• Redaktör

    Familjelivs träningsutmaning vecka 2 - Häng på!

    Välkomna till Familjelivs träningsutmaning vecka 2!
    Den här veckan fokuserar vi på magen. Alla är välkomna - och du behöver inte ha varit med från vecka 1, det är bara att hoppa in och börja träna.

    Varje vecka fram till sommaren under totalt sju veckor kommer vi att lägga ut en ny utmaning från Elmina Saksi, Familjelivs träningsexpert.

    Övningarna är enkla och passar både dig som är nybörjare och dig som är en van motionär. Övningarna bygger på att man ska göra ett visst antal repetitioner eller sträcka per vecka hur man delar upp övningen väljer man själv efter egen förmåga. Du väljer alltså själv hur ofta du vill träna, huvudsaken är att du uppnår totalsumman.


    UTMANING 2 den 30/4-7/5: MAGE


    Ismagen

    Ligg på mage och spänn sätet och pressa ner höfter och bröst i golvet. Tänk dig att du har en isbit under naveln och lyft/ skruva in naveln mot ryggraden. Antingen lyckas du lyfta upp magen en bit från golvet (men fortfarande har höften och bröstet i underlaget) eller om du inte orkar, så lyfter du magen i tanken. Huvudsaken är att magen spänns och går inåt.

    Dag 1: 1 minut
    Dag 2: 2 minuter
    Dag 3: 3 minuter
    Dag 4: 4 minuter
    Dag 5: 5 minuter
    Dag 6: 6 minuter
    Dag 7: 7 minuter

    = 28 minuter

    Du håller magen sammanlagt den tiden som framgår nedan.
    Tänk kvalitet i första hand. Du ska orka ha kvar spänningen i magen och när du inte orkar lyfta upp magen så stoppa klockan och börja om igen efter en kort vila.



     



    Elminas kläder kommer från Stadium


    Träningsutmaningen är kopplad till en öppen medlemsgrupp, där man kan stötta och peppa varandra. Självklart kommer Elmina att finnas på plats i tråden och coacha.


    Klarar du utmaningen och är aktiv i tråden, genom att peppa och stötta andra, kan du vissa veckor vinna fina priser!
    Den här veckan kan du vinna boken "Mage, rumpa, lår. Träningen som ger resultat" av Annika Sjöö, känd från bla Let´s dance.


     



    Nu kör vi!

  • Svar på tråden Familjelivs träningsutmaning vecka 2 - Häng på!
  • Träningsexpert Elmina
    Olyckan skrev 2014-04-30 22:09:10 följande:
    Denna var faktiskt lite klurig att göra, mycket svårare än jag trodde först :)
    Sambon, som är sjukgymnast, fick visa vilken muskel man skulle fokusera på för att "göra rätt", och när man fick in den blev det plötsligt mycket enklare.
    Om ni håller händerna lite ovanför höftbenen och hostar till känner ni hur muskeln där reagerar. Tänk er att det är denna muskel man ska ta hjälp av när man lyfter magen från golvet. Jag försökte först mer använda mig av magmusklerna högre upp men det kändes inte alls effektivt o rätt då, och jag tror många andra också tänker så. Hoppas det går att förstå någorlunda hur jag menar nu iallafall för er som också har lite problem med denna :)

    PS. Rätta gärna mig om jag säger helt fel nu :p
    Helt rätt, annars kan man även säga schhh och hålla kvar den anspänningen!
    Få mer träningstips: www.facebook.com/Foraldrafitness
  • Träningsexpert Elmina
    Wilowa skrev 2014-04-30 18:53:03 följande:
    Hur ska man andas i övningen utan att tappa magen?

    Är det okej med ett annat upplägg den här veckan med om han kommer upp i 28 minuter?
    Det är lurigt men med träning går det. Du ska andas som vanligt utan att tappa anspänningen. Så fort du tappar din aktiva mage så säg schhh igen och håll kvar.
    Få mer träningstips: www.facebook.com/Foraldrafitness
  • Träningsexpert Elmina
    Neelah skrev 2014-04-30 19:12:27 följande:
    Det var jättesvårt! Jag har ingen aning om ifall jag gjorde rätt, för det kändes inte som att jag kunde lyfta magen alls. Kan det påverka att jag har en helt stel svank och inte kan kuta något med ryggen?

