• Jamku

    Varför hatar folk MP?

    För att de verkar ha andra prioriteringar än miljö och klimat?


    Jag gör omröstningar för att spara lästid
  • Svar på tråden Varför hatar folk MP?
  • Rataxes

    Tack och lov för de som inser att vi inte lever i MP's Teletubbiesvärld.


    If he really thinks we're the devil, then let's send 'em to hell
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 11:47:32 följande:



    Köper inte det. Låter som ett väldigt teoretiskt resonemang, som säger rätt lite om en mycket mer komplex verklighet
    Vår värld har visat gång på gång genom världshistorien att det är precis så det fungerar.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 11:47:32 följande:
    Tycker nog själv det är mer naivt att tro att lilla Sverige med vapenskrammel kan skrämma en aggressiv makt som är villig att riskera att starta ett tredje världskrig.
    Detta har ingen påstått och om så vore så är det naivt, ja. Det finns ju ett antal nivåer på konfliktskalan (även den delen med våld) före ett tredje världskrig. Det är naivt att tro att ett världskrig drar igång för att Ryssland anfaller Sverige.

    En möjlig nivå av konflikt med våld är där motståndaren inte alls avser invadera och ta makten över annan nation, men vill ändå med våldets makt visa sin styrka och därigenom driva igenom sin vilja. Detta kan göras med hot om våld eller med en snabb attack, exempelvis flygattack eller kryssningsrobotar för att slå ut delar av en stad.



  • Tom Araya
    Rataxes skrev 2014-04-24 17:44:44 följande:
    Tack och lov för de som inser att vi inte lever i MP's Teletubbiesvärld.
  • Mentat
    Gert skrev 2014-04-24 19:17:29 följande:
    En feministisk miljöpartist går i taket när en KD-politiker delar ett biljardklipp på facebook. Han anklagas för att vara sexist och "han är knappast en feminist". Nu pudlar KD-politikern.

    www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnyt...
    Ja, jisses. Å andra sidan är det förhoppningsvis inte (mp):s politik över lag att vara så extremt känslig som hon var - eller?

    Sexister är det vi hittar i (F!). Lustigt att hon inte klagar på dem i stället.
  • Quintus Zebra
    sverker11 skrev 2014-04-24 09:26:58 följande:
    1. Det är lika illa att vara ett sekundärmål. Det tar dessutom ett antal år att rusta upp och vi vet inte hur den politiska situationen kommer att se ut i framtiden. Visserligen kanske vi kan hålla oss utanför ett eventuellt krig genom att återigen tillåta trupptransporter genom Sverige samt bedriva en eftergiftspolitik mot den för tillfället starkaste parten i en större konflikt men det skulle vara betydligt bättre om vi hade styrkan att vänligt men bestämt kunna tacka nej till förslag om att få använda Sverige som transitland.

    2. Fredliga metoder fungerar bara om den starkare parten låter det fungera. Om en stark part bestämmer sig för att det vill lägga under sig ett annat lands territorium och det tilltänkta offret inte har ett tillräckligt starkt förhandlingsläge i form av militär styrka så kommer inga fredliga metoder i välden att hjälpa.

    3. Sovjet hade ingen "ickevåldsstrategi". Den brända jorden var en nödvändig fördröjningstaktik som användes för att hinna mobilisera. Det fanns inte heller tillstymmelse till "ickevåldsstrategi" när sovjet väl hade rustat upp och kunde börja gå mot Berlin utan det var snarare tvärt om med mord på civilbefolkningen, plundring, skadegörelse och systematiska gruppvåldtäkter.
    1. Vilket som är värst vet jag inte, Men om flera länder attackeras innan Sverige så har ju rimligtvis ett storkrig brutit uta, och då är det andra spelregler som gäller. I ett storkrig har de stridande parterna nog rätt fullt upp med sina fiender.
    Har du några belägg eller några exempel på något enda litet land i världshistorien som har lyckats hålla sig utanför krig med den strategin? Om inte. Är det verkligen det bästa att blint tro på lösa teorier?

