• Anonym

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:38:32 följande:
    Jag är så jävla arg. Har just kommit hem från utvecklingsamtal på dagis. När vi kom dit så var det en sköterska fr BVC där också och de påstog att vi inte tog hand om våran dotter och att de tycker att hon är för tjock. Får de bara tvinga oss att bara sitta där och höra på allt skitprat de säger utan att vi kunde ha sagt att vi inte vill träffa dem?

    Sköterskan på BVC har pratat om det där förut och vi har sagt att det inte är något problem men nu är dagsi på nåt jävla sätt inblandat också.

    Får de göra såhär utan att vi ville det? Är det inte vi som bestämmer om vilka som ska disskutera vår dotter?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-01 16:05
    Jag läser allt ni skriver och jag hinner inte med att svara men jag ska fortsätta läsa senare ikväll. Jag ska prata med min sambo också och visa vad ni skriver , att ni alla tycker att hon är överviktig på riktigt och inte bara rund som vi tycker. Kanske har vi valt att inte vilja se men när så många säger att vi gör fel känns det konstigt. Jag skriver mer senare.
    Jag har en äldre bror som när han var liten var överviktig, bvc ville sätta honom på diet men min mamma vägrade. Han åt precis samma och rörde sig lika mycket som mig och min andra bror. När han fyllt 9-10 ca, vände det hela och idag är han underviktig trots att han äter mycket och nyttig mat(han är idag 28).

    Och nej de borde inte ha kunnat gjort så, dagis är inte någon instans som har juridisk rätt att blanda in andra instanser för att dem tycker eran dotter är överviktig, hur man än vrider och vänder på det är övervikt eller fetma som det kallas, en medicinsk diagnos. En läkare ska ställa den, inte dagis som skvallrar för bvc.
  • Anonym
    Anonym (en som känner...) skrev 2011-09-02 03:20:54 följande:
    Ja du Ts... jag lider med dig...
    Jag väljer att vara anonym för att inte outa någon i min familj som inte vill det.

    När jag träffade min man så var hans son 6 år och kraftigt överviktig.
    Ingen av föräldrarna hade sett detta och jag förstår det, men tycker inte att ens eget barn är tjockt när det är litet... Men har av naturen en rosa rullgardin nerdragen och tycker att dom e lite runda och dom springer snart av sig det.

    Det är ett mycket dumt sätt att hoppas på att präglingar vi som föräldrar har gett våra barn är nåt som löser sig av sig själv. Det är vi vuxna som lägger grunden för HUR våra barn äter och vi avgör i en tidig ålder hur deras relation till mat skall bli i framtiden.
    Och att "springa av sig" hullet är nåt som tjocka vällingbarn gör när dom börjar gå... inte efter 4 års ålder.

    Självklart kan det vara så att problemet går över i tonåren och att barnet då går ner i vikt och blir "normalviktig" igen.

    Men vägen dit då? vad skall den kantas av?''

    Min dotter anses som normalviktig, hon är 104 cm och väger 19 kg... Hon har lite hull att ta på om vi skulle få kräksjukan och det e jag glad för.
    Hon springer med de andra barnen i samma fart och hon är aktiv och lekglad.
    Om jag hade lagt 12 kg i en ryggsäck och bett henne göra vad hon gör idag så hade hon orkat en tiondel.. Det hade helt enkelt varit för tungt...

    Detta dilemma har min styvson alltid lidit av... att det är för tungt...
    Han har aldrig varit snabbast och bäst i de sporter han velat vara delaktig i, och detta har naturligtvis lett till att han inte velat fortsätta... hans stora intresse är att läsa, sitta vid datorn, kolla på tv och äta... såklart.
    Han har oxå varit en sån alla vill slåss med för han e stor och tung...och tuff har andra trott, fast han inte är det.
    Hans sätt att hävda sig har varit att snacka och verka cool... och när han började nollan fick han stryk av en i trean för att han var uppkäftig...för att han e större till storleken än till åldern.
    Och hans övervikt har handlat om 10-15 kg hela vägen, det har lixom följt honom.

    Som styvförälder har det varit skit att se detta utvecklas åt fel håll, jag lyckades få pappan att förstå allvaret ganska direkt men mamman körde huvudet i sanden så som jag tycker att du gör och lät allting hållas alldeles för länge.
    Hon drog öronen åt sig för 1 ½ år sen och då var pojken 11 år...
    Och jag kan säga att det nog tyvärr e försent att ändra på hans syn på mat...
    Nu e han på väg in i tonåren och vill inte alls äta nyttigt och röra på sig... han vill spela dator o käka pizza...såklart, vilken tonåring vill inte det?

    Det är fruktansvärt att låta ens barn få en galen relation till mat, för det missbruket är det värsta missbruket man kan ha...
    För precis som du säger: Man måste ju få äta sig mätt!
    Men vad e mätt för barnen då? När sätter man stopp? Hur skall dom veta vad som är vad om ingen lär dom det?