    Hur som helst låg jag där och försökte i en minut och körde 30 repetitioner av förra övningen. Hoppas att det går bättre för er andra!!! {#emotions_dlg.flower}
    Kändes det något i magen? Det är väldigt svårt att lyfta magen och det är inte heller målet att man måste göra. Förslk att pressa ned höften, spänn sätet och tänk att du har en isbit under naveln.
    Få mer träningstips: www.facebook.com/Foraldrafitness
  • Nolan

    Hej, hoppar in denna vecka o ska väl i mån av tid även försöka hinna föra veckans utmaning. Jag lyckades lyfta magen, men det kändes som om jag spände rumpa o lår mer. Kanske naturligt eftersom jag är så mkt starkare där? Tyckte nog även jag kände att jag spände ländryggen, gör jag fel i så fall? I vanliga fall tränar jag en hel del kondition men behöver bygga upp bålstyrkan och har en övning till från kiropraktorn som ska göras varje dag så denna i kombination/variation till plankan känns perfekt som komplement.

  • Wilowa
    Träningsexpert Elmina skrev 2014-05-01 06:55:32 följande:
    Det är lurigt men med träning går det. Du ska andas som vanligt utan att tappa anspänningen. Så fort du tappar din aktiva mage så säg schhh igen och håll kvar.
    Tack! Jag släppte inte magen, men det var svårt att hålla den lika hårt, men det kanske inte behövs? Fast med schhh blir det kanske mindre bukandning? För ju till det nu när jag sitter upp, men liggande blev det typ andnöd. Fast på nåt konstigt sätt lyckades jag få till fem minuter igår. Jag tänkte lägga in de längre passen när jag tränar hela kroppen och de kortare de andra dagarna. Min sjukgymnast sa att jag kan träna två dagar i rad, men att jag sedan ska ha minst en dags vila.
  • Wilowa
    stor grön drake skrev 2014-04-30 20:33:26 följande:
    Oj, spännande, en magövning jag aldrig gjort :)
    Jag måste söka upp en timer av något slag när jag kommer hem, kökstimern borde ju funka tycker jag smile1.gif
    Jag använder tidtagaruret i mobilen.
  • stor grön drake
    Wilowa skrev 2014-05-01 09:12:24 följande:
    Jag använder tidtagaruret i mobilen.

    Haha, har nog inte såna moderniteter på min mobil
    Kökstimern funkade dock utmärkt, blev 1 minut nu och så blir det 2 ikväll, för jag kom hem och gick direkt i säng igår. Och så blev det lite rodd också

    Tips till dammallergiker:
    Gör inte detta liggandes på en matta jättesvårt att hålla spänningen i nedre buken om man väl börjat nysa
  • Wilowa
    stor grön drake skrev 2014-05-01 11:19:12 följande:

    Haha, har nog inte såna moderniteter på min mobil smile1.gif
    Kökstimern funkade dock utmärkt, blev 1 minut nu och så blir det 2 ikväll, för jag kom hem och gick direkt i säng igår. Och så blev det lite rodd också smile1.gif

    Tips till dammallergiker:
    Gör inte detta liggandes på en matta smile2.gif jättesvårt att hålla spänningen i nedre buken om man väl börjat nysa
    Har du en stenåldersmobil? Tidtagarur har jag haft på de flesta mobiler jag haft.

    Haha! Det kan jag tänka mig! Nysa, andas och hålla spänningen låter något omöjligt ja. {#emotions_dlg.djavulsk}
  • stor grön drake
    Wilowa skrev 2014-05-01 11:32:51 följande:
    Har du en stenåldersmobil? Tidtagarur har jag haft på de flesta mobiler jag haft. Haha! Det kan jag tänka mig! Nysa, andas och hålla spänningen låter något omöjligt ja.

    Det är en telefon med knappar (det du ) som går att ringa, skicka sms, den har väckarklocka och kalenderfunktion. Mer har jag inte behövt och letat efter. Kökstimern är dessutom väldigt lättanvänd vid stopp, bara att trycka en knapp, och sen samma när man startar igen. Minus för att soben gillar att öka tiden
  • Lady Namárië

    Det här vatr en taskig övning att göra när magen är svullen pga pms!  Jag antar att jag får jobba extra hårt, helt enkelt.


    So say we all
Svar på tråden Familjelivs träningsutmaning vecka 2 - Häng på!