    2. Det samma kan sägas med ett starkt försvar. Det funkar bara om den starkare parten låter det fungera. Om en starkare makt vill ta ett land med kraft gör det det. Den enda skillnaden är att med våldsamt motstånd kan fler människor dödas och det kan ta längre tid.
    Fredliga strategier används i alla krig. De är ofta extremt effektiva. Det kan försvåra för den aggressiva parten och rädda massor av civila. Ofta är de bästa ickemilitära strategierna hemliga och av den art att den attackerande militären inte ens förstår att de är medvetna.
    Jag har full förståelse för att traditioner och idéer sitter hårt. Men de strategier som icke-MP här i tråden har sådan stenhård tilltro på. Så hård tilltro att alla som ifrågasätter kallas tomtar. Trots att de inte är baserade på empiri. Trots att de knappast kan sägas ha funkat speciellt bra historiskt sätt. 

    3. Du missförstår. Jag har inte hävdat något sådant. Jag gav bara exempel på en ickevåldsstrategi som lyckades bra, eftersom många verkar väldigt okunniga om vilken stor roll ickevåldsstraetegier har spelat och hur effektiva de är. Strategier som inte är beroende av miljardsatsningar på häftiga vapenarsenaler. Strategier som inte går ut på att döda eller hota att döda. Strategier som ofta är billiga och som handlar om intelligens, inte råstyrka.
    She is eternal. Long before nations' lines were drawn. When no flags flew, when no armies stood. My land was born.
  • Quintus Zebra
    Tom Araya skrev 2014-04-24 11:53:22 följande:
    1. Riskanalysen liknar den som får oss att teckna försäkringar för oss själva, barnen, bilen och huset.
    En stor skillnad är att sådana försäkringar inte fungerar förebyggande eller under tiden skadan sker, bara till att ersätta skador efteråt. Riskanalys är inte samma sak som att försöka förutspå framtiden.
    Det är inte genom att försöka förutse framtiden som politiker vill satsa på försvaret nu, utan det är nuvarande händelseutveckling. Problemet är just att de försökt förutse framtiden och misslyckats, vilket är väntat eftersom det är en omöjlig uppgift. Hade de inte försökt och gjort fel så hade vi haft en starkare försvarsmakt idag.

    Angående hot från öst och vad Putin gjort skulle jag kunna rabbla upp rätt mycket, men det är inte ens intressant ur perspektivet vi pratar om, det hinner ändras flera gånger om innan du sagt flaskhals. Politiker måste någon gång ta in att man inte kan låta sig styras av befintligt världsläge i sina ambitioner vad det gäller säkerhets- och försvarspolitik, det har aldrig fungerat förut och kommer inte att fungera i framtiden heller.
    Man har utnyttjat det lugn som varit för att lyfta fokus från frågan och därmed även medel som gått till annat, bl.a. jobbskatteavdragen.

    2. Inget av de alternativ du nämner lämnas oanvända för att vi samtidigt satsar på en stark militär försvarsförmåga. De ska användas så långt som möjligt för att undvika ofred.
    Men jag ställde frågan hur du tänkt att alternativa metoder (flera av de du räknar upp är inte ens metoder) ensamt ska klara att hålla oss vid fred och frihet? Försök svara på det och även hur långt du tänkt dig att metoderna ska räcka eller hur mycket vi ska offra av vår egen vilja och bestämmanderätt för att hålla freden utan militära medel.
    Man får inte heller glömma risken för att en motståndare i en konflikt utnyttjar svag försvarsförmåga till att få igenom högre krav än vad de annars hade ställt.
    Du räknar även upp allianser fast du är emot sådana, hur tänker du där? Vad för allians har du tänkt dig?
    Militär allians kräver att alla bidrar, men vad ska Sverige bidra med om vi inte har militär försvarsförmåga?

    Krig handlar om att göra ont, därför ska man undvika krig, men när det är ett faktum så har man inte mycket val.

