• Anonym

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    LokesMamma84 skrev 2011-09-01 19:24:25 följande:
    Mera fiberrik mat och mer protein, det håller hon sig mätt på bättre än tomma kolhydrater som finns i vit pasta, vitt ris, vitt bröd osv. Det finns vit fiberpasta t.ex, det finns goda bröd som är bakat med fullkorn och surdeg, bara att pröva sig fram. Finns ljusa bröd med mycket fibrer i. Råris kan vara ett alternativ till vitt ris.
    Krossade linfrön kan ni smyga i lite i flingorna som hon äter med fil. Det finns många, många knep men då måste ni föräldrar öppna ögonen.

    Min unge dricker läsk ibland och vi kan fika mitt i veckan t.ex. Men har gör sig av med extremt mycket energi också, varje dag.
    Jag tror att det är fullständigt meningslöst att komma med råd angående vilken mat flickan borde äta, när mamman inte ens inser att dottern är överviktig...
  • Anonym
    Maddex skrev 2011-09-01 19:47:51 följande:
    Jo men det är det som är så kul, det är ingen skillnad på om man är underviktigt eller överviktigt  det är problem!. Eller dålig förälder. JAg är super ledsen för jag inte ORKAT läsa igenom allt TS skrivit, men jag vet att mina föräldrar sket inte i det dom var medvetna om hur jag såg ut, Ts ÄR ju ändå medveten om att hennes dotter är tjock, sen vet jag ej om hon försökt gjort något åt det (kanske skrivit att hon inte har)  men jag kan förstå vad hon menar oavsett smal eller tjock. Sen ja! vet man att sitt barn är för smal eller tjock och SKITER  i det då är det ju något som är fel. Men som jag uppfattade så har hon försökt.Men kanske missuppfattade.
    var läser du att hon uppfattat problemet (flickan är ju inte ens tjock, bara rund om magen!) och vill göra nåt åt det (de gillar inte grönsaker, däremot fika och McD, samt barnet får mat så fort det vill)????
  • Anonym
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:05:18 följande:

    Så när era barn säger att de är hungriga så säger ni att nej du får inte äta. Vänta och var hungrig ist. Gör ni så? Och fikar ni inte hemma kanske? Ska inte barnen också få fika då?


     


    Skippa fikat!! Eller drick kaffe och ät en frukt/mellanmål. Fika varje dag är inte normalt. Varken för barn eller vuxna. dessutom: "Observera att vi inte betraktar övervikt som någon sjukdom! Däremot är övervikt ett tecken på att man kanske ska fundera på vad man ska göra för att öka på motionen och lägga om matvanorna lite grann."

    Lägg om matvanorna genast. Annars kommer hon bli fet. Ni med. Och det var ett tjat om att hon inte skulle bli mätt. Servera knäckemackor och mycket grönsaker till maten och en frukt efter maten så ska du se att hon blir MÄTT!
  • Anonym

    Herregud!!! Det är verkligen jätte hemskt och sorgligt att ni verkar va helt förblindade när det gäller er dotters vikt.
    Och det är väldigt synd om henne!!!

    Min 4åring är 1m exakt och väger 16kg. Hon är iof liten i sig själv & ligger lite under kurvan både på längd och vikt.
    MEN för att ligga på sin kurva eller lite över skulle skulle hon kanske väga 2-6kg mer.

    Men din dotter väger alltså över 30kg och det är det många barn som gör på mellanstadie och inte är nåt konstigt med de.

    Ta till er och ändra kosten för er dotter och ta till alla råd och tips. Hon bör verkligen gå ner 10kg iaf !!!           

  • Anonym
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 14:05:18 följande:

    Så när era barn säger att de är hungriga så säger ni att nej du får inte äta. Vänta och var hungrig ist. Gör ni så? Och fikar ni inte hemma kanske? Ska inte barnen också få fika då?


     


    självklart ska barnen äta sig mätta men när man äter för mycket tänjer man ut magsäcken så då äter man mer och mer för att bli mätt.. det gör det inte normalt!

    kan du inte skriva vad ditt barn äter för portioner?

    vad äter hon till frukost? hur mycket?

    Vad äter hon till middag? hur mycket

    vad fikar ni? vad dricker hon till maten? hur mycket frukt äter hon? 
  • Anonym
    Inima skrev 2011-09-01 20:14:59 följande:
    Att utesluta kolhydrater när det handlar om ett barn är så idiotiskt att jorden slutar snurra.
    Visa mig var exakt i Loreenas inlägg där det står att barnet ska utesluta kolhydrater. Det står att hon ska dra ner på kolhydrater och äta sig mätt på riktig mat!
    Hon har helt rätt! Det finns ingen anledning för ett barn att få i sig den enorma mängd kolhydrater som rekommenderas idag. Till och med Livsmedelsverket har ju erkänt att lågkolhydratkost inte alls är dåligt, och kommer att modifiera sina kostråd.

    Att slänga ut sig sådana kommentarer som du gjort  är "så idiotiskt att jorden slutar snurra".... 
  • Anonym
    Loreena skrev 2011-09-01 20:09:47 följande:
    Jag förstår om du kan känna dig påhoppad av Dagis och BVC, men de vill bara din dotters bästa. Och det bästa ni kan göra är ju faktiskt att ha en samsyn vad gäller dotterns kost. Dagis har ju antagligen en del i dotterns övervikt också eftersom att hon antagligen äter flera mål där.

    Hur/vad brukar er dotter äta idag?
    Det jag tycker att ni ska göra är att minska på kolhydraterna och öka de naturliga fetterna. Då kommer er dotter att känna sig nöjd och mätt och behöva småäta mindre. Hennes hungerskänslor kommer att normaliseras och hon kommer att äta mindre portioner.

    En dag kan tex. se ut såhär:

    Frukost: Omelett

    Mellis: En ostrulle eller en bit leverpastej, en liten bit frukt

    Lunch: Kött/fisk/fågel + grönsaker + fet sås, ej ris, pasta eller potatis, en liten knäckebit med en ordentlig klick bregott på

    Mellis: Tex turkisk yoghurt eller keso med bär

    Middag: Se lunchen

    Kväll: Beroende på vilket klockslag ni äter middag så får ni kolla om hon behöver äta på kvällen. Kanske ett kokt ägg eller några ostrullar passar om hon vill ha något litet.

    Vatten/Mjölk som dryck, ingen saft eller juice!

    Snacks/Godis/fika: Undvik sötsaker. Blir hon sötsugen kan ni prova att ge lite bär med vispgrädde till.

    Ni ska inte svälta er dotter utan låta henne äta sig mätt på riktig mat! Det kan vara så att hon inte tål de höga blodsockernivåer som hon kan få av flingor, bröd, ris, pasta, potatis etc. Alla kolhydrater bryts ner till socker i magen och höjer blodsockret, vilket ökar insulinutsöndringen och triggar igång hungern! Med andra ord så har dagis en stor del i er dotters kost... vad jag vet så är frukost och mellis baserat på flingor, bröd och i vissa fall otäcka lightprodukter!
    Skojar du eller?  BARN BEHÖVER DESSA NÄRINGSÄMNENA!!!!!!!!!
  • Anonym

    Men om du ser på den här kurvan från growing people så är hon ganska överviktigt... www.growingpeople.se/templates/BMICalc.aspx

    Jag förstår om ni känner er kränkta och jag tycker absolut man skulle skött det på ett bättre sätt. Men tycker ni ska göra er dotter en björntjänst redan nu och se till att hon får hjälp, för hon är överviktig. Det kan ju vara så att det faktiskt är något som ligger bakom, en sjukdom som gör henne tjock och då är det viktigt upptäcka i tid.

  • Anonym

    Jag har själv en dotter som är krafftig och jag var lika dan när jag var liten. Jag har lätt att lägga på mig och det har hon också, men mina två söner är ganska smala i stället. Våran dotter äter inte speciellt mycket, spelar fotboll och går på dans, så visst kan man vara rund ändå. Nu har jag inte läst vad din dotter väger och om hon har några aktiviteter. Men jag tycker också att man inte hade behövt till ett sånt samtal utan erat godkännande innan.

  • Anonym

    Helt klart är det ju så att hela familjen behöver komma iväg till en dietist och få ordning på maten. Inte konstigt de går bakom ryggen på er, som du kallar det för ni är ju blinda för att det håller på att gå åt skogen för er dotter.

    Hon är inte lite rund, med den vikten är hon snudd på smällfet ju.


    Sen, hur är det, rör hon på sig? Orkar ni leka med henne med tanke på hur tunga ni själva är? Springa och busa?

Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte