• Anonym

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Anonym (^^) skrev 2012-05-10 01:51:10 följande:
    Om vi sänker skatten får du högre lön/bidrag = mer pengar att röra dig med. indirekt blir det då en löneförhöjning för alla samtidigt som det skapar valfrihet hur och på vad man vill spendera sina pengar.   

    Varför ska man sänka andras löner? Missunnar du andra människor pengar? Ju mer pengar mäniskor människor konsumerar desto mer skatt får vi ju in. Det vi måste göra är att öka konsumtionen, sänka de högsta skatterna för att behålla de stora företagen (deras pengar) inom landet.

    En kroniskt sjuk utförsäkrad ensamstående mamma kan mycket väl hjälpas genom samtal och en ordentlig utredning. Behöver hon skuldsanering? Hur ser hennes ekonomi och behov ut? Får hon ut de bidrag hon har rätt till? Finns det någon slags sysslesättning hon kan/orkar göra om så bara för någon timma om dagen? Vilken rehabilitering behövs för att hon ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden? Hur ser behovet ut gällande hennes barn? Behöver hon avlastning? Behöver hon psykologiskt stöd?

    Den lilla ökning jag förespråkar ligger på cirka 400 kronor per frikort (alla barn inom samma familj går ju under samma kort) så jag kan tyvärr inte föreställa mig den skräckpropaganda du sprider.
    Men vänta nu, en kroniskt sjuk mamma, det är ju mig du pratar om.

    Jag har sjukpension så jag är inte utförsäkrad, men om du sänker skatterna så måste pengarna tas nånstans.
    Och dom som det tas från är såna som jag, sjuka, arbetslösa osv, dom svaga grupperna är det som får betala skattesänkningen för dom som har pengar.
    Så då vill du ge mig råd, bra gör det.

    Ge mig råd om hur jag ska kunna gå till läkaren när inga pengar finns till det, för att jag har för låg inkomst, inte för att jag inte kan sköta min ekonomi.
    Utan för att jag ligger under existensminimum och pengarna jag ändå har måste gå till hyra, mat och räkningar.
    Så vad gör jag när jag blir sjuk, när jag får en lunginflammation till som hotar mina lungor och i förlängningen mitt liv om jag inte får antibiotika.
    Vad gör jag då?

    Nu väntar jag på ditt råd.           
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-05-10 02:05:15 följande:
    Det jag ser som det övergripande problemet är att stora delar av sjukvården i Sverige är katastrofalt dåligt organiserad. Skulle sjukvården i Sverige varit ett företag i näringslivet skulle den ha gått i konkurs för länge sedan. Det finns väldigt lite fokus på kunden (patienten) och ingen som helst uppföljning. Läkare, Sjuksköterskor och andra lider under usla rutiner och noll samordning. Innan jag blev "kund" i sjukvårdssystemet trodde jag att vi hade en bra och fungerande sjukvård - men får du en allvarlig sjukdom så gäller det fasen att du är stark och frisk för att orka kräva den vård du betalat i femtio år för skattemässigt - för annars fungerar inte på långa vägar.

    Jag har alltid varit socialist, trott på lika rättigheter men de fem senaste årens sjukdom har fått mig att tänka om för om sjukvården ska vara så usel som den är så tror jag mer på privatiserad vård, där en bieffekt är att sjuksköterskor personligen kan förhandla om sin lön - Gör han/hon ett bra jobb, uppskattas av kunderna (dvs patienten)  så stiger lönen snabbt för då behövs de- om inte, så ja då blir det en rätt usel lön framöver om de ens får behålla sitt jobb. Samma gäller för läkare, uskor och andra.

    Så, självklart ska sjuksköterskor få en anständig lön (har träffat flera som har bra mycket mer koll än läkarna) men problemet ligger inte i arbetsuppgifter eller titlar, utan hos ett sönderfallande system. Det är min åsikt.

    Mvh
    "Den som hellre åker till Cuba, Polen, Italien eller vart som förutom Sverige för att få vård"
    Jag håller med dig om att svensk sjukvård suger.
    Men däremot tror jag att privatisera den skulle bara göra den värre.
    Precis som nån skrev, när det finns ett vinstintresse då är det det som blir styrande, inte omsorgen om patienterna.
    Nej, jag tror att det enda sättet att gå är att ge mer resurser till sjukvården, uppgradera den.
    För att kunna göra det måste vi höja skatterna.
    För att en politiker ens ska våga andas det så måste inställningen till skatter och solidaritet också uppgraderas.
    Då måste det bli ett slut på den här egovågen av mig, mig och så mig, som råder idag.
    Då måste vi lära oss tänka lite större än så.
    Innan dess kommer ingen politiker som pratar om höjda skatter ha en chans att bli vald.

