• lövet2

    Är 5mm barnmisshandel?

    Tja, om man kör metoden strikt efter Eckerbergs original, så är det nog ett gränsfall. Där ingår
    att inte stanna hos babyn fast den gråter
    att inte röra babyn utan bara säga godnatt varje gång man tittar in (var 5:e minut)
    att fortsätta hur mycket babyn än skriker
    att torka av babyn och lägga tillbaka den om den skriker tills den kräks
    att inte byta en blöt blöja om babyn vaknar på natten
    att inte trösta vid mardrömmar

    Hur kan då en vanlig förälder genomföra en sådan metod? Jo, det är för att de inte ser likadant på saken som jag och andra motståndare gör. Så olika man kan se på saker ....

    Många babysar vill somna hos mamma el pappa. De vaknar också en el flera gånger på natten. Föräldrarna tycker det är värt flera kvällars och nätters skrik för att genomföra 5-min-metoden. Beror det på
    A) att barnen i längden mår bäst av att somna själv i sin säng, och att ha utvilade föräldrar?
    B) att föräldrarna inte kan acceptera att babysars sovtider och sovvanor är annorlunda än vuxnas, och därför till varje pris ska tvinga dem till saker de inte är mogna för?

    En väl genomförd kampanj leder till att barnen somnar tyst och stillsamt i sin säng. Om de vaknar på natten somnar de om själva så småningom. Beror det på
    A) att de lärt sig somna, och att de börjat älska sin säng?
    B) att de insett att föräldrarna inte bryr sig om när de är ledsna, och inte kommer hur mycket de än gråter?

    Flera anhängare rapporterar att barnen inte längre hojtar på morgonen och vill bli upplyfta ur sängen när de vaknar. I stället ligger de tyst och stilla i sängen tills någon kommer. Beror det på
    A) att de vill ligga kvar och mysa, därför att de tycker så mycket om sin säng?
    B) att de har gett upp och vet att föräldrarna har makten att låta dem ligga kvar där oberoende av hur mycket barnen ropar?

    Så sorgligt att så många behandlas så illa ....

  • Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?
  • Melly

    Ja om man följer metoden så exakt som du skriver TS så tycker jag det är en sorts misshandel. Jag svarar B på alla dina frågor.

  • lakristrollet

    I informationshäftet om 5MM står det också att man ska se till att barnet är ordentligt trött innan man lägger det. Vi körde HELT enligt metoden när vår äldsta skulle "lära sig att somna själv". Första kvällen var hon ledsen i ett par minuter och somnade gott efter 12 minuter. Därefter har läggandet, med undantag för vissa stökiga perioder, fungerat bra. Det är snart ett år sedan vi "genomförde" detta hemska...

    Min uppfattning är att det är bra att läsa in sig på flera olika "metoder" eller diskutera igenom hur man ska lösa olika saker i sin familj (läggandet bara en sak). Men beroende på vilken grundinställning man har till exv 5MM så läser man informationen med en viss förutfattad mening. Tycker man redan innan att det är en "hemsk" metod, så är det klart att man bara ser det skrivna som ett bevis på att man från början hade rätt. Väljer man däremot att förutsättningslöst läsa in sig på olika metoder och kanske plocka godbitarna från dem, så kanske man förhoppningsvis hittar en metod man är nöjd med. Eller?

    Ber om ursäkt att meningarna kanske är klumpigt formulerade, men "lillasyster" vill vara med och "prata" och jag kan inte låta bli att bli distraheras av hennes gurglande.

  • lakristrollet

    Vill bara tillägga att bara för att man kört 5MM, så har man defintivt inga lugna mornar, då barnet ligger lugnt och stilla i sin säng och väntar på att bli upplockat... Men jag lovar att jag ofta önskat att det vore så... (Inte för att hon skulle ha givit upp eller inte känner sig trygg förstås).

  • kultingen

    Jag håller på suzolina!

    Jag kör åxå en egen variant! Klart man måste trösta å finnas tillhands om barnet verkligen behöver det!

