• lövet2

    Är 5mm barnmisshandel?

    Tja, om man kör metoden strikt efter Eckerbergs original, så är det nog ett gränsfall. Där ingår
    att inte stanna hos babyn fast den gråter
    att inte röra babyn utan bara säga godnatt varje gång man tittar in (var 5:e minut)
    att fortsätta hur mycket babyn än skriker
    att torka av babyn och lägga tillbaka den om den skriker tills den kräks
    att inte byta en blöt blöja om babyn vaknar på natten
    att inte trösta vid mardrömmar

    Hur kan då en vanlig förälder genomföra en sådan metod? Jo, det är för att de inte ser likadant på saken som jag och andra motståndare gör. Så olika man kan se på saker ....

    Många babysar vill somna hos mamma el pappa. De vaknar också en el flera gånger på natten. Föräldrarna tycker det är värt flera kvällars och nätters skrik för att genomföra 5-min-metoden. Beror det på
    A) att barnen i längden mår bäst av att somna själv i sin säng, och att ha utvilade föräldrar?
    B) att föräldrarna inte kan acceptera att babysars sovtider och sovvanor är annorlunda än vuxnas, och därför till varje pris ska tvinga dem till saker de inte är mogna för?

    En väl genomförd kampanj leder till att barnen somnar tyst och stillsamt i sin säng. Om de vaknar på natten somnar de om själva så småningom. Beror det på
    A) att de lärt sig somna, och att de börjat älska sin säng?
    B) att de insett att föräldrarna inte bryr sig om när de är ledsna, och inte kommer hur mycket de än gråter?

    Flera anhängare rapporterar att barnen inte längre hojtar på morgonen och vill bli upplyfta ur sängen när de vaknar. I stället ligger de tyst och stilla i sängen tills någon kommer. Beror det på
    A) att de vill ligga kvar och mysa, därför att de tycker så mycket om sin säng?
    B) att de har gett upp och vet att föräldrarna har makten att låta dem ligga kvar där oberoende av hur mycket barnen ropar?

    Så sorgligt att så många behandlas så illa ....

  • Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?
  • Blossi

    suzolina
    Nu såg jag ditt senare inlägg och det senaste med. Kan det inte ha varit att ni la honom för tidigt just då?
    Förlåt men jag är så emot 5mm vilket gör att jag ifrågasätter allt.

  • LinaP

    Blossi: Jo, fast nu säger ju suzolina att hon gjorde det för sonens skull, för att han skulle kunna komma till ro. Alltså handlar det i hennes fall inte om vad föräldrarna behövde, utan vad de trodde sonen behövde! Man kan inte dra alla över en kam!

    Suzolina: Skönt att ni hittade en lösning för er son. Det är ju det enda viktiga, att det fungerar för er!

  • suzolina

    Blossi : jag förstår att du är emot , jag var det oxå tills vi fick problem. Vi har provat en massa saker och oftast lyckades han bli övertrött och du vet ju själv hur de små är när de är övertrött. för vår del tog första kvällen med 5 mm en halvtimme varav 13 minuter av gråt och skrik och då var jag inne hos honom och smekte han och tom tog upp han om han jagade upp sig...
    så man kan säga att den värsta kvällen med 5 mm tog en halvtimme medan den bästa med vaggnning , bära mm tog en timme ...
    saken var att när han väl somnat sov han gott , vaknade endast för att äta. och det fortsatte vi med så länge han behövde det....

  • Pingu

    suzolina- det verkar som om vi haft precis samma problem och hittat en liknande lösning i 5mm. Samsovning, vyssning, amning, sång eller mys funkade inte alls för att få sonen att somna. Det blev mindre skrik när vi körde 5mm än innan. Sen tog det många månader innan han slutade äta på nätterna, vi tog det lite steg för steg. Tyckte också att metoden verkade grym innan vi var tvugna att testa, men känner mig helt säker på att det var rätt för vår son.

  • Hallonpaj

    Hm .. Jag är kritisk till 5 minuters metoden och tycker att bvc borde propagera för fler alternativ, och att det är en metod som bör användas mer restriktivt i särskilda fall med svåra sömnstörningar bara - inte som det blivit idag en vitt spridd sömnskola bara för att lära barn som har helt normala sömnmönster att somna ensamma tidigt.

    Men barnmisshandel är i mina ögon när barn sparkas, tillfogas kroppskada, bränns med cigaretter, shaken baby syndrome och andra otäckheter. Att skrika utan tröst tror jag utsätter barnet för en negativ stress, och att det är en påfrestning man bör försöka minimera, inte sätta i system tills att barnet lär sig att ge upp.

    Det är inte en metod jag förespråkar, men barnmisshandel tycker jag är något mycket hemskare! Föräldrar har ju i så gott som alla tider gjort tokiga saker av bästa välvilja, ibland blir det inte helt rätt, tycker jag. Men misshandel skulle jag inte kalla det!

  • Pingu

    Intressant att det skrivs så mycket om barn som gråter tills de kräks av 5mm. Jag känner många som kört 5mm, och har hört talas om ett enda fall där det hände. Fast då var det någon i en kompis kompis mammagrupp det handlade om.... inte helt säker information mao.

    Håller med hallonpaj annars att bvc gärna kunde hjälpa till med fler alternativ och inte bara förespråka 5mm. Vi provade t ex "no cry sleep solution". Det funkade inte för oss, men säkert för många andra.

  • LinaP

    Jag tror faktiskt att Bvc propagerar för många olika alternativ. Mitt BVC gör iallafall det. Annars håller jag med Hallonpaj till fullo!

  • Hallonpaj

    Jo, men jag håller ju med om at det nog grundar sig i olika synsätt i grunden och att man tolkar signaler på olika sätt. Jag är väl också en typisk "grupp B-mamma" . Alla tror vi väl att vår världsbild är den mer sanna, och jag tror ju på förklaringsmodell B.

    Men det säger ju något intressant om samhället tycker jag också! Att för några år sedan så var det modell B som härskade mer, men nu har pendeln svängt till synsätt A! Världen går väl fram och tillbaka i trender och motreaktioner. Just nu upplever jag att det är en backlash, att barnsynen är tillbaka i 50-talet igen.

    Det är lustigt det där, hur otroligt olika man faktiskt tycker och ser på saker! Det som för en är det viktigatse av allt, är för en annan det allra värsta som bör undvikas om möjligt! Innan jag fick barn trodde jag mer att det var gradskillnader, men sedan upptäckte jag till min förvåning att skillnaderna är mer som djupa raviner och att det är svårt att förstå varandra alls ibland.

  • lövet2

    Pyff - Har du läst ts, eller ville du bara diskutera andra trådar och min personlighet?
    Ännu en gång påstår du att inga föräldrar kör 5mm i originalversion. Jag försökte lägga in länkar i den förra tråden, men de togs bort och jag fick veta att det inte var tillåtet. Om du bara håller ögonen öppna litegrand, så hittar du också de föräldrar som kör exakt efter Eckerbergs mall. Dessutom föräldrar som lägger till lite extra finesser, såsom att köra 5mm vid 2 månader i stället för vid tidigast 5 som E rekommenderar. Han sätter heller inte någon tidsgräns för hur länge babyn ska få ligga och skrika, utan det är upp till föräldrarna. Eftersom en del föräldrar är fast beslutna att kalla alla ev skrik från babyn för "arga" eller "ilskna", så vill de föräldrarna naturligtvis inte ge sig. Det senaste jag läste på FL var en baby som fick skrika i 2 timmar, men jag har läst ännu värre historier ....

Svar på tråden Är 5mm barnmisshandel?