    Men förr eller senare kommer alla att på något sätt få känna av effekterna av att dra ner på vår välfärd och trygghet på det här sättet, när det drabbar oss själva eller nån vi älskar, då kommer vi förstå.           
  • Anonym

    Det är väl klart att många är värda sina höga löner, att det finns många yrkesgrupper som förtjänar höga löner, men måste det ena utesluta det andra?

    Varför ska några yrkesgrupper stå tillbaka för att andra ska ha massor?

    För övrigt så kan jag berätta att min syrra jobbar på Ica. Ansvarig för fruktdisken. Gissa vem av hon och jag som tjänar mest?

  • Anonym

    Jag har gått två terminer på sjuksköterskeprogrammet och jag kan säga att det stämmer inte alls att sjuksköterskan inte har medicinskt ansvar för patienten, man är omvårdnadsansvarig med allt vad det innebär i form av att ge mediciner, övervakning, rapportering, dokumentation, anhörigkontakt, läkaren kommer på många avd. in bara under ronden. Så det är ofta sjuksköterskorna som är ledande på arbetsplatsen, det är ingen tillfällighet att det ingår ledarskap och pedagogik under utbildningen.

    Visst är det sant att man vet lönen när man söker utbildningen men betyder det att den är rätt o alltid måste ligga på den undernivån??

  • Anonym

    Säg att kravet på 24,000 går igenom, vilken löneökning hade ni tänkt er efter det per år? 

  • Anonym

    Jag anser att det är fel att begära 24,000 i ingångslön som oerfaren sjuksyster. Däremot borde de ha en vettig löneökning som också ger resultat i vidareutbildningar. 

  • Anonym
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 17:15:06 följande:
    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?
    Vet du vad? så mycket ansvar som de faktiskt så är dem värda enormt mycket högre lön, detsamma gäller ALLA som har ett jobb som gör att det här landet flyter som tex kommunanställa - hur skulle det bli om alla dagis, skolor odyl gick i strejk så folk inte kunde lämna sina barn där när de ska till jobbet? Vilka skulle komma och slamsuga osv osv osv osv? Så JO, dem är värd högre lön
  • Anonym
    Sixxty skrev 2012-05-10 11:15:31 följande:
    Kanonidé att föreslå arbetsplats byte. Det är nämligen precis det som händer vilket i sin tur innebär att det på sjukhusens avdelningar bara finns nya sjuksköterskor därför att de erfarna bytt arbetsplats. Verkligen patientsäkert.
    Om det inte är säkert för patienterna, hur förklarar du då ett krav på 24,000 i ingångslön? Som är mer än många erfarna har. Så en ny är så pass osäker i sin yrkesroll att det är farligt för patienterna, men ska ändå ha mer i lön än den erfarna? 
  • Anonym

    Jag blir uppriktigt förbannad när jag läser ditt inlägg TS. Du vet uppenbarligen inte vad det innebär att vara ssk och du skriver att vi inte tål kritik! Såklart att vi inte tål kritik som inte är befogad!! 

      Du verkar ha en helt vriden bild av vad en ssk gör om dagarna. Vi förväntas att hålla i alla trådar omkring patienten. det händer till som tätt att läkarens ordinationer är felaktiga och vi måste veta och förstå att det inte är rimliga ordinationer. Vi gör väldigt många åtgärder utan en läkarens ordination och gör bedömnringar. Läkarna kommer och rondar, ser patienten någon minut och ordinerar läkemdel etc. och vi arbetar med patienterna och utför alla åtgärder och förebygger komplikationer med vår kunskap och det är inte så bara. Åtgärderna handlar verkligen inte bara om att ge mediciner, och medicinka åtgärder liksom psykologiskt stöd som inte läkarna har tid med. På helger när jourläkare går på avdelningarna och rondar förväntas det av oss sskor att vi ska veta själva vad som ska ordineras. Vi får väldigt ofta frågor om vad och hur läkemel ska ordineras pga läkarnas bristande kunskaper som vi inte alls får betalt för. Vår kunskap syn inte och värdesätts inte därefter!!!

       

  • Anonym

    Jag förstår inte riktigt varför mina kollegor blir provocerade av hyrpersonal, individuell löneförhandling och konkurrens mellan arbetsplatser. Så fungerar det privata arbetslivet. Vill vi att lönerna ska matchas bör vi också vara effektivt organiserade och ta eget ansvar för vår kompetensutveckling, som sedan ger löneökning.

Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!