  • LinaP

    Pyff: Jag håller med dig om att man inte ska uttala sig nedlåtande mot andra föräldrar. Och att göra så som suzolina skriver är ju ingen fara. Men inte byta blöja? Bara torka kräket och lägga tillbaka barnet? Jag tycker det låter hemskt... GÖR folk verkligen så här?

    Sen har ju det du skriver om lövets 2-åriga dotter i affären ingenting med detta att göra! Vi kan väl försöka undvika personangrepp!

  • LinaP

    Pyff: Och jag tycker lika illa om personangrepp var de än skrivs och vem som än skriver dem...
    Skönt att höra att de flesta inte gör på detta sättet!

  • lakristrollet

    Det är väl dessutom en väsentlig skillnad NÄR man introducerar 5MM? Det är ju en stor skillnad på en fyramånadersbebis och en 9-månaders.

    Vi hade inga problem med läggandet fram tills storasyster var 7/8 månader. Hon hade lugnt somnat bredvid oss i sängen alternativt i sin egen spjälsäng. Vi väntade dock att göra något åt röriga kvällar tills dess att hon var drygt 9 månader och vi märkte att hon blivit tryggare igen efter en enorm mammighetsperiod.

    När man läser vissa inlägg på denna tråden tycks det som om många utgår från att bara för att man kör 5MM så låter man sina barn vråla timme ut och timme in. Så måste det verkligen inte gå till! Ett riktigt trött och tryggt barn kan faktiskt somna gott efter att bara ha lagts i sin säng - utan skrik. Jag tycker såhär ett år efter 5MM att det känns skönt att ha den vetskapen med sig att storasyster somnar efter max 1-2 minuter även om hon är ledsen. Jag vet att vi kan gå och lägga henne i sin resesäng, där hon somnar tryggt även om vi är borta.

    Jag vet inte hur det är med er, men jag vill inte ha ett småbarn (observera, inte bebis) som är uppe hur länge det vill. Jag vill inte ägna hela kvällen åt att läsa saga efter saga. Jag vill inte att en av oss föräldrar ska vara nattningsansvarig timme ut och timme in i flera år. Jag vill ge mina barn möjlighet att tryggt kunna somna själva och att de på natten när de vaknar ska ha fått möjligheten att känna igen sig i sin "nattmiljö" och att de då ska kunna somna om och vara trygga med det.

    Just detta med att "nattmiljön" är densamma på natten som på kvällen tror jag mycket på. Av denna anledning låter vi inte storasyster ha napp när hon lägger sig för natten. Skulle den inte vara i munnen när hon vaknar på natten, så är ju inte "miljön" densamma, och då tror jag att det är svårare att somna om. Om jag står över hennes säng på kvällen när hon somnar, men inte när hon vaknar på natten - är inte heller "miljön" densamma.

    Jag vill verkligen inte framstå som en person som skulle låta mina barn fara illa, bli otrygga och skrika sig hesa, men jag anser likväl att det är min skyldighet som mamma att ge mina barn goda sovvanor. Jag har valt att plocka russinen ur 5MM-metoden och är stolt över att "storasyster" är en trygg liten person som kan somna själv. Periodvis har vi givetvis haft både djälvulska nattningar och nätter. Självklart!

  • Pyff

    LinaP: F ö skrev Lövet själv om incidenten i affären i ursprungstråden, så det var hon själv som tog upp det i denna disskussionen. Även om det var hennes make och inte hon själv som lämnade den stackars ungen själv i affären. Men enligt henne så är det ju MYCKET värre att lämna ett barn några minuter i sitt eget sovrum - en miljö där barnet känner sig hemma! *fattar ingenting*

  • mammatilldig

    pyff- komenterar inte dina dumma anklagelser mot ts närmare undrar bar aom du själv tycker att det är ok "attinte stanna hos babyn fast den gråter
    att inte röra babyn utan bara säga godnatt varje gång man tittar in (var 5:e minut)
    att fortsätta hur mycket babyn än skriker
    att torka av babyn och lägga tillbaka den om den skriker tills den kräks
    att inte byta en blöt blöja om babyn vaknar på natten
    att inte trösta vid mardrömmar"

    är det ok att utsätta även vuxna för detta? eller är det bara barn som förtjänar att bli behandlade så och i så fall varför?

Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?