    Vad jag förstår så äter ni inte massa sötsaker på veckorna, vilket e toppen.Men det jag såg i hur du beskriver era matvanor är lite man kan ändra på...
    Rätta mig om jag har fel nu, men var det såhär det såg ut?

    Välling och macka när hon vaknar
    Frukost på dagis
    Frukt på dagis
    lunch på dagis
    Mellis på dagis
    Fika när hon kommer hem
    Middag när pappa kommer hem
    kvällsmacka och fil+flingor innan hon går o lägger sig

    Enligt alla råd jag har fått genom åren så är 6 måltider om dagen ultimat, och då räknas frukt och mellis som en måltid.

    Redan där har ni två måltider för mycket,

    Om jag var du skulle jag försöka dra ner på vällingen för att så snart som möjligt sluta helt, för den behöver hon inte för att överleva. jag skulle ge henne nåt lättare direkt på morgonen som ett glas fil med banan kanske. Ingen macka för det är bara massa kolhydrater i det.. och efter ett tag skulle jag lägga ner det oxå eftersom att hon ändå äter frukost på dagis.

    Målen på dagis är 4 måltider, och du kan gott be dom ge henne lite mer till lunch under en period och kanske mellis oxå,( men inte en massa bröd hela tiden.) så hon inte e döhungrig när hon kommer hem.
    Skippa fika innan middagen, gör i såfall nåt riktigt nyttig med grönsaker eller frukt.
    Ät middag som vanligt.
    Då e vi uppe i 6 eller 7 måltider beroende på fika innan maten eller inte.

    Det sista kvällsmålet med macka och fil eller kräm är totalt vansinne....nu vet ju inte jag hur länge hon är uppe, men om ni äter middag runt 6 och hon går o lägger sig halv 9 så kan hon omöjligt vara hungrig då igen...

    Där är det ni som föräldrar som skapar ett behov som egentligen inte finns.

    Så skulle jag göra...

    Vi har rutiner som följer:

    Frukost gröt eller fil och ev macka
    Frukt
    lunch
    Mellanmål
    middag
    Frukt

    Och det är klart man gör avstickare ibland, men inte varje dag. Och jag kan ju unna oss det när styvsonen inte är hemma för vi andra har inte viktproblem.

    En fråga till dig som du kanske inte vill svara på, valet e ditt.
    Hur har du o din man det? Är ni överviktiga, rör ni er mycket? Hur ser ert liv ut?
    Kanske är det så att ni alla tre behöver förändra på saker kring kost och hälsa?

    Jag önskar dig lycka till och att du inte mår dåligt och tycker att du är en dålig mamma. För vi gör alla så gott vi kan, och ibland behöver vi hjälp utifrån bara...

    Mvh M
    TS, ta del av detta....Bra skrivet, tycker jag
  • Anonym

    Jag blir fruktansvärt arg och samtidigt glad att omgivningen reagerar. Jag var själv som ts barn när jag var liten. Och mamma la all skuld och skam på mig samtidigt som hon proppade i mig bullar och kakor. Sen när jag var tonåring fick jag utskällning varje gång jag stoppade något i munnen och fick jämnt höra hur tjock jag var och hur synd de var om mig. SÅ då tröståt man mera. Det är inget annat än misshandel. BÅde fysisk och psykisk. Fysiskt att man inte kan röra på sig man kan inte leva det liv man vill ( resten av livet). Psykiska misshandeln består i allafall i min familj utav att man får höra hur jävla tjock man är och att man måste förändra det hela utan att man får någon som helst hjälp från resten av familjen. Det ska sitta där och mumsa bullar, choklad och popcorn osv utan att jag ska ta ens en smula för då får man höra ja du har de så svårt med maten du kan inte låta bli. Det slutade med en vikt på 185 kg för mig innan jag gjorde en gastric by pass. Inte ens en sådan operation har hjälpt mig utan mina problem med maten är så svåra att de löste inte problemet. Har bara gått ner 40 kg och jag går upp igen. Det jag varit mest arg för är att ingen reagerade, ingen i omgivningen reagerade utan snarare tvärtom de var med i att vara elak mot mig. Jag kan rabbla upp en mängd händelser som skolan och fritids gjort mot mig. Istället för att hjälpa mig och istället för att anmäla min mamma och pappa till soc.

    Idag har jag själv ett barn och jag har försökt och bett om hjälp för att fixa hennes matvanor på ett bra sätt och att jag inte ska börja bete mig som mamma och pappa. Men den hjälpen verkar inte finnas förrens det är ett problem med vikten. SÅ var glad att omgivningen reagerat.

    Om nu ts är sann för de låter otroligt med 31 kg på 105 cm. Och med sådan total förnekelse om problemet.        

