• Queenie70

    Det är ok att mitt barn svär!

    Jag svär som en borstbindare. Min 4 åring har också börjat svära ( såklart)
    Jag har inget emot svordomar. Så länge man har ett rikt språk förövrigt så anser jag att svordomar är kryddor och förstärkningsord i språket som absolut inte behöver innebära att man har ett fattigt språkbruk eller dåligt ordförråd. Jag tillåter således mitt barn att svära. Det handlar om att utbrista "va fan" om nåt inte fungerar som det ska som exempel. Jag har dock talat om för
    Mitt barn att många tycker det är fult att säga så och att han kanske inte får säga så på dagis. Däremot så har jag uttalat att det är ok hemma. Det som däremot inte är tillåtet är att svära ÅT någon eller att vara elak vare sig elakheten innehåller svordomar eller ej. Någon som har nån kommentar om mitt förhållningssätt?


  • Svar på tråden Det är ok att mitt barn svär!
  • JoBa

    Svordomarna i sig har inget med bristfälligt ordförråd att göra. Svärorden är en del av språket. Korrekt användande av dem berikar språket. Felaktigt använt låter det fånigt och, låt säga, okultiverat.

    Själv retar jag mig avsevärt mycket mer när folk stoppar in meningslösa "typ", "liksom" och "ba" i tid och otid än ett meningsbärande "fan". Jag retar mig inte så mycket att pulsen stiger, men det ger ett för mig korkat intryck.

    Det hör till barndomen att lära sig behärska språket. I detta ligger också att lära sig hantera förstärrkningsorden. Det betyder inte att man måste bruka svordomar själv, naturligtvis, men skall man göra det bör man göra det på ett meningsfullt sätt.

    Angående könsord så anser jag att de är dåliga svordomar. Svenskan har ingen kultur (ännu) av att använda könsord på det sättet, därför låter det fel i mina öron. "Kuk" är ett lite vulgärt namn på en kroppsdel, och det är synd att det används med så allsidigt negativ laddning. Vi kan väl låta "kuk" betyda "kuk" och inget annat?

    Slutligen, angående barns bruk av svordomar: Tål man inte att höra barn svära, skall man fan inte svära själv heller.

  • Queenie70
    Marlean skrev 2012-09-16 01:14:23 följande:
    Jag ser inte behovet av att "lära" barn ett dåligt språkbruk.



    Barn gör som föräldrarna gör. Det handlar inte om att sitta ner och läta barnet att säga jävlar. Men om jag använder dessa ord så kommer naturligtvis mitt barn att ta efter.
  • listo

    Man kan ju anamma Magnus Betnérs inställning, att det är helt okej för barnen att svära så länge de kan sätta in svordomarna korrekt i en mening

  • Natulcien

    Om du svär så mycket så kan jag förstå att ditt barn också gör det, och att det är svårt att förbjuda det eftersom barn gör som föräldrar gör...
    Men personligen tycker jag att det låter hemskt med en massa svordomar. Det låter torftigt och trist i mina öron.

    Och 'j*vlar' är lika illa som 'f*itta'. Det är bara olika generationer som använder olika svärord, men det ena är ju inte bättre än det andra. De är lika fula. Tycker jag.

    Jag har aldrig svurit och jag har klarat ett halvt liv utan att behöva ta till svärord. Min sambo svär inte heller. Och följaktligen ska inte vår son heller behöva använda ett sånt språkbruk.

  • Natulcien
    jådåsåatt skrev 2012-09-16 08:42:50 följande:
    Jag undrar lite över det här med att folk som inte svär har ett så stort behov av att hävda att de som gör det har ett torftigt ordföråd och kommer från struligare miljöer.

    Jag har verkligen inte upplevt det så. Läser man här i tråden så är det snarare så att de som låter sina barn svära är noga med att förklara konsekvenserna av det istället för att bara förbjuda.
    Att bara säga till sina barn att de ute får svära för att det är fult blir bara konstigt. Vad som är fult är subjektivt och jag vill att min dotter ska vara en kritiskt tänkande individ som inte bara köper allt som kommer från vuxenvärlden när det inte ens finns några bra argument.
    Fast vem har skrivit att man förbjuder "för att det är fult"? Vi förbjuder ingenting utan förklaring. Självklart förklarar man varför man inte ska använda sådana ord.


  • Topcom

    Tycker det är pinsamt med vuxna som svär och det är verkligen en ful ovana. Än värre med barn som svär, då vet man ju hur de vuxna hanterar språkbruket hemma..

  • fortsätt paddla

    Helt ok förhållningssätt... Tycker jag.
    Vi svär här hemma med, dock aldrig åt någon annan.
    Men tappar man något, slår sig, blir arg får man gärna svära åt saker.
    Det är ett alternativ, ett sätt att uttrycka frustration. Vi slår även i dörrar och stampar i golvet. Men förstör inte för andra.
    Gränsen går vid att såra någon.
    Djävla skor.. ok.
    Fan för dig.. inte ok.

  • Bittersweet

     Jag svär tyvärr, men mina barn gör det nästan aldrig. Vilket jag är glad för. Om de någon gång råkar slänga ur sig en svordom brukar jag säga att jag inte vill att de ska säga sådana ord.

    Och det är inte dubbelmoral, i min värld finns det en massa saker man kan och får göra som vuxen, men inte som barn. Däremot är det väl inte förbjudet för mina barn att svära, jag blir självklart inte arg på dem om något slinker ut. Men som sagt så är det inget problem hos oss eftersom de i stort sett aldrig svär så har jag aldrig ens behövt fundera så mycket över saken.

  • Natulcien
    jådåsåatt skrev 2012-09-16 09:38:36 följande:
    Natulcien: hur förklarar du då? Jag är väldigt nyfiken på argumenten om det inte är något subjektivt.
    Nu har jag inte behövt förklara det än. Även om vår son är väldigt verbal så är han bara knappt 2 år...

    Men skulle han en dag komma hem och använda svärord, så skulle jag förklara för honom att det ord han just använde är ett ord som många människor anser vara stötande/fult/sårande etc. och att han därför inte ska använda det. Och jag skulle ge honom alternativ till ordet.
Svar på tråden Det är ok att mitt barn svär!