• Anonym (Far)

    Sonens skola är inte klok!!!

    ÅÅH, Jag blir så förbannad!! 
    För 3 år sedan började sonen en ny skola som han trivdes superbra på under första året (7an). Han trivdes med lärarna och de hade ett bra schema.

    Inför 8an förändrades allt totalt och sedan dess har han knappt orkat gå till skolan!!
    Hans favoritlärare byttes ut med en kärring som inte ens lärarna står ut med! Det har både sonen och hans klassföreståndare berättat. Under årskurs 8 bytte han lärare 3 gånger i matte, 2 gånger i fysik, en gång i kemi och en gång i svenska. Under bara ett år... 

    Han har alltid varit en duktig elev och skrivit minst VG på alla prov och betygen har bara bestått av VG och MVG. 
    Sen den där "kärringen" kom in som svenskalärare så har han bara fått IG. I kemi skrev han ett prov som han fick IG i också. När han gjorde omprov fick han göra det med en lärare från en annan klass och då fick han VG. Visst låter det normalt? NEJ. Sonen sa att han inte hade pluggat inför omprovet utan skrev exakt samma sak så jag for upp på skolan för att kolla och vad ser jag? Jo båda proven är kopior på varandra ! men på omprovet där han hade en annan lärare fick han VG??

    Jag har bara trott att det varit vanliga klagomål från en skoltrött kille men jag förstod att han inte kunde ljuga eftersom han alltid har haft så mycket energi, älskat skolan och klarat höga betyg. Därför följde jag med honom på skolan igår och idag före lunch. Frågade elever och lärare hur skolan var och ALDRIG har jag varit på en skola där till och med lärarna vill skolka från lektionerna!! 

    Jag blev grymt chockad över hela skolan.. Elever skolkar, Slänger skräp överallt, Eldar på skolans material, slåss, skriker och är allmänt JOBBIGA. Lärarna försvann från lektionerna lite då och då och ALLA fick vänta minst 10 minuter för att få hjälp. Ingen visste vad dom skulle göra pga dålig information från lärare. 

    Idrotten var kaos. Väggarna var trasiga och material saknades. En stackars tjej fick en boll i huvudet och enligt en elev var det hennes fel för dom hade sååå rätt att spela fotboll under genomgången. Läraren märkte ingenting. Tjejernas omklädningsrum hade ett stort fönster så man kunde se rakt in. När jag frågade tjejerna hur dom gör så berättade dom att dom köar för att använda ett av de 3 omklädningshytterna. En klass med ca 15 flickor.. Ibland hade dom till och med idrott samtidigt som en annan klass dvs ca 30 flickor som turas om på 3 bås?! 

    Svenskaläraren ("kärringen") var den värsta jag träffat! Hon passar inte som lärare!! För det första så använde hon ord som inte ens jag (40 år) förstod. För det andra så ville hon inte hjälpa eleverna. När de frågade henne om hjälp så gick hon därifrån utan att hjälpa eller så hjälpte hon dem med allt UTOM det de sa att de ville ha hjälp med. Sonen la upp sin mobil på bordet och efter ett tag börjar hon skrika på honom om att "Den där knappluren (telefonen) ska ligga i skåpet eller fickan. Hur har man samvete att skrika på någon annans barn när barnets förälder är närvarande?? Hon tog av han mobiltelefonen och låste in den. Tydligen gör hon så varje lektion. Hon har även tappat bort hans prov och läxor vilket lett till att han har IG som betyg. Vad jag tycker var konstigt var att hon sa ingenting där 2 av flickorna i klassen PRATADE i telefon, 1 av flickorna smsade och 3andra killar spelade på sina mobiler? Jag ifrågasatte detta och hon sa "Det har inte du med att göra för det är min lektion och jag bestämmer här! Ska din son hålla på med den där får han gå ut". Jag sa "Han rörde den ju inte ens" och hon svarar " Galna människor som köper mobiler till sina snorungar" och gick. 

    Nu har jag några frågor.
    Är de flesta skolor såhär?
    Finns det någon lag på att lärare verkligen får ta av eleverna mobilerna? 
    Är det rätt att en elev ska få IG av en lärare för att hon uppenbarligen inte "gillar" honom? 
    Kan man på något vis få henne att sluta på skolan? (Klassföreståndaren sa att dom har försökt men pga brist på lärare så måste dom ha kvar henne. Sjukt att till och med andra lärare reagerar och vill få henne att sluta.) 
    Kan man anmäla skolan/lärare pga att de gett olika betyg? Läraren påstår att sonen verkligen skrev IG men den andra läraren påstår att han har vg och konstigt vore det väl annars då han alltid haft vg i kemi. (Kemiproven var som sagt KOPIOR men ändå IG-VG) 

    Jag vill ändå klarlägga att det ÄR lärarna det är fel på.
    - Sonen haft MVG i svenska innan han fick ny lärare och då sjönk betyget till IG.
    - På föräldramöte kom vi fram till att: I sonens klass har 7 elever IG och innan hade dessa VG. 11 elever har G och dessa hade VG. 3 elever har MVG och dessa hade G. (Lärarens kommentar var att de KÄMPAR, dock lämnar de in alla uppgifter ca 1-2 veckor efter utsatt tid och de skriver sämre uppsatser än de RIKTIGA VG/MVG eleverna.
    - Sonen har mvg i idrott men läraren struntar i att halva klassen springer omkring och gör något annat.
    - Sonen hade VG i kemi men fick IG på första provet efter de bytt lärare. När han skrev provet med en tredje lärare fick han VG. Två lärare ger han vg, en påstår att han har ig.
    - 4 elever har bytt skola under dessa 3 år för att de inte stått ut med skolan och lärarna.
    - 6 lärare har sagt upp sig pga brist i skolan.
    - Kan ge tusen anledningar men anser inte att det är någon mening då jag egentligen bara vill ha svar på frågorna. 

  • Svar på tråden Sonens skola är inte klok!!!
  • Strangers with candy
    Jojile skrev 2012-01-26 11:54:46 följande:
    Jag tillhör den grupp av människor som anser att bägaren aldrig får rinna över om man arbetar som lärare. precis som den aldrig får rinna över när man är förskolepedagog, polis, väktare, busschaufför eller vad som. Man kan alltid påpeka att man blir illa behandlad och därför inte vill fortsätta diskussionen (nu menar jag med föräldrar) och sedan vända sig och gå.

    Och ja, det är legitimt att klaga på en lärare. Som du själv skrev så är det människor, vilket bidrar till mänskliga fel. Men skillnaden i det är att en lärare är en vuxen människa som utövar sin yrkesroll, medan en elev är just det, en elev. Ett barn. Därför får man inte klaga på eleven. Och tittar på dem på fel sätt? Antar att det var en skum formulering, annars så ja. En elev blir nog kränkt om en lärare tittar på dem på fel sätt.
    Haha, nu förstår jag hur man kunde tolka titta på "fel sätt", det var INTE så jag menade. Det jag menade var ungefär så här:

    Läraren: Nä, nu får ni faktiskt vara tysta annars kommer genomgången att ta jättelång tid!
    Elev: Varför tittar du på MIG?!
    Läraren: Det var inte meningen att titta på just dig, nu råkade det bli så, ni får gärna vara tysta allihop!
    Eleven: Du ska ALLTID skylla på mig!
    Läraren: Eeeh, va?

    En ganska vanlig konversation. Varpå eleven är sur resten av lektionen och hotar med att gå till rektorn och klaga.  

