Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur får ni ihop vardagen?

  Tor 5 jan 2012 17:46 Läst 5310 gånger Totalt 50 svar
  Anonym (varda­gsstre­ssad)
  Visa endast
  Tor 5 jan 2012 17:46

  Nästa vecka börjar jag jobba igen, efter nästan tre veckors ledighet. Tre underbara veckor, när hela familjen varit lediga och vi har bara softat runt och inte gjort något speciellt. Långa sovmorgnar, och filmmys på kvällarna. Men nu blir det till att återgå till vardagen igen, och jag tycker att det är så grymt jobbigt! När man ska hämta barn efter jobbet, stressa hem, försöka fixa middag med hungriga och trötta barn och samtidigt försöka röja lite hemma och tvätta lite osv. Och så är det väskor som ska packas till barnen, och frukt som ska med till skolan och läxor som ska göras. Vi är hemma runt 16-17 varje dag, och det känns som att det är så mycket som ska hinnas med innan sängdags. Och man ska fixa matlådor att ta med till jobbet osv. osv. osv.

  Hur gör ni för att få vardagen att fungera UTAN stress? Och hur mycket städar och grejar ni under veckan? Det känns ibland som att man jobbar ihjäl sig på helgerna när man är "ledig".

  Jag är dessutom borta långa dagar (10-15 timmar/dag).

 • Fre 6 jan 2012 00:36 #31
  Anonym (vardagsstressad) skrev 2012-01-05 23:17:34 följande:
  Kanske är jag som stressar upp mig i onödan egentligen... Dock är det vissa saker som måste göras:

  * Matlådor (jag har ingen möjlighet att köpa lunch)
  * Tvätten, vi har varken torktumlare el. torkskåp så vi måste tvätta ofta för att inte behöva hänga blöt tvätt överallt.
  * Middagen (som jag oftast fixar själv, eftersom mannen kanske inte är hemma. Är han hemma, så hjälps vi åt). Barnen dukar.

  Nej, jag måste nog skärpa mig med lite planering så man slipper stressen. Laga mer mat opå heögerna och förbereda mer. Vi hade lite lätt kaotiskt här strax före jul, och det är väl det jag minns..för att alla var trötta och ingen orkade göra nåt. Dessförinnan så flöt det på smidigt utan stress, om jag tänker efter.
  Gör dubbelt av allt du lagar och frys in! Tar inte längre tid än att göra var sin portion.
  Fundera på att annonsera efter torkskåp/torktumlare som bortskänkes?!
  Middagen kan vara nyttig och bra men lagad, uppäten och bortdiskad på 40 minuter=mycket ta det lugnt tid ;)
 • Fre 6 jan 2012 06:23 #32

  Jag jobbar 50%, annars hade vi levt så stressat... Nu hinner man både jobb och familj. På torsdagar storstädar

 • Anonym (123)
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 06:38 #33

  Jag jobbar iofs bara 75-80%.
  Men är jag ensam om att tycka att man får mer gjort hemma desto mer man jobbar?
  Är man ledig ofta så slappar man mera.
  Nu är jag ledig ca 2 dagar i veckan och det känns som att jag njuter mer av dom än när jag är ledig mera.   

 • Snöank­an
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 07:33 #34

  Det första att göra är ju att se till att det antingen finns extra matlådor i frysen efter storkok eller laga tillräckligt med mat för att få en matlåda. Att laga dubbla måltider känns ju helt vansinnigt om man tycker att eftermiddagarna är stressiga. Ta undan till matlådan innan du ställer fram middagen.

  Jag och min sambo har bra fördelning vad gäller matlagningen tycker jag. Han lagar maten och jag plockar undan. Då kan jag vara med barn eller ha det lugnt och skönt medan han lagar maten och och sedan tvärtom medan jag plockar undan (du plockar jag även undan på köksbänken efter hans "matlagningsstök").

  Sedan så har vi största sortens sop som man snabbt kan dra över golvet så att man inte behöver släpa fram dammsugaren hela tiden.

  Dammsuger gör vi ca varannan vecka och nu har vi investerat i en t´riktigt bra dammsugare och det gör verkligen skillnad både i effektivitet och trivsel (den är väldigt tyst så det blir inte lika jobbigt för öronen att dammsuga).

  Sedan så borde ni verkligen investera i ett torkskåp eller torktumlare så att ni inte behöver tvätta varje dag. Jag tvättar bara på helgerna. Har sagt till att på lördag morgon så töms tvättkorgarna, det som inte ligger i dom då blir inte tvättat förrän nästa helg.

  Vad gäller det dagliga plockandet så lägger vi nog max 15 minuter på det. Allt som behövs för att städa toaletten finns i badrummet så att den är lätt att städa på några minuter när man ändå går på toa. Har en microfibertrasa till spegeln som bara är att fukta och torka av med. 

