• Anonym

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:05:18 följande:

    Så när era barn säger att de är hungriga så säger ni att nej du får inte äta. Vänta och var hungrig ist. Gör ni så? Och fikar ni inte hemma kanske? Ska inte barnen också få fika då?


     


    Ja, man måste säga nej ibland! Det är inte alltid hunger som barnen känner ut det är mer att dom är sugen på nått (sött!)

    Jag har 6 barn varav ett är överviktigt. Men hans övervikt började inte förrän i skolan, där ingen höll koll på vad han åt. Han har alltid varit matglad men jag såg till att han åt lagom mycket. Och hans viktkurva var jämn och fin.
    Men när han började skolan så hade jag inte full koll...och trots att jag bad fröknarna ha extra koll på honom så att han inte åt för mycket, så gjorde dom inte det. (Hans kurva gick från ca 20 graders lutning till ca 45 grader ) Och tyvärr är det ju så att man inte ser med en gång när barnen (eller en själv) går upp i vikt. Utan det tar ett tag, o då är det ofta "för sent".
    När jag upptäckte att han började öka i vikt, kontaktade jag skolsköterskan. Men där fick jag inte mycket hjälp. I flera år försökte jag påpeka hans vikt...men ingen reagerade. Till slut kom det en ny sköterska o DÅ kom hjälpen....några år för sent. Träffade en dietist, o har sen jobbat med pojken mycket själv också. Han väger ff mycket, men har nu växt i kapp på längden så han ser inte lika tjock ut längre.

    Jag kan väl tycka att man talar om för föräldrarna INNAN ett sånt här samtal...MEN, var tacksam att dom tar tag i det nu. För det blir så jobbigt för barnen sen.

    Anledningen att inte skolsköterskan gjorde nått var att socialstyrelsen hade gått ut med instruktioner att inte prata (för mycket) om övervikt...men nu är det inte så. Tack o lov!!!
  • Anonym
    holy shit skrev 2011-09-01 15:24:12 följande:
    Hoppas faktiskt också på det. Är det sant undrar jag varför inte socialen är inkopplad. Stackars barn.
    Med tanke på att barnfetma blir allt vanligare verkar det dock inte alls osannolikt att det finns såna här fall.
  • Anonym
    ullis83 skrev 2011-09-01 15:20:16 följande:
    Mina barn får en smörgås om jag lämnar tidigt, alltså 6:15..det är mest för att dom inte får frukost före 8 och dom måste lixom orka dom två timmarna
    ja de förstår jag är de så tidigt så kan de ju behöva äta lite innan. min son drack flarran innan när jag hade vfu och lämnade halv 8 på morgonen för då vaknade vi 6. för att hinna bli klara. då fick han flaska välling nu har han slutat med den så vi får se hur det blir nu i höst när jag skall ut på praktik igen. 
  • Anonym
    Cloud skrev 2011-09-01 15:21:33 följande:
    Mmm, säkert.

    31 kg till 105 cm är troll.   

      
    Varför tror du det? I två av våra barns klasser finns det ett eller ett par barn som har ett BMI i den storleksordningen. 

    När ett av mina barn var fyra år var grannens jämnåriga flicka så kraftigt överviktig att hon såg ut att sitta fast i sin egen kropp. Hon hade väldigt stora problem att ens förflytta sig och hela flickan var full med bristningar likt dem man ser hos en del höggravida kvinnor. Den flickan hade från början inget fysiskt fel utan var felnärd i hemmet.
  • Anonym
    Lilith Dark skrev 2011-09-01 15:17:48 följande:
    En kraftig benstomme ökar inte på vikten med så många kilo. Den väger bara ungefär 1 kg mer än en normal benstomme.
    max 0,7 kg på en vuxen person får man lära sig på dietistutbildningen.. iaf när jag gick där 2002, på ett barn kan det näppeligen göra mer än något gram eller hekto
  • Anonym

    Har inte läst allt! Men jag tycker att du måste vakna TS!
    Barnfetma är något som ökar överallt och jag läste en kurs på universitetet om barnfetma och det är många och hemska sjukdomar som ditt barn kan få tidigt om du inte gör någonting åt det! Ditt barn kan få åldersdiabetes vid 10 års ålder och alls kan förhindras genom rätt kost och motion.

    På den här kursen fick jag även veta något oroväckande, nästa generation (alltså våra barn) kommer leva kortare än vår generation, och detta beror på våra levnadsvanor och fetma. Gör ditt barn en tjänst och tänk istället. Var inte så besviken över att de tog tag i problemet, de vill ditt barns bästa och det vill väl du med hoppas jag??

  • Anonym
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 15:35:31 följande:
    Ja, vi är överviktiga och det var väl det svaret du ville ha. Jag är 160 lång och väger 116 kilo och min man är 185 lång och väger 135 kilo. Ja jag vet att  det är fel och jag vet att vi måste göra nåt åt det men jag tycker inte att min dotter är så tjock som ni säger.
    jag är meeed överviktig och tycker INTE om grönsaker. men för min sons skulle så äter jag bra mat och min son med. just för att han INTE skall bli överviktigt. hade min son vägt sååå mycket så hade jag gjort allt för att han INTE skulle bli överviktig. 
  • Anonym
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 15:35:31 följande:
    Ja, vi är överviktiga och det var väl det svaret du ville ha. Jag är 160 lång och väger 116 kilo och min man är 185 lång och väger 135 kilo. Ja jag vet att  det är fel och jag vet att vi måste göra nåt åt det men jag tycker inte att min dotter är så tjock som ni säger.
    Försök att förstå att det inte handlar om tyckande och tänkande, utan om fastlagda gränser. Finns inget utrymme för tyckande om någon är överviktigt eller inte när det handlar om de siffrorna som gäller för din dotter. Tidigare i tråden var det tom en som lade in en bild på viktkurvan där er dotters vikt hamnade UTANFÖR diagrammet.
  • Anonym

    Herregud. BRA att förskolan och BVC tar tag i det här! Min son är 3½ år, är precis som er dotter 105 centimeter. Han väger dock inte 31 kilo, utan ganska precis hälften av det...

  • Anonym
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:38:32 följande:
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.
    Bra! Hoppas ni orkar ta tag i detta och göra det till ett familjeprojekt som du och din man kan samarbeta kring så att ni alla tre kan bli mer hälsosamma. Finns massor med olika klubbar på nätet om ni vill ha stöd. Be om hjälp från sjukvården åtminstone när det gäller dottern, gärna för er alla tre! 
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte