• Anonym

    Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte

    Min son är tre år och lika lång som din dotter men väger hälften av vad din dotter väger.

  • Anonym

    Shit. Väger din dotter 31 kg? Min dotter är 9 år och väger 34 kg och är normal storlek. Erat barn är överviktig och det är dags att ni inser det. Sen så tycker jag att ni ska vara glada att dagis och BVC bryr sig innan eran dotter blir ännu större. Ni får se till att laga bättre mat. Släng ut kräm och se till ha mer grönsaker även om ni inte tycker om det. Det är er dotter hälsa det handlar om. Du skriver fika och vad innebär det? Bulle och saft? Vi fikar aldrig hemma om det inte är kalas.

  • Anonym

    Jag är en av dom som barn var väldigt överviktig. När jag gick i 3an vägde jag 53 kg!  Som ni förstår så var detta mycket smärtsamt. Omvärlden (varken barn eller vuxna) var särskilt snälla. När jag kom hem och grät tröstade min mormor som passade mig mycket med mat. Hon gav mig stora portioner som jag skulle äta upp och blev belönad och fick bekräftelse när jag gjorde!

    Till slut insåg min mamma (övrig familj normalviktig) att något drastiskt behövdes göras. Jag fick hjälp av barnmottagningen och läkare. Fick specialkost, reglerad mat hemma och stöd till familjen hur de skulle lägga upp maten för mig.  Jag fick vara mer i stallet och rörde mig mer där.

    Efter drygt ett år var jag normalviktig ioch med viktnedgång i samspel med att jag växte mycket under denna period.

    Jag önskar ingen annan att gå igenom detta. Jag är idag 33 och ätstörningar har funnits med i hela mitt liv. Jag pendlar mellan hetsätningsperioder till svält.

    Det blir ett stort ärr inom en.....

    Ta all hjälp ni kan för att få stöd!!!

  • Anonym

    Pasta o.dyl är väldigt bra källa till flera b-vitaminer, folat, mineraler som järn och magnesium mm. Inge vidare att skippa intaget helt varken som barn eller vuxen så länge man tål dessa livsmedel. Intag av just b-vitamin, folat kommer främst från spannmålsmat och många lider av brist av.

    Som kuriosa räknade en mag- och tarmläkare (gastroenterolog) ut att det går utmärkt att leva enbart på pasta under en längre tid, det innehåller det mesta som man behöver. 

  • Anonym

    När min son var 4 år var han ungefär lika lång och vägde mindre än hälften så mycket!!

     Han väcktes runt 6,45 om han inte redan hade vaknat själv. Ville han ha nåt i magen så fick han ett litet glas mjölk.
    Ca 7,30  lämnades han på dagis och gick då i princip direkt till frukostbordet. 
    Fruktstund med en kvarts äpple eller motsvarande mängd runt kl 10.
    Lunch 11,30
    Mellis 14,30
    Möjligen en frukt runt 16-tiden om han bad om det.
    Lagad mat runt 18-tiden.
    Sovdags 19,30 

  • Anonym

    Men GUD lägg ned diskussionen huruvida kolhydrater behövs eller inte och om pasta är bra eller dåligt.
    TS familj är knappast feta pga att de äter pasta, problemet ligger på en HELT annan nivå!
    LÄS! De fikar VARJE dag mellan mellanmål och middag. EFTER middag äter barnet kräm (=sockerbomb, kan lika gärna ge en påse godis). Barnet älskar mat och godis och är konstant hungrigt och TS anser sig då vara en dålig förälder om hon inte trycker i barnet en bulle.

    My GOD, TS!! Ta ditt ansvar och låt inte ditt barn växa upp med fetma! Hon kommer bli mobbad och få dålig självkänsla,självförtroende. Allt för att du göder henne som du gör!

  • Anonym
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 15:35:31 följande:
    Ja, vi är överviktiga och det var väl det svaret du ville ha. Jag är 160 lång och väger 116 kilo och min man är 185 lång och väger 135 kilo. Ja jag vet att  det är fel och jag vet att vi måste göra nåt åt det men jag tycker inte att min dotter är så tjock som ni säger.
    Din dotter är på väg att bli som ni och det är det som förskolan och BVC försöker stoppa. I stället för att vara arg och försöka försvara dig tycker jag att du och din man ska ta tag i erat matmissbruk innan ni för vidare det till eran dotter. Det är er plikt som föräldrar att ge era barn en bra start i livet.
  • Anonym

    Med tanke på att både du och din man är överviktiga, och antagligen kanske inte riktigt har koll på vad kroppen egentligen behöver (för om ni hade det och rättade er efter detta så skulle ni ju inte vara så överviktiga), så har ni kanske inte heller koll på vad en fyraåring behöver, och vad som är normal mängd att äta. Du har fått många kloka synpunkter och råd i tråden. Lyssna på dessa!

    Tänk också på hur dotterns dagiskompisar ser ut. Är det verkligen så att hon bara är rundare om magen än dem? Hon väger ju dubbelt så mycket som många av dem antagligen gör. Ni behöver öppna ögonen. Hoppas att detta får er att se klarsynt på problemet och faktiskt ta tag i det.

  • Anonym
    Anonym (Besviken) skrev 2011-09-01 13:58:50 följande:
    Hon hade fyraårskoll förra månaden och då var hon 105 cm och vägde 31 kilo. Hon är lite rund på magen men det är ju bara för att hon äter mat och tycker om det.  Skulle ni säga att era barn inte fick bli mätta kanske????
    Vi hade 4 årskontroll förra veckan och längden var då 106 cm och vikten 19 kg. Vårt barn anses som lite knubbig så om er dotter väger 12 kg mer än vår så är det en rejäl skillnad för då är hon inte bara rund utan överviktig så jag förstår att de reagerar. Vårt barn är ett riktigt matvrak man väger inte 31 kg för det så något annorlunda gör ni tydligen.....
    Var glad att de reagerar nu så hon kan få hjälp innan hon blir retad i skolan.
  • Anonym

    Är det inte lite sak samma om förskolan gör rätt eller inte. Barnet är tydligt övervikti med ett BMI på 28,1 = fetma.Ts har tidigare vägrat ta till sig BVCs råd och vill inte acceptera att dagis försöker reglera måltiderna till något mer hälsosamt. Är det då något som gangnar flickan att man hakar sig fast vid ifall dagis gjort exakt enligt regelboken eller inte. Vill man sätta dit dagis vars tanke antagligen är att hjälpa flickan?

    Det är väl självklart att flickan ska få hjälp. Småsaker i det här fallet om vilken väg det tar precis som att det skulle vara bra för barnet ifall ts anmälde dagis eller BVC är ju bara löjligt. Den här flickan behöver få hjälp omedelbart precis som föräldrarna behöver få stöd och utbildning i närings- och kostlära!

Svar på tråden Dagis o BVC gick bakom ryggen på oss och tvingade på oss ett möte