  Det viktigaste är att inte ha för höga krav på sig. Om man inte orkar plocka bort en dag så får det väl stå till nästa dag. Och man behöver inte ha ett perfekt städat hem när man får gäster och sängen behöver inte bäddas varje dag. 

 • Anonym (det går...­)
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 07:39 #35

  jag är ensamstående med två barn och jag tycker det går bra. Vi går upp kl. 06 och klär på oss, sedan går vi iväg kl. 06:30. Lämnar dem på två olika förskolor. Åker till jobbet där jag börjar kl 07. Jobbar sedan till 16 då jag åker och hämtar dem på förskolan. Ibland slutar jag 30 minuter innan och tar en snabb tur till affären och köper lite mjölk eller nåt, annars handlar jag på lediga dagar.
  Åker hem, hämtar dem vid 16:30-tiden. Hem. De får leka lite eller kolla lite på barnprogram medan jag lagar mat. Blir dock väldigt enkel mat jämt men det är ok tycker jag så länge de får mat. De har ätit bra och varierad mat på förskolan hela dagen.

  Vi äter middag ca 17:30 och sedan leker vi en stund och kl 19 är det godnatt
  Tycker det funkar bra.

  Handla försöker jag göra på helgen och då har vi särskilda rutiner i affären så båda får hjälpa till i handlingen så det brukar gå utmärkt. Tvätta, har tvättstuga i huset, gör jag antingen när de somnat på kvällen eller tidigt på morgonen så får de vara med.

  Jag plockar undan varje kväll, diskar och sådär. Dammsuger gör jag kanske 1-2 ggr/vecka. Tvätta golvet 1 g/v. Mer varken orkar eller hinner jag. Bädda min säng gör jag varje dag, barnens blir inte riktigt varje dag men det gör inget. Barnens rum är ofta rätt stökigt men det spelar ingen roll för 5 minuter senare är det j ändå likadant

 • Kattis­05
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 08:11 #36

  Hej anonym! Jag förstår verkligen vardagsgisslet som eg. inte går ihop. Första anhalten när det gäller att lösa detta mysterium hur man ska kunna få ihop vardagen samtidigt som man ska må bra. Att dela på dom "arbetsuppgifter" som finns i hemmet dagligdags/veckovis är det första. Det ska vara självklart. Sen tror jag på en endaste lösning när det blir för mycket. Hjälp med städning i mån man själv känner nödvändigt. Hjälp med hämtning från dagis/skola, om det inte går att lösa med mor/farföräldrar så bör man kunna hitta bra barnvaktn man kan lita på som kan ordna detta på bästa sätt. Sen tror jag på barnvakt för att kunna få tid till sociala viktiga aktiviteter som kanske gäller jobb eller bara gäller socialt privatliv.  OM inte ekonomin finns för barnvakt/städning, be om den presenten när man fyller år eller jul från föräldrar, partner, släkt, vänner. Den presenten blir den bästa ever!!!

  Att se till att det finns kvalitetstid med barnen känns som nummer ett i prioritetsordning. Men glöm inte karriären, den klarar sig inte utan uppmärksamhet, båda dessa viktiga saker kräver sitt. Det ena klarar sig inte utan det andra. Av den anledningen är det så viktigt att frigöra tid genom att få hjälp med markservicen som andra faktiskt kan klara lika bra.  

  Har själv inte insett detta förrän nu när jag redan har barn som är 8 och 12. Jag önskar att jag hade sett detta i mitt liv tidigare. Detta hade gett mina barn mer av mig. Men nu är det att kämpa med följderna av lite sämre beslut i livet med barnen hittils.  

  Ta beslut när det gäller att skaffa vardagshjälp, det tror jag är kärlek till barnen på hög nivå. Hoppas att ni hittar ert sätt att lätta på trycket som alla vardagsbestyr innebär  med familj och barn.

  Lycka till med allt/Kattis          

 • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 09:24 #37

  Tack för allas inlägg! Jag orkar inte svara var och en, så jag gör ett litet allmänt inlägg här.

  1) Ang. torktumlare/torkskåp, så handlar det om vi inte har plats för det just nu (så småningom ska riktig tvättstuga byggas). Så vi får leva med tvättställningarna.
  2) Egentligen har vi ett extremt lättstädat hem. Om man inte är supernoga, så hinner man dammsuga hela huset på max 30 minuter (på den tiden hinner man även damma).
  3) Handling är inget som tar massor av tid. Jag brukar passa på att handla medans mannen hämtar barnen på skolan/dagmamman.
  4) Jag tycker att vi är ganska bra på att planera middagar, men vi har haft en period när vi varit mindre bra på att följa planeringarna.
  5) Det som stressar mig mest tror jag är att jag och min man tänker lite olika. Jag är mer noga med de där småsakerna, som att plocka undan här och var och bädda sängar osv. Och så stressar jag upp mig, när jag kommer hem. Jag älskar att plocka och städa och hålla iordning, när jag är ledig länge. Men så faller det, när jag börjar jobba och då stressar jag upp mig över att inte hinna med lika mycket. (å andra sidan, så blir det ju inte lika stökigt här när ingen är hemma)
  6) Vi har inga problem med att få barnvakter. Vi har farmor och farfar som hämtar barnen då och då, när mannen måste iväg på jobb (han reser en del i jobbet).