    3.Atombomberna ledde till fred, så helt onda var de inte, ur ett större perspektiv.

    Som försvar av eget territorium så bombar och mördar man inte.

    Sverige under VK2 är verkligen skolexempel på hur lågt man tvingas sjunka för att hålla sig ur krig, när den militära förmågan saknas att ställa bakom när man vill säga ifrån. Det är inte frihet.

    Jag tror inte Norge och norrmän håller med dig angående Sveriges solidaritet.
    Vi hade inte uppnått något annat än möjligheten att vara med och decimera tyska styrkor. Det är heller inte min poäng att vi skulle ha gå i krig med Tyskland (missuppfattning igen) , utan poängen är att vi troligen inte hade behövt göra lika stora eftergifter för Tyskland med ett starkare militärt försvar.

    4. Jodå, man vet rätt bra idag om vad man skulle kunna ha stoppat Hitler med.

    5. Sabotage är en våldsam metod.

    Det du förespråkar är inte icke-våld, det är våld fast det inte riktar sig mot människor.

    6. Fred bibehålls med militära medel genom att det minskar viljan att ta till våld i en konflikt med en militärt stark motståndare.

    7. Från krig till fred kan man nå genom att slå ut motståndaren, vilket är utgången av de flesta krig.

    8. Vet du något krig eller någon "krigsherre" som stoppats helt med enbart
    fredliga metoder?

    9. Frihet uppnås dels genom fred och delvis genom att man kan säga ifrån och är inte hänvisad till rövslickeri, om man kan backa upp sin ståndpunkt med militära medel.
    Rövslickeri= ej frihet.

    10. Det krävs förmåga och vilja för att starta krig. Finns inte det ena så påverkar det det andra, kanske så det försvinner helt. Självklart har detta stor betydelse för freden i Europa och övriga världen.






    1. Vad i detta händelseförlopp har höjt risken för Sverige? Vad i det som hänt gör att DU inte ens säger dig förutspå, utan att du VET att Putin fokuserar mer på lilla Sverige idag än han gjorde för ett år sedan? Är det inte snarare så att han fokuserar rätt mycket på NATO och gamla Sovjetrepubliker nu? Och att han fokuserar på att behålla greppet om sitt folk, genom att försöka återupprätta Ryssland som en stormakt? Vad får dig att tro att någon ryss i detta läget ens minns att Sverige finns?
    En riskbedömning görs av alla innan försäkring tecknas. Och det du förespråkar är ingen försäkring. För det finns ingen garanti att de spenderade pengarna ger något tillbaks. Det är lite som att läga milarder på att försäkra dig mot något som är extremt liten risk, på ett okänt försäkringsbolag på nätet, som du inte ens vet om det existerar.
    För grundfrågan som ni alla bara ignorerar hela tiden är ju. Vad får er att tro att Sverige över huvud taget är kapabla att få till ett försvar som ens är i närheten av att avskräcka någon. Är det speciellt troligt? Annars är väl andra strategier att föredra?

    2. De saker jag räknar upp har på allvar hjälpt till att rädda liv och förhindra konflikter. Andra metoder är tätare samarbete både kulturellt och ekonomiskt. Öppnare gränser så att folk möts, o.s.v. Saker som på riktigt har skapat fred och frihet.
    Du talar om att fjäska och anpassa sig. Samtidigt pratar du om att vi kan tvingas gå med i NATO (en organisation som har mobbat svagare motståndare till lydnad och som ofta blankt struntar i internationell lag). Vem är det som är villiga att fjäska för den man i nuläget tror är den starkaste aktören, vem är det som kan tänka sig att Sverige överger sina ideal (alliansfrihet bland andra)? 

    3. Du har nog värderingar som är rätt långt från mina. Du dömer ut Sveriges metoder, men har förståelse för bomberna. Mycket talar för att Japan snart skulle kapitulera ändå. Hade U.S.A velat avsluta kriget hade de kunnat smält bomben på en obebodd ö. Ingen hade velat slåss mot en fiende med det vapnet. Som sagt, man valde att inte bomba en gång. Utan TVÅ! Man valde inte att bomba ett militärt mål för att minska civila dödsfall. Man valde att bomba städer! Det handlade nog snarast om hämnd för Pearl Harbor. Oc det är två av de mest avskyvärda krigsbrotten i modern tid.

    4. Ja, om man hade haft en tidsmaskin och vetat det man vet nu. Men visst. Om man hade gjort det man gjorde efter andra världskriget, just för att undvika en ny Hitler,  redan efter första världskriget. Om man hade satsat på fredliga metoder, som Kol Och stål-unionen, FN, EU. Starkare band och mer rörlighet mellan länderna. Då hade han fått det extremt mycket svårare. Eller om man hade bojkottat och isolerat Hitler med en gång och hindrat honom att rusta upp, om han trots allt hade kunnat komma till makten. 

    5.Sabotage kan ju också genomföras idag utan att någon verklig materia förstörs.  Men du får tycka att det är våld. Men det är lite irrelevant för det vi diskuterar. Det jag menar är att denna typ av åtgärd inte behöver kosta miljarder och inte kräver ett stärkt militär, utan att det finns andra vägar att gå.

    6. Du slänger ur dig absoluta sanningar som du inte belägger alls. Jag håller inte med alls. Krig handlar jättesällan om att attackera den svagaste fienden man kan hitta. Krig motiveras så gott som alltid av andra saker.

    7. Det finns massor av krig som har hindrats med fredliga metoder, det måste du väl hålla med om, men dessa "krigsherrar" är ju inte kända. För de stoppades innan de hann göra sig ett namn.

    8. Inte alls. De senaste 40 åren har väl få krig blivit vunna? Och det där om fred håller jag inte med om. Forskning visar att fred som uppnås genom diplomati eller andra fredliga metoder ger väldigt mycket bättre förutsättningar för frihet och demokrati. Fred som uppnås genom att den "starkaste" vinner leder väldigt ofta inte till "fred" allas, utan till diktatur, förtryck och korruption.

    9. Det är ju bara en åsikt.

    10. Som sagt. Sverige är bäst i världen på fred. Europa har med fredliga metoder lyckats förvandla västeuropa från en hatisk krigshärd, till ett område där krig mellan stater är otänkbart. Men dessa strategier ska hånas. Och Sveriges strategi ska överges och istället ska vi efterapa en strategi som genom historien oftast har misslyckats?
    She is eternal. Long before nations' lines were drawn. When no flags flew, when no armies stood. My land was born.
  • Quintus Zebra
    Tom Araya skrev 2014-04-24 19:03:13 följande:
    Detta har ingen påstått och om så vore så är det naivt, ja. Det finns ju ett antal nivåer på konfliktskalan (även den delen med våld) före ett tredje världskrig. Det är naivt att tro att ett världskrig drar igång för att Ryssland anfaller Sverige.

    En möjlig nivå av konflikt med våld är där motståndaren inte alls avser invadera och ta makten över annan nation, men vill ändå med våldets makt visa sin styrka och därigenom driva igenom sin vilja. Detta kan göras med hot om våld eller med en snabb attack, exempelvis flygattack eller kryssningsrobotar för att slå ut delar av en stad.



    Skrev inte att det leder till världskrig. Men den som attackerar Sverige riskerar att starta storkrig.
     Men det var inte riktigt det jag menade. Jag utgår helt enkelt från att det är extremt liten chans att Sverige är någons primära mål. Och då är det rimligt att tro att andra länder har attackerats först. Skulle en sådan fiende verkligen skrämmas av det försvar vi kan hasta fram nu?


    She is eternal. Long before nations' lines were drawn. When no flags flew, when no armies stood. My land was born.
  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    1. Vad i detta händelseförlopp har höjt risken för Sverige?
    Ska jag beskriva hela Rysslands historia sedan Putin kom till makten 1999 så tar det upp sidor av text, hur vore det om du läste på lite själv!?
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
     Vad i det som hänt gör att DU inte ens säger dig förutspå, utan att du VET att Putin fokuserar mer på lilla Sverige idag än han gjorde för ett år sedan?
    Detta är taget ur luften och inget jag påstått. Snarare vill jag påpeka att det är dömt att misslyckas att försöka förutse framtiden.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    Är det inte snarare så att han fokuserar rätt mycket på NATO och gamla Sovjetrepubliker nu? Och att han fokuserar på att behålla greppet om sitt folk, genom att försöka återupprätta Ryssland som en stormakt? Vad får dig att tro att någon ryss i detta läget ens minns att Sverige finns?
    Att försöka läsa någons tankar och gissa sig till dennes planer är lika omöjligt som att förutse framtiden, helt meningslöst. Om det vore möjligt hade vi inte varit tagna på sängen med det händelseförlopp som varit.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    En riskbedömning görs av alla innan försäkring tecknas. Och det du förespråkar är ingen försäkring. För det finns ingen garanti att de spenderade pengarna ger något tillbaks.
    Precis som för vilken försäkring som helst. De flesta betalas år ut och år in utan att någonsin nyttjas och ge något tillbaka. Har du någonsin fått någon sådan garanti på en försäkring (och då pratar jag INTE om ersättning för skada)?
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    För grundfrågan som ni alla bara ignorerar hela tiden är ju. Vad får er att tro att Sverige över huvud taget är kapabla att få till ett försvar som ens är i närheten av att avskräcka någon. Är det speciellt troligt? Annars är väl andra strategier att föredra?
    Försvarsförmåga skapar en tröskel, för att ta sig över den tröskeln ställs ett antal krav, bl.a. att du ska kunna motivera dig själv, dina medarbetare vid makten, den militära organisationen och ditt eget folk att det är värt de risken för världsopinion, de kostnader i pengar, tid, energi och människoliv för att ta sig över den tröskeln. Ju högre tröskel desto högre krav= sannolikheten för att det inträffar minskar. Detta är självklar logik och det är i mångt och mycket samma principer som gäller även för icke militära åtgärder för att minska risken för krig, fast konsekvenserna ser lite annorlunda ut. Oavsett vilket så bidrar båda på sitt sätt och båda har sina begränsningar.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    2. De saker jag räknar upp har på allvar hjälpt till att rädda liv och förhindra konflikter. Andra metoder är tätare samarbete både kulturellt och ekonomiskt. Öppnare gränser så att folk möts, o.s.v. Saker som på riktigt har skapat fred och frihet.
    Du talar om att fjäska och anpassa sig. Samtidigt pratar du om att vi kan tvingas gå med i NATO (en organisation som har mobbat svagare motståndare till lydnad och som ofta blankt struntar i internationell lag). Vem är det som är villiga att fjäska för den man i nuläget tror är den starkaste aktören, vem är det som kan tänka sig att Sverige överger sina ideal (alliansfrihet bland andra)? 
    Vi har redan omfattande samarbete med flertalet av världens länder. Det krävs två för att dansa tango. Vi kan inte ytterligare styra andra makters avsikter.

    Öppnare gränser är en fin tanke, men tyvärr en utopi. Vi har redan idag problem med det friare flöde av människor och varor (illegala bl.a.) vi inte vill ha i vårt land i och med EU och Schengen. Det är inte den frihet jag vill ha.
    Jag vill inte dela vårt land med människor och makter som inte har samma syn på frihet och demokrati som vi har här i Sverige (vilken kan variera nog så mycket).

    Jag skulle verkligen önska att vi kunde stå utanför Nato. Helst med en nordisk allians, kanske även med de baltiska länderna. Men de planerna har flera gånger gått i stöpet. Nu är Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen med i Nato, ensamt kvar stå Sverige och Finland, vilket gör det svårare.
    Jag har svårt att ta definitiv ställning i Natofrågan, utan framställer bara för- och nackdelar samt att jag har ett önskescenario där vi kan stå utanför.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    3. Du har nog värderingar som är rätt långt från mina. Du dömer ut Sveriges metoder, men har förståelse för bomberna.
    Ja, jag är beredd att ta till våld och även ta livet av människor som vill mig och vårt land illa och för vår frihet, om det krävs. Det finns en gräns för när våld är det enda alternativet och det är svårt att avstyra att främmande makt når den gränsen om de inte drar sig för våld och krig.