  • Anonym

     Hon väger för mycket. Och boven i det hela är säkert fikat ni äter varje dag - har inte lyckats läsa vad det består av och hur mycket hon äter, men barn ska inte ens dricka saft varje dag. Byt ut det mot frukt och vatten, eller grönsaker. Äter hon cocktailtomater och gurka så kan hon få äta så mycket hon vill av det istället om hon är hungrig. Dessutom är det säkert en stor bov om hon dricker läsk ofta, alltså varje helg.


     Vi fikar nästan bara när det är kalas, jag tar inte ens fram bullar på helgen. Vill inte ge mina barn dåliga vanor, även om ingen av dem väger för mycket nu. Men äldsta flickan var mycket hos farmor när hon var liten och vande sig alldeles för mycket vid saft och fika. Så jag har haft svårt att vänja om henne, vilket jag som sagt gör för att inte ge henne dåliga vanor. På sommaren om hon ska få glass så ger du oftast en liten isglass i stället för stora glassar, och inte ens isglass varje dag!
     Lyssna på BVC och dagis, och var tacksam att de försöker hjälpa er och er dotter istället för att vara arg på dem!

  • Anonym

    en kompis barn på 5 år vägde 25 kg och hon var faktiskt tjock.... så 31 kg på en 4åring låter oroväckande...
    ändra era kost och andra vanor (utomhusvanor) 

  • Anonym

    Jag får hela tiden kämpa med att mina barn inte ska äta "för mycket" då de har benägenhet för övervikt.
    Ingen frukost hemma om de äter frukostpå dagis. Absolut aldrig välling i denna ålder. Halv frukt förmiddag, lunch och mellis på dagis. INGEN FIKA hemma utan middag på kvällen. Ev en frukt på kvällen innan läggdags. Om jag jämnför hur ni ger er dotter mat så är det nästan de dubbla. Ni gör henne en STOR OTJÄNST och ger henne för tok mkt mat. Är hon sugen ge henne gurk, morotstavar.
    Ni måste ju inse att hon äter som en vuxen......
    Blir så frustrerad att ni hjälper henne attt bli överviktig

  • Anonym

    Hemskt att dagis o bvc gått bakom er rygg sådär, det håller jag med om, dåligt! Men jag kan däremot hålla med om att hon äter lite mkt, BÅDE välling o macka SEN frukost på dagis...igen, inte bra...

    Försök att göra det till en grej för hela familjen, ut o rör på er, plocka svamp, gå till lekparken, allt som gör att hon rör mer på sig, och även ni! Jag är inte pinnsmal heller, och min son har varit krallig sen födsel i princip, det har varierat, men för er dotters skull så måste ni göra ngt nu. Vi har kämpat med mat flera år med sonen, och nu börjar det bli betydligt bättre, han har dragit iväg mer på längden dessutom, och rör mer på sig. Piggare o gladare
    Be att få komma till en barndietist, mkt bra råd o tips...!!

    Lycka till! 

  • Anonym
    h8him skrev 2011-09-02 09:33:42 följande:
    Sekretessen får inte brytas bara för att det i vissa kommuner finns samverkansteam. Förskolepersonalen får aldrig diskutera ett namngivet barn utan föräldrarnas medgivande. Har förskolan en oro för barnet ska orosanmälan göras till socialtjänsten som i sin tur kan ta de kontakter som behövs.

    Om du kollar här så kanske även du förstår att jag har rätt i detta:

    "Barnhälsoteamet erbjuder professionellt stöd till dig som vårdnadshavare och ditt barn i vårt gemensamma ansvar för barnet. Samarbete kring barnet sker med vårdnads-havarnas tillåtelse och i samarbete med vårdnadshavarna. Förskolepersonal har även möjlighet att få rådgivning i enskilt ärende där barnet kan vara anonymt."

    Barnet behöver inte namngivits..
  • Anonym
    Anonym (samma) skrev 2011-09-02 11:16:35 följande:
    Vår dotter är 106cm lång och väger 20kg och vi blev kallade till ett möte på BVC för att hon var fet ... Helt sjukt men sant .
    Då är hon överviktig med de mått man använder på BVC. Hon är säkert inte alls fet, men risken för henne att bli riktigt fet är större än för normalviktiga barn. Det är därför man ingriper.  BMI-gränserna för barn ser annorlunda ut än vad de gör för vuxna och det är det man kollar på. Det är viktigt att fånga upp barn som är överviktiga så att man kan hjälpa dem och deras föräldrar. Jag tycker vi ska vara tacksamma för att någon ingriper.  Barn är ju liksom i förälderns "våld" när det gäller kosthållning. 

    Ts, jag förstår att du kände att de gick bakom din rygg och att det känns väldigt orättvist. Kan de vara så att de gjorde det för ditt barns bästa och för att de inte kände att de hade något val? Det kommer kanske som en chock för dig att din dotter är så överviktig som hon är och det är helt ok, låt det ta tid att sjunka in. Insikten om att det är ett problem är första steget. Sen kan ni med hjälp av kunniga människor få bättre kosthållning 
Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte