenskapliga områden, där till och med de mest vedertagna teorierna (exempelvis relativitetsteorin) får högljuda utstickare åt alla håll och kanter - och som då får sin röst hörd inom de vetenskapliga forumen (till skillnad från yrkesmänniskor som numera får stå över ett gäng blommor och prata om sina arkeologiska fynd, som resulterade i en snabbt bortspolad karriär och möjligheten att göra sin rösten hörd i ett relevant forum).

    Nu ska det sovas! Tomte
  • Digestive
    Johan75 skrev 2011-07-12 09:29:05 följande:
    Kanske för att evolutionsteorins belackare ofta drivs av religiösa och känslomässiga orsaker. Teorin om att jorden kretsar kring solen var också hårt ansatt i början men idag, när vi (oftast) kan lämna de uppenbarligen falsifierade och medvetet felaktiga påståendena från kyrkan, kan vi faktistk skapa en debatt som bygger på veteskapliga argument och legitima avvikande åsikter - med få undantag som exempelvis TS som fortfarande hävdar att solen (som inte är en stjärna) snurrar runt vår ihåliga jord.

    Evolutionsteorin är fortfarande ung, men förhoppningsvis slipper mänskligheten om några hundra år att behöva fundera kring vanföreställningar likt de som TS spammar svenska diskussionsforum med och kan fokusera på de verkliga frågorna kring vår utveckling. Kanske kan vi då uppnå en större öppenhet inför avvikande åsikter i denna fråga.
    Kanske det, dock inte så troligt att kyrkan har något större makinflytande inom vetenskapliga forum.

     Jag tänker knappast vänta 100 år på en öppenhet som borde finnas nu och under omständigheterna vi har idag - även om omständigheterna idag kan släppa fram vilda teorier.
  • Digestive
    M C skrev 2011-07-12 18:58:42 följande:
    Det är öppet, vilken dårfink som helst får gapa hur mycket de vill om sina befängda korkade vaneföreställningar.
    Men samma öppenhet ger också de som faktiskt vet bättre rätt att kalla de befängda åsikterna och vaneföreställningarna för hittepå och förbannad dikt.

    Och kyrkan har fortfarande inflytande över vetenskapen - se bara hur överjävla långt bakåt fd ärthjärnan president Bush lyckades slunga US inom bla stamcellsforskningen. Att säga något annat är oupplyst som bäst.
    Dokumentären, som det har hänvisats till, visar att du har fel angående öppenheten inom vetenskapliga forum. Människor blir av med sina karriärer, får fynd konfiskerade, blir bannlysta ifrån de vetenskapliga forumen och får ingen plats i relevanta tidsskrifter - så fort de upptäckter något som kan sätta evolutionsteorin på prov (efter att fynden har genomgått samma kontrollmetoder som bevisen för evolutionsteorin).

    Självklart men dessa människor har inte råkat ut för kyrkliga makter utan har blivit bannlysta ifrån vetenskapliga sfären av den vetenskapliga sfären. Dessa verkar vilja ha lika många alternativ till evolutionsteorin som kyrkan vill ha evolutionsteorin som alternativ överhuvudtaget.
  • Digestive
    Johan75 skrev 2011-07-12 19:50:19 följande:
    Kanske inte Svenska Kyrkan, men kristna lobbygrupper driver väl de flesta sajter där motståndare hittar sina argument. Även TS är religiöst driven även om det väl är Hare Krishna som ligger närmast hans världssyn.

    Att dessa viljestyrda (där man vill att det ska vara på ett sätt, oavsett vad bevisen säger) och inte sällan politiska grupper försöker förbjuda teorier och sprida lögner gör att diskussionen hamnar utanför själva vetenskapen. Jag tror det är därför som alternativa teorier inom biologin känner sig (ibland kanske med all rätt) undanskuffade.

    Ungefär som att det är nödvändigt att diskutera hur vi kan förbättra integrationen och se över hur invandringen i Sverige funkar, men inte riktigt orkar göra det med rasister och nazister eftersom man vet att de kommer dragandes med sina påhittade fakta och vanföreställningar om världen.
    Ser du ett problem med att religiösa grupper lobbar argument mot evolutionsteorin så får du nog förklara vad du faktiskt menar när du skriver "öppenhet".

    Det går inte heller att riktigt jämföra en spridning av argument med att aktivt avsluta karriärer för folk, beslagta deras fynd, bannlysa dem ifrån vetenskaliga forum och inte längre ge dem plats i relevanta tidsskrifter - vilket den vetenskapliga sfären tydligen har gjort sig skyldiga till. 
  • Digestive
    Johan75 skrev 2011-07-12 21:27:03 följande:
    I teorin - nej, i praktiken - ja. Inte för att de är krisna utan för att man motarbeter vetenskapliga resultat med lögner. Detsamma gäller om de är muslimer, hinduer eller kommunister.

    Jag har inte på något sätt gjort någon jämförelse mellan det du pratar om så jag lämnar det därhän.
    Den motarbetningen hör till och befinner sig på "Kreti och Pleti"-nivå, där alltså vanligt folk diskuterar med varandra - motarbetningen når knappast in i vetenskapliga forum och påverkar någoting nämnvärt på den nivån.

    Då gjorde du dig inte fullt medveten om sammanhanget jag skrev i, angående inlägget som du gav respons på. Sånt händer och i inlägget som du svarade på hade jag inte direkt gjort sammanhanget jättetydligt för heller. 
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-12 22:10:06 följande:
    1) Kul att höra. :)

    2)  Man brukar ofta säga att om två djur inte kan få avkomma så tillhör de olika arter. Art är i sig en klassificering som är gjord av människor så det handlar om vad vi klassar det som. Neanderthalare och Homo Sapiens är ju två olika olika människoarter enligt klassificeringen men kunde ju ändå få barn.

    Grejen med arter är att det normalt inte är två moderna arter som går från den ena till den andra utan att två arter har en gemensam förfader. Du blir inte till dina kusiner, däremot så har ni en gemensam anfader ett par generationer tillbaka. De olika hundraserna har gemensamma anfäder som bara ligger ungefär 10.000 år tillbaka i tiden men de har inte förändrats tillräckligt för att bli olika arter ännu. Vargar klassas som en annan art men kan om jag inte minns fel kan de fortfarande få avkomma med hundar. Poängen med exemplen ovan är att visa att "art" är något konstruerat. Alla levande varelser tillhör sin egen art per definition men ingen är mellan två arter eftersom skillnaden mellan föräldrarna och barnbarnen inte är stor nog. Arter uppstår inte i ett steg utan är resultatet av en mängd ackumelerade förändringar. Det var det jag menade med att det inte är någon skillnad mellan små och stora förändringar.

    3) Jag har inte hunnit se den ännu men jag tror att du kan vara svaret på spåren med ditt eget "förvisso påstår att de". Deras egen subjektiva förklaring av varför de inte kunnat fortsätta behöver inte nödvändigtvis stämma till 100% med hur andra uppfattat det - men jag avvaktar med att svara på frågan till jag har hunnit se den.
    1.) Jag fick ju tillslut vad jag gapade om. Skrattande

    2.) Aha, då förstår jag processen lite bättre. Tack för det!

    3.) Jag skrev så mest för att lämna ett sunt förbehåll - annars finner jag deras utsagor trovärdiga. Huruvida fynden hör till något genuint utmanande för evolutionsteorin, kan jag dock inte ge någon direkt respons på. Du får återkomma med tankar efter att du har sett dokumentären, så kan vi diskutera vidare då!
     
  • Digestive
    M C skrev 2011-07-12 22:24:28 följande:
    Eller så handlar dokumetären om hur väl det vetenskapliga sättet fungerar när det gäller att skicka ut folk som ljuger och bedrar för att försöka få fram en förljugen poäng.¨
    Naturligtvis ska folk som hittar på egna bevis sicka ut från den vetnskapliga sfären, det är givet. Annars fungerar inte systmet.
    Fattar du inte det är du bortom all räddning.
    Nä, du är redan förlorad insåg jag just. Du tror verkligen att evolutionen är fiktion och biben fakta trots att du överösts med bevis i tråd efter tråd, i lektion efter lektion och dessutom väljer du indoktrineringen trots att dina ögon bevisar hur det står till.
    Jag beklagar.

    Det ÄR öppet - för seriösa forskare. Inte för religiösa dårfinkar.
    Att inbilla sig att man ligger steget före det som man inte känner till ännu, hör inte till något särskilt begåvat.

    Återkom med kommentarer relevanta för dokumentären - eller redogör för kommentarernas relevans med dokumentären. Mig vet du uppenbarligen ingenting om.
  • Digestive
    Toboas skrev 2011-07-14 08:29:40 följande:
    Nu har jag kommit igenom det första avsnittet och kan ge lite kommentarer. 
    Tack för engagemang. Mitt eget har dock runnit ur sanden - i och med raderingen av inlägget som klämde fram det vidriga och förvirrade i MC medverkan likt en pormask mellan naglar. Vad du har skrivit om dokumentären säger även det mesta av sig självt och behöver egentligen inte några vidare kommentarer.
Svar på tråden Människan = Hundratals miljoner år gammal, äldre än både apdjuren och dinosaurierna!