    Jag tycker fortfarande att man ska tänka till en extra gång innan man som förälder eller elev häver ur sig otrevligheter mot en lärare. Precis som en lärare bör tänka till innan han eller hon öppnar munnen över huvud taget, det blir väldigt lätt fel. Jag vet inte vad du menar med att låta bägaren rinna över, men jag tänkte på ganska oskyldiga saker, inte att man kallar en elev dum i huvudet eller slår till någon. Mer att man inte är supertrevlig jämt och ständigt. Jag kan ärligt säga att jag aldrig sagt något olämpligt till vare sig en elev eller förälder, men det finns säkerligen föräldrar och elever som tycker att jag är helt dum i huvudet av en eller annan anledning. En förälder var riktigt arg på mig för att jag "jämt ställde in mina lektioner", det var bara det att jag aldrig ställt in någon lektion utan hennes lilla ängel hade tagit sig sovmorgon ett antal gånger på eget bevåg. Då skällde hon ut mig för att jag inte berättat för hennes sötnos att vi skulle ha lektioner som vanligt. Då hade jag lust att fråga om hon hade alla hästar i hagen, men det gjorde jag inte. Liknande saker händer hela tiden. En elev blev jättearg på mig härom dagen för att jag gav dem ett tips på vad de skulle titta extra noga på inför provet de skulle ha ett par dagar senare. Varför hon blev arg? För att hon tyckte att jag kunde gett henne tipset en dag tidigare - hon hade redan (?) börjat plugga och nu kanske hon läst något onödigt (?). Förlåt att jag gav er ett tips liksom. Jag blir fan galen inombords ibland, någon gång kommer jag absolut att säga något lite småsyrligt tillbaka, det kan jag lova. 
  • Emeli
    Anonym (Far) skrev 2012-01-26 08:24:10 följande:
    Jag skrev i ett tidigare inlägg att hon brukar ta den redan när han går in. 
    Några ljuger och säger att de inte har någon telefon men min son och mer än hälften av klassen brukar lämna. De som ljuger kan använda telefonen utan att bli av med den.

    Läs mina tidigare inlägg så ser du att jag redan svarat på det där. Och vad spelar det för roll?
    Det var inte det som tråden handlade om!

    Det är kommunal skola
     
    Varför är du så snorkig? Jag svarade på ett av dina tidigare inlägg.
  • Anonym (Far)
    Anonym skrev 2012-01-26 11:35:18 följande:
    Tänk på att det är synd om alla lärare som kastat bort 7år av sitt liv på att plugga för att sen inse att deras jobb suger & ger dom en skitlön.
    Så istället för att vara arg på att hon inte sköter sitt jobb rätt så ska jag tycka synd om henne för att hon är tvungen att jobba som lärare och inte trivs med det? Det är lärarnas eget fel om dom inte trivs.

    Så om jag är snickare, Då kan jag göra skitprodukter till mina kunder men ändå ta samma betalt. 
    Det är ju inte mitt fel att jag inte trivs med jobbet och har kastat bort till för att bli snickare.. 
  • Anonym (Far)
    cloudberry79 skrev 2012-01-26 14:09:27 följande:
    Nu orkar jag inte bläddra tillbaka, men VARFÖR skulle det vara synd om eleven som får det betyg hen förtjänar när en ny lärare kommer? Alltså, det är jättesvårt som lärare att stå emot föräldrar och rektorer som pressar på att eleven ska ha godkänt betyg, eller behålla ett oförtjänt VG/MVG. När eleven kommer till gymnasiet är det en REN OTJÄNST att ha godkänt i ett ämne där man inte klarat målen! Har man godkänt har man inte rätt att läsa på grundskolenivå längre, det betyder att man måste klara ämnena på gymnasienivå utan någon hjälp med grundkunskaperna. Jag anser att grundskolan hellre ska sätta streck än godkänt om eleven inte uppnår alla målen, men se till att göra ALLT för att eleven ska nå så många mål som möjligt! 
    Men då får du gärna gå tillbaka så du ser att du missuppfattade mig! Jag skrev att det är synd om eleven när den får det betyg den förtjänar (pga ny lärare) för att eleven INTE har blivit meddelad om det. 