    Att jag har förståelse för USA's atombombning av Japan innebär inte att jag tycker det var bra eller det enda möjliga alternativet. Det var en desperat åtgärd i ett förtvivlat läge och man nyttjade ett tekniskt övertag.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    Mycket talar för att Japan snart skulle kapitulera ändå. Hade U.S.A velat avsluta kriget hade de kunnat smält bomben på en obebodd ö. Ingen hade velat slåss mot en fiende med det vapnet. Som sagt, man valde att inte bomba en gång. Utan TVÅ! Man valde inte att bomba ett militärt mål för att minska civila dödsfall. Man valde att bomba städer! Det handlade nog snarast om hämnd för Pearl Harbor. Oc det är två av de mest avskyvärda krigsbrotten i modern tid.
    Mycket talar för att Japan inte avsåg att kapitulera, främst deras anti-kapitulerande kultur och det faktum att de inte kapitulerade efter bomb nr 1.

    Det var oerhört mycket bombning av civila mål såsom städer, fabriker, infrastruktur mm under VK2, åt alla håll, bombningen av Hiroshima och Nagasaki var inte unikt på det sättet.

    Värsta krigsbrotten? Hur värderar du? Inte i antal människoliv i alla fall....
    Men visst är det hemskt.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    4. Ja, om man hade haft en tidsmaskin och vetat det man vet nu. Men visst. Om man hade gjort det man gjorde efter andra världskriget, just för att undvika en ny Hitler,  redan efter första världskriget. Om man hade satsat på fredliga metoder, som Kol Och stål-unionen, FN, EU. Starkare band och mer rörlighet mellan länderna. Då hade han fått det extremt mycket svårare. Eller om man hade bojkottat och isolerat Hitler med en gång och hindrat honom att rusta upp, om han trots allt hade kunnat komma till makten. 
    Det är svårt att få till närmare samarbete och mer öppenhet om man inte delar samma syn på saker och ting. De frågor som diskuteras här, som miljö/miljöpolitik, frihet, demokrati, säkerhets- och försvarspolitik är bra exempel på där det skiljer stort mellan Sverige och Ryssland. Hur överbryggar man det?
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    5.Sabotage kan ju också genomföras idag utan att någon verklig materia förstörs.  Men du får tycka att det är våld. Men det är lite irrelevant för det vi diskuterar. Det jag menar är att denna typ av åtgärd inte behöver kosta miljarder och inte kräver ett stärkt militär, utan att det finns andra vägar att gå.
    Det enda exempel på icke materielförstörande sabotageverksamhet jag kan komma på är i ekonomi och IT.
    Har du fler exempel?
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    6. Du slänger ur dig absoluta sanningar som du inte belägger alls. Jag håller inte med alls. Krig handlar jättesällan om att attackera den svagaste fienden man kan hitta. Krig motiveras så gott som alltid av andra saker.
    Detta har jag heller inte påstått. Det är kan bara bli aktuellt om det finns alternativa mål-nationer att välja mellan för sin militära attack.
    Om konflikt uppstår mellan nation A och B så lär knappast nation C och D vara alternativa mål för militär påtryckning, därför är styrkeförhållandet hos nation C och D inte intressant i fallet.

    Det är helt riktigt att krig motiveras av andra saker, men ställningstagandet att ta till våld värderas alltid med följande faktorer:
    skäl/motiv (vad vill man uppnå som motiverar handlingen)
    kostnad (pengar, liv, materiel, tid, opinion hemma och ute i världen) -
    vinst (vad som är möjligt att få ut av det)

    Den första faktorn kan till viss del motverkas med fredliga medel som samverkan, diplomati o.dyl.
    Den andra faktorn påverkas framförallt på hur vi kan möta ett sådant agerande militärt, men även hur omvärlden reagerar och agerar.
    Den tredje faktorn är svår att påverka, det kan handla om att bara få sin vilja fram och ingjuta rädsla hos andra parter.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    7. Det finns massor av krig som har hindrats med fredliga metoder, det måste du väl hålla med om, men dessa "krigsherrar" är ju inte kända. För de stoppades innan de hann göra sig ett namn.
    Vad avser du med hindra och krig? Är det att hindra att konflikt eskalerar till krig du menar?
    Jo, det vet jag, men allt för ofta genom eftergifter som inte är önskvärda. Hur mycket är man beredd att ge upp?
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    8. Inte alls. De senaste 40 åren har väl få krig blivit vunna? Och det där om fred håller jag inte med om. Forskning visar att fred som uppnås genom diplomati eller andra fredliga metoder ger väldigt mycket bättre förutsättningar för frihet och demokrati. Fred som uppnås genom att den "starkaste" vinner leder väldigt ofta inte till "fred" allas, utan till diktatur, förtryck och korruption.
    Du blandar hejvillt i konfliktnivåerna. Var nivå har sin metod till lösning.
    Du når inte fred med frihet utifrån läget krig, utan militära medel. Även i en förhandling där militära medel inte används direkt så ger de en styrka att säga ifrån när man känner att motpartens krav trampar på ens frihet. Det är samma förhållande som när vi i det civila samhället organiserar oss i intresseorganisationer, exempelvis fackförbund.

    Styrka= makt att säga ifrån och få sin vilja igenom. Motsatsen är att krypa och förslavas, alternativt ta upp en hopplös kamp och krossas.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    9. Det är ju bara en åsikt.
    Jag tror de flesta håller med mig i att tvingas till rövslickeri för att stävja en konflikt inte är frihet.
    Vad är din syn på frihet?
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 22:43:56 följande:
    10. Som sagt. Sverige är bäst i världen på fred. Europa har med fredliga metoder lyckats förvandla västeuropa från en hatisk krigshärd, till ett område där krig mellan stater är otänkbart. Men dessa strategier ska hånas. Och Sveriges strategi ska överges och istället ska vi efterapa en strategi som genom historien oftast har misslyckats?
    I de metoder du ser som fredliga för Europas fredsbevarande finns starka militära krafter som du inte tänker på när de inte verkar genom våld. Militär styrka verkar även preventivt, utan att användas.

    Vi har alltid nedrustat i perioder där läget ser stabilt och fredligt ut, men det har ändrats i snabbare takt än vad vi har kunnat anpassa oss till. Det är en misslyckad strategi.















  • Tom Araya
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 23:00:36 följande:

    Skrev inte att det leder till världskrig. Men den som attackerar Sverige riskerar att starta storkrig.


    Vad har du för belägg för det? Vi står utanför Nato, så de lär inte rusa till Sveriges undsättning.
    Vad är det som säger att krig mot just Sverige riskerar att starta storkrig, jämfört med exempelvis Ukraina, Georgien, Tjetjenien, Finland, Schweiz eller något annat litet land utanför Nato?
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 23:00:36 följande:

     Men det var inte riktigt det jag menade. Jag utgår helt enkelt från att det är extremt liten chans att Sverige är någons primära mål. Och då är det rimligt att tro att andra länder har attackerats först.


    Syftet kanske inte inkluderar andra länder, då lär de heller inte finnas med som alternativ till mål, varken som första, andra eller tredje.
    Quintus Zebra skrev 2014-04-24 23:00:36 följande:

     Skulle en sådan fiende verkligen skrämmas av det försvar vi kan hasta fram nu?


    Nej, det skulle de inte. Det tar 20-30 år att bygga upp försvaret igen. Det är därför man inte ska låta sig luras av befintligt läge och tro det gäller 20-30 år framåt, utan bibehålla en viss nivå ständigt.


Svar på tråden Varför hatar folk MP?