• brokig

    Hur ofta läser du för ditt barn?

    Nya läsvaneundersökningar visar att så få som 1/3 läser godnattsaga för sitt barn och att barns läsande minskar.

    Hur ofta läser du för ditt barn som är yngre än " läsa själv-åldern"?

    Ni som inte läser godnattsaga, läser ni inte alls utan är läsningen kanske förlagd till annan tidpunkt på dagen? Eller gör ni något annat i stället?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur ofta läser du för ditt barn?
  • evilgirl

    Jag läste i stort sett varje kväll för mina barn om vi inte hade främmande eller så. Idag blir det inget läsande för min 20 och 16 åring :)

    Vi släckte ofta ned allt elektriskt ljus hemma och hade bara stearinljus sedan läste jag högt för barnen eller hittade på egna historier i huvudet. Dom gillade det nästan mer än tv :) 

  • Hemligast

    Alltid någon högläsning, ibland lite kortare ibland längre. Stora barnet är snart en läsare själv, men jag planerar att fortsätta med högläsning så länge vi tycker det är roligt och det kan ju vara länge.

    Jag är själv uppvuxen med mycket böcker och högläsning tills jag gick åtminstone i mellanstadiet. Nu som vuxen älskar jag fortfarande att läsa och läser så mycket jag hinner.

  • tulip79

    Sonen är ett år. Det blir många böcker per dag. Han kommer gående med en bok och vill sen upp i knät och höra den. Sen när den är slut hoppar han ner och går till boklådan och hämtar en ny. Så kan han hålla på ett bra tag...

  • stjierna

    Jag och min man läser vars två böcker varje kväll för barnrn. 4 böcker totalt/dag alltså. :) det har vi gjort sedan sonen var dryga året och han började intressera sig för att lyssna istället för att riva sönder böckerna ;)

  • Kaupa Jaur

    Men vänta nu, stoppa i fördomsbackarna angående detta!

    Vi har fakta på att det ÄR bra för barns språkutveckling och ditten och datten att bli lästa för. Men det kan faktiskt finnas bra anledningar till att föräldrar inte läser för sitt barn. Jag kan bara ta mig själv som exempel, vi började försöka läsa regelbundet för sonen när han var spädbarn (korta ramsböcker), men han tyckte det var urtråkigt och begrep inte alls grejen med sagor och böcker. Vi försökte länge, gav upp, försökte igen när han var 2-3 år. Ingen reaktion. Han hade  alltför mycket  spring i kroppen, rastlös, orkade inte lyssna. Idag är han 6 år, vi har läst sedan han var 4,5 år gammal - idag är det dagens höjdpunkt. Han älskar böcker. Det ska läsas, läsas, läsas.

    Slutsatsen är alltså att man  bör vakta sin tunga innan man häver ur sig att ickeläsande föräldrar är dåliga föräldrar, oengagerade och lata, korkade som inte begriper hur viktigt läsning är. Det KAN finnas bra anledningar till varför läsning är direkt olämpligt ibland - vem vill ha ett barn som blivit tvångsläst för och därför avskyr skriven text? Inte särskilt smidig grund för skolstart.

    Håll i hatten, döm icke.

  • Spartacus

    vilket humör någon utav oss än är på så gör en liten lässtund allt så mycket lugnare och trivsamt

    att sätta på en film är INTE rogivande, tvärtom! min överenergiska son bli helt knasig efteråt och dottern
    vill hellre göra nåt annat... det gör vi snarare för en kort stunds underhållning eller om vi vuxna är helt utmattade eller sjuka kanske 

    dagispersonalen på vårat förra dagis frågade oss om vi läser mycket, dom säger att det märks så tydligt på barn vars föräldrar läser, deras språkutveckling går mycket snabbare och dom har tydligen ett mognare utryckssätt (?) kanske att dom kan sätta ord på känslor osv.

    dom berättade också hur vanligt det hade blivit att föräldrar bara släpper av barnen vid tv:n och i säng. en del föräldrar går inte heller ut med barnen och rör på sig... jag förstår att man kan ha mycket att göra men är det inte att prioritera att barnen får sunda vanor? och en själv också för den delen?

    i smyg kan jag känna - varför skaffar ni barn då? om det bara är jobbigt hela tiden att underhålla och jobbigt att röra på sig, leka, läsa och prata med barnen?        

       

          

  • Juste

    Läser oftast godnattsagor, men inte varje kväll. Vi brukar varva med att fråga han vill somna till en saga eller 3 nattvisor. Så vi brukar varva mellan sagor och visor.
    Han är ett ordentligt energiknippe :) så det hjälper till att varva ner på kvällen och ta den lilla stunden i lugn och ro innan han lägger sig. 
    Mest faktiskt för att inte gå dirket från lek till sova. Hade gärna varvat ner till bolibompa men han har inte tid för tv.  

  • Lavish

    Lite knepiga alternativ. Läser inte varje dag men mycket oftare än en gång i veckan. Min son är 1,5 så han ligger i spjälsäng än, godnattsaga blir när man kan ligga tillsammans eller sitta på sängkanten och läsa. Vi brukar läsa på eftermiddagarna. Men som sagt, vissa dagar blir det inte av.

Svar på tråden Hur ofta läser du för ditt barn?