  Nej, jag ska nog sluta stressa och bara låta saker flyta på helt enkelt. Kanske det kommer att kännas lite enklare nu också, när ljuset kommer tillbaka. Och helt enkelt ta saker i "etapper", låta det flyta på till nästa ledighet (sportlovet).

 • Anonym (Helt värdel­öst)
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 14:16 #38

  www.familjeliv.se/Forum-4-362/m62855626.html

  jag suger på att få ihop vardagen, därför startade jag en tråd/grupp för oss ;)

  mina problem är nog snäppet värre än dina men men... med lite råd och stöd kommer vi alla bli perfekta mammor sen ;)

 • Fre 6 jan 2012 15:57 #39
  Anonym (vardagsstressad) skrev 2012-01-05 22:52:55 följande:
    fixa matlåda om det inte blev något över från middagen
  Microfärdiga frysta köperätter funkar bra. Jag lägger en på skrivbordet då jag kommer till jobbet så är den ganska tinad redan vid lunch och bara att slänga in i micron i två-tre minuter. Kompletterar med en bit bröd och en frukt.
 • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 16:51 #40
  Tow2Mater skrev 2012-01-06 15:57:34 följande:
  Microfärdiga frysta köperätter funkar bra. Jag lägger en på skrivbordet då jag kommer till jobbet så är den ganska tinad redan vid lunch och bara att slänga in i micron i två-tre minuter. Kompletterar med en bit bröd och en frukt.
  Bortsett från att vi aldrig någonsin äter färdigmat, för det är så jäkla äckligt.Skäms
 • Fre 6 jan 2012 16:58 #41
  Anonym (vardagsstressad) skrev 2012-01-06 16:51:30 följande:
  Bortsett från att vi aldrig någonsin äter färdigmat, för det är så jäkla äckligt.Skäms
  Nar provade du en färdigrätt sist? Utbudet har blivit helt ok med åren. Men om ni alltid har tid och ork att göra egen mat, ok. ;)
 • Fre 6 jan 2012 17:18 #42

  Jag vet lite hur du känner dig TS och jag tror att det mest sitter i huvudet jag stressar också upp mig över saker som 'måste' göras. Tyckte någon innan hade ett bra råd med att fokusera på det du har gjort istället.

  Vi har som du heller inte torktumlare eller torkskåp men det är inget problem tycker jag. Jag tvättar väl 2maskiner i veckan. Vi har som tur är inga kläder som färgar så jag sorterar aldrig och dessutom använder ingen av oss kläder som behöver strykas. Sen skiter jag i om rena kläder ligger på hög huvudsaken att jag vet var de är, sortera tvätt görs när vi känner för det

  Det jobbigaste just nu för mig är att jag har en dag ledig i veckan och har lite för stora krav på mig själv vad som måste göras den dagen. Självklart ska barnen vara prio ett men det finns också så mycket annat som måste göras. Städa, tvätta, handla mm mm. Jag har totalt sänkt mina krav på min måsten nu faktiskt, hinns det inte dammsuga så hinns det inte

  En annan grej som gör vardagen jobbig är om barnen som mitt yngsta är i trotsen, han är en gudomligt glad pojke hela dagen (får jag höra) sen är det som att han har hållt all 'jävlighet' inne tills jag kommer och så tar han ut det på mig

  Maten får bli enkel på vardagar sen äter vi bättre/roligare till helgen

 • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 18:16 #43
  Tow2Mater skrev 2012-01-06 16:58:25 följande:
  Nar provade du en färdigrätt sist? Utbudet har blivit helt ok med åren. Men om ni alltid har tid och ork att göra egen mat, ok. ;)
  Att de innehåller massa onödiga tillsatser och annat tjafs har inte ändrats nämnvärt. Hemlagad mat är ju betydligt bättre och godare. Det är värt de där minutrarna som det tar (oftast så blir det ju mat kvar från middagen, så man behöver inte stå och laga extra varje dag). Findus löser inte min "vardagsstress" helt enkelt.
 • Anonym (tvärt­om)
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 18:56 #44

  Jag känner att jag har för mycket fritid ...hrmmm borde göra nån nytta den tiden känner jag.
  Har 2 barn 8 år och 10 år. Jobbar oregelbundet så när jag jobbar kvällar har jag hela dagen ensam då de är i skolan. Jag hinner springa 3 ggr i v och gå på pass 3 ggr på gymmet, fika med vänner och laga bra mat och kan storhandla själv, Barnen är så stora så de även klarar sig själva om jag drar till gymmet en timma. Dessutom går de själva till och hem från fritids varje dag!
  Läxor fixas ett par timmar på helgen så slipper vi tänka på det under veckan. Varannan helg är barnen hos sin pappa så då går jag ut och dansar och städar av lite,
  3 dagar i v slutar jag tidigt så då kan de ta med vänner hem eller gå på bio eller badhuset.

