• brokig

    Hur ofta läser du för ditt barn?

    Nya läsvaneundersökningar visar att så få som 1/3 läser godnattsaga för sitt barn och att barns läsande minskar.

    Hur ofta läser du för ditt barn som är yngre än " läsa själv-åldern"?

    Ni som inte läser godnattsaga, läser ni inte alls utan är läsningen kanske förlagd till annan tidpunkt på dagen? Eller gör ni något annat i stället?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur ofta läser du för ditt barn?
  • Border

    Jag tycker det är skamligt att vissa föräldrar aldrig läser för sina barn. Jag förstår det inte.

  • StilaM

    Jag har läst minst en bok om dagen för min dotter sedan hon föddes. I början var det så klart mest rim- och ramsböcker och Vem-berättelserna, men nu, när hon är tre, är Astrid Lindgren, Pija Lindenbaum och andra favoriterna.

    Både jag och dottern älskar stunderna vi delar i soffan och sängen med en berättelse som vi läser och kan prata om. Att ge min dotter berättelser är, för mig, en viktig del av hennes sociala fostran och det kulturarv jag vill ge henne. Dessutom är det ganska skönt att få varva vilda, aktiva lekar med lugna stunder i soffan.   

  • Nano07

    Oftast flera gånger om dagen nu när jag är föräldraledig men aldrig godnatt-saga, dotter går bara upp i varv av det. Vi läser utspritt under dagen istl. Tycker själv att det är mycket viktigt att vi läser tillsammans för språkets skull (vi läser också mycet faktaböcker odyl)

  • nozpa

    Flera ggr om dagen. Hon älskar böcker. Oftast så hinner man aldrig läsa en ny bok innan hon ska byta dock. :P Men man kan sitta i 1-2 timmar och läsa för/med henne.

  • Emelie b

    Jag har en 2 1/2 åring som går på dagis nu och henne försöker jag läsa minst 1-2 barnböcker om dagen. Prenumererar så varje månad kommer två-tre nya åldersanpassade böcker hem och nu läser vi om bokstäver och siffror. Lilltjejen tycker det är kul att ljuda bokstäver så ibland blir det säkert 4-5 gånger om dagen.

  • Knytt

    Att ge sina barn ett bra språk är något av det mest värdefulla vi kan ge våra barn, det är nämligen en sak som vi vet kommer att behövas i det framtida samhället. Vi ser en kraftig ökning av betydelsen av att kunna hantera språket både skriftligt och muntlig och allt pekar på att det kommer att öka. 

    Att läsa för sina barn är ett sådant sätt att höja deras kompetens och ni som hade läst för era barn, det är inte osannolikt att era barn hade haft än högre språklig kompetens i fall ni gjort det. 

  • MammaTove

    Min son är 3 år, vi läser alltid vid läggning och sen blir det nog 1-4 gånger till under dagen. Han älskar böcker och att lyssna på saga, och jag tar tacksamt alla tillfällen att läsa för honom när han själv visar intresse!
    Dottern är 7 månader och dels är hon med vid storebrors sagostunder, sen ramsar vi och "läser"  bilderböcker också...

    Jag själv är en riktig bokmal och hoppas kunna sprida läsandet, och nöjet i det, vidare till mina barn! 

  • MBB

    Varje kväll! Mina killar är 6 och 8 och älskar att "nattas". Efter sagan pratar vi om dagen och sen kör vi vår nattningsrutin. Jag trodde länge att alla familjer körde samma grej men både min man och jag blev alldeles förvånade när åtminstone tre familjer vi umgåtts med körde m god natt från TV-soffan och så gick barnen och la sig själva och somnade till CD-sagor. Nu snackar vi 4-5-åringar... Det kändes lite sorgligt. När våra barn var ännu yngre sjöng jag dessutom varje kväll, och det vill de alltid att jag ska göra om de är lite ledsna el oroliga. Det kan aldrig en CD-saga ersätta tänker jag.

  • MBB
    Border skrev 2012-11-21 17:18:43 följande:
    Vi läser minst två böcker varje dag. Det är enormt viktigt för barnets språkliga utveckling m.m.

  • Pärlans2

    Vi läser varje kväll i sängen vid nattning, ibland annars också. Men minst en gång om dagen, älskar själv böcker och tycker det är oerhört viktigt både för det språkliga, fantasin och det avslappnande med att läsa!!!

Svar på tråden Hur ofta läser du för ditt barn?