    Det är alltså synd om eleven som inte har haft chansen att jobba för ett högre betyg då tidigare lärare satt "fel" betyg, och eleven ska behöva stressa ihjäl sig på 6 månader för att komma dit h*n trodde att h*n var. Pga att en lärare var taskig och saknade kunskaper för att sätta rätt betyg. Det är alltså synd om eleven för att eleven inte blivit meddelad vilket betyg han egentligen har. 
    Anonym (svensklärare) skrev 2012-01-26 15:42:08 följande:
    Hmmm, ... MVG i svenska? Hoppas ditt sätt att behandla svenska språket höll en högre standard i dina skolarbeten än i ovanstående inlägg.
    Snälla du... Du behöver inte kommentera om du ska klanka ner på andra! 
    Det är inget skolarbete vi skriver här okej? Om du anser att man ska skriva skolarbeten på FL så visst, gör det DU. Glöm inte heller att använda måååånga adjektiv och beskriv hur omgivningen ser ut medan du skriver!
    Emeli skrev 2012-01-26 15:45:08 följande:
    Varför är du så snorkig? Jag svarade på ett av dina tidigare inlägg.
    Men hur som helst så har inte det med tråden att göra och jag hade skrivit det redan. 
    Kanske jag måste förklara hur många sidor kemiprovet var och vad eleverna med mobiltelefonerna hette för att du ska tro på mig?
  • Sven Erik Johansson
    Anonym (Far) skrev 2012-01-26 15:49:04 följande:
    Så istället för att vara arg på att hon inte sköter sitt jobb rätt så ska jag tycka synd om henne för att hon är tvungen att jobba som lärare och inte trivs med det? Det är lärarnas eget fel om dom inte trivs.

    Så om jag är snickare, Då kan jag göra skitprodukter till mina kunder men ändå ta samma betalt. 
    Det är ju inte mitt fel att jag inte trivs med jobbet och har kastat bort till för att bli snickare.. 
    Det kan ju råda delade meningar om vad som är att sköta sitt jobb. Vad gäller betygsättning så råder betygsinflation. Jag vet inte hur det är gällande din son , men jag vet att det sätts alldeles för generösa betyg i svenska skolor och det är att göra elever en björntjänst.

    Den populäraste läraren är inte nödvändigtvis den bästa. Jag är förresten själv lärare och civilingenjör.
  • Sven Erik Johansson

    Ibland är det så att elever i efterhand uppskattar lärare som inte var så populära men på vilkas lektioner de verkligen lärde sig något.

  • Aled
    Anonym (lärare) skrev 2012-01-26 10:09:48 följande:
    Grundskolan skulle verkligen behöva se över betygsättningen i vissa fall. Jag är gymnasielärare i bland annat franska och får varje år ta emot elever som grundskolan belönat med både VG och MVG men som knappt kan bilda en mening på franska.
    Det här är knivigt. Och intressant . Jag jobbar på högstadiet (fast är eg gymnasielärare) och vi pratar en del om ungefär detta du beskriver. Det händer kanske inte väldigt ofta, men iaf titt som tätt, att vi förvånas över hur elever fått otroligt bra omdömen på låg- och mellanstadiet och sedan på högstadiet inte alls visar lika bra resultat. Andra har låga omdömen enligt överlämningen från grundskolan, men klarar sig mycket bra på högstadiet. Så har vi dem som du beskriver, samt sådana elever som knappt klarar grundskolan men som kommer till gymnasiet och vips får betyg i matte fast de i 9:an knappt kunde addition och subtraktion.

    Var för någon månad sedan på en föreläsning av danska forskare som presenterade sin pilotstudie om språkundervisnings betydelse i alla ämnen (och inte bara i modersmål, moderna språk etc) och övergången mellan grundskola och gymnasie. Man kan inte säga att det finns en jämn övergång i tex skrivande, då man kan premiera (som exempel) analyserande skrivning i kemi på gymnasiet och beskrivande på grundskolan.
  • Sven Erik Johansson

    Jag underkände 13 elever i en klass i en kurs i juni. Kunskapskraven MÅSTE upprätthållas. Man kan inte få godkänt bara för man är närvarande.

  • Anonym (Far)
    Sven Erik Johansson skrev 2012-01-26 18:19:13 följande:
    Jag underkände 13 elever i en klass i en kurs i juni. Kunskapskraven MÅSTE upprätthållas. Man kan inte få godkänt bara för man är närvarande.
    Fast om du underkände 13 elever i bara EN klass så är det ju något allvarligt fel???
Svar på tråden Sonens skola är inte klok!!!