  Konstigt nog känner jag att jag har för mycket egentid så jag känner mig lite ensam..
  Aldrig blir man nöjd liksom ..men jag ska inte klaga tänker jag nu när jag läser hur andra har det...

 • Anonym (varda­gsstre­ssad) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 6 jan 2012 19:05 #45
  Konstigt nog känner jag att jag har för mycket egentid så jag känner mig lite ensam..
  Aldrig blir man nöjd liksom ..men jag ska inte klaga tänker jag nu när jag läser hur andra har det...
  Fast andras stress blir inte mindre om du klagar över för mycket egentid.FlörtSkrattande Ibland kan jag dock känna lite avundsjuka på människor som har någon ledig vardag då och då. För det känns som att man kanske skulle hinna med lite mer då. Men samtidigt så är jag ju nöjd över mitt jobb ändå, och att vara ledig på helger etc.
 • slinky­wookie
  Visa endast
  Lör 7 jan 2012 07:57 #46

  Enkelt. Genom att inte skaffa barn minskar vardags-stressen med ett jattelass!{#emotions_dlg.flower}

 • Lör 7 jan 2012 08:26 #47

  Vi har bara ett barn och jobbar heltid båda två.
  Ibland kör det ihop sig med kvällen om båda har jobbaktiviteter eller en reser eller båda, då har vi löst det så att mormor kan komma eller eventuellt en väninna hämtar på dagis och lagar middag. Vi ska på måndag prova att låta en av tjejerna från förskolan ta med barnet hem eftersom jag inte kan komma ifrån innan 7. Om det fungerar bra kommer vi nog köra den varianten mer....

  Vi har städhjälp var- eller varannan vecka allt eftersom det behövs. Det är väl den bästa investeringen vi gjort i det sista. Att komma hem på fredag till ett nystädat hus är det bästa som finns! De byter också alla lakan.

  Vi lagar enkel, snabb mat under veckorna som är så barnvänlig som möjligt då sonen är rätt petig.... Till denna menyn veckohandlas det! På helgerna slår vi ut håret i köket och lagar "vuxenmat".

  Om det inte blir någon matlåda till övers så tar jag med smörgåsmat och pålägg... eller eventuellt går ut och äter.
  Det händer också att jag tar med en djupfryst paj eller så... Tycker de är helt ok mat!

  Vi hade aldrig överlevt utan torktumlare, i vårt nästa hem ska det lätt ingå en stor tvättstuga...... Det står typ högst på önskelistan...... sjuka människa som man förvandlats till som mamma!

 • Anonym (Jonna­)
  Visa endast
  Tor 24 sep 2020 19:04 #48

  Några föräldrar i min sons klass introducerade oss till Allies (www.allies.app), en sorts WhatsApp med kalender. Den kanske inte lagar och fryser in lunch, men den samlar alla bsrnens kalendrar, kontakter och chattrådar på ett enda srälle och det är LJUVLIGT att slippe leta överallr efter träningar, läxor och matcher.

 • Anonym (Jonna­)
  Visa endast
  Tor 24 sep 2020 19:42 #49

  HEj!

  Vi blev inbjudna att vara med i en grupp i Allies (www.allies.app) av några föräldrar på vår dotters klass. Den lagar inte mat eller fryser in den, men det är som WhatsApp fast med en kalender och det är LJUVLIGT att ha barnens alla datum, kontakter till föräldrar och lärare och chattar på ett enda ställe. Vi har skola, fritids och älsta sonens fotbollslag i Allies och det hjälper iallafall våran varag väldigt mycket!

  (försökte svara i mobilen förut men det blev fel, förlåt om det blir dubbelpost!!!!)

 • Anonym (Gilli­s)
  Visa endast
  Tor 24 sep 2020 19:47 #50

  Jag arbetar hemifrån, sonen har en läxa i veckan och fyra aktiviteter på fritiden (inget fritids, skoldagar mellan 8-14 varje dag).

  får det verkligen att rulla på. Ensamstående till på köpet.

  Jag arbetar samma tider som sonen är i skolan.

  Avskyr ledighet med avbrott från rutinerna.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll